MENU

Szeretném, ha mi lennénk Eger büszkesége!

2022.08.12.
Szabó Edit

Kovács Nimród évtizedekig élt az Amerikai Egyesült Államokban, dolgozott reklám- és kábeltelevíziós szakemberként, majd visszatért Európába, és a UPC kelet-európai részlegének vezetőjeként ment nyugdíjba. Akkor határozta el, hogy nagybajszú borosgazda lesz Egerben. Bár bajusza azóta sincs, a Kovács Nimród Winery borai egyre sikeresebbek a hazai és a nemzetközi piacon.

Sikeres üzletemberként mentél nyugdíjba, élhettél volna gondtalanul. Ehelyett úgy határoztál, hogy borosgazda leszel Egerben. Miért?

Nem a pincészet volt az első boros vállalkozásom. Világéletemben örömömet leltem a jó borokban, és mivel sokszor kellett reprezentálnom, mindig jóleső érzéssel mutattam be magyar pincészetek kiemelkedő tételeit.

Akkoriban még nem volt ilyen erős a hazai borágazat, de volt már néhány meghatározó vállalkozás, és úgy gondoltam, segítenem kell a legszebb magyar tételek nemzetközi piacra jutását. Ezért alapítottam meg több üzlettárssal együtt 2000-ben a Monarchia borkereskedést.

Amikor 2009-ben nyugdíjba mentem, nem éreztem még olyan öregnek magam, hogy mostantól csak kutyát sétáltassak, és vonzónak tűnt a gondolat, hogy a magyar borkultúra aktív részesévé váljak. Megvettem az üzlettársaim tulajdonrészét, szőlőterületeket vásároltam Egerben, és hozzá egy borospincét a város híres Verőszala utcai pincesorán. Így lettem borosgazda.

Miért éppen az Egri borvidéket választottad?

Érzelmileg erősen kötődtem a városhoz, az édesanyám ugyanis ózdi volt, és a legjobb barátnője Egerbe ment férjhez. Így aztán gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem ott, jártunk a strandra, nagyokat sétáltunk, és imádtam a város történelmi levegőjét.

Másrészt mindig szerettem a hűvösebb klímájú borvidékeken született borokat. Barolo, Oregon, Burgundia, Észak-Rhône stílusa közel áll a szívemhez, és mivel Eger klímája is hasonló, lelkesített a gondolat, hogy ott kezdjek borászkodni.

Milyenek voltak akkor az egri borok?

A Tokaji és a Villányi borvidéken akkorra már felismerték, hogy a jó bor nem elég, a marketing és a piaci jelenlét is nagyon fontos, de Eger lassabban eszmélt. A borok minősége azonban azt mutatta, hogy komoly potenciál van a területben, és kifejezetten izgalmas volt számomra a különböző termőhelyek felfedezése.

Azóta sok minden megváltozott, a borászok közössége nagyon sokat tesz a borvidék fellendítéséért, de Eger akkor még messze nem tartott ott, ahol most, és még most sincs azon a szinten, ahol lehetne. Ez lassú folyamat, de szépen haladunk előre.

Tartogatott számodra meglepetéseket az egri terroir?

Azt mindig tudtam, hogy a borvidéknek kiválóak az adottságai, de nem gondoltam, hogy ennyire. Eger áldott terület, sok izgalmas mikroklímával, változatos talajszerkezettel.

Megesik, hogy ugyanaz a szőlőfajta egészen más ízvilágot produkál két olyan parcellában, amelyeket alig néhány száz méter választ el egymástól. Minél inkább megtaláljuk a legjobban odaillő szőlőfajtákat, annál inkább megmutatkozik a minőség.

Szerinted melyek azok a szőlőfajták, amelyek Eger lényegét leginkább meg tudják mutatni?

A chardonnay, a pinot noir és a syrah egyértelműen világszínvonalú borokat ad, de a kékfrankos is nagyon változatos arcát mutatja. Büszkék vagyunk rá, hogy mi hoztuk vissza Egerbe a furmintot.

Akkor jutott eszünkbe, amikor a Nagy-Eged hegyen vásárolt területre megfelelő fajtákat kerestünk. Kikértük az ismert tokaji borász, Szepsy István véleményét, aki bátorított bennünket. Tőle vásároltuk az oltványokat, és be is telepítettünk egy hektárt.

Ott terem a szőlő a többszörös nemzetközi díjnyertes Sky Furmintunkhoz. Az a bor mindenkit levesz a lábáról, mert egészen különleges.

A furmintok többsége ugyanis vulkanikus talajon terem, a Nagy-Eged azonban mészköves, és ez is nagyon jól áll ennek a szőlőfajtának. Noszogatom is a többi egri borászt, hogy telepítsenek furmintot, mert minden szempontból alkalmas arra, hogy villogjunk vele a világban.

A borászat a te nevedet viseli, de te magad nem vagy szakmabeli. Mennyiben határozod meg a borok stílusát?

Nagymértékben. Meggyőződésem, hogy minden borászatnak szüksége van saját identitásra, önálló stílusra, amivel a fogyasztók azonosítani tudják. A Kovács Nimród Winery tehát olyan borokat tölt palackba, amilyenekkel személy szerint én azonosulni tudok.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy lehetetlen feladat elé állítom a munkatársaimat, hiszen soha nem szabad figyelmen kívül hagyni a termőhelyet, a klímát, a szőlőfajtát. A célunk az, hogy jól iható, kellemes borokat készítsünk, amelyekhez a gyümölcsösségen, a kerekségen, a lágy tanninokon és az elegancián keresztül vezet az út.

Ez a mi védjegyünk, és egyre gyakrabban hallom, hogy a boraink vakon felismerhetőek a pohárban. Ennek nagyon örülök, mert egyértelműen jelzi, hogy az irány jó, mehetünk tovább ezen az úton.

Kik azok a munkatársak, akikre támaszkodva mindezt eléred?

A szaktanácsadónk Kent Barthman, évek óta együtt dolgozunk. A borászunk rendkívül jó ízlésű, kiváló szakember, Polyák István, a szőlőterületeket pedig a Marczis testvérek, Péter és Tamás gondozzák.

Mekkora most a pincészethez tartozó szőlőterület?

26 hektáron gazdálkodunk, Egerben a Nagy-Eged hegy tetején, valamint Noszvajon a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlőben vannak az ültetvényeink. A Nagy-Eged mészköves, a másik két terület vulkanikus talajú.

120.000 palack bort készítünk évente, de a jövőben szeretném ezt a mennyiséget 100.000 alá csökkenteni. Nem a mennységre, hanem a minőségre koncentrálunk. Számunkra a fajtabor és a házasítás egyaránt fontos, mindkét kategóriából próbáljuk a legjobbat kihozni.

Hol lehet megkóstolni a boraitokat?

Aki Egerben jár, a Verőszala utcai pincészetünkben végigkóstolhatja a tételeinket, de ott vagyunk több budapesti vinotékában és a Monarchia Borkereskedésben is.

Külföldön jelenleg Anglia a legizgalmasabb piac, és nagy öröm, hogy nemcsak megvetettük ott a lábunkat, hanem évről évre növekszik az eladott mennyiségünk. Ezen kívül szállítunk 14 amerikai államba, Európa több országába, Kínába, de érezhető, hogy a piacok kialakítása és megtartása mindennapos küzdelmet jelent.

Melyik borodra vagy a legbüszkébb?

Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy melyik gyerekemet szeretem legjobban. Mindegyikre büszke vagyok, és rendszeresen kóstolom is a pincészetünk tételeit. Érdekes látni, hogyan fejlődnek a palackban.

Nemrég nyitottunk egy 2000-es évjáratú Nimród Cuvée-t, amit még Pók Tamás készített. Élvezet volt kóstolni, nagyon jó állapotban van. Ünnepekkor szeretjük elővenni a dűlőszelektált borainkat, a Sky Furmintot, a Grand Bleu kékfrankost vagy az NJK nevű kékfrankos-syrah házasítást.

Vacsora mellé szívesen töltjük pohárba a Battonage Chardonnay-t, a 777 Pinot Noirt, a Jazz nevű superior egri bikavért vagy a Dixie-t, ami chardonnay és pinot gris házasításával készült, de kedves nekünk a Soul Syrah is.

Jóval több mint egy évtizede vagy „nagybajszú” borosgazda. Mi a terved, mi az álmod a pincészettel kapcsolatban?

A szívem legmélyéből kívánom, hogy Eger, az Egri borvidék sikeres legyen, és ezért a magunk szerény eszközeivel igyekszünk is megtenni minden tőlünk telhetőt. Ami pedig a pincészetet illeti, azt szeretnénk, ha mi lennénk Eger büszkesége. Szép cél, hiszen egyre több a kiváló borászat, de az egészséges verseny mindig a fejlődés legjobb motorja.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB