MENU

VII. EGRI BIKAVÉR PINCETÚRA A SZÉPASSZONY-VÖLGYBEN

2024.09.15.

BOR, JAZZ, GASZTRONÓMIA…

Időpont: 2024. október 19., 11.00-22.00

Szeretettel hívunk mindenkit Egerbe, a szépasszony-völgyi VII. Egri Bikavér Pincetúrára, ahol megismerhetitek a hungarikum Egri Bikavér sokszínűségét és számos fantasztikus, különleges tételt kóstolhattok!

A pincetúra és kóstolás élményét nagyszerű jazz pince-koncertek teszik még feledhetetlenebbé, és természetesen a borokhoz illő finom falatok sem maradnak el.

PROGRAMOK:

11.00-20.00 PINCETÚRA – borkóstolás menetlevéllel, játékos feladatokkal

12.00 KARCAGI BIRKAPÖRKÖLT LÁTVÁNYFŐZÉS ÉS KÓSTOLÓ – a készlet erejéig

15.00, 15.30, 16.00 PINCETÚRA EXTRA – borkóstolás szakvezetéssel

20.30 PINCETÚRA SORSOLÁS

Pince-koncertek:

17.00-18.00 BÁDER ELEMÉR ÉS SVÉD MÁTYÁS DUÓ Juhász Testvérek Pincészete Wine Bar&Shop

18.00-19.00 SIMPLE ACOUSTIC (Kiss Zsuzsa – ének, Pitlu Gergő – zongora) – Nap-Völgy Borászat

19.00-20.00 HAJDU KLÁRA & SZAKONYI MILÁNBolyki

20.00-21.00 PÁKAI PETRA ÉS CSÉRY ZOLTÁN DUÓ Tóth Ferenc Pincészet

21.00-22.10 GONDA TRIÓ (Németh Anna – ének, Gáspár Pál – bendzsó, Gonda László – zongora) – Ostoros BorZbár

RÉSZLETES PROGRAM:

PINCETÚRA:

Kóstold meg a Völgyet és játssz velünk!

Térj be a menetlevélen szereplő lila zászlós pincékbe és étteremekbe, kóstold meg a finomabbnál finomabb borokat és ételeket, fejtsd meg játékunkat és nyerj!

Indulás (ahol a túrajegy megvásárolható): Édeskert Étterem melletti információs sátor

Állomások, borok és élmények (kedv szerint, tetszőleges sorrendben látogathatók):

  1. BESENYEI BORHÁZ ~ 26-os pince

Bor: Egri Bikavér Superior 2017

  1. BOLYKI ~ 37-es pince

Bor: Egri Bikavér Classicus 2020 vagy Egri Bikavér Classicus 2023, választás szerint

Élő zene: Hajdu Klára & Szakonyi Milán – 19.00

  1. DEMETER BORBÁR ~ 44-es pince

Bor: Egri Bikavér Classic 2019

  1. GREG-VIN PINCÉSZET ~ 22-es pince

Bor: Egri Bikavér Superior 2018

  1. JUHÁSZ TESTVÉREK PINCÉSZETE WINE BAR & SHOP ~ 38-as pince

Bor: Egri Bikavér Classicus 2022 vagy Gyöngybor 2023, választás szerint

Élő zene: Báder Elemér és Svéd Mátyás Duó – 17.00

  1. NAP-VÖLGY BORÁSZAT

Bor: Silentium Egri Bikavér Classicus 2017 vagy 3Frankos Kékfrankos 2018, választás szerint

Élő zene: Simple Acoustic – 18.00

  1. OSTOROS BORZBÁR ~ 33-as pince

Bor: Ostoros Prémium Egri Bikavér 2021 vagy Egri Csillag 2023, választás szerint

Élő zene: Gonda Trió – 21.00

  1. PETRÉNY WINERY ~ 47-es pince

Bor: LEGEND Egri Bikavér Classicus 2020

  1. TÓTH FERENC PINCÉSZET ~ 46-os pince

Bor: Egri Bikavér Classicus 2020

Élőzene: Pákai Petra és Cséry Zoltán Duó – 20.00

  1. BUTYKOS VENDÉGLŐ

Étel: Tatár beefsteak kertjeink javával

Ár: 4.900 Ft

A bortúrán résztvevők ajándék 1 dl Egri Bikavért kapnak az étel mellé.

  1. ÉDESKERT ÉTTEREM

Étel: Bikavérben párolt marhapofa, szarvasgombás burgonyapürével

Ár: 5.600 Ft

  1. KÜVÉ BISZTRÓ ÉS BORBÁR

Étel: Vörösborban párolt marhapofa juhtúrós sztrapacskával és sült hagymával

Ár: 5.490 Ft

A bortúrán résztvevők ajándék 1 dl Egri Bikavért kapnak az étel mellé.

  1. PIKNIK ÉTTEREM

Étel: Borivók kedvence, fűszeres steak burgonyával

Ár: 4.490 Ft

A bortúrán résztvevők ajándék 1 dl Egri Bikavért kapnak az étel mellé

PINCETÚRA JEGYÁR:

Helyszínen vásárolva: 5.900 Ft/fő

A rendezvény napján 11.00-tól megvásárolható az Édeskert Étterem melletti információs sátornál.

Az ár tartalmazza: 1 egyedi, Egri Bornegyed logózott pohár, 1 karszalag, 1 menetlevél, mellyel részt vehet a szépasszony-völgyi pincetúrán, ahol megkóstolhatja 9 pincészet 1-1 finom borát; valamint fogyaszthatja a lila zászlós éttermek erre az alkalomra készített, kedvezményes árú finomságait.

NYEREMÉNYJÁTÉK:

A legalább 6 állomást felkereső túrázók jogosultak sorsoláson részt venni, melynek díja egy 20.000 Ft értékű borvacsora az egyik lila zászlós étteremben (a nyertes választása szerint).

Azok között, akik játékunk minden elemét helyesen kitöltötték és megfejtették “feladványunkat”, kisorsolunk egy 2 főre szóló, 5.000 Ft értékű borkóstoló utalványt, mely egy választott lila zászlós pincészetben használható fel, az azon szereplő határidőn belül.

A sorsolás időpontja és helyszíne: 2024. október 19., 20.30, Édeskert Étterem. (A sorsoláson az információs sátornál legkésőbb 20.20-ig leadott, a fentiek alapján kitöltött és legalább 6 pecséttel ellátott menetlevelek vesznek részt.) A nyertest a megadott elérhetőségeken értesítjük.

Egy lila zászlós helyszínen egy pecsét szerezhető, kóstolás/fogyasztás esetén!

PINCETÚRA EXTRA:

Vezetett pincetúra, pincéről-pincére sétálva, a pincékben borbemutatóval, összesen kb. 2,5 órás időtartamban.

10 pince – 10 tétel – 10 előadás

  1. 1. JUHÁSZ TESTVÉREK PINCÉSZETE WINE BAR & SHOP ~ Egri Bikavér Superior Grand Selection 2022
  2. TÓTH FERENC PINCÉSZET ~ Egri Bikavér Grand Superior 2021
  3. PETRÉNY WINERY ~ MERIDIAN Egri Bikavér 2020
  4. BOLYKI ~ Bolyki & Bolyki Superior Egri Bikavér 2019
  5. DEMETER BORBÁR ~ Egri Bikavér Selection 2018
  6. SIKE PINCÉSZET ~ Egri Bikavér Superior 2018
  7. OSTOROS BORZBÁR ~ Soltész Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2018
  8. GREG-VIN PINCÉSZET ~ Egri Bikavér Superior 2018
  9. NAP-VÖLGY BORÁSZAT ~ Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2018
  10. BESENYEI BORHÁZ ~ Egri Bikavér Superior 2017

Indulás az Édeskert Étterem elől: 15.00, 15.30, 16.00

A Pincetúra Extra ára (helyszínen vásárolva): 8.900 Ft/fő

Az ár tartalmazza: 1 egyedi, Egri Bornegyed logózott pohár, 1 szilikon karszalag, 1 borsor kártya, 10 különleges tétel, 10 bemutató, szakvezetés.

Mivel a résztvevők száma korlátozott, kérjük, regisztrálj a túrára az alábbi űrlapon.

Visszaigazoló üzenet nem fog érkezni a regisztrációt követően, a rendezvény előtti napokban küldünk egy levelet, amely minden hasznos információt tartalmazni fog.

A túrán és nyereményjátékon csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetnek részt!

Szeretettel várunk mindenkit!

A rendezvény a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete – a lila zászlós pincék és éttermek – szervezésében, Eger MJV Önkormányzata támogatásával valósul meg.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

További cikkek

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB

FELHÍVÁS: Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva

2024.09.16.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva, amellyel az éttermekbe járó közönséget szeretnénk bevonni a kóstolgatásba heteken keresztül A kampány célja az Egri Bikavér és a helyi gasztronómia összekovácsolása, népszerűsítése, közösségi élmény nyújtása, vendégszám növelése az éttermekben, cukrászdákban.

Felhívás egri és térségbeli éttermek részére

Egy misszióra invitáljuk városunk és a közeli éttermek séfjeit, hogy találjanak ki Egri Bikavérek mellé illő fogásokat, a bort akár alkotóelemként is felhasználva. Az Ízek Viadala verseny során a résztvevő éttermek a benevezett fogással vállalják, hogy a kiválasztott Egri Bikavér jegyeivel teljes összhangban lévő ételt neveznek.

Kik pályázhatnak?

  • éttermek
  • cukrászdák

A nevezés és részvétel ingyenes!

Kategóriák:

  • előétel (hideg vagy meleg)
  • főétel (húsos vagy húsmentes)
  • desszert (tányérdesszert, torta, szelet sütemény, diétás vagy nem diétás kivitelben)

Akár mindhárom kategórában is lehet nevezni!

Hogyan történik az értékelés?
A pontok felét a szakmai zsűri adja, a másik felét a vendégek.

A szakmai zsűri:

  • Kautzky Armand, egri születésű Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, aki maga is otthonosan mozog a konyhában, szerepelt a MasterChef VIP televíziós műsorban
  • Stiller Tamás kreatív séf, médiaszemélyiség

A szakmai értékelésben pontokat jelent:

  • minél több helyi termék felhasználása, megjelenítése (1 pont)
  • szezonalitás figyelembevétele (1 pont)
  • az Egri Bikavér kreatív felhasználása az ételben (ötletesség, technológia, újszerű megközelítés) (1 pont)
  • az ételhez illeszthető legyen az Egri Bikavér (1 pont)
  • alapkövetelmény az ízletes szép étel (1-6 pont)

Összesen megszerezhető pontszám: 10 pont

Közönségszavazás menete: az érdeklődő vendégek egy menetlevél alapján látogathatják meg az érintett éttermeket, cukrászdákat, kóstolhatják a nevezett ételeket, majd szavazhatnak az alábbi kategóriákra:

  • legjobb előétel
  • legjobb főétel
  • legjobb desszert

A vendégek három egyszerű tényező alapján fognak szavazni: étel (ízélmény és külalak) 1-4 pont, éttermi hangulat 1-3 pont, kiszolgálás minősége 1-3 pont.
Nemcsak az étel versenyez, hanem az étterem is.
Összesen szerezhető pont: 10 pont

Az ízek Viadala I Séfek Versenyén maximálisan szerezhető pontszám: 20 pont

Nevezési határidő: 2024. szeptember 22., az alábbi linken található űrlap online kitöltésével.

Amennyiben a beadott étel összeállításán változtatnának, azt október 1-ig tehetik meg. Figyelem: csak egy összetevőt lehet kicserélni , teljesen új étellel nem lehet újrajelentkezni. A változtatást elegendő e-mailben megküldeni a linken található e-mail címre.

Közönségszavazás: október 1-18-ig, ez idő alatt az érdeklődők végigjárják a pályázott éttermeket és szavaznak a weboldalon keresztül.

NTŐ és szakmai kóstolás: október 19. 11:00-16:00
Eredményhirdetés: október 19., 19:00 Pátriárka Étterem (Eger, Érsekudvar)

Szeretettel várjuk a jelentkezéseket és finomabbnál finomabb fogásokat!

Üdvözlettel,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Gárdonyi Géza, a mai gasztro blogger

2024.09.16.

Az egri gasztronómia története legalább olyan hosszú időre nyúlik vissza, mint a város alatti alagutak, pincék hossza.
Városunk ételeit legfőképpen a palócok táplálkozása határozta meg. Így Egerben és a környéken gyakran különböző kásák, lisztből készült ételek kerültek az asztalra. A burgonyát előszeretettel használták fel, egyik kedvencük volt – amit a mai napig imádunk – a macok, vagy másnéven a tócsni, de a krumplis lepény és a krumplilángos is gyakran szerepelt a menün. A legkedveltebb húsételeket disznóból készítették, amihez tökéletesen párosították az egri vörös borokat.

A törökök nem csak egy meseszép Török fürdőt és Minaretet hagytak ránk, hanem a gasztronómiánkba is újításokat csempésztek be. Általuk került először az egri asztalra rizs és az abból készült piláf és gyuvecs is, valamint a fűszerek bátrabb használata is ehhez az időszakhoz köthető. Meghatározó karácsonyi ételünket, a töltött káposztát is a törökök hatására ismerte meg a lakosság.
Később, a 18. század végétől az amerikai élelmiszerek kúsztak be az egriek hétköznapjaiba. A kukorica, a bab, a paprika, paradicsom és az ezekből készült ételek ekkor váltak igazán meghatározóvá.
Gasztronómiai időutazásunk végül a bécsi lenyomatoknál ér véget. A 19. századtól vált elterjedté a sertészsírban sütés, a hagyma dinsztelése és ezáltal a sokunk által kedvelt pörköltek is, melyeket a legjobban a Bikavérekkel imádunk kombinálni.

Régi egri receptek, amik sosem mennek ki a divatból!

Az egriek étkezéseiben a levesnek mindig helye volt. A húsleves minden magyar háztartás kiemelt étele, eláruljuk, hogy az egri húsleves hogyan is készül pontosan.

Hozzávalók: 1 kg csont, 40 dkg marhacomb , só, 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cikk zeller, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 cikk karalábé, 1 csipet bors, 10 dkg eperlevéltészta, 3 szál petrezselyem

Elkészítés:

  1. Az egri húsleves elkészítéséhez vizet forralunk, és beletesszük a csontokat. Ha ismét forr a víz, leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk a csontokat és a húst. Megsózzuk, és feltesszük főni 1 l vízben. Ha forrni kezd, takarékon főzzük tovább.
  2. 1 óra főzés után hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, és megborsozzuk. Addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
  3. Lehúzzuk a fazekat a tűzről, és állni hagyjuk 15 percig. A levest leszűrjük, és egy tálba merjük. Ezután beletesszük a zöldségeket és a feldarabolt húst.
  4. Az eperlevéltésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A levest a tésztával és frissen vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Az egri gömbpalacsinta az a desszert, amit mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer az életben! A palacsinta mindig jó választás, rétegezve pedig mindent felül múl. Mutatjuk is a receptet:

Hozzávalók:

  • A palacsintához: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 2.5dl tej, 2.5dl ásványvíz , 1teáskanál cukor, 1 csipet só, 4 evőkanál olaj
  • A töltelékhez: 4 dkg mazsola, 1.5dl tej, 15 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1evőkanál rum
  • A gömbhöz: 2 liter tej, 1 csipet só, 5 dkg puha vaj
  • A mártáshoz: 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 1evőkanál liszt, 2 dkg vaj

Elkészítés:

  1. Az alapanyagokat keverjük össze, majd süssük ki a palacsintákat.
  2. A töltelékhez a mazsolát lassú tűzön főzzük fel a tejben. Adjuk hozzá a diót, a cukrot és a rumot.
  3. A gömbhöz egy nagy fazékban forraljuk fel a tejet egy csipet sóval, 3 ek-nyi kivételével. A palacsintákat a töltelékkel megkenve rétegezzük egymásra. A legfelsőt ne kenjük meg.
  4. Egy nagy konyharuhát vizezzünk be, majd kenjük meg a vajjal. Rakjuk rá palacsintatortát. A konyharuha sarkait kössük össze, akasszuk egy fakanálra. Lógassuk bele a tejbe, és főzzük készre 15 perc alatt.
  5. A tejből, amiben a palacsinta főtt, készítsük a mártást. A harmadához adjuk hozzá a kétféle cukrot. A tojássárgáját a liszttel, az olvasztott vajjal és a félretett tejjel keverjük simára. Öntsük a forró tejhez. A kemény habbá vert tojásfehérjét forgassuk bele a mártásba.
  6. A palacsintagömböt felszeletelve, a mártással leöntve kínáljuk.

Gárdonyi, aki nem csak az egri borokért rajongott

Ha Gárdonyi Géza napjainkban élne, a polihisztor címet bátran viselhetné. Remek író, titkosírást kódoló, hobbi kertész és gasztro blogger. Híres alkotásában, az Ida regényében több lapon is olvashatunk különböző ételekről, ami a való életben Gárdonyi kedvencei között szerepeltek. Nagyon szerette a halleveseket, a borjúcsülköt, a túrós csuszát és a palacsintát (az egri biztosan az ő szívét is rabul ejtette).

Gasztro bloggerünk ezeket a fogásokat szívesen fogyasztotta az egri borokkal, hiszen már akkor is tudták, egy finom bor és egy finom étel igazi élménnyé tud válni!

TOVÁBB