MENU

Együtt lenni jó!

2022.10.05.
Szabó Edit

Az Ostoros Családi Pincészet gigászi méreteivel és hétmillió palackos éves forgalmával nem igazán tekinthető kisbirtoknak. A légkör mégis családias, és Soltész Gergő jó gazda módjára vezeti a vállalkozást. A mennyiség és a minőség viszonyáról, a hitelesség és a szakértelem fontosságáról beszélgettünk vele, na meg arról, hogy a Szépasszony-völgy végre jó hely lett Egerben!

Egerben nőttél fel, édesapádnak voltak szőlőültetvényei. Beleszülettél a borba, mégis más pályát választottál magadnak. Miért?

Mutass egy gyereket, aki szívesen dolgozik a szőlőben, amikor a barátaival is tölthetné az időt! Persze sokat segítettem édesapámnak a földeken, de érthető módon nem volt őszinte a lelkesedésem, ezért is döntöttem úgy, hogy a közgazdászi pályát választom magamnak, és a bankszektorban helyezkedtem el.

Később mégis visszatértél a borhoz…

A budapesti munkahely kellően távolinak tűnt, úgy éreztem, hogy egy életre megszabadultam a szürettől meg a zöldmunkáktól, de a családi vállalkozással megmaradt a kapcsolat, és egy idő után a borok is elkezdtek komolyabban érdekelni.

A banki karrier mellett így kezdtem szép lassan újra bevonódni az Ostoros Családi Pincészet ügyeibe, aztán a cég igazgatóságának elnöke lettem, és amikor 2015-ben a legidősebb gyerekünk iskolakezdés előtt állt, úgy döntöttünk, hogy családostól Egerbe költözünk. Vonzott a vidéki lét, és bár nem szakadtam el teljesen a banki világtól, izgalmasnak találtam a kihívást, hogy egy ekkora pincészetet vezethetek.

Milyen célokat tűztél magad elé, amikor átvetted az irányítást?

Szorgalmaztam, hogy folytassuk a szőlőtelepítést, mert így sokkal jobban tudjuk kontrollálni az alapanyag minőségét, és ez, valamint néhány fontos új beruházás hozzásegíthet minket ahhoz, hogy még magasabb minőségű borokat készíthessünk.

Ebben a két vezető borászunk, Radácsi András és Adamovich Károly szakértelme, tapasztalata is nagy segítség volt számunkra. Az elmúlt évek sikerei igazolták a döntés helyességét, a boraink a hazai és a nemzetközi versenyeken évről évre kiemelkedően szerepelnek, és a fogyasztói visszajelzések is pozitívak.

A borok megjelenése is alaposan megváltozott…

Megújult a teljes arculat, a honlapunk, a katalógusaink, a címkéink dizájnelemei átalakultak, és született egy új szlogen, amely tökéletesen képviseli a hitvallásunkat: „Együtt lenni jó.” Ezt az életérzést segíti a Szépasszony-völgyben megnyílt borbárunk is, ahol tényleg jó összejönni a barátokkal, ünnepelni a családtagokkal, és ahol méltó körülmények között be tudjuk mutatni az Ostoros Családi Pincészet összes borát.

Pedig az nem kevés!

Bizony nem! A környék legszélesebb fajtaválasztékával dolgozunk, de a palackszámunk is nagyon magas. Mióta én vezetem a vállalkozást, közel a duplájára nőtt a forgalmunk, az idén már hétmillió palack bor kerül tőlünk a fogyasztókhoz, de úgy, hogy minőség tekintetében semmiféle kompromisszumot nem kötünk.

Hogy nagy mennyiségben is lehet jó bort készíteni, azt jól mutatja, hogy például az elmúlt években az Irsai Olivérünk, a Csipke Rozénk és az Olaszrizlingünk is aranyérmet kapott a Berliner Wine Trophyn. Korszerű technológiai háttérrel dolgozunk, ami lehetővé teszi, hogy a szőlő aromaanyagaiból minél többet át tudjunk menteni a borba, de még fontosabb, hogy a borászaink szakértelme jelentősen hozzájárul ezekhez a sikerekhez. 

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Az elmúlt években 1100 hektárról dolgoztunk fel szőlőt, ebből 200 hektár a saját terület – és 10-20 hektárnyi új telepítéssel növekszünk minden évben –, a többi pedig olyan Ostoros és Novaj környéki termelőké, akikkel hosszú távra tervezünk.

Integrált terület például a Szél-hegy, ahonnan az egyik legszebb borunk, a Prémium Cabernet Sauvignon alapanyaga érkezik, de említhetném a Nagy-Eged Kékfrankost vagy a Pajados-dűlőből szüretelt Grand Superior premium bikavérünket, mert ezekhez a borokhoz is vásároljuk a szőlőt. Mindig szép alapanyagot kapunk, ezért készíthetünk kiemelkedő minőségű, később sokszor díjnyertes dűlőszelektált borokat.  

Milyen új beruházásokra került sor a pincében?

Folyamatosan fejlesztjük a technológiát, bővítjük a kapacitást, korszerűsítjük az eszközparkot, a berendezéseket. Nemrég vásároltunk 40 darab 60 hektoliteres fahordót annak érdekében, hogy még inkább javítani tudjuk a legalább 6 hónapra hordóba kerülő bikavér boraink minőségét.

Fontosnak tartjuk a vásárlói bizalom megszilárdítását, ezért elengedhetetlen, hogy a vevőink tudják: a mi palackjainkban mindig korszerű, gyümölcsös, egészséges szőlőből készült, jó minőségű bort találnak.

Ezek szerint kiemelten kezelitek a bikavért?

Soha nem titkoltuk, hogy a bikavér és az egri csillag nagyon közel áll a szívünkhöz, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. De emellett büszkék vagyunk az Olaszrizlingünkre, az Irsai Olivérünkre, az Egri rozénkra, és van még egy nagy kedvencünk, a klasszikusan félédes Debrői hárslevelű, amiből mi palackozzuk a legtöbbet Magyarországon, és mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, próbáljuk megtalálni a debrői termelők körében is a hosszú távú partnereinket.

Vannak személyes kedvenceid a fajták között? 

A kadarka és a rajnai rizling. Mindkettőből kevés van a borvidéken, de ha egyszer lesz majd egy nyugalmasabb szüretünk, szeretnék ebből a két fajtából bort készíteni már csak a magunk örömére is, és kizárólag a szépasszony-völgyi borbárunk számára. 

Egerben évről évre egyre több a turista. Számodra mi a legvonzóbb a városban és a környékében?

Említhetném a város történelmi levegőjét, a fantasztikus kirándulási lehetőségeket, a nagyszerű éttermeket, de számomra a megújult Szépasszony-völgy a legnagyobb öröm. Végre van Egernek egy olyan helye, ahol az odalátogatók teljes keresztmetszetet kaphatnak a környékbeli borokból. Bőséges a merítés, de a két legtávolabbi pince is csak néhány percnyi sétára van egymástól.

Én magam is gyakran kisétálok oda a kutyával. Nemrég éppen mentem a borbárunkba, amikor egy házaspár ott tanakodott a bejárat előtt, és végül megkérdezték, hogy jó-e a hely. Természetesen azt mondtam, hogy ez a legjobb, menjenek csak be, ajánlom a figyelmükbe a Csipke Rozét. Erre előkapták a férj mobiltelefonját, ahol a háttérképen a feleség pózolt, kezében egy palack Csipke Rozéval. Nekem ennél nagyobb elismerés nem kell.

Az ostorosi birtokközpontban is fogadtok látogatókat?

Ez egy óriási üzem. Az utóbbi időben folyamatosan teret nyertek a reduktív borok, ezért sok az acéltartályunk, és ez óhatatlanul „ipari” hangulatot áraszt. Számomra persze ennek is megvan a maga szépsége, és ha valaki szakmai szemmel nézi, pontosan tudja, hogy egy tartályokkal és egyéb berendezésekkel teli csarnok miért lehet esztétikus.

Ostoroson van két öreg tufapincénk, szép fahordókkal, tehát a klasszikus pinceélmény se hiányzik az életünkből, de a látogatóinkat a Szépasszony-völgybe invitáljuk. Az ottani Ostoros Borbár is egy tufapincében fogadja a látogatókat, de az már egy korszerűen kialakított, klímával felszerelt hely, amelynek minden évszakban megvan a maga varázsa. Télen jó oda behúzódni a hideg elől, nyáron pedig hatalmas terasszal és élő zenével várjuk a vendégeket minden este.

További cikkek

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Vacsora

2024.04.29.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Egerben fókuszban az Egri Csillaggal, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 3 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

Koronázd meg a napot egy finom vacsorával

Vacsora I.

Elegáns gasztronómiai élmény, szezonális ételek, helyi alapanyagok, Michelin BID Gourmet minősítés – ezek jellemzik az Egri Vár kapujánál fekvő Macok Bisztrót. A fogásokhoz minőségi Egri borokat kóstolhatsz és ha sok mindent szeretnél kipróbálni borokkal párosítva akkor a Macok Degusztációs Menüjét Neked találték ki. A Macok az egyik legnépszerűbb egri étterem ezért, ha szeretnél itt vacsorázni, érdemes előre asztalt foglalnod.

A vacsora után csodáld meg az Várat az éjszakai fényekben, tegyél egy levezető sétát az udvarán.

Vacsora II.

A Várban nem csak naplementét érdemes nézni, hanem jó döntés ellátogatni az 1552 Étterembe, melynek nem csak a designja és a helyszíne különleges, hanem az ételei is. A helyi borászok a legízletesebb Bikavéreiket és Csillagaikat biztosítják a helynek, így nem csak finom fogásokat ehetsz, hanem mennyei borokat ismerhetsz meg.

Amennyiben az Étteremből a Vár északi kapuján távozol, csodálatos panoráma tárul eléd a várfalsétányról.

Vacsora III.

Eger felnőttbarát szállodájának étterme, a Platán Étterem gourmet vacsorákkal várja a külsős vendégeket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a bor-étel párosítások kialakítására ezért, ha nagyobb társasággal érkeznél, érdemes előre asztalt foglalnod. A szálloda felnőttbarát jellege miatt csak 16 éven felüliek vehetnek részt a vacsorán.

A Platán Étterem közelében helyezkedik el az Érsekkert, ezért a vacsora után mindenkinek jól eső lehet egy kellemes sétát tenni a város legnagyobb parkjában.

TOVÁBB

Egri Csillag Weekend 2024 | Programajánló

2024.04.24.

Eger

KULINÁRIS UTAZÁS IKONIKUS HELYSZÍNEKEN ÁT

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2024. májusában rendezi meg Eger második tavaszi boros rendezvényét, a megújult EGRI CSILLAG WEEKENDET, ahol a 4 nap alatt, 3 helyszínen több mint 20 borász Egri Csillagjával, számos térségbeli gasztronómiai szereplő ételválasztékával és elsősorban hazai jazz és funky koncertekkel találkozhatnak a vendégek.

Helyszínek: 

  • május 1. Szépasszony-völgy
  • május 2. Macok Bisztró – TELT HÁZ
  • május 3-4. Dobó tér

I. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG TERASZOK ÉS CSALÁDI NAP

05.01. szerda | Szépasszony-völgy

Első nap kóstoljatok Egri Csillagokat a Szépasszony-völgyben játékosan, menetlevéllel. Gyűjtsetek csillagokat, egyetek-igyatok finomakat és fedezzétek fel az izgalmas helyeket a Völgyben.

PROGRAM

PINCÉK, ÉTTERMEK:

  • 11:00-19:00 Csillag teraszok – Egri Csillag kóstoló, az éttermekben pedig a Csillaghoz passzoló fogások, menetlevéllel
  • 19:30 Nyereményjáték sorsolás – a legalább 6 helyszínt bejárók közül 2 fő nyer 1-1 5000 Ft értékű borkóstoló utalványt, mely a lila zászlós pincék valamelyikében váltható be, választás szerint

 

EGRI BIKAVÉR PARK:

  • 10:00-16:00 Csillagpor – kreatív műhely (kicsiknek és nagyoknak)
  • 10:00-16:00 Csillagtérkép – játékos ügyességi és logikai feladatok, apró ajándékkal, csillaggyűjtő menetlevéllel
  • 10:00-18:00 Kézműves vásár
  • 16:00-18:00 Kovács Sándor és Mészáros Annamária akusztikus koncert

II. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN - TELT HÁZ!

05.02. csütörtök | Macok Bisztró

Második napon a gasztronómia lesz a főszerepben, amikor is Eger újabb ikonikus helyszíne ad otthont az Egri Csillagoknak. Egy fergeteges borvacsora est részesei lehet az, aki ellátogat május 2-án az egri vár alatt lévő Macok Bisztróba.

6 borász, 6 egri csillagjához párosít Macsinka János séf, 6 finom fogást. Egy izgalmas este, ahol a borászok mesélnek, a borok és az ételek pedig együtt muzsikálnak.

FELLÉPŐ BORÁSZOK ÉS BORAIK

  • Korózs Dani | Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Egri Csillag 2021
  • Böjt Gergő | Böjt Borászat Egri Csillag Superior 2022
  • Tóth Kati | Tóth Ferenc Pincészete Egri Csillag Superior 2022
  • Petrény Norbi | Petrény Winery Egri Csillag Astra 2022 Superior
  • Gál Lajos | Gál Lajos Pincészete Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2021
  • Varsányi Katalin | Varsányi Pincészet Egri Csillag 2021 Superior


BELÉPŐJEGY ÁRA
15.000 Ft / fő

III. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG WEEKEND

05.03-04. | Dobó tér

Péntek-szombat közel 20 borászat és gasztronómiai kiállító vár Benneteket az ünneplőbe öltöztetett Dobó téren, Egri Csillagokkal és hozzá illő finom ételekkel. Az Egri Csillag mellett természetesen helyet kapnak az Egri Bikavérek, a különböző pincészetek saját különlegességei is. Mindezt a kulináris élvezetet pedig ellazítják, ékesítik, feldobják és megpörgetik a hazai jazz és funky zenei társadalom jeles képviselői.

BORÁSZATOK

Academia Birtok, Besenyei Borház, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Demeter Pincészet, EGERSOUL, Egri Csillag Borpatika, Egri Korona Borház, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Juhász Pince, Juhász Testvérek Pincészete, Korózs Szőlőbirtok és Pincészet, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, REGE Birtok, St.Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet, Torma Pince, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet, Villa Völgy Pincészet

GASZTRONÓMIA – ÉTELEK

Koru Coffee and More, Bodega Burger, Fázis Koszt & Kávé, Trakta by Nomád, Vidéki Sajt, Lumen Étterem és Gasztropanzió, Zsenge in Fúzió

A borokhoz, borozáshoz kiválóan passzoló minőségi ételválaszték, különlegességek.

Csillag Burger, Bor-becue Burger, bagelek (tépett kacsás, camambertes, pestos, stb.), pisztáciás tiramisu, somlói galuska, házi lepény vadlazaccal, kacsahússal, kecskesajttal, magkeverékek, borkorcsolya sétálótál, fagyi, különleges sajtok, sajttálak, fogasfilé zöldborsóval, vadbrokkolival, hajdinával, stb…

PROGRAM, SZÍNPADI PROGRAM

05.03. péntek

  • 15:00-18.00 DJ FUNK GEARS ZENÉL
  • 18:00-18.30 MEGNYITÓ – AZ EGRI BORBARÁT HÖLGYEK ÉS AZ EGRI BIKAVÉR BORLOVAGREND KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL – ÉS A XXVIII. EGRI BORVIDÉKI BORVERSENY DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉGE (nagy aranyérmesek és különdíjasok)
  • 18:30-19.30 HAJDU KLÁRA & SZAKONYI MILÁN DUO KONCERT

    Hajdu Klára és Szakonyi Milán neve ismerősen csenghet a jazz és a könnyűzene rajongóinak egyaránt.

    Klára a hazai jazz élet kiemelkedő énekes-dalszerzője és tanára. 15 éves, kétszeres Fonogram-jelölt quartetjének dalait Európától Mexikóig pörgetik a rádiók és több mint 30 országban streamelik őket a rajongók.

    Milán hazánk egyik legkülönlegesebb hangú énekese, aki amellett, hogy 10 évig énekelt a Fonogram-díjas Balázs Elemér Groupban, a magyar könnyűzenei élet oszlopos tagja. Együtt zenél és énekel Boggie-val és Romhányi Áronnal.

    Klára és Milán duójának sajátos stílusa finom akusztikus muzsika, amiben a pop és a jazz elemei ízlésesen keverednek.

  • 19:50-20.50 ZOLBERT TRIÓ KONCERT

    Albert Zoltán, Zolbert szaxofonos, zeneszerző és producer, Magyarország smooth jazz nagykövete. A művész által képviselt zenei irányzat az instrumentális popzene színes palettáját idézi, a smooth jazz, a funk és a soul műfajok egyedülálló ötvözeteiként, amelyekben a szenvedélyes és pozitív hangulatok modern hangszerelésekben szólalnak meg. 2016-ban megalapította a saját borfesztiválját, mely a neszmélyi borvidék kulturális életét építi, teljesen új megközelítést behozva a hazai fesztiváléletbe.

  • 21:30-23.00 PEET PROJECT KONCERT

    Pop, funky és jazz saját dalokkal és néhány feldolgozással – A hegedű/ének, szaxofon, billentyű, basszusgitár és dob felállásban játszó Peet Project 2009-ben elnyerte a Jazzy Rádió Dalversenyének fődíját, 2013 óta rendszeresen szerepel jelentős amerikai és hazai jazz fesztiválokon. 2013-ban Év felfedezettje, 2017-ben Év albuma, 2020-ban Év dala díjat nyertek az USA legjobbnak választott jazz fesztiválján, a Catalina Island JazzTrax-en. 2021 elején listavezetők voltak Kanadában, míg az amerikai Billboard Smooth Jazz Top 30 listán – a hazai zenekarok közül elsőként – eddig négy különböző dallal is szerepeltek. Az A38 színpadán visszatérő vendégek, csakúgy mint a nagyobb magyarországi jazz-, gasztro-és borfesztiválokon. A hazai közönség 2015-ben a Hungary’s Got Talent, majd 2017-ben és 2018-ban A Dal c. műsorban is láthatta őket. Nyolcadik stúdióalbumuk nyáron jelenik meg.”

  • 23.00-00 TÉRZENE

05.04. szombat

  • 11.00-11.30 CSILLAG FUTAM | Váltó versenyfutás – 11 borász és 11 borfogyasztó
    megmérettetik egymással, 1,5 km-es távon (Start: Eszperantó sétány kerékpárút, cél: Dobó tér)
    Nyeremény: 11 palack Egri Csillag
  • 14:00-18.00 DJ FUNK GEARS ZENÉL
  • 18:30 KOCCINTS EGRI CSILLAGGAL! – FLASHMOB
  • 18:30-19.30 BÁDER ELEMÉR TRIÓ KONCERT

    Egri és környékbeli kiváló muszikusokból álló jazz formáció, akik jelenleg az első saját lemezükön dolgoznak.

  • 20:00-21.00 SZEBÉNYI DÁNIEL SZÓLÓ ZONGORA KONCERT

    Artisjus- és Fonogram-díjas magyar előadó, producer és zeneszerző, a godfater. zenekar (Tátrai Tibor supergroupja) tagja. 2006 óta több, mint 200 hangfelvételen hallhatóak dalai, játéka, hangja.

  • 21:30-23.00 RANDOM TRIP & 7S PRESENTS: VIBE CHANGERS ft. PÉTERFFY LILI (LELLE), KRSA (PASO)

    Új klubestet és tehetségkutatót hívott életre Budapest két legismertebb improvizációs csapata. A Random Trip és a Seven Seconds In the Future az elmúlt években külön-külön is hétről hétre, klubról klubra, fesztiválról fesztiválra csábította a zene azon szerelmeseit, akik a zene születésének pillanatát katarzisként élik meg. Csodás hír a rajongóknak, hogy a Vibe Changers névre keresztelt klubest esetében is a rögtönzés áll a fókuszban, csak kicsit másképp.

    “Nem a virtuozitáson van a hangsúly, hanem azon a láthatatlan rezgésen, amely sokszor kedvenc előadóinkból is árad és ami miatt nekünk is nehéz megmagyaráznunk, hogy mitől vagyunk libabőrösek, mitől perdülünk táncra, miért potyognak a könnyeink, vagy csak mitől van jobb kedvünk” – nyilatkozta Delov Jávor, a Random Trip alapítója, aki maga is hasonló élményeket élt át a közös zenélések során a beatbox loop station világbajnok Nagy Kristóffal, a Seven Seconds In the Future (7s) alappillérével.

  • 23.00-00.00 TÉRZENE

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

  • Csillagközi borangolás | Egri Csillag kóstolás pontgyűjtés, mindkét este nyereményjátékkal
  • Chill és csillagok – felnőtt pihenő (babzsákok, asztalkák a Dobó szobor előtt)
  • Csillag kuckó a kicsiknek (babzsákok a fás területen, mellette arcfestés)

FAHÁZAK AJÁNLOTT NYITVATARTÁSI IDEJE

május 3. (péntek) 14.00-00.00

május 4. (szombat) 10.00-00.00

MINŐSÉGI BOROK

MINŐSÉGI, BORHOZ ILLŐ ÉTELEK

TALÁLKOZÁS, BESZÉLGETÉS A BORÁSZOKKAL

KULTURÁLT BORFOGYASZTÁS

MINŐSÉGI KÍSÉRŐPROGRAMOK

TARTALMAS KIKAPCSOLÓDÁS

TOVÁBB