MENU

Új őszi rendezvénysorozat helyezi középpontba a bikavért Egerben

2022.09.21.
Tóth Adrienn

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. 2022-ben pedig új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy a borvidék megújítja az egri régió kiemelt borának nevét viselő rendezvényt. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október 18. és 29. között zajlik. A hat önálló esemény több egri helyszínen mutatja meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől kezdve a gálavacsorán át a sétálókóstolókig.

Stratégiai kérdés a helyi borászok számára, hogy a borvidék legfontosabb, közösségi borával kiemelten foglalkozzon a borvidék. Az őszi időszak pedig a nyári kánikula elmúltával kedvez az elegáns, tartalmas vörösbortípus kóstolásának, ezért időzítették az Egri Bikavér Ünnepi Napok rendezvénysorozatát az év ezen részére.

Ősszel az időjárás adottságai miatt már a zárt térben megrendezésre kerülő programok kerülnek előtérbe. Ezt a szervezők előnynek tartják, hiszen így innovatív módon, egy egyedi programsorozat keretében olyan helyszíneken mutathatják be ezt az itthon és a nemzetközi piacon is egyre nagyobb presztízsű regionális bortípust, melyek tovább építik annak elismertségét.

A pontos időponthoz a borvidék középpontjának számító Eger történelme adta meg a kereteket. A kezdés, október 18-a Az Egri Bikavér Napja ahhoz a meghatározó eseményhez kötődik, amikor 1552-ben a törökök feladták az egri vár ostromát, és elhagyták Egert. Az utolsó nap pedig Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójának előestéje. Az Egri Csillagok írójának a Gárdonyi 100 program keretében kiemelt figyelmet szentel a város 2022-ben. 

Milyen programokra számíthatunk?

A rendezvénysorozat október 18-án Az Egri Bikavér Napjával indul, amikor ünnepélyes keretek között egri bikavérrel töltött palackokat falaznak be az egri várba a helyi borászok, majd egy szimbolikus időpontban, az 1552-es ostromra emlékezve 15:52-kor bikavérrel koccintanak a helyszínre érkező borkedvelőkkel.

Ugyancsak ezen a napon, október 18-án indul és egészen október 29-ig tart az Egri Bikavér Borgasztronómiai Napok, amelynek keretében az Egri borvidék éttermeiben különleges fogásokat kóstolhatnak a vendégek bikavérekkel párosítva. 

Október 21-én az Egri Bikavér Gálaesten a Macok Bisztró fogásai kerülnek az asztalra bikavérek társaságában, és ugyancsak ezen az eseményen adják át az Egri Bikavérért díjakat.

Október 22-én két nagyszabású rendezvény is zajlik párhuzamosan. Délelőtt indul és estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben. A város hangulatos bornegyedének pincéi kínálnak tematikus programot az oda látogatóknak. A Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur nevet viselő sétálókóstoló pedig a piaci megjelenés előtt kínál betekintést az ígéretes 2021-es évjárat bikavéreibe.

A rendezvénysorozat központi eseménye az Egri Bikavér Nagykóstoló lesz. A sétálókóstolónak a Líceum Díszterme ad otthont, és a helyi borászok személyesen mutatják majd be a borkedvelőknek legszebb bikavéreiket.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB