MENU

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A borászokat arról kérdeztük, ki mivel indított. A következő hetekben pedig visszatérünk információkkal a nagy borok alapanyaga kapcsán is.

A Pajadoson kezdtünk

Gál Tibor így számolt be a szüret indulásáról: „Nálunk is megindult a szüret, az első napján pinot blanc-t és leánykát szüreteltünk, ez után pedig sauvignon blanc érkezett be a Pajadosból. Mindegyik fajta a 2023-as csillagot fogja erősíteni. Hihetetlen izgalmakkal telt az egész szezon, volt itt minden: óriási esőzések, nagy melegek, hűvös időszakok, melyek kedveztek a szőlőbetegségeknek, és az érést is eltolták. Ennek ellenére sikerült megvédenünk a szőlőt rengeteg kézi munka árán, így most szuper egészséges és gazdag terméssel számolunk. Amennyiben a vénasszonyok nyara kitart, varázslatos évjáratunk lehet!”

A korai érésű fajták már a pincében vannak

Az Egri borvidék szőlészeti és borászati kutatásokkal, valamint szakoktatással foglalkozó intézményében, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is belevágtak a szőlő szedésébe. „A bianca és a néró fajtákkal kezdődött a szüret a szőlőbirtokon. Friss, üde, divatos borok készülnek majd, alacsony alkoholtartalommal a most szedett fürtökből” – osztotta meg Markovics György borász.

Elárulta azt is, hogy „a cukorfok megfelelő, a savakra kell inkább figyelni. A kezdési időpont nem nevezhető korainak, hiszen tavaly mindössze egy héttel később, augusztus 31-én kezdődött a szüret, de volt már, hogy augusztus közepén láttunk neki a munkának. Igaz, az idei esztendő merőben más volt, mint a 2022-es: hűvös volt a tavasz, és emlékezhetünk, nyár elején sem tapasztaltunk olyan kánikulát, mint ezekben a napokban, oda kellett tehát figyelni a növényvédelemre.”

A chardonnay-val vágunk bele a szüretbe

A Kovács Nimród Winerynél szeptember közepén kezdődik a szüret: elsőként a Noszvaj határában lévő Nyilas-már- és Nagyfai-dűlő területről a friss, gyümölcsös, reduktív chardonnay-nak szánt alapanyag kerül a kóracél tartályokba. A tervek szerint ezt a rozét alkotó szőlő követi majd, illetve nem sokkal később a KNW méltán népszerű Battonage márkájához szedik a chardonnay-t, ugyancsak erről a vulkanikus, tufapadra épült területről. A vörösek sorában később a pinot noir, a merlot, a kékfrankos és a syrah következik, majd az ikonikus Nagy-Eged-hegy furmintja, syrah-ja és kékfrankosa zárja a sort a várhatóan október közepéig-végéig tartó szüreti időszakban.

A KNW szakemberei elégedettek az idei terméssel. Polyák István főborász szavai szerint jórészt sikerült megúszniuk az esős időszakot követő peronoszpóra- és lisztharmat-fertőzést, a szürke- és a feketerothadást, így egészséges termésre számítanak. A fürtök érése picit elhúzódik a szokásoshoz képest, az ízek már szépen kialakultak, de a cukor itt-ott még hiányzik. Ezt a borász legfőképp azzal magyarázta, hogy a tavalyi, 2022-es év extrém aszályos és forró nyara megviselte a tőkéket, és az idei, meglehetősen hűvös, csapadékos tavasz pedig legalább egy héttel „elodázta“ a szüretet.

Már szedik a Juhász Rosé alapanyagát

A Juhász Testvérek Pincészetében idén az átlagosnál kicsit később, augusztus 28-án indult a szüret. „Az első beérett fajta most is az Irsai Olivér volt, amelyre különösen figyeltünk, hiszen az egyik legnépszerűbb termékünk alapanyaga.

A szüret a kék medoc-kal folytatódott, ami a rozéboraink egyik alapját adja. Ezt követték az aromatikus fajták, a cserszegi fűszeres és a sauvignon blanc, melyekből többségében fajtabor készül. Szintén szüreteltük már a chardonnay és a zenit fajtákat, amelyekből az egyre népszerűbb pezsgőnket töltjük. Az oportó és a zweigelt fajták szüretelése is megkezdődött, amelyek a legnépszerűbb rozé-termékpalettánkat színesítik és ízesítik majd. Szeptember 11-én pedig a pinot noir fajta következett a sorban, amelyből elsősorban pincészetünk egyik ikonikus terméke, a Márton-napi Juhász Rosé készül.”

Pét-nat lesz a pinot noirból

Böjt Gergő így számol be a 2023-as évjárat indulásáról és a következő lépésekről: „Idén szeptember 2-án már elkezdtük a szüretet a pinot noirral az ostorosi Kutya-hegyen, melyből pét-natot készítünk.

Ezt követően jött a chardonnay, amiből idén először pezsgőt szeretnénk letölteni. Következő fajtánk a muskotály volt, majd leányka és sauvignon blanc, amiből sajnos nagyon kis mennyiséget tudtunk idén leszüretelni. Pár napon belül pedig jönnek a rizlingek. Ezekből a fajtákból készítjük el az Egri Csillag Superior borunkat.”

Ritkaságnak számító szőlőfajtával startoltak

„Az évjáratnak megfelelően, az elhúzódó hideg időjárás miatt – a szokásostól kissé később – szeptember 6-án kezdtük a szüretet. A cabernet dorsa volt az első szőlő, amiből rozét készítünk; kiváló sav-cukor aránnyal sikerült leszednünk.

Ugyanez igaz a chardonnay és a pinot noir pezsgőalapborokra is. Az eddigi tapasztalataink alapján mind mennyiségben, mind minőségben optimistán várjuk a további szőlőket” – érkezett az információ a Thummerer Pincészettől.

Előrehozott decemberi szüret

Bolyki Jani a tőle megszokott őszinteséggel írja le az idei indulást: „Augusztus elején annyira nem bíztam a szőlőben, hogy már decemberi szüretre készültem. Szerencsére a természet igazságos, és visszaadta, amit korábban elvett. Az elmúlt hónap csoda időjárása tökéletes körülményeket teremtett a szőlőnek, így a héten mi is elkezdtük a szüretet. Hagyományosan a sauvignon blanc nyitotta a sort, a friss mustot kóstolva van okunk mosolygásra, intenzív és ízgazdag, szép savakkal.

A fajták érése felgyorsult, a cabernet franc kivételével szinte minden szedhető, idén a szüreti logisztika az átlagosnál is komolyabb feladat lesz. A következő heteink csak a szüretről és a beérkező szőlő feldolgozásáról szólnak majd, de az eddigi termést látva bizakodó vagyok.”

Jövő héten kezdjük a leánykával

Filep Miklós Gergely, a Tóth Ferenc Pincészet borásza még csak a tervekről tud beszámolni, hiszen jövő heti indulással kalkulálnak: „Az első napokban leányka és ottonel muskotály szőlőket fogunk szedni, a hét második felétől pedig várhatóan elkezdünk kékfrankost szüretelni rozébornak.

A szőlők szépen fejlődnek, egészségesek, szerencsénk van a szeptemberi időjárással. Az ízek egyre gazdagabbak, a cukor lassan de biztosan emelkedik, a savak szépek lesznek a szüretre.”

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB