MENU

Az 50-es évek békebeli hangulata hív az idei Glamping Piknikre

2023.05.04.
Győrfi Alexandra

Idén már nyolcadik alkalommal várja a piknikezőket a Glamping Piknik. A Nomád Hotel & Glamping és a SVÉT közös szervezésű eseménye minden évben más tematikát elevenít meg, a soron következő szezonnyitó eseményen a rockabilly és a swing életérzés csalogatja a vendégeket. A rendezvény kapcsán felkerestük a szervezőket, Balogh Barbara válaszol a Nomád Hotel & Glampingtől.

Hányadik alkalommal rendezitek meg a Glamping Pikniket?

Ez már a nyolcadik piknik. Sajnos kétszer elmaradt a Covid miatt, ezért a tavalyi a 7.2-t kapta számozásban. A számozás egyébként a SVÉT-es rendezvények miatt van így, hiszen a Glamping Piknik egy regionális mini SVÉT-rendezvény. A résztvevő vendéglátók szinte mind SVÉT-tagok vagy valamilyen módon kapcsolódnak az egyesülethez.

Mi a rendezvény koncepciója?

Ez egy szezonnyitó esemény, mindig egy május végi vasárnapon tartjuk. Ilyenkor szoktuk megmutatni a nagyközönségnek az aktuális fejlesztéseinket.

Az első ilyen nagy összejövetel 2013 szeptemberében volt, amikor az – akkor még jóval kevesebb tagot számláló – SVÉT éves nagy rendezvénye zajlott a Nomádban. Az annyira jól sikerült, hogy bennünk is, és a vendégekben is felmerült a gondolat, hogy ezt éves szinten kellene megrendezni.

Mindig van egy tematikája ezeknek a buliknak. Mi akkoriban ismerkedtünk a Glamping (Glamorous Camping) vonulattal, ami itthon még ismeretlen volt, de külföldön már bontogatta szárnyait. Úgyhogy a témánk a glamping, a szabad tűz lett. Glamping mint stílus, szabad tűz mint főzési technika.

Ezt a glamping dolgot akkor még úgy gondoltuk, hogy csak arra az eseményre rendezzük át a kertet, úgyhogy vettünk pár NDK-s kiszuperált katonai sátrat az e-bayen, amiket szállodai szobává alakítottunk, viccből….

De annyira tetszett a vendégeknek, hogy azon a télen elkezdtünk ebbe az irányba fejleszteni. Lett egy jurtánk meg épített sátraink, aztán jöttek a buborékok, a Lépcső-házak….

Azóta minden évben történik valami változás nálunk, folyamatosan változnak a szálláslehetőségek és a szolgáltatások. Az ős-glampingsátraink 10 év után idén nyugdíjba vonultak és új funkciót kaptak.

A Távol Afrikától sátrunkból szabadulószobákat alakítottunk ki, az Ötöske buborékplatformja egy egzotikus hangulatú terasz a Kánya-patak felett, ami terveink szerint természetközeli miniesküvők, családi rendezvények, outdoor céges értekezletek helyszíne lehet, egyben a legmenőbb jógadeck is a táborok, elvonulások számára. A minibuborék emelvényén kétszemélyes privát vacsorák zajlanak a fák lombjai és a csillagos ég alatt.

Tavaly nagy sikere volt a Woodstock-tematikának, igazi hippibuli kerekedett, mert a vendégek is komolyan vették a feladatot, korhű ruhákat vettek fel, és az egész napot átjárta a love, a peace és a happiness érzése.

Idén az 50-es évek békebeli hangulatát próbáljuk egy napra ide varázsolni. Mottónk: Let’s swing … A rockabilly-swing életérzést idézzük fel, zenében és dekorációban, és várhatóan az éttermek is az amerikai dinerek ételeit hozzák majd egy picit újragondolva, modernizálva.

Mitől különleges a Glamping Piknik?

Számunkra ez egy örömünnep, amikor a baráti vendéglátókkal közösen fogadhatjuk a vendégeket. Itt valahogy nem válik el élesen, hogy ki a vendég és ki a szolgáltató. Egyszerűen csak együtt vagyunk, mindenki boldog és jókedvű. Ez nem egy fesztivál, csak egy laza piknik, ahol ér a fűben elaludni, ér táncolni, nagyokat nevetni, jókat enni és inni.
Elképesztően jó érzés látni a sok ismerős arcot a vendégek között, akik lehet, hogy – hasonlóan a szolgáltatókhoz – az ország másik végéből érkeznek erre a délutánra. Akik először jönnek hozzánk, azok is rögtön megérzik a kötetlen hangulatot, és gyorsan felveszik a ritmust.

A vendégek számára rendkívül vonzó, hogy közismert, jó nevű éttermek, kávésok, borosok, cukrászdák vannak jelen távoli vidékekről is, így megkóstolhatják a termékeiket anélkül, hogy sokat kellene utazni érte. Arról nem is beszélve, hogy személyesen találkozhatnak a tulajdonosokkal és a séfekkel.

A Pikniken nincs fellépő, mert nálunk a vendég a főszereplő, ez az esemény róluk és rólunk, vendéglátókról szól. Egyébként meg a Piknik közönsége igazán fantasztikus, és lehet rájuk számítani minden bolondságban. Azon túl, hogy rengetegen fognak pin up- és rockabillyszettben érkezni, még másban is számítunk rájuk, hogy közösen tegyük emlékezetessé ezt a napot.

Milyen gasztrokínálat várja a vendégeket?

Ez egyelőre titok, még zajlanak az egyeztetések a házak közt, de biztosak vagyunk benne, hogy mindenki talál majd az ízlésének megfelelőt. Erre garancia a fantasztikus éttermek sora, akik az ételeket biztosítják.

Milyen borkínálatra számíthatnak az érdeklődők?

Három helyi borászattal dolgozunk együtt a hétköznapokon is, ők mindhárman jelen lesznek a rendezvényen. Bolyki Jani, Kovács Nimród és a St. Andrea.

Mit gondolsz az egri borokról? Melyek a kedvenceid?

Egerben nőttünk fel, és mondanám, hogy már az anyatejjel is… De nyilván ezt nem mondom. Ám elkötelezett rajongója vagyok az egri boroknak és borászoknak.
Nem tudok kiemelni egyetlen bort mint kedvencet. Olyan sok mindentől függ, hogy melyik palackot veszem ki a hűtőből. Gondolom, a korral jár, de egyre kevesebb vöröset iszom, és valahogy egyre többször valami bubisat, úgyhogy nagyon örülök, hogy sok egri borászat rukkolt már elő izgalmas habzóborral és pezsgővel.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Nomád Hotel honlapján.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB