MENU

VII. EGRI BIKAVÉR PINCETÚRA A SZÉPASSZONY-VÖLGYBEN

2024.09.15.

BOR, JAZZ, GASZTRONÓMIA…

Időpont: 2024. október 19., 11.00-22.00

Szeretettel hívunk mindenkit Egerbe, a szépasszony-völgyi VII. Egri Bikavér Pincetúrára, ahol megismerhetitek a hungarikum Egri Bikavér sokszínűségét és számos fantasztikus, különleges tételt kóstolhattok!

A pincetúra és kóstolás élményét nagyszerű jazz pince-koncertek teszik még feledhetetlenebbé, és természetesen a borokhoz illő finom falatok sem maradnak el.

PROGRAMOK:

11.00-20.00 PINCETÚRA – borkóstolás menetlevéllel, játékos feladatokkal

12.00 KARCAGI BIRKAPÖRKÖLT LÁTVÁNYFŐZÉS ÉS KÓSTOLÓ – a készlet erejéig

15.00, 15.30, 16.00 PINCETÚRA EXTRA – borkóstolás szakvezetéssel

20.30 PINCETÚRA SORSOLÁS

Pince-koncertek:

17.00-18.00 BÁDER ELEMÉR ÉS SVÉD MÁTYÁS DUÓ Juhász Testvérek Pincészete Wine Bar&Shop

18.00-19.00 SIMPLE ACOUSTIC (Kiss Zsuzsa – ének, Pitlu Gergő – zongora) – Nap-Völgy Borászat

19.00-20.00 HAJDU KLÁRA & SZAKONYI MILÁNBolyki

20.00-21.00 PÁKAI PETRA ÉS CSÉRY ZOLTÁN DUÓ Tóth Ferenc Pincészet

21.00-22.10 GONDA TRIÓ (Németh Anna – ének, Gáspár Pál – bendzsó, Gonda László – zongora) – Ostoros BorZbár

RÉSZLETES PROGRAM:

PINCETÚRA:

Kóstold meg a Völgyet és játssz velünk!

Térj be a menetlevélen szereplő lila zászlós pincékbe és étteremekbe, kóstold meg a finomabbnál finomabb borokat és ételeket, fejtsd meg játékunkat és nyerj!

Indulás (ahol a túrajegy megvásárolható): Édeskert Étterem melletti információs sátor

Állomások, borok és élmények (kedv szerint, tetszőleges sorrendben látogathatók):

  1. BESENYEI BORHÁZ ~ 26-os pince

Bor: Egri Bikavér Superior 2017

  1. BOLYKI ~ 37-es pince

Bor: Egri Bikavér Classicus 2020 vagy Egri Bikavér Classicus 2023, választás szerint

Élő zene: Hajdu Klára & Szakonyi Milán – 19.00

  1. DEMETER BORBÁR ~ 44-es pince

Bor: Egri Bikavér Classic 2019

  1. GREG-VIN PINCÉSZET ~ 22-es pince

Bor: Egri Bikavér Superior 2018

  1. JUHÁSZ TESTVÉREK PINCÉSZETE WINE BAR & SHOP ~ 38-as pince

Bor: Egri Bikavér Classicus 2022 vagy Gyöngybor 2023, választás szerint

Élő zene: Báder Elemér és Svéd Mátyás Duó – 17.00

  1. NAP-VÖLGY BORÁSZAT

Bor: Silentium Egri Bikavér Classicus 2017 vagy 3Frankos Kékfrankos 2018, választás szerint

Élő zene: Simple Acoustic – 18.00

  1. OSTOROS BORZBÁR ~ 33-as pince

Bor: Ostoros Prémium Egri Bikavér 2021 vagy Egri Csillag 2023, választás szerint

Élő zene: Gonda Trió – 21.00

  1. PETRÉNY WINERY ~ 47-es pince

Bor: LEGEND Egri Bikavér Classicus 2020

  1. TÓTH FERENC PINCÉSZET ~ 46-os pince

Bor: Egri Bikavér Classicus 2020

Élőzene: Pákai Petra és Cséry Zoltán Duó – 20.00

  1. BUTYKOS VENDÉGLŐ

Étel: Tatár beefsteak kertjeink javával

Ár: 4.900 Ft

A bortúrán résztvevők ajándék 1 dl Egri Bikavért kapnak az étel mellé.

  1. ÉDESKERT ÉTTEREM

Étel: Bikavérben párolt marhapofa, szarvasgombás burgonyapürével

Ár: 5.600 Ft

  1. KÜVÉ BISZTRÓ ÉS BORBÁR

Étel: Vörösborban párolt marhapofa juhtúrós sztrapacskával és sült hagymával

Ár: 5.490 Ft

A bortúrán résztvevők ajándék 1 dl Egri Bikavért kapnak az étel mellé.

  1. PIKNIK ÉTTEREM

Étel: Borivók kedvence, fűszeres steak burgonyával

Ár: 4.490 Ft

A bortúrán résztvevők ajándék 1 dl Egri Bikavért kapnak az étel mellé

PINCETÚRA JEGYÁR:

Helyszínen vásárolva: 5.900 Ft/fő

A rendezvény napján 11.00-tól megvásárolható az Édeskert Étterem melletti információs sátornál.

Az ár tartalmazza: 1 egyedi, Egri Bornegyed logózott pohár, 1 karszalag, 1 menetlevél, mellyel részt vehet a szépasszony-völgyi pincetúrán, ahol megkóstolhatja 9 pincészet 1-1 finom borát; valamint fogyaszthatja a lila zászlós éttermek erre az alkalomra készített, kedvezményes árú finomságait.

NYEREMÉNYJÁTÉK:

A legalább 6 állomást felkereső túrázók jogosultak sorsoláson részt venni, melynek díja egy 20.000 Ft értékű borvacsora az egyik lila zászlós étteremben (a nyertes választása szerint).

Azok között, akik játékunk minden elemét helyesen kitöltötték és megfejtették „feladványunkat”, kisorsolunk egy 2 főre szóló, 5.000 Ft értékű borkóstoló utalványt, mely egy választott lila zászlós pincészetben használható fel, az azon szereplő határidőn belül.

A sorsolás időpontja és helyszíne: 2024. október 19., 20.30, Édeskert Étterem. (A sorsoláson az információs sátornál legkésőbb 20.20-ig leadott, a fentiek alapján kitöltött és legalább 6 pecséttel ellátott menetlevelek vesznek részt.) A nyertest a megadott elérhetőségeken értesítjük.

Egy lila zászlós helyszínen egy pecsét szerezhető, kóstolás/fogyasztás esetén!

PINCETÚRA EXTRA:

Vezetett pincetúra, pincéről-pincére sétálva, a pincékben borbemutatóval, összesen kb. 2,5 órás időtartamban.

10 pince – 10 tétel – 10 előadás

  1. 1. JUHÁSZ TESTVÉREK PINCÉSZETE WINE BAR & SHOP ~ Egri Bikavér Superior Grand Selection 2022
  2. TÓTH FERENC PINCÉSZET ~ Egri Bikavér Grand Superior 2021
  3. PETRÉNY WINERY ~ MERIDIAN Egri Bikavér 2020
  4. BOLYKI ~ Bolyki & Bolyki Superior Egri Bikavér 2019
  5. DEMETER BORBÁR ~ Egri Bikavér Selection 2018
  6. SIKE PINCÉSZET ~ Egri Bikavér Superior 2018
  7. OSTOROS BORZBÁR ~ Soltész Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2018
  8. GREG-VIN PINCÉSZET ~ Egri Bikavér Superior 2018
  9. NAP-VÖLGY BORÁSZAT ~ Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2018
  10. BESENYEI BORHÁZ ~ Egri Bikavér Superior 2017

Indulás az Édeskert Étterem elől: 15.00, 15.30, 16.00

A Pincetúra Extra ára (helyszínen vásárolva): 8.900 Ft/fő

Az ár tartalmazza: 1 egyedi, Egri Bornegyed logózott pohár, 1 szilikon karszalag, 1 borsor kártya, 10 különleges tétel, 10 bemutató, szakvezetés.

Mivel a résztvevők száma korlátozott, kérjük, regisztrálj a túrára az alábbi űrlapon.

Visszaigazoló üzenet nem fog érkezni a regisztrációt követően, a rendezvény előtti napokban küldünk egy levelet, amely minden hasznos információt tartalmazni fog.

A túrán és nyereményjátékon csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetnek részt!

Szeretettel várunk mindenkit!

A rendezvény a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete – a lila zászlós pincék és éttermek – szervezésében, Eger MJV Önkormányzata támogatásával valósul meg.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB