MENU

2023-tól limitálják az egri érmek számát az Egri Borvidéki Borversenyen

2023.07.20.

Hét kategóriában 3 nagy aranyérem és 50 aranyérem született a 27. alkalommal megrendezett Egri Borvidéki Borversenyen, a borvidék legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvényén. A szakemberek szerint ez egyértelmű jele a borvidék töretlen fejlődésének.

Az idei évben két részletben zajlott le a szakmai megmérettetés. A januári újbormustrán 35 tételt értékelt a zsűri, míg a borvidéki borversenyre 135 mintát küldtek be a borvidék borászatai. A két megmérettetés által összesen 170 borminta mutatta be Eger 2023-as borászati keresztmetszetét.

Az elmúlt évek során a különböző borversenyeken elért eredmények egyre fontosabbá váltak a borászatok mellett a piac számára is, az itt szerzett érmek komolyan befolyásolják a vásárlásokat. Az Egri Borvidéki Borverseny is komoly rangot vívott ki magának, amit most tovább kíván erősíteni az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Ezért a nemzetközi trendeknek és elvárásoknak megfelelően, ettől az évtől kezdve a beérkezett mintáknak a 30 százaléka kaphat érmet. Ez tovább erősíti a borverseny színvonalát és az itt elért eredmények szakmán belüli megítélését, és ezzel együtt emeli a borvidék rangját is.

A bírálók és a szakemberek egyöntetűen azt állapították meg, hogy az idei benevezett tételek méltón reprezentálják a borvidék töretlen fejlődését, kiváló évjáratokból kimagasló minőségű borokat kóstolhattak. Ennek köszönhetően a 30 százalékba kizárólag aranyérmes borok kerültek, hiszen a 135 mintából 50 tétel érte el az aranyérmet jelentő pontszámot, ezek felett további három a nagy aranyérem minősítést.

A kategóriagyőztesek:

Legjobb fehérbor: Varsányi Pincészet Verpeléti Olaszrizling Superior 2020
Legjobb egri csillag: Gál Lajos Pincészete Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2021
Legjobb debrői hárslevelű: Varga Pincészet Késői szüretelésű Debrői Hárslevelű 2022
Legjobb desszertbor: Egri Korona Borház Napfény Íze – Egri Tramini 2021
Legjobb rozé: Thummerer Pincészet Egri Cabernet Dorsa Rosé 2022
Legjobb vörösbor: Egri Korona Borház Jumurdzsák – Egri Syrah 2016
Legjobb egri bikavér: St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018

Nagy aranyérmesek (a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos bírálati rendszerben a 92 pont feletti pontszámot elért borok):

Varga Pincészet Debrői Hárslevelű Narancsbor 2019 (92,67 pont)
Varsányi Pincészet Verpeléti Olaszrizling Superior 2020 (92,4 pont)
St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018 (92,17 pont)

Az új 30%-os éremkiadási szabály szerint most nem kapna minden aranyérmes bor érmet, így közös szakmai döntéssel idén mégis kiosztásra kerül minden nagy arany- és aranyérem már csak annak okán is, hogy az előző évekhez hasonlóan az aranyérmes borok idén is ingyenesen nevezhetnek az Országos Borversenyre. A nevezési díj felét a

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a másik felét az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa biztosítja. Biztosak vagyunk abban, hogy az Egri Borvidéki Borversenyen elért kiváló eredmények az országos megmérettetésen is visszaköszönnek.

Az Egri Borvidéki Borverseny kategóriagyőzteseinek a július 6-9. között megrendezett Egri Bor Ünnepén adták át az okleveleket.

A nevező borászatok éremösszesítője IDE KATTINTVA tölthető le.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB