28. Egri Borvidéki Borverseny | Felhívás
Idén korábban – Február 29-én – kerül megrendezésre az Egri Borvidéki Borversenyt. Nevezni az Egri Borvidéken termelt szőlőből készült borokkal lehet, melynek nem feltétele, hogy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezzenek a borok. A verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa) a benevezett bormintákból legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget kell palackosan eljuttatni a kitöltött nevezési lappal együtt 2024. Február 12-22. között.
Időpont | 2024. Február 29., csütörtök 09:00
Helyszín | Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.
Mintagyűjtés | 2024. február 12-22. között | ügyfélfogadási időpontban
NEVEZÉSI DÍJ BORONKÉNT
1-4 bor esetén: 10.000 Ft
5-9 bor esetén: 7.500 Ft
10 vagy több bor esetén: 5.000 Ft
Hordóminta egységesen 5.000 Ft / darab
melyet készpénzben az EBHT – Eredetvédelem Nonprofit Kft. pénztárába kell befizetni, vagy az alábbi bankszámlaszámra utalni: Erste Bank: 11600006-00000000-66261546. A nevezési díjról számlát állítunk ki.
AZ ALÁBBI PONTRENDSZER SZERINT KERÜLNEK AZ ÉRMEK ODAÍTÉLÉSRE (VÁLTOZÁS!)
Nagy Aranyérem: 92,0 – 100 pont
Aranyérem: 87,0 – 91,9 pont
Ezüstérem: 82,0 – 86,9 pont
1. Fehér borok | 2. Egri Csillag | 3. Debrői Hárslevelű | 4. Desszert borok | 5. Rozé borok | 6. Vörös/Siller borok | 7. Egri Bikavér
NEVEZÉSI FELTÉTELEK
A versenyen részt vehetnek a bortermelők mindazon borai, melyek a hatályos magyar Bortörvény előírásainak megfelelnek. Egri borvidéken termelt szőlőből készült OEM, OFJ, FNF, FN minőségű forgalmi bor vagy hordóminta.
Mintákat küldhetnek be bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek.
A résztvevőknek nyilatkozniuk kell a minta által képviselt bortétel mennyiségéről, mely nem lehet kevesebb, mint 350 liter vagy 500 db 0,75 l-es palack.
A verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Eger, Kőlyuktető) a benevezett bormintákból legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget kell palackosan eljuttatni a kitöltött nevezési lappal együtt.
MIÉRT ÉRDEMES NEVEZNI
Az Egri Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert boroknak az Országos Borversenyre történő nevezéséhez az EBHT támogatásként biztosítja a nevezési díj felét.
Az érmes pontszámot elért borok 30%-a oklevél díjazásban részesül, melyek személyes átadással, vagy postai úton kerülnek megküldésre a nevező borászatoknak.
Az Egri Bikavér kategóriában résztvevő borokból az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsoráján az akkor rendelkezésre álló öt legmagasabb pontszámot elért Bikavér kerül majd bemutatásra.
Csak a Borvidéki Borversenyen nevező borászatok részesülhetnek kiállítói támogatásban azokon a borvidéki boros rendezvényeken, melyekre az EBHT a támogatás igénylésének a lehetőségét meghirdeti.
A bormintán és a jelentkezési lapon az alábbi adatokat kell feltüntetni
- beküldő pontos neve és címe (oklevélen feltüntethető)
- a bor pontos hivatalos megnevezése (oklevélen feltüntethető)
- évjárata, édesség (száraz, félszáraz, félédes, édes)
- nevezési kategória forgalmi tétel esetén (fehér, Egri csillag, Debrői Hárslevelű, desszert, rozé, vörös/siller, Egri bikavér)
- nevezési kategória hordóminta esetén (fehér, desszert, rozé, vörös/siller) további kategória esetén megfelelt EBBB határozat szükséges („Egri” megnevezéshez, továbbá Egri csillag, Debrői Hárslevelű, Egri bikavér kategóriához)
- a borkészlet mennyisége
- NÉBIH engedély száma vagy a hordóminta ténye
A beérkezett borok bírálását nagy szakértelemmel és elismertséggel rendelkező tagokból álló bizottságok végzik, amelyek szakmai munkáját elnökség felügyeli.
Az Egri Borvidéki Borverseny, a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak a borokon feltüntetett eredmények.
A borversenyek hozzájárulnak ahhoz, hogy fejlődjék a borvidék, csiszolódjanak a stílusok.
Csúziker Kft.

További cikkek
Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025
„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”
Gál Tibor – Borászok Borásza 2025
Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?
Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.
Hogyan definiálod az „egries” karaktert?
Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.
Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?
A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.
Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás?
A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség.
Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban?
Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában.
Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?
Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.
Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025
„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”
Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025
Mit jelent neked az Egri Borvidék?
Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni
Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?
Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat
Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?
Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.
Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás?
A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.
Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban?
A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.
Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?
Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.
Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025
„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”
Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025
Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?
Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.
Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?
Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!
Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?
Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.
Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás?
Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.
Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban?
Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!
Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?
Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.