MENU

Együtt lenni jó!

2022.10.05.
Szabó Edit

Az Ostoros Családi Pincészet gigászi méreteivel és hétmillió palackos éves forgalmával nem igazán tekinthető kisbirtoknak. A légkör mégis családias, és Soltész Gergő jó gazda módjára vezeti a vállalkozást. A mennyiség és a minőség viszonyáról, a hitelesség és a szakértelem fontosságáról beszélgettünk vele, na meg arról, hogy a Szépasszony-völgy végre jó hely lett Egerben!

Egerben nőttél fel, édesapádnak voltak szőlőültetvényei. Beleszülettél a borba, mégis más pályát választottál magadnak. Miért?

Mutass egy gyereket, aki szívesen dolgozik a szőlőben, amikor a barátaival is tölthetné az időt! Persze sokat segítettem édesapámnak a földeken, de érthető módon nem volt őszinte a lelkesedésem, ezért is döntöttem úgy, hogy a közgazdászi pályát választom magamnak, és a bankszektorban helyezkedtem el.

Később mégis visszatértél a borhoz…

A budapesti munkahely kellően távolinak tűnt, úgy éreztem, hogy egy életre megszabadultam a szürettől meg a zöldmunkáktól, de a családi vállalkozással megmaradt a kapcsolat, és egy idő után a borok is elkezdtek komolyabban érdekelni.

A banki karrier mellett így kezdtem szép lassan újra bevonódni az Ostoros Családi Pincészet ügyeibe, aztán a cég igazgatóságának elnöke lettem, és amikor 2015-ben a legidősebb gyerekünk iskolakezdés előtt állt, úgy döntöttünk, hogy családostól Egerbe költözünk. Vonzott a vidéki lét, és bár nem szakadtam el teljesen a banki világtól, izgalmasnak találtam a kihívást, hogy egy ekkora pincészetet vezethetek.

Milyen célokat tűztél magad elé, amikor átvetted az irányítást?

Szorgalmaztam, hogy folytassuk a szőlőtelepítést, mert így sokkal jobban tudjuk kontrollálni az alapanyag minőségét, és ez, valamint néhány fontos új beruházás hozzásegíthet minket ahhoz, hogy még magasabb minőségű borokat készíthessünk.

Ebben a két vezető borászunk, Radácsi András és Adamovich Károly szakértelme, tapasztalata is nagy segítség volt számunkra. Az elmúlt évek sikerei igazolták a döntés helyességét, a boraink a hazai és a nemzetközi versenyeken évről évre kiemelkedően szerepelnek, és a fogyasztói visszajelzések is pozitívak.

A borok megjelenése is alaposan megváltozott…

Megújult a teljes arculat, a honlapunk, a katalógusaink, a címkéink dizájnelemei átalakultak, és született egy új szlogen, amely tökéletesen képviseli a hitvallásunkat: „Együtt lenni jó.” Ezt az életérzést segíti a Szépasszony-völgyben megnyílt borbárunk is, ahol tényleg jó összejönni a barátokkal, ünnepelni a családtagokkal, és ahol méltó körülmények között be tudjuk mutatni az Ostoros Családi Pincészet összes borát.

Pedig az nem kevés!

Bizony nem! A környék legszélesebb fajtaválasztékával dolgozunk, de a palackszámunk is nagyon magas. Mióta én vezetem a vállalkozást, közel a duplájára nőtt a forgalmunk, az idén már hétmillió palack bor kerül tőlünk a fogyasztókhoz, de úgy, hogy minőség tekintetében semmiféle kompromisszumot nem kötünk.

Hogy nagy mennyiségben is lehet jó bort készíteni, azt jól mutatja, hogy például az elmúlt években az Irsai Olivérünk, a Csipke Rozénk és az Olaszrizlingünk is aranyérmet kapott a Berliner Wine Trophyn. Korszerű technológiai háttérrel dolgozunk, ami lehetővé teszi, hogy a szőlő aromaanyagaiból minél többet át tudjunk menteni a borba, de még fontosabb, hogy a borászaink szakértelme jelentősen hozzájárul ezekhez a sikerekhez. 

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Az elmúlt években 1100 hektárról dolgoztunk fel szőlőt, ebből 200 hektár a saját terület – és 10-20 hektárnyi új telepítéssel növekszünk minden évben –, a többi pedig olyan Ostoros és Novaj környéki termelőké, akikkel hosszú távra tervezünk.

Integrált terület például a Szél-hegy, ahonnan az egyik legszebb borunk, a Prémium Cabernet Sauvignon alapanyaga érkezik, de említhetném a Nagy-Eged Kékfrankost vagy a Pajados-dűlőből szüretelt Grand Superior premium bikavérünket, mert ezekhez a borokhoz is vásároljuk a szőlőt. Mindig szép alapanyagot kapunk, ezért készíthetünk kiemelkedő minőségű, később sokszor díjnyertes dűlőszelektált borokat.  

Milyen új beruházásokra került sor a pincében?

Folyamatosan fejlesztjük a technológiát, bővítjük a kapacitást, korszerűsítjük az eszközparkot, a berendezéseket. Nemrég vásároltunk 40 darab 60 hektoliteres fahordót annak érdekében, hogy még inkább javítani tudjuk a legalább 6 hónapra hordóba kerülő bikavér boraink minőségét.

Fontosnak tartjuk a vásárlói bizalom megszilárdítását, ezért elengedhetetlen, hogy a vevőink tudják: a mi palackjainkban mindig korszerű, gyümölcsös, egészséges szőlőből készült, jó minőségű bort találnak.

Ezek szerint kiemelten kezelitek a bikavért?

Soha nem titkoltuk, hogy a bikavér és az egri csillag nagyon közel áll a szívünkhöz, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. De emellett büszkék vagyunk az Olaszrizlingünkre, az Irsai Olivérünkre, az Egri rozénkra, és van még egy nagy kedvencünk, a klasszikusan félédes Debrői hárslevelű, amiből mi palackozzuk a legtöbbet Magyarországon, és mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, próbáljuk megtalálni a debrői termelők körében is a hosszú távú partnereinket.

Vannak személyes kedvenceid a fajták között? 

A kadarka és a rajnai rizling. Mindkettőből kevés van a borvidéken, de ha egyszer lesz majd egy nyugalmasabb szüretünk, szeretnék ebből a két fajtából bort készíteni már csak a magunk örömére is, és kizárólag a szépasszony-völgyi borbárunk számára. 

Egerben évről évre egyre több a turista. Számodra mi a legvonzóbb a városban és a környékében?

Említhetném a város történelmi levegőjét, a fantasztikus kirándulási lehetőségeket, a nagyszerű éttermeket, de számomra a megújult Szépasszony-völgy a legnagyobb öröm. Végre van Egernek egy olyan helye, ahol az odalátogatók teljes keresztmetszetet kaphatnak a környékbeli borokból. Bőséges a merítés, de a két legtávolabbi pince is csak néhány percnyi sétára van egymástól.

Én magam is gyakran kisétálok oda a kutyával. Nemrég éppen mentem a borbárunkba, amikor egy házaspár ott tanakodott a bejárat előtt, és végül megkérdezték, hogy jó-e a hely. Természetesen azt mondtam, hogy ez a legjobb, menjenek csak be, ajánlom a figyelmükbe a Csipke Rozét. Erre előkapták a férj mobiltelefonját, ahol a háttérképen a feleség pózolt, kezében egy palack Csipke Rozéval. Nekem ennél nagyobb elismerés nem kell.

Az ostorosi birtokközpontban is fogadtok látogatókat?

Ez egy óriási üzem. Az utóbbi időben folyamatosan teret nyertek a reduktív borok, ezért sok az acéltartályunk, és ez óhatatlanul „ipari” hangulatot áraszt. Számomra persze ennek is megvan a maga szépsége, és ha valaki szakmai szemmel nézi, pontosan tudja, hogy egy tartályokkal és egyéb berendezésekkel teli csarnok miért lehet esztétikus.

Ostoroson van két öreg tufapincénk, szép fahordókkal, tehát a klasszikus pinceélmény se hiányzik az életünkből, de a látogatóinkat a Szépasszony-völgybe invitáljuk. Az ottani Ostoros Borbár is egy tufapincében fogadja a látogatókat, de az már egy korszerűen kialakított, klímával felszerelt hely, amelynek minden évszakban megvan a maga varázsa. Télen jó oda behúzódni a hideg elől, nyáron pedig hatalmas terasszal és élő zenével várjuk a vendégeket minden este.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB