Szüret vidáman akár kánikulában, akár hidegben | Szüretről szubjektíven az Egri Borvidéken
Idén már az Egri Borvidéken is szüretelünk augusztus közepén, 33 fokos kánikulában! Muszáj, mert a tűző napsütésben, aszályban csak szárad az amúgy is korábban megédesedett gyümölcs a tőkén. Ez mindenkinek egészen új élmény errefelé. A szüret időpontját nem az ember, hanem a szőlő jelöli ki. Az aszú és a késői szüretelésű, töppedt szőlőn kívül a gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a legtöbb fürt már érett, de még ép. Ez pedig erősen függ az azévi időjárástól.
35 évvel ezelőtt egy nagyon hideg októberi napon éltem meg első egri szüretem. Igaz, valamilyen kék szőlőt szedtünk, ami később érik. Emlékszem, mennyire tanácstalanok voltunk az osztálytársaimmal, amikor megérkeztünk a suli elől induló egyik busszal az akkori egri borkombinát végeláthatatlan, hegyes-völgyes szőlőültetvényeibe. Mi lányok, kaptunk metszőollókat és műanyag vödröket, a fiúk puttonyokat és beálltunk a sorokba. Ki megszeppenten, ki vagányul, ki a tanárok által elvárt szorgalommal kezdte szedegetni a fürtöket, olykor szegény tőkék lombját is, amiért irtó mérgesek voltak a felügyelő szőlészek. A fiúk az elején még kárörvendően cukkolták a lányokat meg egymást, míg várták, hogy megteljenek a vödrök, aztán ahogy teltek a puttonyaik és kicsit remegett a lábuk a sokadik úttól felfelé az elképzelhetetlenül nagy konténerig, úgy lettek egyre csendesebbek. Mi lányok az elején morgolódtunk, mert a hideg ragacsos szőlőlétől összeragadt a kezünk. Aztán ahogy melegedett az időjárás, a szőlő egyre finomabbnak tűnt, a hangulat meg egyre jobb lett. Kezdtük élvezni a szüretet, beszélgettünk, kinek melyik popsztár vagy sorozat a kedvence és mi ugrattuk a fiúkat. A menők másnap hozták a magnót a még menőbbek a Bécsből kapott walkman-jüket. Három nap után rettenetesen elfáradtunk, de nagyon büszkék voltunk, mikor megkaptuk érte a jelképes fizetséget a borkombináttól az osztálypénztárba.
Mi természetesen nem kaptunk kedvfokozó reggeli pálinkát, meleg reggelit vagy emlékezetes bográcsgulyást, amivel a kisebb borosgazdák várják rendszeres szüretelő brigádjaikat. Édesanyám ezekért és a vidám hangulatért, az egész napos viccelődésért meg éneklésért szeret minden évben részt venni valamelyik ismerős borászat kézi szüretjén.
További cikkek
Körbeér a segítség
Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.
Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.
A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.
Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.
„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”
Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.
A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.
Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.
Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.
10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.
Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár
Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem
Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád
Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem
Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről
Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.
A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.
Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.
Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.
EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024
Cseh András és Cseh Andrásné
Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre
Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.
Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.
Dr. Gál Lajos
Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.
Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.
Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT