MENU

Szeretném, ha mi lennénk Eger büszkesége!

2022.08.12.
Szabó Edit

Kovács Nimród évtizedekig élt az Amerikai Egyesült Államokban, dolgozott reklám- és kábeltelevíziós szakemberként, majd visszatért Európába, és a UPC kelet-európai részlegének vezetőjeként ment nyugdíjba. Akkor határozta el, hogy nagybajszú borosgazda lesz Egerben. Bár bajusza azóta sincs, a Kovács Nimród Winery borai egyre sikeresebbek a hazai és a nemzetközi piacon.

Sikeres üzletemberként mentél nyugdíjba, élhettél volna gondtalanul. Ehelyett úgy határoztál, hogy borosgazda leszel Egerben. Miért?

Nem a pincészet volt az első boros vállalkozásom. Világéletemben örömömet leltem a jó borokban, és mivel sokszor kellett reprezentálnom, mindig jóleső érzéssel mutattam be magyar pincészetek kiemelkedő tételeit.

Akkoriban még nem volt ilyen erős a hazai borágazat, de volt már néhány meghatározó vállalkozás, és úgy gondoltam, segítenem kell a legszebb magyar tételek nemzetközi piacra jutását. Ezért alapítottam meg több üzlettárssal együtt 2000-ben a Monarchia borkereskedést.

Amikor 2009-ben nyugdíjba mentem, nem éreztem még olyan öregnek magam, hogy mostantól csak kutyát sétáltassak, és vonzónak tűnt a gondolat, hogy a magyar borkultúra aktív részesévé váljak. Megvettem az üzlettársaim tulajdonrészét, szőlőterületeket vásároltam Egerben, és hozzá egy borospincét a város híres Verőszala utcai pincesorán. Így lettem borosgazda.

Miért éppen az Egri borvidéket választottad?

Érzelmileg erősen kötődtem a városhoz, az édesanyám ugyanis ózdi volt, és a legjobb barátnője Egerbe ment férjhez. Így aztán gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem ott, jártunk a strandra, nagyokat sétáltunk, és imádtam a város történelmi levegőjét.

Másrészt mindig szerettem a hűvösebb klímájú borvidékeken született borokat. Barolo, Oregon, Burgundia, Észak-Rhône stílusa közel áll a szívemhez, és mivel Eger klímája is hasonló, lelkesített a gondolat, hogy ott kezdjek borászkodni.

Milyenek voltak akkor az egri borok?

A Tokaji és a Villányi borvidéken akkorra már felismerték, hogy a jó bor nem elég, a marketing és a piaci jelenlét is nagyon fontos, de Eger lassabban eszmélt. A borok minősége azonban azt mutatta, hogy komoly potenciál van a területben, és kifejezetten izgalmas volt számomra a különböző termőhelyek felfedezése.

Azóta sok minden megváltozott, a borászok közössége nagyon sokat tesz a borvidék fellendítéséért, de Eger akkor még messze nem tartott ott, ahol most, és még most sincs azon a szinten, ahol lehetne. Ez lassú folyamat, de szépen haladunk előre.

Tartogatott számodra meglepetéseket az egri terroir?

Azt mindig tudtam, hogy a borvidéknek kiválóak az adottságai, de nem gondoltam, hogy ennyire. Eger áldott terület, sok izgalmas mikroklímával, változatos talajszerkezettel.

Megesik, hogy ugyanaz a szőlőfajta egészen más ízvilágot produkál két olyan parcellában, amelyeket alig néhány száz méter választ el egymástól. Minél inkább megtaláljuk a legjobban odaillő szőlőfajtákat, annál inkább megmutatkozik a minőség.

Szerinted melyek azok a szőlőfajták, amelyek Eger lényegét leginkább meg tudják mutatni?

A chardonnay, a pinot noir és a syrah egyértelműen világszínvonalú borokat ad, de a kékfrankos is nagyon változatos arcát mutatja. Büszkék vagyunk rá, hogy mi hoztuk vissza Egerbe a furmintot.

Akkor jutott eszünkbe, amikor a Nagy-Eged hegyen vásárolt területre megfelelő fajtákat kerestünk. Kikértük az ismert tokaji borász, Szepsy István véleményét, aki bátorított bennünket. Tőle vásároltuk az oltványokat, és be is telepítettünk egy hektárt.

Ott terem a szőlő a többszörös nemzetközi díjnyertes Sky Furmintunkhoz. Az a bor mindenkit levesz a lábáról, mert egészen különleges.

A furmintok többsége ugyanis vulkanikus talajon terem, a Nagy-Eged azonban mészköves, és ez is nagyon jól áll ennek a szőlőfajtának. Noszogatom is a többi egri borászt, hogy telepítsenek furmintot, mert minden szempontból alkalmas arra, hogy villogjunk vele a világban.

A borászat a te nevedet viseli, de te magad nem vagy szakmabeli. Mennyiben határozod meg a borok stílusát?

Nagymértékben. Meggyőződésem, hogy minden borászatnak szüksége van saját identitásra, önálló stílusra, amivel a fogyasztók azonosítani tudják. A Kovács Nimród Winery tehát olyan borokat tölt palackba, amilyenekkel személy szerint én azonosulni tudok.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy lehetetlen feladat elé állítom a munkatársaimat, hiszen soha nem szabad figyelmen kívül hagyni a termőhelyet, a klímát, a szőlőfajtát. A célunk az, hogy jól iható, kellemes borokat készítsünk, amelyekhez a gyümölcsösségen, a kerekségen, a lágy tanninokon és az elegancián keresztül vezet az út.

Ez a mi védjegyünk, és egyre gyakrabban hallom, hogy a boraink vakon felismerhetőek a pohárban. Ennek nagyon örülök, mert egyértelműen jelzi, hogy az irány jó, mehetünk tovább ezen az úton.

Kik azok a munkatársak, akikre támaszkodva mindezt eléred?

A szaktanácsadónk Kent Barthman, évek óta együtt dolgozunk. A borászunk rendkívül jó ízlésű, kiváló szakember, Polyák István, a szőlőterületeket pedig a Marczis testvérek, Péter és Tamás gondozzák.

Mekkora most a pincészethez tartozó szőlőterület?

26 hektáron gazdálkodunk, Egerben a Nagy-Eged hegy tetején, valamint Noszvajon a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlőben vannak az ültetvényeink. A Nagy-Eged mészköves, a másik két terület vulkanikus talajú.

120.000 palack bort készítünk évente, de a jövőben szeretném ezt a mennyiséget 100.000 alá csökkenteni. Nem a mennységre, hanem a minőségre koncentrálunk. Számunkra a fajtabor és a házasítás egyaránt fontos, mindkét kategóriából próbáljuk a legjobbat kihozni.

Hol lehet megkóstolni a boraitokat?

Aki Egerben jár, a Verőszala utcai pincészetünkben végigkóstolhatja a tételeinket, de ott vagyunk több budapesti vinotékában és a Monarchia Borkereskedésben is.

Külföldön jelenleg Anglia a legizgalmasabb piac, és nagy öröm, hogy nemcsak megvetettük ott a lábunkat, hanem évről évre növekszik az eladott mennyiségünk. Ezen kívül szállítunk 14 amerikai államba, Európa több országába, Kínába, de érezhető, hogy a piacok kialakítása és megtartása mindennapos küzdelmet jelent.

Melyik borodra vagy a legbüszkébb?

Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy melyik gyerekemet szeretem legjobban. Mindegyikre büszke vagyok, és rendszeresen kóstolom is a pincészetünk tételeit. Érdekes látni, hogyan fejlődnek a palackban.

Nemrég nyitottunk egy 2000-es évjáratú Nimród Cuvée-t, amit még Pók Tamás készített. Élvezet volt kóstolni, nagyon jó állapotban van. Ünnepekkor szeretjük elővenni a dűlőszelektált borainkat, a Sky Furmintot, a Grand Bleu kékfrankost vagy az NJK nevű kékfrankos-syrah házasítást.

Vacsora mellé szívesen töltjük pohárba a Battonage Chardonnay-t, a 777 Pinot Noirt, a Jazz nevű superior egri bikavért vagy a Dixie-t, ami chardonnay és pinot gris házasításával készült, de kedves nekünk a Soul Syrah is.

Jóval több mint egy évtizede vagy „nagybajszú” borosgazda. Mi a terved, mi az álmod a pincészettel kapcsolatban?

A szívem legmélyéből kívánom, hogy Eger, az Egri borvidék sikeres legyen, és ezért a magunk szerény eszközeivel igyekszünk is megtenni minden tőlünk telhetőt. Ami pedig a pincészetet illeti, azt szeretnénk, ha mi lennénk Eger büszkesége. Szép cél, hiszen egyre több a kiváló borászat, de az egészséges verseny mindig a fejlődés legjobb motorja.

További cikkek

Gasztrokörút Eger | Ebéd

2024.04.15.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampány, együttműködésben a Visit Egerrel, amely keretén belül amellett, hogy végig járhatod a város nevezetességeit, olyan helyeket is ajánlunk, ahol nagyon finomakat kóstolhatsz.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a Tourinform irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

Delet ütött az óra – Irány ebédelni!

Ebéd I.

Jó szívvel ajánljuk az ázsiai konyha szerelmeseinek a Vietnam Wok Bart, ahol – ha kevesebb időd van is – finomakat ehetsz: legyen szó egy pad thairól, pho levesről vagy egy kis édességről.

Az étterem a Líceum szomszédságában található, így az ebéd után megismerheted az egyetem fő épületét, a Csillagvizsgálót és a Főegyházmegyei Könyvtárat.

Ebéd II. és III.

Igazi élmény Eger fő terén, a Dobó téren ebédelni, ezért tökéletes választás lehet az Itt és Most Étterem vagy a Főtér Café Étterem. Mindkét helyen, mindenki garantáltan megtalálhatja az ízlésének megfelelő ételt. Kedves felszolgálók, friss finomságok, gyakran élő zene színesíti az ebédünket, így a város felfedezése után nincs más dolgod, csak élvezni a pillanatot és a belvárosi hangulatot.

Ebéd IV.

Az olasz ízek szerelmese vagy? Akkor Mamma Mia az ideális hely számodra! Olasz séfek, olasz ételek és mediterrán hangulat vár és ha ránk hallgatsz, akkor a Tiramisut mindenképpen megkóstolod.

A Mamma Mia a Minaret lábánál fekszik, melynek az a különlegessége, hogy ez Európa legészakibb Minarete. A bátrak 103 csigalépcsőn keresztül mászhatnak fel a legtetejére, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra.

TOVÁBB

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, mégis keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | A borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem, hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond az emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idősebb generációval is. Gál Lajost például kifejezetten megkedveltem; a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok Vámos Attilával is. A stílusuk nincs feltétlenül tökéletes összhangban az enyémmel, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB