MENU

Egri Bikavér nyert nagy aranyat a Semmelweis Egyetem borversenyén

2023.11.29.
Tóth Adrienn

A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok 2019-es Bolyki és Bolyki Egri Bikavér Superior bora a nagy aranyérem mellett a Kárpát-medencei vörös kategóriában a Semmelweis Egyetem Borának címét is elhozta a megmérettetésről, ahol az Ostoros Családi Pincészet és a Juhász Testvérek Pincészete is érmet nyert.

Az előző évhez képest kétszer annyi bort neveztek az idei, 13. alkalommal megrendezett Semmelweis Egyetem Bora versenyre. Az ország minden részéből 53 borászat 201 nevezett bora szerepelt a zsűri előtt, a győztesek kiválasztása vakkóstolón, a nemzetközileg ismert és elfogadott százas pontrendszer alapján zajlott. A bíráló bizottságban az egyetem munkatársai és minősített borbírák foglaltak helyet. Öt kategóriában hirdettek eredményt a Semmelweis Szalonban megrendezett, borkóstolóval egybekötött ünnepi díjátadón, ahol a borászatok vezetői az egyetem rektorától vehették át az elismeréseket.

„Nagy feladat elé állította az asztalok körül ülő bírálókat, kóstolókat az idei borverseny nagyszámú nevezése” – mondta el dr. Merkely Béla rektor, a borverseny elnöke. Mint kifejtette, örülnek, hogy újabb és újabb borászatok és nagyon széles borválaszték jelent meg a versenyen. A rektor szerint fontos üzenete van annak, hogy egy több mint 250 éves tradíciókkal rendelkező orvos- és egészségtudományi egyetem borversenyt hirdet: így ez az egyik legfontosabb szakmai díjnak tekinthető. Kiemelte: a Semmelweis Egyetem egy igazán nemzetközi intézmény; ezt mutatja az, hogy több mint 200 külföldi egyetem az együttműködő partnere. A Semmelweis Egyetem Bora elismerés nagy presztízst jelent, hiszen a magyar borok jó hírét is viszi a világ minden pontjára – derül ki az egyetem közleményéből. 

Az öt kategóriából háromban emeltek ki egri bort a legjobbak között. A Világfajták fehér kategóriában ezüst minősítéssel második helyezett lett az Ostoros Családi Pincészet 2021-es évjáratú Soltész Egri Chardonnay bora. 

A Kárpát-medencei vörösbor kategória díjazottjainak sorában arany minősítéssel ugyancsak második helyezett lett az Ostoros Családi Pincészet 2018-as évjáratú Soltész Pajados Egri Bikavér bora, nagy arany minősítéssel pedig első a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok 2019-es évjáratú Bolyki és Bolyki Egri Bikavér Superior bora, amely egyúttal a Semmelweis Egyetem Bora címet is elnyerte. Bolyki János a díjátadón elmondta, hogy első generációs borászként kezdett annak idején 1998-ban szőlővel és borral foglalkozni a szüleitől átvett földterületeken. Édesapja tiszteletére készítette el az első évjáratot a Bolyki és Bolyki borból még 2012-ben. A most díjazott 2019-es évjáratú bikavér a legjobb dűlők legjobb borainak házasításából jött létre.

Világfajták vörös kategóriában pedig nagy arany minősítéssel ötödik helyen végzett a Juhász Testvérek Pincészetétől a 2019-es évjáratú Végtelen Egri Cuvée Grand Superior.

A képeket készítette: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

További cikkek

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Vacsora

2024.04.29.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Egerben fókuszban az Egri Csillaggal, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 3 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

Koronázd meg a napot egy finom vacsorával

Vacsora I.

Elegáns gasztronómiai élmény, szezonális ételek, helyi alapanyagok, Michelin BID Gourmet minősítés – ezek jellemzik az Egri Vár kapujánál fekvő Macok Bisztrót. A fogásokhoz minőségi Egri borokat kóstolhatsz és ha sok mindent szeretnél kipróbálni borokkal párosítva akkor a Macok Degusztációs Menüjét Neked találték ki. A Macok az egyik legnépszerűbb egri étterem ezért, ha szeretnél itt vacsorázni, érdemes előre asztalt foglalnod.

A vacsora után csodáld meg az Várat az éjszakai fényekben, tegyél egy levezető sétát az udvarán.

Vacsora II.

A Várban nem csak naplementét érdemes nézni, hanem jó döntés ellátogatni az 1552 Étterembe, melynek nem csak a designja és a helyszíne különleges, hanem az ételei is. A helyi borászok a legízletesebb Bikavéreiket és Csillagaikat biztosítják a helynek, így nem csak finom fogásokat ehetsz, hanem mennyei borokat ismerhetsz meg.

Amennyiben az Étteremből a Vár északi kapuján távozol, csodálatos panoráma tárul eléd a várfalsétányról.

Vacsora III.

Eger felnőttbarát szállodájának étterme, a Platán Étterem gourmet vacsorákkal várja a külsős vendégeket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a bor-étel párosítások kialakítására ezért, ha nagyobb társasággal érkeznél, érdemes előre asztalt foglalnod. A szálloda felnőttbarát jellege miatt csak 16 éven felüliek vehetnek részt a vacsorán.

A Platán Étterem közelében helyezkedik el az Érsekkert, ezért a vacsora után mindenkinek jól eső lehet egy kellemes sétát tenni a város legnagyobb parkjában.

TOVÁBB