MENU

Berlinből hoztak haza aranyérmet az egri borok

2023.05.16.
Győrfi Alexandra

Három egri pincészet is aranyéremmel büszkélkedhet, melyet a világ egyik legnagyobb nemzetközi borversenyén, a Berliner Wine Trophyn nyert el. A Petrény Winery három, míg a Varsányi Pincészet és az Ostoros Családi pincészet egy-egy borával érdemelte ki a díjat. 

A Berliner Wine Trophy Németország egyik legbefolyásosabb és a világ egyik legnagyobb nemzetközi borversenyévé nőtte ki magát, melyet évente kétszer rendeznek meg, egyszer nyáron, egyszer pedig télen.

A szervezők ezzel alkalmazkodnak a borok szezonális jellegéhez, ami részben abból ered, hogy a Föld két félgömbjén húzódó borvidékeken eltérő időpontokban zajlik a szüret, másrészt abból, hogy a palackozások és az értékesítés szempontjából erős időszakok miatt a borok az év folyamán különböző időpontokban kerülnek forgalomba.

A megmérettetésre a világ minden tájáról évente közel 14 000 nevezés érkezik a téli és nyári versenyt összevéve. A legutóbbi, télen megrendezett eseményen összesen 40 országból 2000 pincészet vett részt a versenyen.

Hogyan is zajlik a világ egyik legrangosabb borversenye?

A versenyt megelőző hónapokban a logisztikai csapathoz érkeznek a nevezett borok, melyeket azonosítás és ellenőrzés után ellátnak egy belső kóddal, ezzel azonosítva a bort. Az azonosítást követően a borok függőleges helyzetben kerülnek szelektálásra, hogy az esetleges üledék a palack alján lerakódhasson a hosszú szállítást követően.

A borokat különböző termekben tárolják, hogy a borkategóriákhoz illő hőmérséklettel és megvilágítással biztosítsák a borok számára a megfelelő körülményeket. 

 Minden nevezett borról fotó készül, melyet később a részt vevő borászatok részére is elküldenek, illetve ezeket a képeket használják fel az eredmények közlésekor is.

A következő lépésben a vezetőség, az OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet) és az UIOE (Union Internationale des Oenologues – Borászok Nemzetközi Szövetsége) szakértői a beérkezett borokat sajátosságaik figyelembevételével csoportosítják, és megtervezik a kóstolósorokat, ezzel biztosítva a méltányos kóstolási feltételeket minden bornak.

A borokat egy borászokból, sommelier-kből, Master of Wine szakemberekből, kereskedőkből, bortermelőkből és újságírókból felállított zsűri kóstolja és értékeli az OIV és az UIOE 100 pontos rendszere alapján, vakkóstolással.

A kóstolás alkalmával még a zsűritagok sem tudják, hogy egy bor végül kap-e érmet a verseny során, ugyanis a kóstolt borok közül csak a legjobb 30% nyerheti el az elismerést, ezzel is emelve a verseny és az érdem presztízsét.

Egri érmek

A borversenyen a Petrény Winery a 2013-as évjáratú Merlot, a 2016-os Padok és az úgyszintén 2016-os évjáratú Big Band Egri Bikavér Superior borával érdemelte ki az aranyérmet, míg a Varsányi Pincészet a 2019-es Grand Selection Egri Bikavér Superior tételéért, az Ostoros Családi Pincészet pedig a 2022-es évjáratú Ostoros Irsai Olivér boráért hozhatott el aranyat.

„Számunkra mindig fontos a nemzetközi borversenyeken való részvétel, mivel ez ad egy visszajelzést: a világ borai között az adott pillanatban milyen helyen szerepelnek a magyar, az egri és a saját boraink a minőségüket tekintve. Így ezen információk alapján tudjuk hitelesen bemutatni a borainkat a fogyasztók és a kereskedők felé” – osztotta meg velünk a Petrény Winery csapata.

„A 2022-es évjáratú Irsai Olivérünk aranyérmet nyert Európa egyik legjelentősebb borversenyén, a Berliner Wine Trophyn! Ennél nagyobb elismerést el sem tudunk képzelni, hiszen egy korábbi évjárat, a két évvel ezelőtti már elhozta ugyanezt az aranyat Berlinből.

Nagy öröm, hogy már nem először egy magyar fajta minőségét ismerik el. Ez a méltán népszerű borunk következetesen tudja hozni az illatos, gyümölcsös, jellegzetes karaktert. Könnyed, jó ivású, önmagában, fröccsként, de akár rengeteg különböző étel mellé is jól fogyasztható.

Az, hogy ezt a rangos díjat ugyanazon a borversenyen két különböző évben, két különböző évjárattal is sikerült elnyernünk, számunkra azt jelenti, hogy a célul kitűzött kiváló minőséget évről évre, évjáratról évjáratra meg tudjuk őrizni borainkban” – nyilatkozta az Ostoros Családi Pincészet.

Képek: https://www.wine-trophy.com/

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB