MENU

Szeretném, ha mi lennénk Eger büszkesége!

2022.08.12.
Szabó Edit

Kovács Nimród évtizedekig élt az Amerikai Egyesült Államokban, dolgozott reklám- és kábeltelevíziós szakemberként, majd visszatért Európába, és a UPC kelet-európai részlegének vezetőjeként ment nyugdíjba. Akkor határozta el, hogy nagybajszú borosgazda lesz Egerben. Bár bajusza azóta sincs, a Kovács Nimród Winery borai egyre sikeresebbek a hazai és a nemzetközi piacon.

Sikeres üzletemberként mentél nyugdíjba, élhettél volna gondtalanul. Ehelyett úgy határoztál, hogy borosgazda leszel Egerben. Miért?

Nem a pincészet volt az első boros vállalkozásom. Világéletemben örömömet leltem a jó borokban, és mivel sokszor kellett reprezentálnom, mindig jóleső érzéssel mutattam be magyar pincészetek kiemelkedő tételeit.

Akkoriban még nem volt ilyen erős a hazai borágazat, de volt már néhány meghatározó vállalkozás, és úgy gondoltam, segítenem kell a legszebb magyar tételek nemzetközi piacra jutását. Ezért alapítottam meg több üzlettárssal együtt 2000-ben a Monarchia borkereskedést.

Amikor 2009-ben nyugdíjba mentem, nem éreztem még olyan öregnek magam, hogy mostantól csak kutyát sétáltassak, és vonzónak tűnt a gondolat, hogy a magyar borkultúra aktív részesévé váljak. Megvettem az üzlettársaim tulajdonrészét, szőlőterületeket vásároltam Egerben, és hozzá egy borospincét a város híres Verőszala utcai pincesorán. Így lettem borosgazda.

Miért éppen az Egri borvidéket választottad?

Érzelmileg erősen kötődtem a városhoz, az édesanyám ugyanis ózdi volt, és a legjobb barátnője Egerbe ment férjhez. Így aztán gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem ott, jártunk a strandra, nagyokat sétáltunk, és imádtam a város történelmi levegőjét.

Másrészt mindig szerettem a hűvösebb klímájú borvidékeken született borokat. Barolo, Oregon, Burgundia, Észak-Rhône stílusa közel áll a szívemhez, és mivel Eger klímája is hasonló, lelkesített a gondolat, hogy ott kezdjek borászkodni.

Milyenek voltak akkor az egri borok?

A Tokaji és a Villányi borvidéken akkorra már felismerték, hogy a jó bor nem elég, a marketing és a piaci jelenlét is nagyon fontos, de Eger lassabban eszmélt. A borok minősége azonban azt mutatta, hogy komoly potenciál van a területben, és kifejezetten izgalmas volt számomra a különböző termőhelyek felfedezése.

Azóta sok minden megváltozott, a borászok közössége nagyon sokat tesz a borvidék fellendítéséért, de Eger akkor még messze nem tartott ott, ahol most, és még most sincs azon a szinten, ahol lehetne. Ez lassú folyamat, de szépen haladunk előre.

Tartogatott számodra meglepetéseket az egri terroir?

Azt mindig tudtam, hogy a borvidéknek kiválóak az adottságai, de nem gondoltam, hogy ennyire. Eger áldott terület, sok izgalmas mikroklímával, változatos talajszerkezettel.

Megesik, hogy ugyanaz a szőlőfajta egészen más ízvilágot produkál két olyan parcellában, amelyeket alig néhány száz méter választ el egymástól. Minél inkább megtaláljuk a legjobban odaillő szőlőfajtákat, annál inkább megmutatkozik a minőség.

Szerinted melyek azok a szőlőfajták, amelyek Eger lényegét leginkább meg tudják mutatni?

A chardonnay, a pinot noir és a syrah egyértelműen világszínvonalú borokat ad, de a kékfrankos is nagyon változatos arcát mutatja. Büszkék vagyunk rá, hogy mi hoztuk vissza Egerbe a furmintot.

Akkor jutott eszünkbe, amikor a Nagy-Eged hegyen vásárolt területre megfelelő fajtákat kerestünk. Kikértük az ismert tokaji borász, Szepsy István véleményét, aki bátorított bennünket. Tőle vásároltuk az oltványokat, és be is telepítettünk egy hektárt.

Ott terem a szőlő a többszörös nemzetközi díjnyertes Sky Furmintunkhoz. Az a bor mindenkit levesz a lábáról, mert egészen különleges.

A furmintok többsége ugyanis vulkanikus talajon terem, a Nagy-Eged azonban mészköves, és ez is nagyon jól áll ennek a szőlőfajtának. Noszogatom is a többi egri borászt, hogy telepítsenek furmintot, mert minden szempontból alkalmas arra, hogy villogjunk vele a világban.

A borászat a te nevedet viseli, de te magad nem vagy szakmabeli. Mennyiben határozod meg a borok stílusát?

Nagymértékben. Meggyőződésem, hogy minden borászatnak szüksége van saját identitásra, önálló stílusra, amivel a fogyasztók azonosítani tudják. A Kovács Nimród Winery tehát olyan borokat tölt palackba, amilyenekkel személy szerint én azonosulni tudok.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy lehetetlen feladat elé állítom a munkatársaimat, hiszen soha nem szabad figyelmen kívül hagyni a termőhelyet, a klímát, a szőlőfajtát. A célunk az, hogy jól iható, kellemes borokat készítsünk, amelyekhez a gyümölcsösségen, a kerekségen, a lágy tanninokon és az elegancián keresztül vezet az út.

Ez a mi védjegyünk, és egyre gyakrabban hallom, hogy a boraink vakon felismerhetőek a pohárban. Ennek nagyon örülök, mert egyértelműen jelzi, hogy az irány jó, mehetünk tovább ezen az úton.

Kik azok a munkatársak, akikre támaszkodva mindezt eléred?

A szaktanácsadónk Kent Barthman, évek óta együtt dolgozunk. A borászunk rendkívül jó ízlésű, kiváló szakember, Polyák István, a szőlőterületeket pedig a Marczis testvérek, Péter és Tamás gondozzák.

Mekkora most a pincészethez tartozó szőlőterület?

26 hektáron gazdálkodunk, Egerben a Nagy-Eged hegy tetején, valamint Noszvajon a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlőben vannak az ültetvényeink. A Nagy-Eged mészköves, a másik két terület vulkanikus talajú.

120.000 palack bort készítünk évente, de a jövőben szeretném ezt a mennyiséget 100.000 alá csökkenteni. Nem a mennységre, hanem a minőségre koncentrálunk. Számunkra a fajtabor és a házasítás egyaránt fontos, mindkét kategóriából próbáljuk a legjobbat kihozni.

Hol lehet megkóstolni a boraitokat?

Aki Egerben jár, a Verőszala utcai pincészetünkben végigkóstolhatja a tételeinket, de ott vagyunk több budapesti vinotékában és a Monarchia Borkereskedésben is.

Külföldön jelenleg Anglia a legizgalmasabb piac, és nagy öröm, hogy nemcsak megvetettük ott a lábunkat, hanem évről évre növekszik az eladott mennyiségünk. Ezen kívül szállítunk 14 amerikai államba, Európa több országába, Kínába, de érezhető, hogy a piacok kialakítása és megtartása mindennapos küzdelmet jelent.

Melyik borodra vagy a legbüszkébb?

Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy melyik gyerekemet szeretem legjobban. Mindegyikre büszke vagyok, és rendszeresen kóstolom is a pincészetünk tételeit. Érdekes látni, hogyan fejlődnek a palackban.

Nemrég nyitottunk egy 2000-es évjáratú Nimród Cuvée-t, amit még Pók Tamás készített. Élvezet volt kóstolni, nagyon jó állapotban van. Ünnepekkor szeretjük elővenni a dűlőszelektált borainkat, a Sky Furmintot, a Grand Bleu kékfrankost vagy az NJK nevű kékfrankos-syrah házasítást.

Vacsora mellé szívesen töltjük pohárba a Battonage Chardonnay-t, a 777 Pinot Noirt, a Jazz nevű superior egri bikavért vagy a Dixie-t, ami chardonnay és pinot gris házasításával készült, de kedves nekünk a Soul Syrah is.

Jóval több mint egy évtizede vagy „nagybajszú” borosgazda. Mi a terved, mi az álmod a pincészettel kapcsolatban?

A szívem legmélyéből kívánom, hogy Eger, az Egri borvidék sikeres legyen, és ezért a magunk szerény eszközeivel igyekszünk is megtenni minden tőlünk telhetőt. Ami pedig a pincészetet illeti, azt szeretnénk, ha mi lennénk Eger büszkesége. Szép cél, hiszen egyre több a kiváló borászat, de az egészséges verseny mindig a fejlődés legjobb motorja.

További cikkek

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB

Az Egri Vár bora 2025 I Felhívás

2025.03.01.

Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, a nemzetközi turizmusban is meghatározó Egri Vár keresi az egri borvidék legkiválóbb borát, hogy öregbítse az egri borgasztronómia hírnevét. 

A Vár számára fontos, hogy a borvidék emblematikus borai, a hungarikum Egri Bikavér, az Egri Csillag, valamint az Egri Rozé az Egri Várban is megjelenhessen és a látogatók az emlékek mellett ezeket a borokat is magukkal vigyék az otthonaikba.

Pályázni az Egri borvidék bortermelő vállalkozásai tudnak, palackozott Egri Védett Eredetű (OEM) boraikkal, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek és Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek.

A meghirdetett kategóriák a következők:

  • Egri Csillag
  • Egri Rozé
  • Egri Bikavér

Az Egri Vár a fenti kategóriák nyertes tételeiből várhatóan 100 palackot vásárol az év folyamán, amiket a saját csatornáin keresztül értékesít.

A minták beküldésére 2025. március 3-21-e között van lehetőség.

Az eredményhirdetésre 2025. áprilisában kerül sor.

A részletes felhívás elérhető a www.egrivar.hu/hu/hirek/c/az-egri-var-bora-2025 oldalon.

TOVÁBB

29. Egri Borvidéki Borverseny | Felhívás

2025.02.17.

Második alkalommal kerül megrendezésre év elején – februárban – az Egri Borvidéki Borverseny. 

Nevezni az Egri Borvidéken termelt szőlőből készült borokkal lehet, melynek idén feltétele, hogy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezzenek a borok. A benevezett bormintákból a verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa) kell eljuttatni legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget palackosan legkésőbb 2025. február 21-ig és egyidejűleg kitölteni az online nevezési lapot az alábbi szövegre kattintva:

Minta online nevezése itt.

Verseny időpontja | 2025. február 27., csütörtök 09:00 
Helyszín | Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.
Mintagyűjtés | 2025. február 21-ig | nyitvatartási időben

Rendező és a minták átvételének helyszíne | Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Kőlyuktető | EKKE Szőlészeti-Borászati kutató épülete

NEVEZÉSI DÍJ BORONKÉNT
1-4 bor esetén: 10.000 Ft
5-9 bor esetén: 7.500 Ft
10 vagy több bor esetén: 5.000 Ft

HÉT KATEGÓRIA BORAI KERÜLNEK BÍRÁLATRA

1. Fehér borok | 2. Egri Csillag | 3. Debrői Hárslevelű | 4. Desszert borok | 5. Rozé borok | 6. Vörös/Siller borok | 7. Egri Bikavér

AZ ÉRMEK AZ ALÁBBI PONTRENDSZER SZERINT KERÜLNEK ODAÍTÉLÉSRE

Nagy Aranyérem: 92,0 – 100 pont
Aranyérem: 87,0 – 91,9 pont
Ezüstérem: 82,0 – 86,9 pont

MIÉRT ÉRDEMES NEVEZNI

Az érmes pontszámot elért borok 30%-a oklevélben, továbbá kategóriánként külön a legjobb bor kiválasztásával különdíjban részesülnek melyek boros rendezvényünkön személyesen, akadályoztatás esetén postai úton kerülnek átadásra a díjazottaknak.

Az Egri Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert boroknak az EBHT támogatásként biztosítja az Országos Borversenyre történő nevezéséhez a nevezési díj felét, így a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásával együtt a nevezés ingyenessé válik.

Az Egri Bikavér kategóriában résztvevő borokból az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsoráján az akkor rendelkezésre álló, legmagasabb pontszámot elért Bikavérek közül kiválasztottak kerülnek majd bemutatásra.

Csak a Borvidéki Borversenyen nevező borászatok részesülhetnek kiállítói támogatásban azokon a borvidéki boros rendezvényeken, melyekre az EBHT a támogatás igénylésének a lehetőségét meghirdeti.

A beérkezett borok bírálását nagy gyakorlattal, hozzáértéssel és elismertséggel rendelkező szakemberekből álló bizottságok végzik.

Az Egri Borvidéki Borverseny, a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak az elért eredmények.

Fő támogatónk az Amorim Cork Hungary Zrt.

Csúziker Kft.

Cellarius Kft.

TOVÁBB