MENU

Az 50-es évek békebeli hangulata hív az idei Glamping Piknikre

2023.05.04.
Győrfi Alexandra

Idén már nyolcadik alkalommal várja a piknikezőket a Glamping Piknik. A Nomád Hotel & Glamping és a SVÉT közös szervezésű eseménye minden évben más tematikát elevenít meg, a soron következő szezonnyitó eseményen a rockabilly és a swing életérzés csalogatja a vendégeket. A rendezvény kapcsán felkerestük a szervezőket, Balogh Barbara válaszol a Nomád Hotel & Glampingtől.

Hányadik alkalommal rendezitek meg a Glamping Pikniket?

Ez már a nyolcadik piknik. Sajnos kétszer elmaradt a Covid miatt, ezért a tavalyi a 7.2-t kapta számozásban. A számozás egyébként a SVÉT-es rendezvények miatt van így, hiszen a Glamping Piknik egy regionális mini SVÉT-rendezvény. A résztvevő vendéglátók szinte mind SVÉT-tagok vagy valamilyen módon kapcsolódnak az egyesülethez.

Mi a rendezvény koncepciója?

Ez egy szezonnyitó esemény, mindig egy május végi vasárnapon tartjuk. Ilyenkor szoktuk megmutatni a nagyközönségnek az aktuális fejlesztéseinket.

Az első ilyen nagy összejövetel 2013 szeptemberében volt, amikor az – akkor még jóval kevesebb tagot számláló – SVÉT éves nagy rendezvénye zajlott a Nomádban. Az annyira jól sikerült, hogy bennünk is, és a vendégekben is felmerült a gondolat, hogy ezt éves szinten kellene megrendezni.

Mindig van egy tematikája ezeknek a buliknak. Mi akkoriban ismerkedtünk a Glamping (Glamorous Camping) vonulattal, ami itthon még ismeretlen volt, de külföldön már bontogatta szárnyait. Úgyhogy a témánk a glamping, a szabad tűz lett. Glamping mint stílus, szabad tűz mint főzési technika.

Ezt a glamping dolgot akkor még úgy gondoltuk, hogy csak arra az eseményre rendezzük át a kertet, úgyhogy vettünk pár NDK-s kiszuperált katonai sátrat az e-bayen, amiket szállodai szobává alakítottunk, viccből….

De annyira tetszett a vendégeknek, hogy azon a télen elkezdtünk ebbe az irányba fejleszteni. Lett egy jurtánk meg épített sátraink, aztán jöttek a buborékok, a Lépcső-házak….

Azóta minden évben történik valami változás nálunk, folyamatosan változnak a szálláslehetőségek és a szolgáltatások. Az ős-glampingsátraink 10 év után idén nyugdíjba vonultak és új funkciót kaptak.

A Távol Afrikától sátrunkból szabadulószobákat alakítottunk ki, az Ötöske buborékplatformja egy egzotikus hangulatú terasz a Kánya-patak felett, ami terveink szerint természetközeli miniesküvők, családi rendezvények, outdoor céges értekezletek helyszíne lehet, egyben a legmenőbb jógadeck is a táborok, elvonulások számára. A minibuborék emelvényén kétszemélyes privát vacsorák zajlanak a fák lombjai és a csillagos ég alatt.

Tavaly nagy sikere volt a Woodstock-tematikának, igazi hippibuli kerekedett, mert a vendégek is komolyan vették a feladatot, korhű ruhákat vettek fel, és az egész napot átjárta a love, a peace és a happiness érzése.

Idén az 50-es évek békebeli hangulatát próbáljuk egy napra ide varázsolni. Mottónk: Let’s swing … A rockabilly-swing életérzést idézzük fel, zenében és dekorációban, és várhatóan az éttermek is az amerikai dinerek ételeit hozzák majd egy picit újragondolva, modernizálva.

Mitől különleges a Glamping Piknik?

Számunkra ez egy örömünnep, amikor a baráti vendéglátókkal közösen fogadhatjuk a vendégeket. Itt valahogy nem válik el élesen, hogy ki a vendég és ki a szolgáltató. Egyszerűen csak együtt vagyunk, mindenki boldog és jókedvű. Ez nem egy fesztivál, csak egy laza piknik, ahol ér a fűben elaludni, ér táncolni, nagyokat nevetni, jókat enni és inni.
Elképesztően jó érzés látni a sok ismerős arcot a vendégek között, akik lehet, hogy – hasonlóan a szolgáltatókhoz – az ország másik végéből érkeznek erre a délutánra. Akik először jönnek hozzánk, azok is rögtön megérzik a kötetlen hangulatot, és gyorsan felveszik a ritmust.

A vendégek számára rendkívül vonzó, hogy közismert, jó nevű éttermek, kávésok, borosok, cukrászdák vannak jelen távoli vidékekről is, így megkóstolhatják a termékeiket anélkül, hogy sokat kellene utazni érte. Arról nem is beszélve, hogy személyesen találkozhatnak a tulajdonosokkal és a séfekkel.

A Pikniken nincs fellépő, mert nálunk a vendég a főszereplő, ez az esemény róluk és rólunk, vendéglátókról szól. Egyébként meg a Piknik közönsége igazán fantasztikus, és lehet rájuk számítani minden bolondságban. Azon túl, hogy rengetegen fognak pin up- és rockabillyszettben érkezni, még másban is számítunk rájuk, hogy közösen tegyük emlékezetessé ezt a napot.

Milyen gasztrokínálat várja a vendégeket?

Ez egyelőre titok, még zajlanak az egyeztetések a házak közt, de biztosak vagyunk benne, hogy mindenki talál majd az ízlésének megfelelőt. Erre garancia a fantasztikus éttermek sora, akik az ételeket biztosítják.

Milyen borkínálatra számíthatnak az érdeklődők?

Három helyi borászattal dolgozunk együtt a hétköznapokon is, ők mindhárman jelen lesznek a rendezvényen. Bolyki Jani, Kovács Nimród és a St. Andrea.

Mit gondolsz az egri borokról? Melyek a kedvenceid?

Egerben nőttünk fel, és mondanám, hogy már az anyatejjel is… De nyilván ezt nem mondom. Ám elkötelezett rajongója vagyok az egri boroknak és borászoknak.
Nem tudok kiemelni egyetlen bort mint kedvencet. Olyan sok mindentől függ, hogy melyik palackot veszem ki a hűtőből. Gondolom, a korral jár, de egyre kevesebb vöröset iszom, és valahogy egyre többször valami bubisat, úgyhogy nagyon örülök, hogy sok egri borászat rukkolt már elő izgalmas habzóborral és pezsgővel.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Nomád Hotel honlapján.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB