MENU

Együtt lenni jó!

2022.10.05.
Szabó Edit

Az Ostoros Családi Pincészet gigászi méreteivel és hétmillió palackos éves forgalmával nem igazán tekinthető kisbirtoknak. A légkör mégis családias, és Soltész Gergő jó gazda módjára vezeti a vállalkozást. A mennyiség és a minőség viszonyáról, a hitelesség és a szakértelem fontosságáról beszélgettünk vele, na meg arról, hogy a Szépasszony-völgy végre jó hely lett Egerben!

Egerben nőttél fel, édesapádnak voltak szőlőültetvényei. Beleszülettél a borba, mégis más pályát választottál magadnak. Miért?

Mutass egy gyereket, aki szívesen dolgozik a szőlőben, amikor a barátaival is tölthetné az időt! Persze sokat segítettem édesapámnak a földeken, de érthető módon nem volt őszinte a lelkesedésem, ezért is döntöttem úgy, hogy a közgazdászi pályát választom magamnak, és a bankszektorban helyezkedtem el.

Később mégis visszatértél a borhoz…

A budapesti munkahely kellően távolinak tűnt, úgy éreztem, hogy egy életre megszabadultam a szürettől meg a zöldmunkáktól, de a családi vállalkozással megmaradt a kapcsolat, és egy idő után a borok is elkezdtek komolyabban érdekelni.

A banki karrier mellett így kezdtem szép lassan újra bevonódni az Ostoros Családi Pincészet ügyeibe, aztán a cég igazgatóságának elnöke lettem, és amikor 2015-ben a legidősebb gyerekünk iskolakezdés előtt állt, úgy döntöttünk, hogy családostól Egerbe költözünk. Vonzott a vidéki lét, és bár nem szakadtam el teljesen a banki világtól, izgalmasnak találtam a kihívást, hogy egy ekkora pincészetet vezethetek.

Milyen célokat tűztél magad elé, amikor átvetted az irányítást?

Szorgalmaztam, hogy folytassuk a szőlőtelepítést, mert így sokkal jobban tudjuk kontrollálni az alapanyag minőségét, és ez, valamint néhány fontos új beruházás hozzásegíthet minket ahhoz, hogy még magasabb minőségű borokat készíthessünk.

Ebben a két vezető borászunk, Radácsi András és Adamovich Károly szakértelme, tapasztalata is nagy segítség volt számunkra. Az elmúlt évek sikerei igazolták a döntés helyességét, a boraink a hazai és a nemzetközi versenyeken évről évre kiemelkedően szerepelnek, és a fogyasztói visszajelzések is pozitívak.

A borok megjelenése is alaposan megváltozott…

Megújult a teljes arculat, a honlapunk, a katalógusaink, a címkéink dizájnelemei átalakultak, és született egy új szlogen, amely tökéletesen képviseli a hitvallásunkat: „Együtt lenni jó.” Ezt az életérzést segíti a Szépasszony-völgyben megnyílt borbárunk is, ahol tényleg jó összejönni a barátokkal, ünnepelni a családtagokkal, és ahol méltó körülmények között be tudjuk mutatni az Ostoros Családi Pincészet összes borát.

Pedig az nem kevés!

Bizony nem! A környék legszélesebb fajtaválasztékával dolgozunk, de a palackszámunk is nagyon magas. Mióta én vezetem a vállalkozást, közel a duplájára nőtt a forgalmunk, az idén már hétmillió palack bor kerül tőlünk a fogyasztókhoz, de úgy, hogy minőség tekintetében semmiféle kompromisszumot nem kötünk.

Hogy nagy mennyiségben is lehet jó bort készíteni, azt jól mutatja, hogy például az elmúlt években az Irsai Olivérünk, a Csipke Rozénk és az Olaszrizlingünk is aranyérmet kapott a Berliner Wine Trophyn. Korszerű technológiai háttérrel dolgozunk, ami lehetővé teszi, hogy a szőlő aromaanyagaiból minél többet át tudjunk menteni a borba, de még fontosabb, hogy a borászaink szakértelme jelentősen hozzájárul ezekhez a sikerekhez. 

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Az elmúlt években 1100 hektárról dolgoztunk fel szőlőt, ebből 200 hektár a saját terület – és 10-20 hektárnyi új telepítéssel növekszünk minden évben –, a többi pedig olyan Ostoros és Novaj környéki termelőké, akikkel hosszú távra tervezünk.

Integrált terület például a Szél-hegy, ahonnan az egyik legszebb borunk, a Prémium Cabernet Sauvignon alapanyaga érkezik, de említhetném a Nagy-Eged Kékfrankost vagy a Pajados-dűlőből szüretelt Grand Superior premium bikavérünket, mert ezekhez a borokhoz is vásároljuk a szőlőt. Mindig szép alapanyagot kapunk, ezért készíthetünk kiemelkedő minőségű, később sokszor díjnyertes dűlőszelektált borokat.  

Milyen új beruházásokra került sor a pincében?

Folyamatosan fejlesztjük a technológiát, bővítjük a kapacitást, korszerűsítjük az eszközparkot, a berendezéseket. Nemrég vásároltunk 40 darab 60 hektoliteres fahordót annak érdekében, hogy még inkább javítani tudjuk a legalább 6 hónapra hordóba kerülő bikavér boraink minőségét.

Fontosnak tartjuk a vásárlói bizalom megszilárdítását, ezért elengedhetetlen, hogy a vevőink tudják: a mi palackjainkban mindig korszerű, gyümölcsös, egészséges szőlőből készült, jó minőségű bort találnak.

Ezek szerint kiemelten kezelitek a bikavért?

Soha nem titkoltuk, hogy a bikavér és az egri csillag nagyon közel áll a szívünkhöz, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. De emellett büszkék vagyunk az Olaszrizlingünkre, az Irsai Olivérünkre, az Egri rozénkra, és van még egy nagy kedvencünk, a klasszikusan félédes Debrői hárslevelű, amiből mi palackozzuk a legtöbbet Magyarországon, és mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, próbáljuk megtalálni a debrői termelők körében is a hosszú távú partnereinket.

Vannak személyes kedvenceid a fajták között? 

A kadarka és a rajnai rizling. Mindkettőből kevés van a borvidéken, de ha egyszer lesz majd egy nyugalmasabb szüretünk, szeretnék ebből a két fajtából bort készíteni már csak a magunk örömére is, és kizárólag a szépasszony-völgyi borbárunk számára. 

Egerben évről évre egyre több a turista. Számodra mi a legvonzóbb a városban és a környékében?

Említhetném a város történelmi levegőjét, a fantasztikus kirándulási lehetőségeket, a nagyszerű éttermeket, de számomra a megújult Szépasszony-völgy a legnagyobb öröm. Végre van Egernek egy olyan helye, ahol az odalátogatók teljes keresztmetszetet kaphatnak a környékbeli borokból. Bőséges a merítés, de a két legtávolabbi pince is csak néhány percnyi sétára van egymástól.

Én magam is gyakran kisétálok oda a kutyával. Nemrég éppen mentem a borbárunkba, amikor egy házaspár ott tanakodott a bejárat előtt, és végül megkérdezték, hogy jó-e a hely. Természetesen azt mondtam, hogy ez a legjobb, menjenek csak be, ajánlom a figyelmükbe a Csipke Rozét. Erre előkapták a férj mobiltelefonját, ahol a háttérképen a feleség pózolt, kezében egy palack Csipke Rozéval. Nekem ennél nagyobb elismerés nem kell.

Az ostorosi birtokközpontban is fogadtok látogatókat?

Ez egy óriási üzem. Az utóbbi időben folyamatosan teret nyertek a reduktív borok, ezért sok az acéltartályunk, és ez óhatatlanul „ipari” hangulatot áraszt. Számomra persze ennek is megvan a maga szépsége, és ha valaki szakmai szemmel nézi, pontosan tudja, hogy egy tartályokkal és egyéb berendezésekkel teli csarnok miért lehet esztétikus.

Ostoroson van két öreg tufapincénk, szép fahordókkal, tehát a klasszikus pinceélmény se hiányzik az életünkből, de a látogatóinkat a Szépasszony-völgybe invitáljuk. Az ottani Ostoros Borbár is egy tufapincében fogadja a látogatókat, de az már egy korszerűen kialakított, klímával felszerelt hely, amelynek minden évszakban megvan a maga varázsa. Télen jó oda behúzódni a hideg elől, nyáron pedig hatalmas terasszal és élő zenével várjuk a vendégeket minden este.

További cikkek

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház…

TOVÁBB