MENU

Együtt lenni jó!

2022.10.05.
Szabó Edit

Az Ostoros Családi Pincészet gigászi méreteivel és hétmillió palackos éves forgalmával nem igazán tekinthető kisbirtoknak. A légkör mégis családias, és Soltész Gergő jó gazda módjára vezeti a vállalkozást. A mennyiség és a minőség viszonyáról, a hitelesség és a szakértelem fontosságáról beszélgettünk vele, na meg arról, hogy a Szépasszony-völgy végre jó hely lett Egerben!

Egerben nőttél fel, édesapádnak voltak szőlőültetvényei. Beleszülettél a borba, mégis más pályát választottál magadnak. Miért?

Mutass egy gyereket, aki szívesen dolgozik a szőlőben, amikor a barátaival is tölthetné az időt! Persze sokat segítettem édesapámnak a földeken, de érthető módon nem volt őszinte a lelkesedésem, ezért is döntöttem úgy, hogy a közgazdászi pályát választom magamnak, és a bankszektorban helyezkedtem el.

Később mégis visszatértél a borhoz…

A budapesti munkahely kellően távolinak tűnt, úgy éreztem, hogy egy életre megszabadultam a szürettől meg a zöldmunkáktól, de a családi vállalkozással megmaradt a kapcsolat, és egy idő után a borok is elkezdtek komolyabban érdekelni.

A banki karrier mellett így kezdtem szép lassan újra bevonódni az Ostoros Családi Pincészet ügyeibe, aztán a cég igazgatóságának elnöke lettem, és amikor 2015-ben a legidősebb gyerekünk iskolakezdés előtt állt, úgy döntöttünk, hogy családostól Egerbe költözünk. Vonzott a vidéki lét, és bár nem szakadtam el teljesen a banki világtól, izgalmasnak találtam a kihívást, hogy egy ekkora pincészetet vezethetek.

Milyen célokat tűztél magad elé, amikor átvetted az irányítást?

Szorgalmaztam, hogy folytassuk a szőlőtelepítést, mert így sokkal jobban tudjuk kontrollálni az alapanyag minőségét, és ez, valamint néhány fontos új beruházás hozzásegíthet minket ahhoz, hogy még magasabb minőségű borokat készíthessünk.

Ebben a két vezető borászunk, Radácsi András és Adamovich Károly szakértelme, tapasztalata is nagy segítség volt számunkra. Az elmúlt évek sikerei igazolták a döntés helyességét, a boraink a hazai és a nemzetközi versenyeken évről évre kiemelkedően szerepelnek, és a fogyasztói visszajelzések is pozitívak.

A borok megjelenése is alaposan megváltozott…

Megújult a teljes arculat, a honlapunk, a katalógusaink, a címkéink dizájnelemei átalakultak, és született egy új szlogen, amely tökéletesen képviseli a hitvallásunkat: „Együtt lenni jó.” Ezt az életérzést segíti a Szépasszony-völgyben megnyílt borbárunk is, ahol tényleg jó összejönni a barátokkal, ünnepelni a családtagokkal, és ahol méltó körülmények között be tudjuk mutatni az Ostoros Családi Pincészet összes borát.

Pedig az nem kevés!

Bizony nem! A környék legszélesebb fajtaválasztékával dolgozunk, de a palackszámunk is nagyon magas. Mióta én vezetem a vállalkozást, közel a duplájára nőtt a forgalmunk, az idén már hétmillió palack bor kerül tőlünk a fogyasztókhoz, de úgy, hogy minőség tekintetében semmiféle kompromisszumot nem kötünk.

Hogy nagy mennyiségben is lehet jó bort készíteni, azt jól mutatja, hogy például az elmúlt években az Irsai Olivérünk, a Csipke Rozénk és az Olaszrizlingünk is aranyérmet kapott a Berliner Wine Trophyn. Korszerű technológiai háttérrel dolgozunk, ami lehetővé teszi, hogy a szőlő aromaanyagaiból minél többet át tudjunk menteni a borba, de még fontosabb, hogy a borászaink szakértelme jelentősen hozzájárul ezekhez a sikerekhez. 

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Az elmúlt években 1100 hektárról dolgoztunk fel szőlőt, ebből 200 hektár a saját terület – és 10-20 hektárnyi új telepítéssel növekszünk minden évben –, a többi pedig olyan Ostoros és Novaj környéki termelőké, akikkel hosszú távra tervezünk.

Integrált terület például a Szél-hegy, ahonnan az egyik legszebb borunk, a Prémium Cabernet Sauvignon alapanyaga érkezik, de említhetném a Nagy-Eged Kékfrankost vagy a Pajados-dűlőből szüretelt Grand Superior premium bikavérünket, mert ezekhez a borokhoz is vásároljuk a szőlőt. Mindig szép alapanyagot kapunk, ezért készíthetünk kiemelkedő minőségű, később sokszor díjnyertes dűlőszelektált borokat.  

Milyen új beruházásokra került sor a pincében?

Folyamatosan fejlesztjük a technológiát, bővítjük a kapacitást, korszerűsítjük az eszközparkot, a berendezéseket. Nemrég vásároltunk 40 darab 60 hektoliteres fahordót annak érdekében, hogy még inkább javítani tudjuk a legalább 6 hónapra hordóba kerülő bikavér boraink minőségét.

Fontosnak tartjuk a vásárlói bizalom megszilárdítását, ezért elengedhetetlen, hogy a vevőink tudják: a mi palackjainkban mindig korszerű, gyümölcsös, egészséges szőlőből készült, jó minőségű bort találnak.

Ezek szerint kiemelten kezelitek a bikavért?

Soha nem titkoltuk, hogy a bikavér és az egri csillag nagyon közel áll a szívünkhöz, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. De emellett büszkék vagyunk az Olaszrizlingünkre, az Irsai Olivérünkre, az Egri rozénkra, és van még egy nagy kedvencünk, a klasszikusan félédes Debrői hárslevelű, amiből mi palackozzuk a legtöbbet Magyarországon, és mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, próbáljuk megtalálni a debrői termelők körében is a hosszú távú partnereinket.

Vannak személyes kedvenceid a fajták között? 

A kadarka és a rajnai rizling. Mindkettőből kevés van a borvidéken, de ha egyszer lesz majd egy nyugalmasabb szüretünk, szeretnék ebből a két fajtából bort készíteni már csak a magunk örömére is, és kizárólag a szépasszony-völgyi borbárunk számára. 

Egerben évről évre egyre több a turista. Számodra mi a legvonzóbb a városban és a környékében?

Említhetném a város történelmi levegőjét, a fantasztikus kirándulási lehetőségeket, a nagyszerű éttermeket, de számomra a megújult Szépasszony-völgy a legnagyobb öröm. Végre van Egernek egy olyan helye, ahol az odalátogatók teljes keresztmetszetet kaphatnak a környékbeli borokból. Bőséges a merítés, de a két legtávolabbi pince is csak néhány percnyi sétára van egymástól.

Én magam is gyakran kisétálok oda a kutyával. Nemrég éppen mentem a borbárunkba, amikor egy házaspár ott tanakodott a bejárat előtt, és végül megkérdezték, hogy jó-e a hely. Természetesen azt mondtam, hogy ez a legjobb, menjenek csak be, ajánlom a figyelmükbe a Csipke Rozét. Erre előkapták a férj mobiltelefonját, ahol a háttérképen a feleség pózolt, kezében egy palack Csipke Rozéval. Nekem ennél nagyobb elismerés nem kell.

Az ostorosi birtokközpontban is fogadtok látogatókat?

Ez egy óriási üzem. Az utóbbi időben folyamatosan teret nyertek a reduktív borok, ezért sok az acéltartályunk, és ez óhatatlanul „ipari” hangulatot áraszt. Számomra persze ennek is megvan a maga szépsége, és ha valaki szakmai szemmel nézi, pontosan tudja, hogy egy tartályokkal és egyéb berendezésekkel teli csarnok miért lehet esztétikus.

Ostoroson van két öreg tufapincénk, szép fahordókkal, tehát a klasszikus pinceélmény se hiányzik az életünkből, de a látogatóinkat a Szépasszony-völgybe invitáljuk. Az ottani Ostoros Borbár is egy tufapincében fogadja a látogatókat, de az már egy korszerűen kialakított, klímával felszerelt hely, amelynek minden évszakban megvan a maga varázsa. Télen jó oda behúzódni a hideg elől, nyáron pedig hatalmas terasszal és élő zenével várjuk a vendégeket minden este.

További cikkek

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB