Szálláshelyek az Egri Borvidéken
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az Egri Borvidék egy igazi kincseskamra.
Nálunk mindenki megtalálja a szívéhez közeleső értékeket: barokk város izgalmas programokkal, macskaköves utcákkal; kis települések elrejtett látnivalókkal, a Bükk csodás útvonalai, természeti képződményei és a vidék legfinomabb borai.
Ahhoz, hogy felfedezzük az Egri Borvidéket egy nap nem elegendő. Ha őszinték szeretnénk lenni, egy hét is kevés – de nem vagyunk telhetetlenek, mint a borfogyasztásban itt is a mértékletességben hiszünk.
Szerencsénkre, az idelátogató vendégek számos szálláshely közül válogathatnak, egészen a kedves, kis családias apartmanoktól, az óriási wellness szállodákig. Sőt! Egerben és a környéken a vendégek olyan szálláshelyeket is találhatnak, melyek önmagukban egy turisztikai attrakciónak felelnek meg.
Ahhoz, hogy a mindenki ráleljen a számára legmegfelelőbb szálláshelyre, érdemes a következő kérdéseken elgondolkozni:
- mi a célja az utazásnak (pihenés, aktív kikapcsolódás, borturizmus, egy programon való részvétel)?
- a belvárosi nyüzsgésre, vagy a természet nyugalmára vágyok?
- kikkel megyek, mennyi a keretem a szálláshelyre?
Apartmanok – Vendégházak – Magánszálláshelyek
Azok számára, akik a helyiek életébe szeretnének betekintést nyerni, kitűnő ötlet egy egri magánszálláshelyet választani. A belvárosban több apartman is található, csodálatos kilátással a Líceumra, az Egri Várra vagy éppen a Dobó térre. Ezekből az apartmanokból pár perc alatt elérhetőek a főbb nevezetességek, programok.
A város központjától távolabb, több családias, kerttel rendelkező vendégház közül is lehet válogatni, ahol a városnézést követően a vendégek nyársalhatnak, sütögethetnek egy finom bor kíséretében. Aki szemfüles, a Bükkben, a dűlők ölelésében, mesés kisházakra lelhet, mini jakuzzival, hintával és szép kerttel.
Panziók
Akik családias hangulatra vágynak, de az ételkészítés, takarítás terhét otthon szeretnék hagyni, azok számára a legideálisabb szálláshelyek a panziók. A város legjobb panzióiban nem csak pihenhetünk, hanem megkóstolhatjuk a környék legínycsiklandozóbb borait is.
Hotelek, szállodák
Az Egri Borvidéken a minőségi borok mellett több különleges, különböző profilú szállodából is lehet szemezgetni. Legyen szó wellness-; felnőttbarát-; gyógy-; afrikai tematikájú szállodáról, nálunk mindenki megtalálja a számára legideálisabbat. A látogatók ezeken a szálláshelyeken maximálisan ki tudnak kapcsolni, fel tudnak töltődni. A legnívósabb szállodákkal borászaink kitűnő kapcsolatot ápolnak, így a bár részlegeken a borvidék legjobb borait lehet megkóstolni.
Eger és a környék kiemelt turisztikai desztináció, ezért érdemes előre foglalni a szálláshelyek saját elérhetőségein, vagy a különböző szállásközvetítő oldalakon.
További cikkek
Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.
10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.
Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár
Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem
Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád
Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem
Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről
Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.
A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.
Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.
Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.
EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024
Cseh András és Cseh Andrásné
Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre
Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.
Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.
Dr. Gál Lajos
Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.
Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.
Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT
Az Érsek Istállója
Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.
El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.
A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.
Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.