MENU

Szeretném, ha mi lennénk Eger büszkesége!

2022.08.12.
Szabó Edit

Kovács Nimród évtizedekig élt az Amerikai Egyesült Államokban, dolgozott reklám- és kábeltelevíziós szakemberként, majd visszatért Európába, és a UPC kelet-európai részlegének vezetőjeként ment nyugdíjba. Akkor határozta el, hogy nagybajszú borosgazda lesz Egerben. Bár bajusza azóta sincs, a Kovács Nimród Winery borai egyre sikeresebbek a hazai és a nemzetközi piacon.

Sikeres üzletemberként mentél nyugdíjba, élhettél volna gondtalanul. Ehelyett úgy határoztál, hogy borosgazda leszel Egerben. Miért?

Nem a pincészet volt az első boros vállalkozásom. Világéletemben örömömet leltem a jó borokban, és mivel sokszor kellett reprezentálnom, mindig jóleső érzéssel mutattam be magyar pincészetek kiemelkedő tételeit.

Akkoriban még nem volt ilyen erős a hazai borágazat, de volt már néhány meghatározó vállalkozás, és úgy gondoltam, segítenem kell a legszebb magyar tételek nemzetközi piacra jutását. Ezért alapítottam meg több üzlettárssal együtt 2000-ben a Monarchia borkereskedést.

Amikor 2009-ben nyugdíjba mentem, nem éreztem még olyan öregnek magam, hogy mostantól csak kutyát sétáltassak, és vonzónak tűnt a gondolat, hogy a magyar borkultúra aktív részesévé váljak. Megvettem az üzlettársaim tulajdonrészét, szőlőterületeket vásároltam Egerben, és hozzá egy borospincét a város híres Verőszala utcai pincesorán. Így lettem borosgazda.

Miért éppen az Egri borvidéket választottad?

Érzelmileg erősen kötődtem a városhoz, az édesanyám ugyanis ózdi volt, és a legjobb barátnője Egerbe ment férjhez. Így aztán gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem ott, jártunk a strandra, nagyokat sétáltunk, és imádtam a város történelmi levegőjét.

Másrészt mindig szerettem a hűvösebb klímájú borvidékeken született borokat. Barolo, Oregon, Burgundia, Észak-Rhône stílusa közel áll a szívemhez, és mivel Eger klímája is hasonló, lelkesített a gondolat, hogy ott kezdjek borászkodni.

Milyenek voltak akkor az egri borok?

A Tokaji és a Villányi borvidéken akkorra már felismerték, hogy a jó bor nem elég, a marketing és a piaci jelenlét is nagyon fontos, de Eger lassabban eszmélt. A borok minősége azonban azt mutatta, hogy komoly potenciál van a területben, és kifejezetten izgalmas volt számomra a különböző termőhelyek felfedezése.

Azóta sok minden megváltozott, a borászok közössége nagyon sokat tesz a borvidék fellendítéséért, de Eger akkor még messze nem tartott ott, ahol most, és még most sincs azon a szinten, ahol lehetne. Ez lassú folyamat, de szépen haladunk előre.

Tartogatott számodra meglepetéseket az egri terroir?

Azt mindig tudtam, hogy a borvidéknek kiválóak az adottságai, de nem gondoltam, hogy ennyire. Eger áldott terület, sok izgalmas mikroklímával, változatos talajszerkezettel.

Megesik, hogy ugyanaz a szőlőfajta egészen más ízvilágot produkál két olyan parcellában, amelyeket alig néhány száz méter választ el egymástól. Minél inkább megtaláljuk a legjobban odaillő szőlőfajtákat, annál inkább megmutatkozik a minőség.

Szerinted melyek azok a szőlőfajták, amelyek Eger lényegét leginkább meg tudják mutatni?

A chardonnay, a pinot noir és a syrah egyértelműen világszínvonalú borokat ad, de a kékfrankos is nagyon változatos arcát mutatja. Büszkék vagyunk rá, hogy mi hoztuk vissza Egerbe a furmintot.

Akkor jutott eszünkbe, amikor a Nagy-Eged hegyen vásárolt területre megfelelő fajtákat kerestünk. Kikértük az ismert tokaji borász, Szepsy István véleményét, aki bátorított bennünket. Tőle vásároltuk az oltványokat, és be is telepítettünk egy hektárt.

Ott terem a szőlő a többszörös nemzetközi díjnyertes Sky Furmintunkhoz. Az a bor mindenkit levesz a lábáról, mert egészen különleges.

A furmintok többsége ugyanis vulkanikus talajon terem, a Nagy-Eged azonban mészköves, és ez is nagyon jól áll ennek a szőlőfajtának. Noszogatom is a többi egri borászt, hogy telepítsenek furmintot, mert minden szempontból alkalmas arra, hogy villogjunk vele a világban.

A borászat a te nevedet viseli, de te magad nem vagy szakmabeli. Mennyiben határozod meg a borok stílusát?

Nagymértékben. Meggyőződésem, hogy minden borászatnak szüksége van saját identitásra, önálló stílusra, amivel a fogyasztók azonosítani tudják. A Kovács Nimród Winery tehát olyan borokat tölt palackba, amilyenekkel személy szerint én azonosulni tudok.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy lehetetlen feladat elé állítom a munkatársaimat, hiszen soha nem szabad figyelmen kívül hagyni a termőhelyet, a klímát, a szőlőfajtát. A célunk az, hogy jól iható, kellemes borokat készítsünk, amelyekhez a gyümölcsösségen, a kerekségen, a lágy tanninokon és az elegancián keresztül vezet az út.

Ez a mi védjegyünk, és egyre gyakrabban hallom, hogy a boraink vakon felismerhetőek a pohárban. Ennek nagyon örülök, mert egyértelműen jelzi, hogy az irány jó, mehetünk tovább ezen az úton.

Kik azok a munkatársak, akikre támaszkodva mindezt eléred?

A szaktanácsadónk Kent Barthman, évek óta együtt dolgozunk. A borászunk rendkívül jó ízlésű, kiváló szakember, Polyák István, a szőlőterületeket pedig a Marczis testvérek, Péter és Tamás gondozzák.

Mekkora most a pincészethez tartozó szőlőterület?

26 hektáron gazdálkodunk, Egerben a Nagy-Eged hegy tetején, valamint Noszvajon a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlőben vannak az ültetvényeink. A Nagy-Eged mészköves, a másik két terület vulkanikus talajú.

120.000 palack bort készítünk évente, de a jövőben szeretném ezt a mennyiséget 100.000 alá csökkenteni. Nem a mennységre, hanem a minőségre koncentrálunk. Számunkra a fajtabor és a házasítás egyaránt fontos, mindkét kategóriából próbáljuk a legjobbat kihozni.

Hol lehet megkóstolni a boraitokat?

Aki Egerben jár, a Verőszala utcai pincészetünkben végigkóstolhatja a tételeinket, de ott vagyunk több budapesti vinotékában és a Monarchia Borkereskedésben is.

Külföldön jelenleg Anglia a legizgalmasabb piac, és nagy öröm, hogy nemcsak megvetettük ott a lábunkat, hanem évről évre növekszik az eladott mennyiségünk. Ezen kívül szállítunk 14 amerikai államba, Európa több országába, Kínába, de érezhető, hogy a piacok kialakítása és megtartása mindennapos küzdelmet jelent.

Melyik borodra vagy a legbüszkébb?

Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy melyik gyerekemet szeretem legjobban. Mindegyikre büszke vagyok, és rendszeresen kóstolom is a pincészetünk tételeit. Érdekes látni, hogyan fejlődnek a palackban.

Nemrég nyitottunk egy 2000-es évjáratú Nimród Cuvée-t, amit még Pók Tamás készített. Élvezet volt kóstolni, nagyon jó állapotban van. Ünnepekkor szeretjük elővenni a dűlőszelektált borainkat, a Sky Furmintot, a Grand Bleu kékfrankost vagy az NJK nevű kékfrankos-syrah házasítást.

Vacsora mellé szívesen töltjük pohárba a Battonage Chardonnay-t, a 777 Pinot Noirt, a Jazz nevű superior egri bikavért vagy a Dixie-t, ami chardonnay és pinot gris házasításával készült, de kedves nekünk a Soul Syrah is.

Jóval több mint egy évtizede vagy „nagybajszú” borosgazda. Mi a terved, mi az álmod a pincészettel kapcsolatban?

A szívem legmélyéből kívánom, hogy Eger, az Egri borvidék sikeres legyen, és ezért a magunk szerény eszközeivel igyekszünk is megtenni minden tőlünk telhetőt. Ami pedig a pincészetet illeti, azt szeretnénk, ha mi lennénk Eger büszkesége. Szép cél, hiszen egyre több a kiváló borászat, de az egészséges verseny mindig a fejlődés legjobb motorja.

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB