MENU

Bikavér tegnap és ma

2021.12.02.
Kriston Orsolya

A velünk élő legendák állandónak tűnnek, ám eközben folyamatosan változnak, alkalmazkodnak az ízléshez, idomulnak a korszellemhez. Az egri bikavérrel sincs ez másként, az utóbbi két-három mozgalmas évtizedben markánsabb, letisztultabb vonásokat öltött, és készen áll arra, hogy meghódítsa a világot.

Az Egri borvidék három meghatározó borászával, Gál Lajossal, Lamport Józseffel (Thummerer Pincészet) és dr. Lőrincz Györggyel (St. Andrea Pincészet) beszélgettünk arról, hogy miben változott a bikavér és vele saját hozzáállásuk is. 

Kis bikavér-történelem

Gál Lajos eredetvédelmi szakemberként és az egri kutatóintézetben végzett munkája révén nem csak borászként foglalkozott a bikavérrel. Vele arról is beszélgettünk, mennyire mást jelentett az egri bikavér az egyes korszakokban: a 19. században, amikor már készült ezen a néven bor, a borvidék akkori uralkodó fajtája, a kadarka tette ki a házasítás nagyobb részét, bár már használhattak bordeaux-i fajtákat is.

A filoxéravész után, a két világháború között újra voltak jelentős és sikeres bikavértermelők, de csak kisebb volumenben készült ez a bor.

A bikavér „nagy rekonstrukciója” a ’70-es években kezdődő nagy kékszőlő-telepítéssel az akkori Egervin égisze alatt ment végbe: ez a kékfrankos, zweigelt, portugieser, illetve kisebb részben cabernet sauvignon, franc és merlot jelentette a bikavér alapját a rendszerváltozás utáni időkig. Gál Lajos első bikavére is egy kísérleti tétel volt az egervines időkben:

„Az ostorosi, demjéni, egerszalóki határból származó szőlőkből az 1981-es évjáratban nagyon szép, különleges minőségű bikavért készítettem elsősorban kékfrankos, illetve zweigelt, oportó, merlot és nagyon kevés cabernet sauvignon házasításával (ez piaci tétel volt kb. 1000 hl mennyiségben, de a folytatást az Egervin megakadályozta), majd később Egerszalókon is a kékfrankosra és a merlot-ra alapozva készítettünk bikavéreket.”

Bár ezeknek a tételeknek nem volt folytatása, a kékfrankossal szerzett tapasztalatai a későbbiekben nagyon is fontos szerepet játszottak.

Az első rácsodálkozások

Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza már 17 éve dolgozik az Egri borvidéken. Az idén 120 éves budafoki borászati technikumban dr. Gazdag Lászlótól tanulta meg azt a tételt, amelyet a mai napig szem előtt tart:

„Azokat a borokat kedveljük, amelyekben az alkohol, a sav, a cukor, az extraktanyagok, a szőlőből származó és a borérlelés folyamán képződött illat-, illetve zamatanyagok összhangban vannak. Az ilyen borokat harmonikus boroknak nevezzük.”

A Kertészeti Egyetem után a Törleynél dolgozott az ország minden szegletében termett vörösborokkal. Ő az egykori és a mai bikavérek közötti különbség lényegét ugyanabban a szemléletbeli különbségben látja, ami a többi minőségi vörösbornál is megfigyelhető: a terméskorlátozás, a magas minőségű, érett alapanyag szüretelése, majd a pincében a technológiai fegyelem.

„Az igazi első bikavérélményem a Thummerer Pincészetben volt – meséli –, lassan 17 évvel ezelőtt, mikor idekerültem, és ezzel a szemlélettel testközelből tudtam megismerkedni, nem csak kóstoláson keresztül: láttam, hogy Thummerer úr milyen területen milyen szőlőből milyen bikavért termel, ez alapozta meg azt, ahogy én ma a bikavérről gondolkodom. Mivel a minőség volt kezdettől fogva a cél, drasztikus változásokról nem tudok beszámolni. Mindig a harmóniát kerestem a borkészítés során, a gyümölcsös, a fűszeres és az érlelt jegyek egyensúlyát.”

Dr. Lőrincz György számára Pók Tamás 1995-ös bikavérének finomsága volt az első emlékezetes élmény, de Gál Tibor, Vincze Béla és Thummemer Vilmos tételeinek kiemelkedő minősége is fontos tapasztalatot jelentettek akkoriban. Húsz éve egyenesen azzal vágtak bele a St. Andrea Pincészet alapításába, hogy a lehető legjobb egri bikavért készítsék el.

„Az ember rádöbbent arra, hogy az Egri borvidéken dolgozik, hogy annak milyen hagyománya van, és egy idő után elgondolkodtunk azon, hogyan tudjuk elhelyezni a világban ezt az egriséget. Szerettem volna kipróbálni azt a szabadságot, amikor a gyümölcs annyira érett, amennyire csak lehet, és olyan hordót használok, amilyet szeretnék, hogy egyre finomabb egri vörösbort termeljünk.”

A kékfrankos előlép

Az első egri termékleírás 1997-ben, az európai eredetvédelmi előírásoknak megfelelően készült, s ekkor a bikavérrel kapcsolatban tágabb keretekben tudtak megállapodni a gazdák: legalább három fajtából kell állnia, amelyekből az egyes fajták arányainak 5 és 50% közé kell esni.

Ezt a korszakot pedig a rendkívül változatos fajtaösszetétel jellemezte Egerben: ekkor sokan telepítettek pinot noirt, blauburgert, visszatért a kadarka, a menoire, miközben kiszorulóban volt a portugieser és a zweigelt. A kékfrankos területe növekedett, de akkoriban a cabernet sauvignon volt a legjelentősebb a bordeaux-i fajták közül (mára a merlot).

„Egyik megrendítő élményem egy 2006-os bikavérhez kapcsolódik, amikor több mint 50% kékfrankos volt egy házasításban: én még ilyen finomat életemben nem kóstoltam – meséli dr. Lőrincz György. Még rajtunk volt az az élmény, amit a világfajták adtak: mikor mi is elkezdtünk alacsony terméshozam mellett érett gyümölcsöt szüretelni, egyre gazdagabb, mélyebb, értékesebb, izgalmasabb élményeket kaptunk tőlük. Nehezen tudtam elképzelni, hogy a lokálisabb fajták nagyobb hangsúlyt kapjanak, hogy nem könnyítik ki, nem teszik kicsit egyszerűbbé a borokat. 2006-ban jött a rácsodálkozás, hogy a kékfrankos ilyen komplex és gazdag tud lenni, ez mindenképp fordulópont volt az életemben.”

Egerben a 2000-es években kristályosodott ki, hogy a bikavérben a kékfrankosnak kell kapnia a főszerepet. Gál Lajos az egri kutatóintézetben akkoriban vezetett egy több éven keresztül számos szakértő kóstolóval zajló házasítási kísérletet, melynek során azt vizsgálták, hogy a Kárpát-medencei és a nemzetközi fajták különböző aránya hogyan befolyásolja a bikavér minőségét és karakterét, az eredmény pedig azt mutatta, hogy a legígéretesebb tételek a Kárpát-medencei és a nemzetközi fajták borainak körülbelül kétharmad-egyharmad arányú házasításából születnek.

„Ez a kísérlet is előrevetítette, hogy elindultunk a kékfrankos irányába, majd a szabályozásban is kötelező lett, sőt akár a 65%-ot is elérheti – a bikavér ma már kékfrankosalapú házasítás” – mondja.

A saját telepítéseiben ő is arra törekszik, hogy a fajtaösszetétel ezt az arányt mutassa, ráadásul úgy tapasztalja, a termőhelyi jellegzetességeket is a kékfrankos és a kadarka tudja leginkább megjeleníteni.

„Ragaszkodom ahhoz, hogy a bikavérem körülbelül fele, évjárattól függően 45–65%-a kékfrankos, ezt követi a merlot, a kadarka és cabernet franc, és ha kell, egy kis pinot noir, ami hasonlóan működik, mint a kadarka, hosszú, finom, nem tanninos lecsengést ad, és a syrah-t is szeretem használni.”

„A kékfrankos adja a házasítás gerincét, de egy superior bikavér esetében szeretek a merlot-hoz, a cabernet franc-hoz, a sauvignonhoz vagy akár a syrah-hoz nyúlni – mondja Lamport József –, a classicusnál előszeretettel használom pinot-t és a kadarkát, ami a gyümölcsösebb, könnyedebb irány felé viheti el. A házasítás során ugyanakkor a bor előéletét is látni kell, a szőlőterületet, az alapanyagot és a pincebeli történetét is, az érlelésből származó ízeket, zamatokat, és benne van a prognózisom is arról, hogyan alakul a bor együtt, a további érlelés során.”

Bikavér és bikavér

Mindhárom borász hangsúlyozza, hogy az egymást követő, újabb és újabb tapasztalatokkal és kihívásokkal járó évjáratok során egyre mélyebben ismerik meg a termőhelyet, az egyes dűlőket.

A bikavér három kategóriájában (classicus, superior és grand superior) a terméskorlátozás és az érlelési idő mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a termőhely jellegzetességei, a legfelsőt a kiemelkedő minőségű dűlős boroknak fenntartva. E három kategória arra is lehetőséget teremt, hogy a borászok kicsit mást mutassanak meg az egri karakterből.

„Nyilánvalóan a termőhely, a szőlőfajták és minden más, ami a dűlőben van, együtt egy olyan karaktert ad, ami nagyon kifejező és utánozhatatlan – mondja dr. Lőrincz György. Nagyon érdekes ugyanakkor, hogy ha a különböző erejű egri dűlőket házasítjuk jó érzékkel, akkor nagy valószínűséggel nagyon gazdag, értékes bort kapunk. Mindegyiknek van tehát létjogosultsága, az egyiknek a komplexitás, a másik pedig emellett a termőhely egyediségét is hordozza.”

„Egerben nagyon fontos a fűszer, ami az egyre koncentráltabb borokban, így a superiorban már megjelenik – mondja Gál Lajos. A grand superior, ahol komoly terméskorlátozás is van, még koncentráltabb, fűszeres vagy gyümölcsaromákban nagyon gazdag – de ez már a termőhely jellegzetessége. Bikavéreink egyszerre hűvös klímájú és vulkanikus borok (kivéve a Nagy-Eged hegyet), a Sík-hegyet mégis mindig meg lehet különböztetni a Pajadostól, mert a Pajados finom, elegáns bor, nem mutatja olyan erővel, hogy bikavér vagyok, a Sík-hegy pedig, akármit csinálok, vulkanikus alapkőzetének köszönhetően fűszeres.”

A Thummerer pincénél a grand superior kategóriában egy merész és radikális utat választottak, házasítás helyett együtt erjed és érik a különböző fajták gyümölcse:

„A Nagy-Eged grand superior bikavért nem házasítással készítjük, hanem egy olyan szőlőterületről, ahová a korábbi évek tapasztalatából egy általunk előre megálmodott fajtaösszetételt telepítettünk el, és ezt minden évben egyben leszüreteljük. Nyilván nagyon odafigyeltünk arra, hogy a szőlőfajták érési idői tolerálják egymást. Itt nincs a fajtaösszetétel arányaival való játék, ebben a borban erőteljesen megjelenik a termőhely, a meszes altalaj miatt a magasabb savtartalom, az élénkebb, elegánsabb karakter.”

Szerencsés csillagzat?

Lamport József szerint ma a vörösbortermelők bizonyos értelemben szerencsések: a jelenlegi klimatikus viszonyok sokszor korai szüretet eredményeznek, néha kiugró évet, ami az érettségben mutatkozik meg.

„Amiért régen megküzdöttünk, manapság szinte maguktól úgy érkeznek be a szőlők. Ez más jellegű problémákat is magával hoz, de leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy nincs más dolgunk, mint a jó minőségben megtermelt szőlőt a legnagyobb mértékben megőrizzük, megóvjuk, és ezt a minőséget juttassuk el a palackba. Mindig lesznek divatirányzatok, stílusbeli változások, újdonságok, de vannak olyan dolgok, amik igazából nem változnak, és ezekre alapozva lehet bort készíteni.”

További cikkek

Gasztrokörút Eger | Vacsora

2024.04.29.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Egerben fókuszban az Egri Csillaggal, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 3 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

Koronázd meg a napot egy finom vacsorával

Vacsora I.

Elegáns gasztronómiai élmény, szezonális ételek, helyi alapanyagok, Michelin BID Gourmet minősítés – ezek jellemzik az Egri Vár kapujánál fekvő Macok Bisztrót. A fogásokhoz minőségi Egri borokat kóstolhatsz és ha sok mindent szeretnél kipróbálni borokkal párosítva akkor a Macok Degusztációs Menüjét Neked találték ki. A Macok az egyik legnépszerűbb egri étterem ezért, ha szeretnél itt vacsorázni, érdemes előre asztalt foglalnod.

A vacsora után csodáld meg az Várat az éjszakai fényekben, tegyél egy levezető sétát az udvarán.

Vacsora II.

A Várban nem csak naplementét érdemes nézni, hanem jó döntés ellátogatni az 1552 Étterembe, melynek nem csak a designja és a helyszíne különleges, hanem az ételei is. A helyi borászok a legízletesebb Bikavéreiket és Csillagaikat biztosítják a helynek, így nem csak finom fogásokat ehetsz, hanem mennyei borokat ismerhetsz meg.

Amennyiben az Étteremből a Vár északi kapuján távozol, csodálatos panoráma tárul eléd a várfalsétányról.

Vacsora III.

Eger felnőttbarát szállodájának étterme, a Platán Étterem gourmet vacsorákkal várja a külsős vendégeket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a bor-étel párosítások kialakítására ezért, ha nagyobb társasággal érkeznél, érdemes előre asztalt foglalnod. A szálloda felnőttbarát jellege miatt csak 16 éven felüliek vehetnek részt a vacsorán.

A Platán Étterem közelében helyezkedik el az Érsekkert, ezért a vacsora után mindenkinek jól eső lehet egy kellemes sétát tenni a város legnagyobb parkjában.

TOVÁBB

Egri Csillag Weekend 2024 | Programajánló

2024.04.24.

Eger

KULINÁRIS UTAZÁS IKONIKUS HELYSZÍNEKEN ÁT

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2024. májusában rendezi meg Eger második tavaszi boros rendezvényét, a megújult EGRI CSILLAG WEEKENDET, ahol a 4 nap alatt, 3 helyszínen több mint 20 borász Egri Csillagjával, számos térségbeli gasztronómiai szereplő ételválasztékával és elsősorban hazai jazz és funky koncertekkel találkozhatnak a vendégek.

Helyszínek: 

  • május 1. Szépasszony-völgy
  • május 2. Macok Bisztró – TELT HÁZ
  • május 3-4. Dobó tér

I. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG TERASZOK ÉS CSALÁDI NAP

05.01. szerda | Szépasszony-völgy

Első nap kóstoljatok Egri Csillagokat a Szépasszony-völgyben játékosan, menetlevéllel. Gyűjtsetek csillagokat, egyetek-igyatok finomakat és fedezzétek fel az izgalmas helyeket a Völgyben.

PROGRAM

PINCÉK, ÉTTERMEK:

  • 11:00-19:00 Csillag teraszok – Egri Csillag kóstoló, az éttermekben pedig a Csillaghoz passzoló fogások, menetlevéllel
  • 19:30 Nyereményjáték sorsolás – a legalább 6 helyszínt bejárók közül 2 fő nyer 1-1 5000 Ft értékű borkóstoló utalványt, mely a lila zászlós pincék valamelyikében váltható be, választás szerint

 

EGRI BIKAVÉR PARK:

  • 10:00-16:00 Csillagpor – kreatív műhely (kicsiknek és nagyoknak)
  • 10:00-16:00 Csillagtérkép – játékos ügyességi és logikai feladatok, apró ajándékkal, csillaggyűjtő menetlevéllel
  • 10:00-18:00 Kézműves vásár
  • 16:00-18:00 Kovács Sándor és Mészáros Annamária akusztikus koncert

II. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN - TELT HÁZ!

05.02. csütörtök | Macok Bisztró

Második napon a gasztronómia lesz a főszerepben, amikor is Eger újabb ikonikus helyszíne ad otthont az Egri Csillagoknak. Egy fergeteges borvacsora est részesei lehet az, aki ellátogat május 2-án az egri vár alatt lévő Macok Bisztróba.

6 borász, 6 egri csillagjához párosít Macsinka János séf, 6 finom fogást. Egy izgalmas este, ahol a borászok mesélnek, a borok és az ételek pedig együtt muzsikálnak.

FELLÉPŐ BORÁSZOK ÉS BORAIK

  • Korózs Dani | Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Egri Csillag 2021
  • Böjt Gergő | Böjt Borászat Egri Csillag Superior 2022
  • Tóth Kati | Tóth Ferenc Pincészete Egri Csillag Superior 2022
  • Petrény Norbi | Petrény Winery Egri Csillag Astra 2022 Superior
  • Gál Lajos | Gál Lajos Pincészete Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2021
  • Varsányi Katalin | Varsányi Pincészet Egri Csillag 2021 Superior


BELÉPŐJEGY ÁRA
15.000 Ft / fő

III. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG WEEKEND

05.03-04. | Dobó tér

Péntek-szombat közel 20 borászat és gasztronómiai kiállító vár Benneteket az ünneplőbe öltöztetett Dobó téren, Egri Csillagokkal és hozzá illő finom ételekkel. Az Egri Csillag mellett természetesen helyet kapnak az Egri Bikavérek, a különböző pincészetek saját különlegességei is. Mindezt a kulináris élvezetet pedig ellazítják, ékesítik, feldobják és megpörgetik a hazai jazz és funky zenei társadalom jeles képviselői.

BORÁSZATOK

Academia Birtok, Besenyei Borház, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Demeter Pincészet, EGERSOUL, Egri Csillag Borpatika, Egri Korona Borház, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Juhász Pince, Juhász Testvérek Pincészete, Korózs Szőlőbirtok és Pincészet, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, REGE Birtok, St.Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet, Torma Pince, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet, Villa Völgy Pincészet

GASZTRONÓMIA – ÉTELEK

Koru Coffee and More, Bodega Burger, Fázis Koszt & Kávé, Trakta by Nomád, Vidéki Sajt, Lumen Étterem és Gasztropanzió, Zsenge in Fúzió

A borokhoz, borozáshoz kiválóan passzoló minőségi ételválaszték, különlegességek.

Csillag Burger, Bor-becue Burger, bagelek (tépett kacsás, camambertes, pestos, stb.), pisztáciás tiramisu, somlói galuska, házi lepény vadlazaccal, kacsahússal, kecskesajttal, magkeverékek, borkorcsolya sétálótál, fagyi, különleges sajtok, sajttálak, fogasfilé zöldborsóval, vadbrokkolival, hajdinával, stb…

PROGRAM, SZÍNPADI PROGRAM

05.03. péntek

  • 15:00-18.00 DJ FUNK GEARS ZENÉL
  • 18:00-18.30 MEGNYITÓ – AZ EGRI BORBARÁT HÖLGYEK ÉS AZ EGRI BIKAVÉR BORLOVAGREND KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL – ÉS A XXVIII. EGRI BORVIDÉKI BORVERSENY DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉGE (nagy aranyérmesek és különdíjasok)
  • 18:30-19.30 HAJDU KLÁRA & SZAKONYI MILÁN DUO KONCERT

    Hajdu Klára és Szakonyi Milán neve ismerősen csenghet a jazz és a könnyűzene rajongóinak egyaránt.

    Klára a hazai jazz élet kiemelkedő énekes-dalszerzője és tanára. 15 éves, kétszeres Fonogram-jelölt quartetjének dalait Európától Mexikóig pörgetik a rádiók és több mint 30 országban streamelik őket a rajongók.

    Milán hazánk egyik legkülönlegesebb hangú énekese, aki amellett, hogy 10 évig énekelt a Fonogram-díjas Balázs Elemér Groupban, a magyar könnyűzenei élet oszlopos tagja. Együtt zenél és énekel Boggie-val és Romhányi Áronnal.

    Klára és Milán duójának sajátos stílusa finom akusztikus muzsika, amiben a pop és a jazz elemei ízlésesen keverednek.

  • 19:50-20.50 ZOLBERT TRIÓ KONCERT

    Albert Zoltán, Zolbert szaxofonos, zeneszerző és producer, Magyarország smooth jazz nagykövete. A művész által képviselt zenei irányzat az instrumentális popzene színes palettáját idézi, a smooth jazz, a funk és a soul műfajok egyedülálló ötvözeteiként, amelyekben a szenvedélyes és pozitív hangulatok modern hangszerelésekben szólalnak meg. 2016-ban megalapította a saját borfesztiválját, mely a neszmélyi borvidék kulturális életét építi, teljesen új megközelítést behozva a hazai fesztiváléletbe.

  • 21:30-23.00 PEET PROJECT KONCERT

    Pop, funky és jazz saját dalokkal és néhány feldolgozással – A hegedű/ének, szaxofon, billentyű, basszusgitár és dob felállásban játszó Peet Project 2009-ben elnyerte a Jazzy Rádió Dalversenyének fődíját, 2013 óta rendszeresen szerepel jelentős amerikai és hazai jazz fesztiválokon. 2013-ban Év felfedezettje, 2017-ben Év albuma, 2020-ban Év dala díjat nyertek az USA legjobbnak választott jazz fesztiválján, a Catalina Island JazzTrax-en. 2021 elején listavezetők voltak Kanadában, míg az amerikai Billboard Smooth Jazz Top 30 listán – a hazai zenekarok közül elsőként – eddig négy különböző dallal is szerepeltek. Az A38 színpadán visszatérő vendégek, csakúgy mint a nagyobb magyarországi jazz-, gasztro-és borfesztiválokon. A hazai közönség 2015-ben a Hungary’s Got Talent, majd 2017-ben és 2018-ban A Dal c. műsorban is láthatta őket. Nyolcadik stúdióalbumuk nyáron jelenik meg.”

  • 23.00-00 TÉRZENE

05.04. szombat

  • 11.00-11.30 CSILLAG FUTAM | Váltó versenyfutás – 11 borász és 11 borfogyasztó
    megmérettetik egymással, 1,5 km-es távon (Start: Eszperantó sétány kerékpárút, cél: Dobó tér)
    Nyeremény: 11 palack Egri Csillag
  • 14:00-18.00 DJ FUNK GEARS ZENÉL
  • 18:30 KOCCINTS EGRI CSILLAGGAL! – FLASHMOB
  • 18:30-19.30 BÁDER ELEMÉR TRIÓ KONCERT

    Egri és környékbeli kiváló muszikusokból álló jazz formáció, akik jelenleg az első saját lemezükön dolgoznak.

  • 20:00-21.00 SZEBÉNYI DÁNIEL SZÓLÓ ZONGORA KONCERT

    Artisjus- és Fonogram-díjas magyar előadó, producer és zeneszerző, a godfater. zenekar (Tátrai Tibor supergroupja) tagja. 2006 óta több, mint 200 hangfelvételen hallhatóak dalai, játéka, hangja.

  • 21:30-23.00 RANDOM TRIP & 7S PRESENTS: VIBE CHANGERS ft. PÉTERFFY LILI (LELLE), KRSA (PASO)

    Új klubestet és tehetségkutatót hívott életre Budapest két legismertebb improvizációs csapata. A Random Trip és a Seven Seconds In the Future az elmúlt években külön-külön is hétről hétre, klubról klubra, fesztiválról fesztiválra csábította a zene azon szerelmeseit, akik a zene születésének pillanatát katarzisként élik meg. Csodás hír a rajongóknak, hogy a Vibe Changers névre keresztelt klubest esetében is a rögtönzés áll a fókuszban, csak kicsit másképp.

    “Nem a virtuozitáson van a hangsúly, hanem azon a láthatatlan rezgésen, amely sokszor kedvenc előadóinkból is árad és ami miatt nekünk is nehéz megmagyaráznunk, hogy mitől vagyunk libabőrösek, mitől perdülünk táncra, miért potyognak a könnyeink, vagy csak mitől van jobb kedvünk” – nyilatkozta Delov Jávor, a Random Trip alapítója, aki maga is hasonló élményeket élt át a közös zenélések során a beatbox loop station világbajnok Nagy Kristóffal, a Seven Seconds In the Future (7s) alappillérével.

  • 23.00-00.00 TÉRZENE

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

  • Csillagközi borangolás | Egri Csillag kóstolás pontgyűjtés, mindkét este nyereményjátékkal
  • Chill és csillagok – felnőtt pihenő (babzsákok, asztalkák a Dobó szobor előtt)
  • Csillag kuckó a kicsiknek (babzsákok a fás területen, mellette arcfestés)

FAHÁZAK AJÁNLOTT NYITVATARTÁSI IDEJE

május 3. (péntek) 14.00-00.00

május 4. (szombat) 10.00-00.00

MINŐSÉGI BOROK

MINŐSÉGI, BORHOZ ILLŐ ÉTELEK

TALÁLKOZÁS, BESZÉLGETÉS A BORÁSZOKKAL

KULTURÁLT BORFOGYASZTÁS

MINŐSÉGI KÍSÉRŐPROGRAMOK

TARTALMAS KIKAPCSOLÓDÁS

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Ebéd

2024.04.15.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampány, együttműködésben a Visit Egerrel, amely keretén belül amellett, hogy végig járhatod a város nevezetességeit, olyan helyeket is ajánlunk, ahol nagyon finomakat kóstolhatsz.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a Tourinform irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

Delet ütött az óra – Irány ebédelni!

Ebéd I.

Jó szívvel ajánljuk az ázsiai konyha szerelmeseinek a Vietnam Wok Bart, ahol – ha kevesebb időd van is – finomakat ehetsz: legyen szó egy pad thairól, pho levesről vagy egy kis édességről.

Az étterem a Líceum szomszédságában található, így az ebéd után megismerheted az egyetem fő épületét, a Csillagvizsgálót és a Főegyházmegyei Könyvtárat.

Ebéd II. és III.

Igazi élmény Eger fő terén, a Dobó téren ebédelni, ezért tökéletes választás lehet az Itt és Most Étterem vagy a Főtér Café Étterem. Mindkét helyen, mindenki garantáltan megtalálhatja az ízlésének megfelelő ételt. Kedves felszolgálók, friss finomságok, gyakran élő zene színesíti az ebédünket, így a város felfedezése után nincs más dolgod, csak élvezni a pillanatot és a belvárosi hangulatot.

Ebéd IV.

Az olasz ízek szerelmese vagy? Akkor Mamma Mia az ideális hely számodra! Olasz séfek, olasz ételek és mediterrán hangulat vár és ha ránk hallgatsz, akkor a Tiramisut mindenképpen megkóstolod.

A Mamma Mia a Minaret lábánál fekszik, melynek az a különlegessége, hogy ez Európa legészakibb Minarete. A bátrak 103 csigalépcsőn keresztül mászhatnak fel a legtetejére, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra.

TOVÁBB