MENU

Bízunk benne, hogy a Sík-hegyen álló Gál Tibor emléktábla új zarándokhellyé válik minden borszerető számára

2023.08.16.
Koklács Kata, PBC

Hogyan lehet szavakkal leírni egy olyan eseményt, amelyet a több mint 100 jelenlévő vendég sem tud elmondani. Még mindig a hatása alatt vagyunk annak az élménynek, ami augusztus 14-én, Gál Tibor születésének 65. évfordulója alkalmából mindannyiunk szívében landolt.

Mind hálásak lehetünk, akik ott voltunk és átéltük. Hiába láttuk és hallottuk ezt a gyönyörű megemlékezést, valójában az érzés az ami magával ragadó volt. Örök élmény nekünk, gyermekeinknek és unokáinknak is.

A Pannon Bormíves Céh egyik alapítójának, Gál Tibornak, a világhírű egri borásznak a tiszteletére, Egyesületünk emlékét erősítve, a Sík-hegy dűlő tetejére emléktáblát helyezett. Sok fontos dolgot történt már a Sík-hegyen és bizonyos ez a nap is történelmi jelentőségű az egri borvidék életében!

Gál Tibor szakmai pályafutásának főbb állomásait:

1983-ban diplomázik a budapesti Kertészeti Egyetemen a család első egyemtemistájaként
1984. június 2-án feleségül vette Ibolyát. Házasságukat 4 gyermekkel áldotta meg az Isten és ezidáig 7 unokájuk született.
1983-1989. között az Egervinnél és Nagyrédén volt termelési vezető
1989-1998. között Olaszországban dolgozott, ahol a toszkán Ornellaia Birtok borászatát vezeti, majd szaktanácsadóként működik közre.
1993-ban GIA elnevezéssel megalapítja Egerben saját pincészetét, ezzel párhuzamosan azonban továbbra is közreműködik három olasz pincészetben, és számos magyar borászatban, mint szaktanácsadó.
1998-ban Magyarországon az Év Bortermelőjének választják
1999-ben alapító tagja a Pannon Bormíves Céhnek
2001-ben A Wine Spectator TOP 100-as listáján az általa megalkotott 1998-as Ornellaia bor a világelsőbor lett
2001-ben a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetésben részesült
2001-től elvállalja a dél-afrikai Capaia birtok szakmai irányítását és ugyanebben az évben közös birtokot vásárol Nagygomboson Szeremley Hubával
2002-ben a Pannonhalmi Apátság főborásza, a pincészet alap koncepciójának megálmodója
2004-ben az Olasz Köztársaság érdemrendjének lovagi kitüntetésében részesítették
2005. február 10-én hunyt el egy autóbaleset következtében Dél-Afrikában
2005-ben Eger Városától posztumusz díszpolgári címet kap
2005. márciusában jelölik a legrangosabb európai bortermelői elismerésre, a Bor Oscar díjra

Dr. Lőrincz György, a PBC elnöke így nyitotta meg a megemlékezést

„Mindannyiunknak van elképzelése arról, hogy hogyan szeretnénk bort termelni, milyen üzenetet szeretnénk elérni boraink által.

Biztos vagyok benne, hogy minden vidéken akad olyan tapasztalt, világot látott szakember, aki tudással rendelkezik ahhoz, hogy hiteles iránymutatást adjon a borvidékéről és annak borairól.

Gál Tibor számomra az az egri borász volt, aki különleges talentumainak, rátermettségének, lelkesedésének és szenvedélyességének köszönhetően korunk legnagyobb bortermelői tudásával és legszélesebb tapasztalatával rendelkezett. Iránymutató személyiség volt nem csak borai által, hanem közösségi szerepvállalása által is.

Tibor borvidékben gondolkodott. Igyekezett belehelyezni a magyar bort és az egrit a világ borstílusai közé úgy, hogy a termőhelyi adottságokhoz illő bor karaktereket fogalmazzunk meg.

Tudta, hogy a világ bortérképére tudatos és közös munkával lehet felkerülni és ennek érdekében részt vett a Pannon Bormíves Céh megalapításában és az Egri Céh megszervezésében is.

Tiborra a világ legelismertebb egri borászaként emlékezem, az iránymutatóra, a lámpásra. Ő most is az.”

Dr. Lőrincz György szavai után, Szívós Győző művész úr verset mondott, majd Dr. Pajtók Gábor, Országgyűlési képviselő beszédét hallhattuk. Ezután id. Heimann Zoltán, a szekszárdi Heimann Családi Birtok képviseletében, Gál Tibor jó barátjaként osztotta meg velünk kedves gondolatait.

Amikor pedig már azt gondoltuk, hogy nem lehet fokozni azt a torkunkban lévő szorongató érzést, ifj. Gál Tibor szívből jövő szavai hallatán valami nagyon különleges szomorkás, de ugyanakkor felemelő érzés kerítette hatalmába a sok borszerető vendéget.

Tibor gondolatai után, édesanyával, Gál Ibolyával leleplezték az emléktáblát, amelyet ezután Tóth Imre, református lelkész megáldott.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB