MENU

Egri bor szerzett ezüstérmet a Chardonnay du Monde borversenyen

2023.04.11.
Győrfi Alexandra

Harmincadik alkalommal rendezték meg a francia nemzetközi borversenyt, a Chardonnay du Monde-ot, ami a világ legjobb chardonnay borait tünteti ki elismerésével. Az idei megmérettetésen 32 ország összesen 537 bora közül nyert el ezüstérmet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok 2021-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage tétele.

A verseny szigorú módszert alkalmaz, a bírálat középpontjában a minőség szempontja áll. Ennek a célnak az elérését szolgálja a megfelelés a nemzetközi versenyszabályoknak, a szakértő bírák, a kóstolás tudományos kritériumainak alkalmazása, illetve az eredmények biztonságos feldolgozása számítógépen.

Az optimális kóstolási feltételek érdekében érzékszervi izolációt alkalmaznak, illetve panelenként legfeljebb 20 mintát kóstolnak a szakértők, hogy megfelelő ütemben szánhassanak az egyes tételekre időt.

A minőségbiztosítás érdekében a versenyt megelőzően minden új zsűritagnak egy egynapos képzésen kell részt vennie, ahol meghatározzák a chardonnay szenzoros profilját, azonosítják a bortípus aromáit és különböző gyakorlatokat alkalmaznak annak érdekében, hogy megismerkedjenek a nemzetközi borbírálás módszereivel.

Az 537 beérkezett nevezésből a háromnapos kóstolást követően a zsűri 178 bornak ítélt díjat: 55 bor nyert el arany-, míg 123 bor ezüstérmet.

A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok eképpen nyilatkozott a nyertes borukról:

„Ha valaki az elegáns fehérborokra gondol, biztosan elsők között merül fel benne a chardonnay neve. Ezt az általánosságban kialakult képet szerettük volna továbbvinni, sőt egy magasabb szintre emelni. Az évjárat egy eleve jó beérést hozott ennél a szőlőfajtánál, mely az almasavbontás és a finomseprőn történő rendszeres keverés után egy nagytestű fehérbort eredményezett.

Az erjesztés és az érlelés új barrique hordókban történt, battonage technológiával. 10-12 °C-ra hűtve tökéletes párosítás lehet a füstös ízvilágú sonkás ételekhez, fehér húsú szárnyasokhoz, de akár egy különleges sajtválogatás mellé is.”

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB