MENU

Berlinből hoztak haza aranyérmet az egri borok

2023.05.16.
Győrfi Alexandra

Három egri pincészet is aranyéremmel büszkélkedhet, melyet a világ egyik legnagyobb nemzetközi borversenyén, a Berliner Wine Trophyn nyert el. A Petrény Winery három, míg a Varsányi Pincészet és az Ostoros Családi pincészet egy-egy borával érdemelte ki a díjat. 

A Berliner Wine Trophy Németország egyik legbefolyásosabb és a világ egyik legnagyobb nemzetközi borversenyévé nőtte ki magát, melyet évente kétszer rendeznek meg, egyszer nyáron, egyszer pedig télen.

A szervezők ezzel alkalmazkodnak a borok szezonális jellegéhez, ami részben abból ered, hogy a Föld két félgömbjén húzódó borvidékeken eltérő időpontokban zajlik a szüret, másrészt abból, hogy a palackozások és az értékesítés szempontjából erős időszakok miatt a borok az év folyamán különböző időpontokban kerülnek forgalomba.

A megmérettetésre a világ minden tájáról évente közel 14 000 nevezés érkezik a téli és nyári versenyt összevéve. A legutóbbi, télen megrendezett eseményen összesen 40 országból 2000 pincészet vett részt a versenyen.

Hogyan is zajlik a világ egyik legrangosabb borversenye?

A versenyt megelőző hónapokban a logisztikai csapathoz érkeznek a nevezett borok, melyeket azonosítás és ellenőrzés után ellátnak egy belső kóddal, ezzel azonosítva a bort. Az azonosítást követően a borok függőleges helyzetben kerülnek szelektálásra, hogy az esetleges üledék a palack alján lerakódhasson a hosszú szállítást követően.

A borokat különböző termekben tárolják, hogy a borkategóriákhoz illő hőmérséklettel és megvilágítással biztosítsák a borok számára a megfelelő körülményeket. 

 Minden nevezett borról fotó készül, melyet később a részt vevő borászatok részére is elküldenek, illetve ezeket a képeket használják fel az eredmények közlésekor is.

A következő lépésben a vezetőség, az OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet) és az UIOE (Union Internationale des Oenologues – Borászok Nemzetközi Szövetsége) szakértői a beérkezett borokat sajátosságaik figyelembevételével csoportosítják, és megtervezik a kóstolósorokat, ezzel biztosítva a méltányos kóstolási feltételeket minden bornak.

A borokat egy borászokból, sommelier-kből, Master of Wine szakemberekből, kereskedőkből, bortermelőkből és újságírókból felállított zsűri kóstolja és értékeli az OIV és az UIOE 100 pontos rendszere alapján, vakkóstolással.

A kóstolás alkalmával még a zsűritagok sem tudják, hogy egy bor végül kap-e érmet a verseny során, ugyanis a kóstolt borok közül csak a legjobb 30% nyerheti el az elismerést, ezzel is emelve a verseny és az érdem presztízsét.

Egri érmek

A borversenyen a Petrény Winery a 2013-as évjáratú Merlot, a 2016-os Padok és az úgyszintén 2016-os évjáratú Big Band Egri Bikavér Superior borával érdemelte ki az aranyérmet, míg a Varsányi Pincészet a 2019-es Grand Selection Egri Bikavér Superior tételéért, az Ostoros Családi Pincészet pedig a 2022-es évjáratú Ostoros Irsai Olivér boráért hozhatott el aranyat.

„Számunkra mindig fontos a nemzetközi borversenyeken való részvétel, mivel ez ad egy visszajelzést: a világ borai között az adott pillanatban milyen helyen szerepelnek a magyar, az egri és a saját boraink a minőségüket tekintve. Így ezen információk alapján tudjuk hitelesen bemutatni a borainkat a fogyasztók és a kereskedők felé” – osztotta meg velünk a Petrény Winery csapata.

„A 2022-es évjáratú Irsai Olivérünk aranyérmet nyert Európa egyik legjelentősebb borversenyén, a Berliner Wine Trophyn! Ennél nagyobb elismerést el sem tudunk képzelni, hiszen egy korábbi évjárat, a két évvel ezelőtti már elhozta ugyanezt az aranyat Berlinből.

Nagy öröm, hogy már nem először egy magyar fajta minőségét ismerik el. Ez a méltán népszerű borunk következetesen tudja hozni az illatos, gyümölcsös, jellegzetes karaktert. Könnyed, jó ivású, önmagában, fröccsként, de akár rengeteg különböző étel mellé is jól fogyasztható.

Az, hogy ezt a rangos díjat ugyanazon a borversenyen két különböző évben, két különböző évjárattal is sikerült elnyernünk, számunkra azt jelenti, hogy a célul kitűzött kiváló minőséget évről évre, évjáratról évjáratra meg tudjuk őrizni borainkban” – nyilatkozta az Ostoros Családi Pincészet.

Képek: https://www.wine-trophy.com/

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB