MENU

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A borászokat arról kérdeztük, ki mivel indított. A következő hetekben pedig visszatérünk információkkal a nagy borok alapanyaga kapcsán is.

A Pajadoson kezdtünk

Gál Tibor így számolt be a szüret indulásáról: „Nálunk is megindult a szüret, az első napján pinot blanc-t és leánykát szüreteltünk, ez után pedig sauvignon blanc érkezett be a Pajadosból. Mindegyik fajta a 2023-as csillagot fogja erősíteni. Hihetetlen izgalmakkal telt az egész szezon, volt itt minden: óriási esőzések, nagy melegek, hűvös időszakok, melyek kedveztek a szőlőbetegségeknek, és az érést is eltolták. Ennek ellenére sikerült megvédenünk a szőlőt rengeteg kézi munka árán, így most szuper egészséges és gazdag terméssel számolunk. Amennyiben a vénasszonyok nyara kitart, varázslatos évjáratunk lehet!”

A korai érésű fajták már a pincében vannak

Az Egri borvidék szőlészeti és borászati kutatásokkal, valamint szakoktatással foglalkozó intézményében, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is belevágtak a szőlő szedésébe. „A bianca és a néró fajtákkal kezdődött a szüret a szőlőbirtokon. Friss, üde, divatos borok készülnek majd, alacsony alkoholtartalommal a most szedett fürtökből” – osztotta meg Markovics György borász.

Elárulta azt is, hogy „a cukorfok megfelelő, a savakra kell inkább figyelni. A kezdési időpont nem nevezhető korainak, hiszen tavaly mindössze egy héttel később, augusztus 31-én kezdődött a szüret, de volt már, hogy augusztus közepén láttunk neki a munkának. Igaz, az idei esztendő merőben más volt, mint a 2022-es: hűvös volt a tavasz, és emlékezhetünk, nyár elején sem tapasztaltunk olyan kánikulát, mint ezekben a napokban, oda kellett tehát figyelni a növényvédelemre.”

A chardonnay-val vágunk bele a szüretbe

A Kovács Nimród Winerynél szeptember közepén kezdődik a szüret: elsőként a Noszvaj határában lévő Nyilas-már- és Nagyfai-dűlő területről a friss, gyümölcsös, reduktív chardonnay-nak szánt alapanyag kerül a kóracél tartályokba. A tervek szerint ezt a rozét alkotó szőlő követi majd, illetve nem sokkal később a KNW méltán népszerű Battonage márkájához szedik a chardonnay-t, ugyancsak erről a vulkanikus, tufapadra épült területről. A vörösek sorában később a pinot noir, a merlot, a kékfrankos és a syrah következik, majd az ikonikus Nagy-Eged-hegy furmintja, syrah-ja és kékfrankosa zárja a sort a várhatóan október közepéig-végéig tartó szüreti időszakban.

A KNW szakemberei elégedettek az idei terméssel. Polyák István főborász szavai szerint jórészt sikerült megúszniuk az esős időszakot követő peronoszpóra- és lisztharmat-fertőzést, a szürke- és a feketerothadást, így egészséges termésre számítanak. A fürtök érése picit elhúzódik a szokásoshoz képest, az ízek már szépen kialakultak, de a cukor itt-ott még hiányzik. Ezt a borász legfőképp azzal magyarázta, hogy a tavalyi, 2022-es év extrém aszályos és forró nyara megviselte a tőkéket, és az idei, meglehetősen hűvös, csapadékos tavasz pedig legalább egy héttel „elodázta“ a szüretet.

Már szedik a Juhász Rosé alapanyagát

A Juhász Testvérek Pincészetében idén az átlagosnál kicsit később, augusztus 28-án indult a szüret. „Az első beérett fajta most is az Irsai Olivér volt, amelyre különösen figyeltünk, hiszen az egyik legnépszerűbb termékünk alapanyaga.

A szüret a kék medoc-kal folytatódott, ami a rozéboraink egyik alapját adja. Ezt követték az aromatikus fajták, a cserszegi fűszeres és a sauvignon blanc, melyekből többségében fajtabor készül. Szintén szüreteltük már a chardonnay és a zenit fajtákat, amelyekből az egyre népszerűbb pezsgőnket töltjük. Az oportó és a zweigelt fajták szüretelése is megkezdődött, amelyek a legnépszerűbb rozé-termékpalettánkat színesítik és ízesítik majd. Szeptember 11-én pedig a pinot noir fajta következett a sorban, amelyből elsősorban pincészetünk egyik ikonikus terméke, a Márton-napi Juhász Rosé készül.”

Pét-nat lesz a pinot noirból

Böjt Gergő így számol be a 2023-as évjárat indulásáról és a következő lépésekről: „Idén szeptember 2-án már elkezdtük a szüretet a pinot noirral az ostorosi Kutya-hegyen, melyből pét-natot készítünk.

Ezt követően jött a chardonnay, amiből idén először pezsgőt szeretnénk letölteni. Következő fajtánk a muskotály volt, majd leányka és sauvignon blanc, amiből sajnos nagyon kis mennyiséget tudtunk idén leszüretelni. Pár napon belül pedig jönnek a rizlingek. Ezekből a fajtákból készítjük el az Egri Csillag Superior borunkat.”

Ritkaságnak számító szőlőfajtával startoltak

„Az évjáratnak megfelelően, az elhúzódó hideg időjárás miatt – a szokásostól kissé később – szeptember 6-án kezdtük a szüretet. A cabernet dorsa volt az első szőlő, amiből rozét készítünk; kiváló sav-cukor aránnyal sikerült leszednünk.

Ugyanez igaz a chardonnay és a pinot noir pezsgőalapborokra is. Az eddigi tapasztalataink alapján mind mennyiségben, mind minőségben optimistán várjuk a további szőlőket” – érkezett az információ a Thummerer Pincészettől.

Előrehozott decemberi szüret

Bolyki Jani a tőle megszokott őszinteséggel írja le az idei indulást: „Augusztus elején annyira nem bíztam a szőlőben, hogy már decemberi szüretre készültem. Szerencsére a természet igazságos, és visszaadta, amit korábban elvett. Az elmúlt hónap csoda időjárása tökéletes körülményeket teremtett a szőlőnek, így a héten mi is elkezdtük a szüretet. Hagyományosan a sauvignon blanc nyitotta a sort, a friss mustot kóstolva van okunk mosolygásra, intenzív és ízgazdag, szép savakkal.

A fajták érése felgyorsult, a cabernet franc kivételével szinte minden szedhető, idén a szüreti logisztika az átlagosnál is komolyabb feladat lesz. A következő heteink csak a szüretről és a beérkező szőlő feldolgozásáról szólnak majd, de az eddigi termést látva bizakodó vagyok.”

Jövő héten kezdjük a leánykával

Filep Miklós Gergely, a Tóth Ferenc Pincészet borásza még csak a tervekről tud beszámolni, hiszen jövő heti indulással kalkulálnak: „Az első napokban leányka és ottonel muskotály szőlőket fogunk szedni, a hét második felétől pedig várhatóan elkezdünk kékfrankost szüretelni rozébornak.

A szőlők szépen fejlődnek, egészségesek, szerencsénk van a szeptemberi időjárással. Az ízek egyre gazdagabbak, a cukor lassan de biztosan emelkedik, a savak szépek lesznek a szüretre.”

További cikkek

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Vacsora

2024.04.29.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Egerben fókuszban az Egri Csillaggal, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 3 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

Koronázd meg a napot egy finom vacsorával

Vacsora I.

Elegáns gasztronómiai élmény, szezonális ételek, helyi alapanyagok, Michelin BID Gourmet minősítés – ezek jellemzik az Egri Vár kapujánál fekvő Macok Bisztrót. A fogásokhoz minőségi Egri borokat kóstolhatsz és ha sok mindent szeretnél kipróbálni borokkal párosítva akkor a Macok Degusztációs Menüjét Neked találték ki. A Macok az egyik legnépszerűbb egri étterem ezért, ha szeretnél itt vacsorázni, érdemes előre asztalt foglalnod.

A vacsora után csodáld meg az Várat az éjszakai fényekben, tegyél egy levezető sétát az udvarán.

Vacsora II.

A Várban nem csak naplementét érdemes nézni, hanem jó döntés ellátogatni az 1552 Étterembe, melynek nem csak a designja és a helyszíne különleges, hanem az ételei is. A helyi borászok a legízletesebb Bikavéreiket és Csillagaikat biztosítják a helynek, így nem csak finom fogásokat ehetsz, hanem mennyei borokat ismerhetsz meg.

Amennyiben az Étteremből a Vár északi kapuján távozol, csodálatos panoráma tárul eléd a várfalsétányról.

Vacsora III.

Eger felnőttbarát szállodájának étterme, a Platán Étterem gourmet vacsorákkal várja a külsős vendégeket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a bor-étel párosítások kialakítására ezért, ha nagyobb társasággal érkeznél, érdemes előre asztalt foglalnod. A szálloda felnőttbarát jellege miatt csak 16 éven felüliek vehetnek részt a vacsorán.

A Platán Étterem közelében helyezkedik el az Érsekkert, ezért a vacsora után mindenkinek jól eső lehet egy kellemes sétát tenni a város legnagyobb parkjában.

TOVÁBB