MENU

Szeretném, ha mi lennénk Eger büszkesége!

2022.08.12.
Szabó Edit

Kovács Nimród évtizedekig élt az Amerikai Egyesült Államokban, dolgozott reklám- és kábeltelevíziós szakemberként, majd visszatért Európába, és a UPC kelet-európai részlegének vezetőjeként ment nyugdíjba. Akkor határozta el, hogy nagybajszú borosgazda lesz Egerben. Bár bajusza azóta sincs, a Kovács Nimród Winery borai egyre sikeresebbek a hazai és a nemzetközi piacon.

Sikeres üzletemberként mentél nyugdíjba, élhettél volna gondtalanul. Ehelyett úgy határoztál, hogy borosgazda leszel Egerben. Miért?

Nem a pincészet volt az első boros vállalkozásom. Világéletemben örömömet leltem a jó borokban, és mivel sokszor kellett reprezentálnom, mindig jóleső érzéssel mutattam be magyar pincészetek kiemelkedő tételeit.

Akkoriban még nem volt ilyen erős a hazai borágazat, de volt már néhány meghatározó vállalkozás, és úgy gondoltam, segítenem kell a legszebb magyar tételek nemzetközi piacra jutását. Ezért alapítottam meg több üzlettárssal együtt 2000-ben a Monarchia borkereskedést.

Amikor 2009-ben nyugdíjba mentem, nem éreztem még olyan öregnek magam, hogy mostantól csak kutyát sétáltassak, és vonzónak tűnt a gondolat, hogy a magyar borkultúra aktív részesévé váljak. Megvettem az üzlettársaim tulajdonrészét, szőlőterületeket vásároltam Egerben, és hozzá egy borospincét a város híres Verőszala utcai pincesorán. Így lettem borosgazda.

Miért éppen az Egri borvidéket választottad?

Érzelmileg erősen kötődtem a városhoz, az édesanyám ugyanis ózdi volt, és a legjobb barátnője Egerbe ment férjhez. Így aztán gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem ott, jártunk a strandra, nagyokat sétáltunk, és imádtam a város történelmi levegőjét.

Másrészt mindig szerettem a hűvösebb klímájú borvidékeken született borokat. Barolo, Oregon, Burgundia, Észak-Rhône stílusa közel áll a szívemhez, és mivel Eger klímája is hasonló, lelkesített a gondolat, hogy ott kezdjek borászkodni.

Milyenek voltak akkor az egri borok?

A Tokaji és a Villányi borvidéken akkorra már felismerték, hogy a jó bor nem elég, a marketing és a piaci jelenlét is nagyon fontos, de Eger lassabban eszmélt. A borok minősége azonban azt mutatta, hogy komoly potenciál van a területben, és kifejezetten izgalmas volt számomra a különböző termőhelyek felfedezése.

Azóta sok minden megváltozott, a borászok közössége nagyon sokat tesz a borvidék fellendítéséért, de Eger akkor még messze nem tartott ott, ahol most, és még most sincs azon a szinten, ahol lehetne. Ez lassú folyamat, de szépen haladunk előre.

Tartogatott számodra meglepetéseket az egri terroir?

Azt mindig tudtam, hogy a borvidéknek kiválóak az adottságai, de nem gondoltam, hogy ennyire. Eger áldott terület, sok izgalmas mikroklímával, változatos talajszerkezettel.

Megesik, hogy ugyanaz a szőlőfajta egészen más ízvilágot produkál két olyan parcellában, amelyeket alig néhány száz méter választ el egymástól. Minél inkább megtaláljuk a legjobban odaillő szőlőfajtákat, annál inkább megmutatkozik a minőség.

Szerinted melyek azok a szőlőfajták, amelyek Eger lényegét leginkább meg tudják mutatni?

A chardonnay, a pinot noir és a syrah egyértelműen világszínvonalú borokat ad, de a kékfrankos is nagyon változatos arcát mutatja. Büszkék vagyunk rá, hogy mi hoztuk vissza Egerbe a furmintot.

Akkor jutott eszünkbe, amikor a Nagy-Eged hegyen vásárolt területre megfelelő fajtákat kerestünk. Kikértük az ismert tokaji borász, Szepsy István véleményét, aki bátorított bennünket. Tőle vásároltuk az oltványokat, és be is telepítettünk egy hektárt.

Ott terem a szőlő a többszörös nemzetközi díjnyertes Sky Furmintunkhoz. Az a bor mindenkit levesz a lábáról, mert egészen különleges.

A furmintok többsége ugyanis vulkanikus talajon terem, a Nagy-Eged azonban mészköves, és ez is nagyon jól áll ennek a szőlőfajtának. Noszogatom is a többi egri borászt, hogy telepítsenek furmintot, mert minden szempontból alkalmas arra, hogy villogjunk vele a világban.

A borászat a te nevedet viseli, de te magad nem vagy szakmabeli. Mennyiben határozod meg a borok stílusát?

Nagymértékben. Meggyőződésem, hogy minden borászatnak szüksége van saját identitásra, önálló stílusra, amivel a fogyasztók azonosítani tudják. A Kovács Nimród Winery tehát olyan borokat tölt palackba, amilyenekkel személy szerint én azonosulni tudok.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy lehetetlen feladat elé állítom a munkatársaimat, hiszen soha nem szabad figyelmen kívül hagyni a termőhelyet, a klímát, a szőlőfajtát. A célunk az, hogy jól iható, kellemes borokat készítsünk, amelyekhez a gyümölcsösségen, a kerekségen, a lágy tanninokon és az elegancián keresztül vezet az út.

Ez a mi védjegyünk, és egyre gyakrabban hallom, hogy a boraink vakon felismerhetőek a pohárban. Ennek nagyon örülök, mert egyértelműen jelzi, hogy az irány jó, mehetünk tovább ezen az úton.

Kik azok a munkatársak, akikre támaszkodva mindezt eléred?

A szaktanácsadónk Kent Barthman, évek óta együtt dolgozunk. A borászunk rendkívül jó ízlésű, kiváló szakember, Polyák István, a szőlőterületeket pedig a Marczis testvérek, Péter és Tamás gondozzák.

Mekkora most a pincészethez tartozó szőlőterület?

26 hektáron gazdálkodunk, Egerben a Nagy-Eged hegy tetején, valamint Noszvajon a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlőben vannak az ültetvényeink. A Nagy-Eged mészköves, a másik két terület vulkanikus talajú.

120.000 palack bort készítünk évente, de a jövőben szeretném ezt a mennyiséget 100.000 alá csökkenteni. Nem a mennységre, hanem a minőségre koncentrálunk. Számunkra a fajtabor és a házasítás egyaránt fontos, mindkét kategóriából próbáljuk a legjobbat kihozni.

Hol lehet megkóstolni a boraitokat?

Aki Egerben jár, a Verőszala utcai pincészetünkben végigkóstolhatja a tételeinket, de ott vagyunk több budapesti vinotékában és a Monarchia Borkereskedésben is.

Külföldön jelenleg Anglia a legizgalmasabb piac, és nagy öröm, hogy nemcsak megvetettük ott a lábunkat, hanem évről évre növekszik az eladott mennyiségünk. Ezen kívül szállítunk 14 amerikai államba, Európa több országába, Kínába, de érezhető, hogy a piacok kialakítása és megtartása mindennapos küzdelmet jelent.

Melyik borodra vagy a legbüszkébb?

Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy melyik gyerekemet szeretem legjobban. Mindegyikre büszke vagyok, és rendszeresen kóstolom is a pincészetünk tételeit. Érdekes látni, hogyan fejlődnek a palackban.

Nemrég nyitottunk egy 2000-es évjáratú Nimród Cuvée-t, amit még Pók Tamás készített. Élvezet volt kóstolni, nagyon jó állapotban van. Ünnepekkor szeretjük elővenni a dűlőszelektált borainkat, a Sky Furmintot, a Grand Bleu kékfrankost vagy az NJK nevű kékfrankos-syrah házasítást.

Vacsora mellé szívesen töltjük pohárba a Battonage Chardonnay-t, a 777 Pinot Noirt, a Jazz nevű superior egri bikavért vagy a Dixie-t, ami chardonnay és pinot gris házasításával készült, de kedves nekünk a Soul Syrah is.

Jóval több mint egy évtizede vagy „nagybajszú” borosgazda. Mi a terved, mi az álmod a pincészettel kapcsolatban?

A szívem legmélyéből kívánom, hogy Eger, az Egri borvidék sikeres legyen, és ezért a magunk szerény eszközeivel igyekszünk is megtenni minden tőlünk telhetőt. Ami pedig a pincészetet illeti, azt szeretnénk, ha mi lennénk Eger büszkesége. Szép cél, hiszen egyre több a kiváló borászat, de az egészséges verseny mindig a fejlődés legjobb motorja.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB