MENU

Szüret vidáman akár kánikulában, akár hidegben | Szüretről szubjektíven az Egri Borvidéken

2024.08.22.

Idén már az Egri Borvidéken is szüretelünk augusztus közepén, 33 fokos kánikulában! Muszáj, mert a tűző napsütésben, aszályban csak szárad az amúgy is korábban megédesedett gyümölcs a tőkén. Ez mindenkinek egészen új élmény errefelé. A szüret időpontját nem az ember, hanem a szőlő jelöli ki. Az aszú és a késői szüretelésű, töppedt szőlőn kívül a gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a legtöbb fürt már érett, de még ép. Ez pedig erősen függ az azévi időjárástól.

35 évvel ezelőtt egy nagyon hideg októberi napon éltem meg első egri szüretem. Igaz, valamilyen kék szőlőt szedtünk, ami később érik. Emlékszem, mennyire tanácstalanok voltunk az osztálytársaimmal, amikor megérkeztünk a suli elől induló egyik busszal az akkori egri borkombinát végeláthatatlan, hegyes-völgyes szőlőültetvényeibe. Mi lányok, kaptunk metszőollókat és műanyag vödröket, a fiúk puttonyokat és beálltunk a sorokba. Ki megszeppenten, ki vagányul, ki a tanárok által elvárt szorgalommal kezdte szedegetni a fürtöket, olykor szegény tőkék lombját is, amiért irtó mérgesek voltak a felügyelő szőlészek. A fiúk az elején még kárörvendően cukkolták a lányokat meg egymást, míg várták, hogy megteljenek a vödrök, aztán ahogy teltek a puttonyaik és kicsit remegett a lábuk a sokadik úttól felfelé az elképzelhetetlenül nagy konténerig, úgy lettek egyre csendesebbek. Mi lányok az elején morgolódtunk, mert a hideg ragacsos szőlőlétől összeragadt a kezünk. Aztán ahogy melegedett az időjárás, a szőlő egyre finomabbnak tűnt, a hangulat meg egyre jobb lett. Kezdtük élvezni a szüretet, beszélgettünk, kinek melyik popsztár vagy sorozat a kedvence és mi ugrattuk a fiúkat. A menők másnap hozták a magnót a még menőbbek a Bécsből kapott walkman-jüket. Három nap után rettenetesen elfáradtunk, de nagyon büszkék voltunk, mikor megkaptuk érte a jelképes fizetséget a borkombináttól az osztálypénztárba.

Mi természetesen nem kaptunk kedvfokozó reggeli pálinkát, meleg reggelit vagy emlékezetes bográcsgulyást, amivel a kisebb borosgazdák várják rendszeres szüretelő brigádjaikat. Édesanyám ezekért és a vidám hangulatért, az egész napos viccelődésért meg éneklésért szeret minden évben részt venni valamelyik ismerős borászat kézi szüretjén.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB