MENU

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A borászokat arról kérdeztük, ki mivel indított. A következő hetekben pedig visszatérünk információkkal a nagy borok alapanyaga kapcsán is.

A Pajadoson kezdtünk

Gál Tibor így számolt be a szüret indulásáról: „Nálunk is megindult a szüret, az első napján pinot blanc-t és leánykát szüreteltünk, ez után pedig sauvignon blanc érkezett be a Pajadosból. Mindegyik fajta a 2023-as csillagot fogja erősíteni. Hihetetlen izgalmakkal telt az egész szezon, volt itt minden: óriási esőzések, nagy melegek, hűvös időszakok, melyek kedveztek a szőlőbetegségeknek, és az érést is eltolták. Ennek ellenére sikerült megvédenünk a szőlőt rengeteg kézi munka árán, így most szuper egészséges és gazdag terméssel számolunk. Amennyiben a vénasszonyok nyara kitart, varázslatos évjáratunk lehet!”

A korai érésű fajták már a pincében vannak

Az Egri borvidék szőlészeti és borászati kutatásokkal, valamint szakoktatással foglalkozó intézményében, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is belevágtak a szőlő szedésébe. „A bianca és a néró fajtákkal kezdődött a szüret a szőlőbirtokon. Friss, üde, divatos borok készülnek majd, alacsony alkoholtartalommal a most szedett fürtökből” – osztotta meg Markovics György borász.

Elárulta azt is, hogy „a cukorfok megfelelő, a savakra kell inkább figyelni. A kezdési időpont nem nevezhető korainak, hiszen tavaly mindössze egy héttel később, augusztus 31-én kezdődött a szüret, de volt már, hogy augusztus közepén láttunk neki a munkának. Igaz, az idei esztendő merőben más volt, mint a 2022-es: hűvös volt a tavasz, és emlékezhetünk, nyár elején sem tapasztaltunk olyan kánikulát, mint ezekben a napokban, oda kellett tehát figyelni a növényvédelemre.”

A chardonnay-val vágunk bele a szüretbe

A Kovács Nimród Winerynél szeptember közepén kezdődik a szüret: elsőként a Noszvaj határában lévő Nyilas-már- és Nagyfai-dűlő területről a friss, gyümölcsös, reduktív chardonnay-nak szánt alapanyag kerül a kóracél tartályokba. A tervek szerint ezt a rozét alkotó szőlő követi majd, illetve nem sokkal később a KNW méltán népszerű Battonage márkájához szedik a chardonnay-t, ugyancsak erről a vulkanikus, tufapadra épült területről. A vörösek sorában később a pinot noir, a merlot, a kékfrankos és a syrah következik, majd az ikonikus Nagy-Eged-hegy furmintja, syrah-ja és kékfrankosa zárja a sort a várhatóan október közepéig-végéig tartó szüreti időszakban.

A KNW szakemberei elégedettek az idei terméssel. Polyák István főborász szavai szerint jórészt sikerült megúszniuk az esős időszakot követő peronoszpóra- és lisztharmat-fertőzést, a szürke- és a feketerothadást, így egészséges termésre számítanak. A fürtök érése picit elhúzódik a szokásoshoz képest, az ízek már szépen kialakultak, de a cukor itt-ott még hiányzik. Ezt a borász legfőképp azzal magyarázta, hogy a tavalyi, 2022-es év extrém aszályos és forró nyara megviselte a tőkéket, és az idei, meglehetősen hűvös, csapadékos tavasz pedig legalább egy héttel „elodázta“ a szüretet.

Már szedik a Juhász Rosé alapanyagát

A Juhász Testvérek Pincészetében idén az átlagosnál kicsit később, augusztus 28-án indult a szüret. „Az első beérett fajta most is az Irsai Olivér volt, amelyre különösen figyeltünk, hiszen az egyik legnépszerűbb termékünk alapanyaga.

A szüret a kék medoc-kal folytatódott, ami a rozéboraink egyik alapját adja. Ezt követték az aromatikus fajták, a cserszegi fűszeres és a sauvignon blanc, melyekből többségében fajtabor készül. Szintén szüreteltük már a chardonnay és a zenit fajtákat, amelyekből az egyre népszerűbb pezsgőnket töltjük. Az oportó és a zweigelt fajták szüretelése is megkezdődött, amelyek a legnépszerűbb rozé-termékpalettánkat színesítik és ízesítik majd. Szeptember 11-én pedig a pinot noir fajta következett a sorban, amelyből elsősorban pincészetünk egyik ikonikus terméke, a Márton-napi Juhász Rosé készül.”

Pét-nat lesz a pinot noirból

Böjt Gergő így számol be a 2023-as évjárat indulásáról és a következő lépésekről: „Idén szeptember 2-án már elkezdtük a szüretet a pinot noirral az ostorosi Kutya-hegyen, melyből pét-natot készítünk.

Ezt követően jött a chardonnay, amiből idén először pezsgőt szeretnénk letölteni. Következő fajtánk a muskotály volt, majd leányka és sauvignon blanc, amiből sajnos nagyon kis mennyiséget tudtunk idén leszüretelni. Pár napon belül pedig jönnek a rizlingek. Ezekből a fajtákból készítjük el az Egri Csillag Superior borunkat.”

Ritkaságnak számító szőlőfajtával startoltak

„Az évjáratnak megfelelően, az elhúzódó hideg időjárás miatt – a szokásostól kissé később – szeptember 6-án kezdtük a szüretet. A cabernet dorsa volt az első szőlő, amiből rozét készítünk; kiváló sav-cukor aránnyal sikerült leszednünk.

Ugyanez igaz a chardonnay és a pinot noir pezsgőalapborokra is. Az eddigi tapasztalataink alapján mind mennyiségben, mind minőségben optimistán várjuk a további szőlőket” – érkezett az információ a Thummerer Pincészettől.

Előrehozott decemberi szüret

Bolyki Jani a tőle megszokott őszinteséggel írja le az idei indulást: „Augusztus elején annyira nem bíztam a szőlőben, hogy már decemberi szüretre készültem. Szerencsére a természet igazságos, és visszaadta, amit korábban elvett. Az elmúlt hónap csoda időjárása tökéletes körülményeket teremtett a szőlőnek, így a héten mi is elkezdtük a szüretet. Hagyományosan a sauvignon blanc nyitotta a sort, a friss mustot kóstolva van okunk mosolygásra, intenzív és ízgazdag, szép savakkal.

A fajták érése felgyorsult, a cabernet franc kivételével szinte minden szedhető, idén a szüreti logisztika az átlagosnál is komolyabb feladat lesz. A következő heteink csak a szüretről és a beérkező szőlő feldolgozásáról szólnak majd, de az eddigi termést látva bizakodó vagyok.”

Jövő héten kezdjük a leánykával

Filep Miklós Gergely, a Tóth Ferenc Pincészet borásza még csak a tervekről tud beszámolni, hiszen jövő heti indulással kalkulálnak: „Az első napokban leányka és ottonel muskotály szőlőket fogunk szedni, a hét második felétől pedig várhatóan elkezdünk kékfrankost szüretelni rozébornak.

A szőlők szépen fejlődnek, egészségesek, szerencsénk van a szeptemberi időjárással. Az ízek egyre gazdagabbak, a cukor lassan de biztosan emelkedik, a savak szépek lesznek a szüretre.”

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB