MENU

Egri bor is érmet nyert az olaszrizling fajtaversenyen

2023.08.21.
Győrfi Alexandra

Második alkalommal rendezték meg Horvátországban az olaszrizling borokat felsorakoztató fajtaversenyt, a GROW du Monde-ot, ahonnan az egri Rege Birtok egy ezüstéremmel és egy bronzéremmel tért haza.

Több mint 200 olaszrizling szőlőfajtából készült mintát kóstolt végig a 17 országból érkezett 20 fős zsűri – közülük ketten Master of Wine címmel rendelkeznek – az idei borverseny alkalmával.

A borversenyt egy tanulmányút követte Szlavóniában, Baranyában és a Szerémségben – a graševina fő horvát régióiban –, valamint egy Go GROW elnevezésű konferencia, ahol a hivatalos eredményhirdetést is tartották.

A borverseny nevében látható „GROW” egy mozaikszó, ami az olaszrizling különböző neveiből tevődik össze: graševina, olaszrizling és welschriesling. A GROW du Monde pedig az olaszrizling fajtára összpontosító verseny, amelyet három borszakértő alapított: Saša Špiranec, Horvátország vezető borszakértője; Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó borászati ​​folyóirat alapítója és szerkesztője; valamint Igor Luković borszakértő, a Vino & Fino magazin szerkesztője.

Az idei évben 6 kategóriából kerültek ki győztesek: friss (2022-es) olaszrizlingek, évjáratos (azaz 2021-es vagy korábbi évjáratú) olaszrizlingek, pezsgők, házasítások, desszertborok és narancsborok.

A Rege Birtok 2021-es évjáratú Rege Egri Csillag Superior bora 88 ponttal ezüstéremmel büszkélkedhet, míg a 2021-es Rege Olaszrizling Grand Superior tételük 86 ponttal bronzérmet szerzett.

A borverseny harmadik alkalommal jövőre kerül megrendezésre, ezúttal Magyarországon.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB