5 + 1 melengető ok amiért érdemes az Egri Borvidékre érkezni télen is
Valójában, a hidegebb hónapokban is minden látnivaló elérhető Egerben: a kiállítások, a templom- belsők és koncertek talán még meghittebben is hatnak, mint nyáron. Ugyanígy a téli kirándulóhelyek hóval, dérrel borított útjai is izgalmasabb felfedezőhelyek, ahonnan belátni a Bükk legszebb területeit. Ami viszont szerintünk a legjobban esik, testnek is – léleknek is, a finom vörösborok mellett az a meleg fürdők nyújtotta élvezet, kikapcsolódás, szó szerinti felmelegedés. Ebben Eger és környéke szerencsére egyáltalán nem szűkölködik, ezért most bemutatjuk Nektek kedvenc fürdőhelyeinket a térségben.
1. Törökfürdő, Eger
Ez a több évszázados múltra visszatekintő fürdő még az 1600-as évek elején épült, aminek egyik legkiemelkedőbb és legszebb része az 1980-ban felújított kupola, amelyet közel 200 000 db aranyozott mozaik fed. Itt tényleg találunk hamamot és ilidzsákat, egyszóval autentikus török hangulatot, ugyanakkor magas színvonalú wellness kezeléseket és gyógyászati szolgáltatásokat is.
2. Termálfürdő és Sódomb, Egerszalók
Egertől kevesebb mint 10 km-re egy egészen különleges és ritka természeti képződmény tövében tudunk fürdeni egy többmedencés komplexumban vagy egy eredeti, helyiek körében kedvelt kisebb Nosztalgia fürdőben. A domboldalról lefolyó gyógyvíz formálta teraszos mészkőképződmény olyannyira egyedülálló, hogy legközelebb csak Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban vagy az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban találkozhatunk vele.
3. Termálfürdő, Eger
A Törökfürdőből közvetlen átjárással elérhető termálfürdő fedett-nyitott vízi élményekkel szolgálja a négy évszakos kikapcsolódást, de mi mégis inkább egy bár rejtőzködőnek nem mondható, a szem elől viszont mégis távolabb eső egyediségre szoktuk felhívni a figyelmet. Itt lakik ugyanis egy több mint 250 éves keleti platánfa, melyet 2012-ben Magyarországon, 2013-ban pedig Európában is az Év Fájának választottak.
4. Barlangfürdő, Demjén
Ebbe a fürdőbe belépve egy kicsit meseországban érezhetjük magunkat, ahol néhány gyerekkort idéző figura mélyíti el az élményt. A csúszdarendszer pedig tényleg egy kisebb esőerdőre emlékeztet, ahonnan viszont pár perc alatt kint is lehetünk a friss levegőn és átsétálhatunk egy hagyományos gyógyfürdőbe, ami a környék legnépszerűbb éjszakai fürdő helyszíne is.
5. Tófürdő, Demjén
Bár ez a mediterrán jellegű, picit tengerpartra emlékeztető fürdő leginkább nyáron nagy élmény, télen is érdemes kipróbálni, a tó közepén elterülő fürdőházat, ahol 34-36 fokos vízben is fürödhetünk.
Sose feledjétek, hogy a melegvízű gyógyfürdőzés alkalmával fontos betartani az egészségügyi szabályokat. Ne tartózkodjatok 2 óránál többet a meleg vízben, sűrűn hidratáljatok akár forrásvízzel, amiben bővelkedik a térség. Teli pocakkal nem túl szerencsés fürdőbe menni, főleg azért mert nincs is annál mesésebb érzés, mint amikor jól kiázik, elfárad az ember a fürdőben és aztán betér valamelyik Egri vagy Eger környéki borászathoz egy borkóstolóval egybekötött ebédre vagy vacsorára.
Mutatjuk mely Borászatok közül tudtok válogatni.
További cikkek
Körbeér a segítség
Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.
Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.
A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.
Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.
„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”
Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.
A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.
Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.
Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.
10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.
Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár
Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem
Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád
Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem
Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről
Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.
A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.
Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.
Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.
EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024
Cseh András és Cseh Andrásné
Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre
Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.
Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.
Dr. Gál Lajos
Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.
Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.
Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT