MENU

Eger Wine Meetup

2024.01.25.
Koklács Kata

A szőlőtermesztés, a bortermelés, illetve a borpiac szakértői tartanak előadásokat az idei Eger Wine Meetupon. Az ő történetük inspirációt, a tudásuk pedig támpontot adhat a pincészetek vezetőinek, akik minden nap a fejlődés és a továbblépés lehetőségeit kutatják. Szeretettel ajánljuk mindenkinek, aki a szakmában dolgozik, a szakma iránt érdeklődik vagy éppen nagyon fogékony a szakmára. Ezen a 2 napon olyan előadásokat hallhattunk, amely biztosan sokat segít abban, hogy nagyobb lendülettel tervezzük meg a 2024-es évet.

 
Helyszín: Eger, Eszterházy tér 1., | Díszterem


Program:


Csütörtök
2024. február 15.
 
09:30-09:40
Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, Dr. Váczy Kálmán Zoltán – Megnyitó

09:40-09:50
Rókusfalvy Pál – Köszöntő

KÖZÖSSÉG

9:50-10:20
Győrffy Zoltán – Olaszrizling, Közép-Európa, GROW

10:20-10:50
Matteo Bellotto – Consorzio Tutela Vini Friuli Colli Orientali e Ramandolo – Olaszország – A friuli borászatok közösségi marketingje

10:50-11:20
Heimann Zoltán – Kékfrankos – összefogás?

11:20-12:00
Hollósi Dávid – A magyar szőlő- és borágazat lehetőségei

12:00-13:30
Ebédszünet

BIRTOK ÉPÍTÉS

13:30-14:00
Billecart-Salmon – Családi tulajdonú pezsgőház
14:00-14:30
Fiath Attila – A Birtoképítés és piacfejlesztés

14:30-15:00
Sorelle Bronca – Három generációs szőlőbirtok

15:00-15:30
Kávészünet

15:30-16:00
Bukolyi Marcell – Birtoképítés termelői szemmel

16:00-17:00
Baráth Sándor, Bukolyi Marcell, Fiath Attila, Horkay András – Mi a következő lépés? kerekasztal-beszélgetés

17:00-17:15
Tematikus borkóstoló bevezető – Horkay András, Hegyi Ádám István

17:15-18:00
Tematikus borkóstoló

19:00-
Eger, Csiky Sándor u. 10.,
Fúzió
BYOB Bring Your Own Bottle „Hozd el a saját borod!” kóstolóest
SZŐLŐ
 
péntek
2024. február 16.

09:00-09:30
António Castro Ribeiro – Portugália

09:30-10:00
Lukácsy György – Jó gyakorlatok a fenntartható szőlőtermesztésben

10:00-10:30
Molnár Ákos – A hazai biológiai alapok helyzete

10:30-11:00
Denise Vicino – Olaszország – CET Electronics s.n.c.

11:00-11:20
Kávészünet

BORPIAC

11:20-11:50
Tálos Attila (Bortársaság) – Borkereskedelem ma

11:50-12:20
Marczingós Zoltán (Bor és más) – A borkereskedelemről

12:20-13:00
Elek Ágnes, Horkay András, Marczingós Zoltán, Tálos Attila – A magyar bor és piaca kerekasztal-beszélgetés

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB