MENU

Berlinből hoztak haza aranyérmet az egri borok

2023.05.16.
Győrfi Alexandra

Három egri pincészet is aranyéremmel büszkélkedhet, melyet a világ egyik legnagyobb nemzetközi borversenyén, a Berliner Wine Trophyn nyert el. A Petrény Winery három, míg a Varsányi Pincészet és az Ostoros Családi pincészet egy-egy borával érdemelte ki a díjat. 

A Berliner Wine Trophy Németország egyik legbefolyásosabb és a világ egyik legnagyobb nemzetközi borversenyévé nőtte ki magát, melyet évente kétszer rendeznek meg, egyszer nyáron, egyszer pedig télen.

A szervezők ezzel alkalmazkodnak a borok szezonális jellegéhez, ami részben abból ered, hogy a Föld két félgömbjén húzódó borvidékeken eltérő időpontokban zajlik a szüret, másrészt abból, hogy a palackozások és az értékesítés szempontjából erős időszakok miatt a borok az év folyamán különböző időpontokban kerülnek forgalomba.

A megmérettetésre a világ minden tájáról évente közel 14 000 nevezés érkezik a téli és nyári versenyt összevéve. A legutóbbi, télen megrendezett eseményen összesen 40 országból 2000 pincészet vett részt a versenyen.

Hogyan is zajlik a világ egyik legrangosabb borversenye?

A versenyt megelőző hónapokban a logisztikai csapathoz érkeznek a nevezett borok, melyeket azonosítás és ellenőrzés után ellátnak egy belső kóddal, ezzel azonosítva a bort. Az azonosítást követően a borok függőleges helyzetben kerülnek szelektálásra, hogy az esetleges üledék a palack alján lerakódhasson a hosszú szállítást követően.

A borokat különböző termekben tárolják, hogy a borkategóriákhoz illő hőmérséklettel és megvilágítással biztosítsák a borok számára a megfelelő körülményeket. 

 Minden nevezett borról fotó készül, melyet később a részt vevő borászatok részére is elküldenek, illetve ezeket a képeket használják fel az eredmények közlésekor is.

A következő lépésben a vezetőség, az OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet) és az UIOE (Union Internationale des Oenologues – Borászok Nemzetközi Szövetsége) szakértői a beérkezett borokat sajátosságaik figyelembevételével csoportosítják, és megtervezik a kóstolósorokat, ezzel biztosítva a méltányos kóstolási feltételeket minden bornak.

A borokat egy borászokból, sommelier-kből, Master of Wine szakemberekből, kereskedőkből, bortermelőkből és újságírókból felállított zsűri kóstolja és értékeli az OIV és az UIOE 100 pontos rendszere alapján, vakkóstolással.

A kóstolás alkalmával még a zsűritagok sem tudják, hogy egy bor végül kap-e érmet a verseny során, ugyanis a kóstolt borok közül csak a legjobb 30% nyerheti el az elismerést, ezzel is emelve a verseny és az érdem presztízsét.

Egri érmek

A borversenyen a Petrény Winery a 2013-as évjáratú Merlot, a 2016-os Padok és az úgyszintén 2016-os évjáratú Big Band Egri Bikavér Superior borával érdemelte ki az aranyérmet, míg a Varsányi Pincészet a 2019-es Grand Selection Egri Bikavér Superior tételéért, az Ostoros Családi Pincészet pedig a 2022-es évjáratú Ostoros Irsai Olivér boráért hozhatott el aranyat.

„Számunkra mindig fontos a nemzetközi borversenyeken való részvétel, mivel ez ad egy visszajelzést: a világ borai között az adott pillanatban milyen helyen szerepelnek a magyar, az egri és a saját boraink a minőségüket tekintve. Így ezen információk alapján tudjuk hitelesen bemutatni a borainkat a fogyasztók és a kereskedők felé” – osztotta meg velünk a Petrény Winery csapata.

„A 2022-es évjáratú Irsai Olivérünk aranyérmet nyert Európa egyik legjelentősebb borversenyén, a Berliner Wine Trophyn! Ennél nagyobb elismerést el sem tudunk képzelni, hiszen egy korábbi évjárat, a két évvel ezelőtti már elhozta ugyanezt az aranyat Berlinből.

Nagy öröm, hogy már nem először egy magyar fajta minőségét ismerik el. Ez a méltán népszerű borunk következetesen tudja hozni az illatos, gyümölcsös, jellegzetes karaktert. Könnyed, jó ivású, önmagában, fröccsként, de akár rengeteg különböző étel mellé is jól fogyasztható.

Az, hogy ezt a rangos díjat ugyanazon a borversenyen két különböző évben, két különböző évjárattal is sikerült elnyernünk, számunkra azt jelenti, hogy a célul kitűzött kiváló minőséget évről évre, évjáratról évjáratra meg tudjuk őrizni borainkban” – nyilatkozta az Ostoros Családi Pincészet.

Képek: https://www.wine-trophy.com/

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB