MENU

Bízunk benne, hogy a Sík-hegyen álló Gál Tibor emléktábla új zarándokhellyé válik minden borszerető számára

2023.08.16.
Koklács Kata, PBC

Hogyan lehet szavakkal leírni egy olyan eseményt, amelyet a több mint 100 jelenlévő vendég sem tud elmondani. Még mindig a hatása alatt vagyunk annak az élménynek, ami augusztus 14-én, Gál Tibor születésének 65. évfordulója alkalmából mindannyiunk szívében landolt.

Mind hálásak lehetünk, akik ott voltunk és átéltük. Hiába láttuk és hallottuk ezt a gyönyörű megemlékezést, valójában az érzés az ami magával ragadó volt. Örök élmény nekünk, gyermekeinknek és unokáinknak is.

A Pannon Bormíves Céh egyik alapítójának, Gál Tibornak, a világhírű egri borásznak a tiszteletére, Egyesületünk emlékét erősítve, a Sík-hegy dűlő tetejére emléktáblát helyezett. Sok fontos dolgot történt már a Sík-hegyen és bizonyos ez a nap is történelmi jelentőségű az egri borvidék életében!

Gál Tibor szakmai pályafutásának főbb állomásait:

1983-ban diplomázik a budapesti Kertészeti Egyetemen a család első egyemtemistájaként
1984. június 2-án feleségül vette Ibolyát. Házasságukat 4 gyermekkel áldotta meg az Isten és ezidáig 7 unokájuk született.
1983-1989. között az Egervinnél és Nagyrédén volt termelési vezető
1989-1998. között Olaszországban dolgozott, ahol a toszkán Ornellaia Birtok borászatát vezeti, majd szaktanácsadóként működik közre.
1993-ban GIA elnevezéssel megalapítja Egerben saját pincészetét, ezzel párhuzamosan azonban továbbra is közreműködik három olasz pincészetben, és számos magyar borászatban, mint szaktanácsadó.
1998-ban Magyarországon az Év Bortermelőjének választják
1999-ben alapító tagja a Pannon Bormíves Céhnek
2001-ben A Wine Spectator TOP 100-as listáján az általa megalkotott 1998-as Ornellaia bor a világelsőbor lett
2001-ben a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetésben részesült
2001-től elvállalja a dél-afrikai Capaia birtok szakmai irányítását és ugyanebben az évben közös birtokot vásárol Nagygomboson Szeremley Hubával
2002-ben a Pannonhalmi Apátság főborásza, a pincészet alap koncepciójának megálmodója
2004-ben az Olasz Köztársaság érdemrendjének lovagi kitüntetésében részesítették
2005. február 10-én hunyt el egy autóbaleset következtében Dél-Afrikában
2005-ben Eger Városától posztumusz díszpolgári címet kap
2005. márciusában jelölik a legrangosabb európai bortermelői elismerésre, a Bor Oscar díjra

Dr. Lőrincz György, a PBC elnöke így nyitotta meg a megemlékezést

„Mindannyiunknak van elképzelése arról, hogy hogyan szeretnénk bort termelni, milyen üzenetet szeretnénk elérni boraink által.

Biztos vagyok benne, hogy minden vidéken akad olyan tapasztalt, világot látott szakember, aki tudással rendelkezik ahhoz, hogy hiteles iránymutatást adjon a borvidékéről és annak borairól.

Gál Tibor számomra az az egri borász volt, aki különleges talentumainak, rátermettségének, lelkesedésének és szenvedélyességének köszönhetően korunk legnagyobb bortermelői tudásával és legszélesebb tapasztalatával rendelkezett. Iránymutató személyiség volt nem csak borai által, hanem közösségi szerepvállalása által is.

Tibor borvidékben gondolkodott. Igyekezett belehelyezni a magyar bort és az egrit a világ borstílusai közé úgy, hogy a termőhelyi adottságokhoz illő bor karaktereket fogalmazzunk meg.

Tudta, hogy a világ bortérképére tudatos és közös munkával lehet felkerülni és ennek érdekében részt vett a Pannon Bormíves Céh megalapításában és az Egri Céh megszervezésében is.

Tiborra a világ legelismertebb egri borászaként emlékezem, az iránymutatóra, a lámpásra. Ő most is az.”

Dr. Lőrincz György szavai után, Szívós Győző művész úr verset mondott, majd Dr. Pajtók Gábor, Országgyűlési képviselő beszédét hallhattuk. Ezután id. Heimann Zoltán, a szekszárdi Heimann Családi Birtok képviseletében, Gál Tibor jó barátjaként osztotta meg velünk kedves gondolatait.

Amikor pedig már azt gondoltuk, hogy nem lehet fokozni azt a torkunkban lévő szorongató érzést, ifj. Gál Tibor szívből jövő szavai hallatán valami nagyon különleges szomorkás, de ugyanakkor felemelő érzés kerítette hatalmába a sok borszerető vendéget.

Tibor gondolatai után, édesanyával, Gál Ibolyával leleplezték az emléktáblát, amelyet ezután Tóth Imre, református lelkész megáldott.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB