MENU

Egri bor szerzett ezüstérmet a Chardonnay du Monde borversenyen

2023.04.11.
Győrfi Alexandra

Harmincadik alkalommal rendezték meg a francia nemzetközi borversenyt, a Chardonnay du Monde-ot, ami a világ legjobb chardonnay borait tünteti ki elismerésével. Az idei megmérettetésen 32 ország összesen 537 bora közül nyert el ezüstérmet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok 2021-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage tétele.

A verseny szigorú módszert alkalmaz, a bírálat középpontjában a minőség szempontja áll. Ennek a célnak az elérését szolgálja a megfelelés a nemzetközi versenyszabályoknak, a szakértő bírák, a kóstolás tudományos kritériumainak alkalmazása, illetve az eredmények biztonságos feldolgozása számítógépen.

Az optimális kóstolási feltételek érdekében érzékszervi izolációt alkalmaznak, illetve panelenként legfeljebb 20 mintát kóstolnak a szakértők, hogy megfelelő ütemben szánhassanak az egyes tételekre időt.

A minőségbiztosítás érdekében a versenyt megelőzően minden új zsűritagnak egy egynapos képzésen kell részt vennie, ahol meghatározzák a chardonnay szenzoros profilját, azonosítják a bortípus aromáit és különböző gyakorlatokat alkalmaznak annak érdekében, hogy megismerkedjenek a nemzetközi borbírálás módszereivel.

Az 537 beérkezett nevezésből a háromnapos kóstolást követően a zsűri 178 bornak ítélt díjat: 55 bor nyert el arany-, míg 123 bor ezüstérmet.

A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok eképpen nyilatkozott a nyertes borukról:

„Ha valaki az elegáns fehérborokra gondol, biztosan elsők között merül fel benne a chardonnay neve. Ezt az általánosságban kialakult képet szerettük volna továbbvinni, sőt egy magasabb szintre emelni. Az évjárat egy eleve jó beérést hozott ennél a szőlőfajtánál, mely az almasavbontás és a finomseprőn történő rendszeres keverés után egy nagytestű fehérbort eredményezett.

Az erjesztés és az érlelés új barrique hordókban történt, battonage technológiával. 10-12 °C-ra hűtve tökéletes párosítás lehet a füstös ízvilágú sonkás ételekhez, fehér húsú szárnyasokhoz, de akár egy különleges sajtválogatás mellé is.”

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB