MENU

2023-tól limitálják az egri érmek számát az Egri Borvidéki Borversenyen

2023.07.20.

Hét kategóriában 3 nagy aranyérem és 50 aranyérem született a 27. alkalommal megrendezett Egri Borvidéki Borversenyen, a borvidék legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvényén. A szakemberek szerint ez egyértelmű jele a borvidék töretlen fejlődésének.

Az idei évben két részletben zajlott le a szakmai megmérettetés. A januári újbormustrán 35 tételt értékelt a zsűri, míg a borvidéki borversenyre 135 mintát küldtek be a borvidék borászatai. A két megmérettetés által összesen 170 borminta mutatta be Eger 2023-as borászati keresztmetszetét.

Az elmúlt évek során a különböző borversenyeken elért eredmények egyre fontosabbá váltak a borászatok mellett a piac számára is, az itt szerzett érmek komolyan befolyásolják a vásárlásokat. Az Egri Borvidéki Borverseny is komoly rangot vívott ki magának, amit most tovább kíván erősíteni az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Ezért a nemzetközi trendeknek és elvárásoknak megfelelően, ettől az évtől kezdve a beérkezett mintáknak a 30 százaléka kaphat érmet. Ez tovább erősíti a borverseny színvonalát és az itt elért eredmények szakmán belüli megítélését, és ezzel együtt emeli a borvidék rangját is.

A bírálók és a szakemberek egyöntetűen azt állapították meg, hogy az idei benevezett tételek méltón reprezentálják a borvidék töretlen fejlődését, kiváló évjáratokból kimagasló minőségű borokat kóstolhattak. Ennek köszönhetően a 30 százalékba kizárólag aranyérmes borok kerültek, hiszen a 135 mintából 50 tétel érte el az aranyérmet jelentő pontszámot, ezek felett további három a nagy aranyérem minősítést.

A kategóriagyőztesek:

Legjobb fehérbor: Varsányi Pincészet Verpeléti Olaszrizling Superior 2020
Legjobb egri csillag: Gál Lajos Pincészete Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2021
Legjobb debrői hárslevelű: Varga Pincészet Késői szüretelésű Debrői Hárslevelű 2022
Legjobb desszertbor: Egri Korona Borház Napfény Íze – Egri Tramini 2021
Legjobb rozé: Thummerer Pincészet Egri Cabernet Dorsa Rosé 2022
Legjobb vörösbor: Egri Korona Borház Jumurdzsák – Egri Syrah 2016
Legjobb egri bikavér: St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018

Nagy aranyérmesek (a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos bírálati rendszerben a 92 pont feletti pontszámot elért borok):

Varga Pincészet Debrői Hárslevelű Narancsbor 2019 (92,67 pont)
Varsányi Pincészet Verpeléti Olaszrizling Superior 2020 (92,4 pont)
St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018 (92,17 pont)

Az új 30%-os éremkiadási szabály szerint most nem kapna minden aranyérmes bor érmet, így közös szakmai döntéssel idén mégis kiosztásra kerül minden nagy arany- és aranyérem már csak annak okán is, hogy az előző évekhez hasonlóan az aranyérmes borok idén is ingyenesen nevezhetnek az Országos Borversenyre. A nevezési díj felét a

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a másik felét az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa biztosítja. Biztosak vagyunk abban, hogy az Egri Borvidéki Borversenyen elért kiváló eredmények az országos megmérettetésen is visszaköszönnek.

Az Egri Borvidéki Borverseny kategóriagyőzteseinek a július 6-9. között megrendezett Egri Bor Ünnepén adták át az okleveleket.

A nevező borászatok éremösszesítője IDE KATTINTVA tölthető le.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB