Szüret Magyarország legmeredekebb dűlőjében | Szüretről szubjektíven az Egri Borvidéken
Már sok helyen hatalmas szüretelő gépekkel szüretelnek, de az Egri borvidék hegyes-völgyes sajátosságából következően ma is jellemző a kézi szüret. A meredek, köves hegyoldalak a legjobb terroire-ok, de a gépekkel nem művelhetők. A legismertebb ezek közül a Nagy-Eged-hegy. Az egriek kedvenc csodahelye a túrázók, terepfutók, downhill kerékpározók és siklóernyősök mellett az egri borászoknak is „szent hely”. Minden évszakban gyönyörű, de ősszel a legszebb. A hegy déli oldala, a borvidék legértékesebb dűlője, rendíthetetlen nyugalommal szemléli a rohangászó kirándulókat és sportolókat. Mert itt maximum csak ők sietnek, a szőlészek a hegy szellemének megfelelően megfontoltan végzik dolgukat. Csak szüretkor szeptember-novemberben bolydul fel a hegyoldal, amikor megtelik vidám szüretelőkkel.
Mindig csodáltam azt a derűs kitartást, amivel egy nap akár százszor is megjárják a 100-150 méter szintkülönbségű szőlősorokat a 20-30 kilós tele puttonyokkal. Egy rendes edzéstervező applikáció egy nap Nagy-Egedi szüretet olyan mértékű kardió edzésnek értékelne, hogy figyelmeztetne, azonnal végezzek izomlazítást és vegyem be az összes létező fehérje és vitamin pótlót, ami létezik. De megéri, mert ennek a hegynek a leve egy csoda, amit nem csak az egri borászok állítanak, a borszakértők elismerését is rendszeresen kivívja a világ minden táján. Az innen származó borok ára tükrözi az értéküket, de mindenkinek lehetősége van megkóstolni egy Nagy-Eged Hegyi furmintot, syraht vagy egy cuveét a Kovács Nimród Wineryben, egy grand superior Egri Bikavért vagy Egri Csillagot a St. Andreánál, a Gál Tibor Fúzióban vagy a Gróf Buttler Borászatban.
Ma már a borvidéki termelők számára a minőségi alapanyag a fontos, amihez a több hónapnyi gondoskodás mellett a hibátlan, olykor válogatott gyümölcsöt eredményező gondos szüretelés is hozzátartozik. Ezért iskolai osztályok vagy turisták inkább csak alkalmanként, alapos egyeztetés és felkészítés után vehetnek részt korlátozottan a szüretben. Van azonban számtalan egyéb módja annak, hogy a szüret hangulatából kapjunk egy kis ízelítőt.

További cikkek
Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025
„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”
Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025
Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?
Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.
Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?
Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!
Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?
Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.
Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás?
Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.
Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban?
Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!
Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?
Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.
Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Bukolyi Marcell – Az Év Egri Szőlőtermelője
„Számunkra a Bikavér a jövő záloga.”
Bukolyi Marcell – Az Év Egri Szőlőtermelője
Mit jelent az nektek, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?
Egyszerre ajándék és kötelesség. A világ egyik legnagyobb ökológiai potenciállal rendelkező borvidékének a szívében, a Nagy-Eged-hegy lábánál élhetünk és gazdálkodhatunk. Ez a hely a legnagyszerűbb borok elkészítésének lehetőségével ajándékoz meg bennünket, amely lehetőséggel kötelezően élnünk kell. Mindent alá kell rendelnünk annak, hogy ennek a csodás termőhelynek azt egyedi karaktere a borainkon keresztül érvényre jusson.
Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?
A jó egri bor telt, tartalmas, gazdag ugyanakkor jóivású és szerethető. Az Egri Borvidék hihetetlenül sokszínű és széles skálán mozgó borstílusokat képvisel, mindezekben mégis közös nevező a hűvös elegancia és a kifinomult egyensúly.
Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?
A bikavér a borvidékünk elsőszámú legendája és brandje, így ő számunkra a jövő záloga is.
Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás?
A prémium szegmens fogyasztói ma már minden esetleges korábbi előítélettől mentesen, a legnagyobb lelkesedéssel fogyasztják a felső kategóriás Egri Bikavéreket. A bizalmukat az évről évre konzisztensen magas minőségű Egri Bikavér borainkkal sikerült elnyerni. Az alsó kategóriákra nincs rálátásom, az kissé más műfaj.
Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban?
Hiszünk abban, hogy az Egri Borvidék zászlóshajója az Egri Bikavér lesz a jövőben is. Ez a bor tud minket megfogalmazni, elhelyezni a koordináta rendszerben és előkelő pozícióba juttatni a világ bortérképén. Azon kell dolgoznunk, hogy a lehető legnagyszerűbb Egri Bikavér borokat készítsük el (és a kollégáinkat is erre ösztönözzük), amelyek örömöt okoznak a hazai fogyasztóinknak, és nemzetközi figyelemre is számot tarthatnak.
Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?
Úgy érzem, hogy mindnyájan megérdemeltük az elismerést! Büszke vagyok a barátaim országos sikerére, és természetesen a saját helyi sikerem is büszkeséggel tölt el.
Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025
„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”
Gál Tibor – Borászok Borásza 2025
Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?
Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.
Hogyan definiálod az „egries” karaktert?
Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.
Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?
A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.
Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás?
A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség.
Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban?
Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában.
Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?
Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.