MENU

2023-tól limitálják az egri érmek számát az Egri Borvidéki Borversenyen

2023.07.20.

Hét kategóriában 3 nagy aranyérem és 50 aranyérem született a 27. alkalommal megrendezett Egri Borvidéki Borversenyen, a borvidék legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvényén. A szakemberek szerint ez egyértelmű jele a borvidék töretlen fejlődésének.

Az idei évben két részletben zajlott le a szakmai megmérettetés. A januári újbormustrán 35 tételt értékelt a zsűri, míg a borvidéki borversenyre 135 mintát küldtek be a borvidék borászatai. A két megmérettetés által összesen 170 borminta mutatta be Eger 2023-as borászati keresztmetszetét.

Az elmúlt évek során a különböző borversenyeken elért eredmények egyre fontosabbá váltak a borászatok mellett a piac számára is, az itt szerzett érmek komolyan befolyásolják a vásárlásokat. Az Egri Borvidéki Borverseny is komoly rangot vívott ki magának, amit most tovább kíván erősíteni az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Ezért a nemzetközi trendeknek és elvárásoknak megfelelően, ettől az évtől kezdve a beérkezett mintáknak a 30 százaléka kaphat érmet. Ez tovább erősíti a borverseny színvonalát és az itt elért eredmények szakmán belüli megítélését, és ezzel együtt emeli a borvidék rangját is.

A bírálók és a szakemberek egyöntetűen azt állapították meg, hogy az idei benevezett tételek méltón reprezentálják a borvidék töretlen fejlődését, kiváló évjáratokból kimagasló minőségű borokat kóstolhattak. Ennek köszönhetően a 30 százalékba kizárólag aranyérmes borok kerültek, hiszen a 135 mintából 50 tétel érte el az aranyérmet jelentő pontszámot, ezek felett további három a nagy aranyérem minősítést.

A kategóriagyőztesek:

Legjobb fehérbor: Varsányi Pincészet Verpeléti Olaszrizling Superior 2020
Legjobb egri csillag: Gál Lajos Pincészete Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2021
Legjobb debrői hárslevelű: Varga Pincészet Késői szüretelésű Debrői Hárslevelű 2022
Legjobb desszertbor: Egri Korona Borház Napfény Íze – Egri Tramini 2021
Legjobb rozé: Thummerer Pincészet Egri Cabernet Dorsa Rosé 2022
Legjobb vörösbor: Egri Korona Borház Jumurdzsák – Egri Syrah 2016
Legjobb egri bikavér: St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018

Nagy aranyérmesek (a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos bírálati rendszerben a 92 pont feletti pontszámot elért borok):

Varga Pincészet Debrői Hárslevelű Narancsbor 2019 (92,67 pont)
Varsányi Pincészet Verpeléti Olaszrizling Superior 2020 (92,4 pont)
St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018 (92,17 pont)

Az új 30%-os éremkiadási szabály szerint most nem kapna minden aranyérmes bor érmet, így közös szakmai döntéssel idén mégis kiosztásra kerül minden nagy arany- és aranyérem már csak annak okán is, hogy az előző évekhez hasonlóan az aranyérmes borok idén is ingyenesen nevezhetnek az Országos Borversenyre. A nevezési díj felét a

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a másik felét az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa biztosítja. Biztosak vagyunk abban, hogy az Egri Borvidéki Borversenyen elért kiváló eredmények az országos megmérettetésen is visszaköszönnek.

Az Egri Borvidéki Borverseny kategóriagyőzteseinek a július 6-9. között megrendezett Egri Bor Ünnepén adták át az okleveleket.

A nevező borászatok éremösszesítője IDE KATTINTVA tölthető le.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB