MENU

Ünnepi Gálaest és Nagykóstoló az Egri Bikavér tiszteletére

2023.10.22.

Számos izgalmas, nívós rendezvénnyel tisztelgett az Egri Bikavér, a Hungarikum vörösbor előtt idén az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat: bemutatkozott a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior közösségi bor, valamint átadták az Egri Bikavérért-díjakat.

Tíz napon keresztül Eger városának éttermei az Egri Bikavér Gasztronómiai Napok  keretében kínálnak az Egri Bikavérekhez ételeket és boros attrakciókat. Az ünnepi napok időtartama alatt megtekinthető az Eger, Bor, Bikavér képzőművészeti kiállatás is az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának aulájában, ahol 37 művész 44 műalkotását láthatják az érdeklődők.

A programsorozat kiemelt eseménye volt a Líceumban október 20-án megtartott Egri Bikavér Gálaest, amelyen Macsinka János Gundel-díjas séf fogásai kerültek az asztalra Egri bikavérek társaságában.

A vendégeket dr. Pajtók Gábor Eger és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte, beszédében kiemelve: a többszörösen eredetvédett, Hungarikum Egri Bikavér korábban nem látott összefogásra is ösztönözte az egri borászokat, amikor megalkották a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior közösségi bort az egri remete halálának 100. évfordulójára.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – gratulálva a kezdeményezéshez és a programsorozathoz – úgy fogalmazott: öröm látni, hogy Egerben, a magyar bor egyik legfontosabb fellegvárában ilyen élénk szakmai élet zajlik.

A borest során Farkas László az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kiemelte az összefogás jelentőségét, és beszélt a Gárdonyi 100 összefogás borok nemes céljairól is, hangsúlyozva, hogy a borok értékesítéséből származó bevételt részben a Gárdonyi Géza Emlékház kapja meg, részben pedig az Egri borvidék marketingjére fordítják.

Az est során Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája is köszönetet mondott a nagy írónkról való méltó megemlékezésről és gratulált az egri borászok nemes összefogásához.

A Gálaest kiemelt ünnepi pillanata volt az Egri Bikavérért díjak átadása. – Az elismerés az Egri Borvidék által megfogalmazott köszönet az Egri Bikavér fejlesztésében áldozatos munkát végző személyek részére – mondta Dr. Lőrincz György az Egri Bikavér Lovagrend elnöke.

Az idei esztendőben Kühne Gábor újságíró, a Heves Megyei Hírlap és a heol.hu főszerkesztője, Mészáros Gabriella, és posztumusz néhai férje, Rohály Gábor nemzetközi borakadémikusok, és Csutorás Ferenc borász, az „Egri Bikavér – Egy legendás bor története” című könyv szerzője vehették át az elismerést.

Az est során bemutatkozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem új borcsaládja, az Academia.

A rendezvénysorozat kiemelt állomásai október 21-én a szépasszony-völgyi Egri Bikavér Pincetúra, amelyen a város hangulatos bornegyedének pincéi kínálnak tematikus programot az oda látogatóknak, valamint az Egri Bikavér Nagykóstoló a Líceumban, ahol a helyi borászok személyesen mutatják be a borkedvelőknek legszebb bikavéreiket.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB