MENU

Együtt lenni jó!

2022.10.05.
Szabó Edit

Az Ostoros Családi Pincészet gigászi méreteivel és hétmillió palackos éves forgalmával nem igazán tekinthető kisbirtoknak. A légkör mégis családias, és Soltész Gergő jó gazda módjára vezeti a vállalkozást. A mennyiség és a minőség viszonyáról, a hitelesség és a szakértelem fontosságáról beszélgettünk vele, na meg arról, hogy a Szépasszony-völgy végre jó hely lett Egerben!

Egerben nőttél fel, édesapádnak voltak szőlőültetvényei. Beleszülettél a borba, mégis más pályát választottál magadnak. Miért?

Mutass egy gyereket, aki szívesen dolgozik a szőlőben, amikor a barátaival is tölthetné az időt! Persze sokat segítettem édesapámnak a földeken, de érthető módon nem volt őszinte a lelkesedésem, ezért is döntöttem úgy, hogy a közgazdászi pályát választom magamnak, és a bankszektorban helyezkedtem el.

Később mégis visszatértél a borhoz…

A budapesti munkahely kellően távolinak tűnt, úgy éreztem, hogy egy életre megszabadultam a szürettől meg a zöldmunkáktól, de a családi vállalkozással megmaradt a kapcsolat, és egy idő után a borok is elkezdtek komolyabban érdekelni.

A banki karrier mellett így kezdtem szép lassan újra bevonódni az Ostoros Családi Pincészet ügyeibe, aztán a cég igazgatóságának elnöke lettem, és amikor 2015-ben a legidősebb gyerekünk iskolakezdés előtt állt, úgy döntöttünk, hogy családostól Egerbe költözünk. Vonzott a vidéki lét, és bár nem szakadtam el teljesen a banki világtól, izgalmasnak találtam a kihívást, hogy egy ekkora pincészetet vezethetek.

Milyen célokat tűztél magad elé, amikor átvetted az irányítást?

Szorgalmaztam, hogy folytassuk a szőlőtelepítést, mert így sokkal jobban tudjuk kontrollálni az alapanyag minőségét, és ez, valamint néhány fontos új beruházás hozzásegíthet minket ahhoz, hogy még magasabb minőségű borokat készíthessünk.

Ebben a két vezető borászunk, Radácsi András és Adamovich Károly szakértelme, tapasztalata is nagy segítség volt számunkra. Az elmúlt évek sikerei igazolták a döntés helyességét, a boraink a hazai és a nemzetközi versenyeken évről évre kiemelkedően szerepelnek, és a fogyasztói visszajelzések is pozitívak.

A borok megjelenése is alaposan megváltozott…

Megújult a teljes arculat, a honlapunk, a katalógusaink, a címkéink dizájnelemei átalakultak, és született egy új szlogen, amely tökéletesen képviseli a hitvallásunkat: „Együtt lenni jó.” Ezt az életérzést segíti a Szépasszony-völgyben megnyílt borbárunk is, ahol tényleg jó összejönni a barátokkal, ünnepelni a családtagokkal, és ahol méltó körülmények között be tudjuk mutatni az Ostoros Családi Pincészet összes borát.

Pedig az nem kevés!

Bizony nem! A környék legszélesebb fajtaválasztékával dolgozunk, de a palackszámunk is nagyon magas. Mióta én vezetem a vállalkozást, közel a duplájára nőtt a forgalmunk, az idén már hétmillió palack bor kerül tőlünk a fogyasztókhoz, de úgy, hogy minőség tekintetében semmiféle kompromisszumot nem kötünk.

Hogy nagy mennyiségben is lehet jó bort készíteni, azt jól mutatja, hogy például az elmúlt években az Irsai Olivérünk, a Csipke Rozénk és az Olaszrizlingünk is aranyérmet kapott a Berliner Wine Trophyn. Korszerű technológiai háttérrel dolgozunk, ami lehetővé teszi, hogy a szőlő aromaanyagaiból minél többet át tudjunk menteni a borba, de még fontosabb, hogy a borászaink szakértelme jelentősen hozzájárul ezekhez a sikerekhez. 

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Az elmúlt években 1100 hektárról dolgoztunk fel szőlőt, ebből 200 hektár a saját terület – és 10-20 hektárnyi új telepítéssel növekszünk minden évben –, a többi pedig olyan Ostoros és Novaj környéki termelőké, akikkel hosszú távra tervezünk.

Integrált terület például a Szél-hegy, ahonnan az egyik legszebb borunk, a Prémium Cabernet Sauvignon alapanyaga érkezik, de említhetném a Nagy-Eged Kékfrankost vagy a Pajados-dűlőből szüretelt Grand Superior premium bikavérünket, mert ezekhez a borokhoz is vásároljuk a szőlőt. Mindig szép alapanyagot kapunk, ezért készíthetünk kiemelkedő minőségű, később sokszor díjnyertes dűlőszelektált borokat.  

Milyen új beruházásokra került sor a pincében?

Folyamatosan fejlesztjük a technológiát, bővítjük a kapacitást, korszerűsítjük az eszközparkot, a berendezéseket. Nemrég vásároltunk 40 darab 60 hektoliteres fahordót annak érdekében, hogy még inkább javítani tudjuk a legalább 6 hónapra hordóba kerülő bikavér boraink minőségét.

Fontosnak tartjuk a vásárlói bizalom megszilárdítását, ezért elengedhetetlen, hogy a vevőink tudják: a mi palackjainkban mindig korszerű, gyümölcsös, egészséges szőlőből készült, jó minőségű bort találnak.

Ezek szerint kiemelten kezelitek a bikavért?

Soha nem titkoltuk, hogy a bikavér és az egri csillag nagyon közel áll a szívünkhöz, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. De emellett büszkék vagyunk az Olaszrizlingünkre, az Irsai Olivérünkre, az Egri rozénkra, és van még egy nagy kedvencünk, a klasszikusan félédes Debrői hárslevelű, amiből mi palackozzuk a legtöbbet Magyarországon, és mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, próbáljuk megtalálni a debrői termelők körében is a hosszú távú partnereinket.

Vannak személyes kedvenceid a fajták között? 

A kadarka és a rajnai rizling. Mindkettőből kevés van a borvidéken, de ha egyszer lesz majd egy nyugalmasabb szüretünk, szeretnék ebből a két fajtából bort készíteni már csak a magunk örömére is, és kizárólag a szépasszony-völgyi borbárunk számára. 

Egerben évről évre egyre több a turista. Számodra mi a legvonzóbb a városban és a környékében?

Említhetném a város történelmi levegőjét, a fantasztikus kirándulási lehetőségeket, a nagyszerű éttermeket, de számomra a megújult Szépasszony-völgy a legnagyobb öröm. Végre van Egernek egy olyan helye, ahol az odalátogatók teljes keresztmetszetet kaphatnak a környékbeli borokból. Bőséges a merítés, de a két legtávolabbi pince is csak néhány percnyi sétára van egymástól.

Én magam is gyakran kisétálok oda a kutyával. Nemrég éppen mentem a borbárunkba, amikor egy házaspár ott tanakodott a bejárat előtt, és végül megkérdezték, hogy jó-e a hely. Természetesen azt mondtam, hogy ez a legjobb, menjenek csak be, ajánlom a figyelmükbe a Csipke Rozét. Erre előkapták a férj mobiltelefonját, ahol a háttérképen a feleség pózolt, kezében egy palack Csipke Rozéval. Nekem ennél nagyobb elismerés nem kell.

Az ostorosi birtokközpontban is fogadtok látogatókat?

Ez egy óriási üzem. Az utóbbi időben folyamatosan teret nyertek a reduktív borok, ezért sok az acéltartályunk, és ez óhatatlanul „ipari” hangulatot áraszt. Számomra persze ennek is megvan a maga szépsége, és ha valaki szakmai szemmel nézi, pontosan tudja, hogy egy tartályokkal és egyéb berendezésekkel teli csarnok miért lehet esztétikus.

Ostoroson van két öreg tufapincénk, szép fahordókkal, tehát a klasszikus pinceélmény se hiányzik az életünkből, de a látogatóinkat a Szépasszony-völgybe invitáljuk. Az ottani Ostoros Borbár is egy tufapincében fogadja a látogatókat, de az már egy korszerűen kialakított, klímával felszerelt hely, amelynek minden évszakban megvan a maga varázsa. Télen jó oda behúzódni a hideg elől, nyáron pedig hatalmas terasszal és élő zenével várjuk a vendégeket minden este.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB