MENU

Megháromszorozta az érmeit Eger a Decanter borversenyén

2022.06.07.
Tóth Adrienn

A tavalyi 6 érem után 2022-ben 18 érmet hoztak haza az egri borászatok a világ egyik legbefolyásosabb borversenyének tartott Decanter World Wine Awards-ról (DWWA). Aranyérmet a Thummerer Pincészet nyert a pincészet ikonikusnak számító Vili Papa Cuvée-jével, a legsikeresebb egri bortípusnak pedig ebben az évben is az egri bikavér bizonyult.

Idén ismét megdöntötte a nevezett tételek számában korábbi rekordját a Decanter World Wine Awards, amelyet így a világ legnagyobb borversenyének tartanak. 2022-ben 18 244 bort neveztek. A 250 tagú zsűri összesen 54 országból érkezett, és közöttük volt 41 Master of Wine és 13 Master Sommelier. A szakértők két héten át kóstolták a beküldött borokat, hogy végül 50 Best in Show-, 165 platina-, 676 arany-, 5900 ezüst- és 8074 bronzérmet ítéljenek oda.

A szervezők az eredmények ismeretében kiemelték Argentínát és Chilét, mint amelyek komoly előrelépést produkáltak a múlt évhez képest. A legmagasabb Best in Show kategóriában idén is Franciaország kapta a legtöbb érmet, az élen Bordeaux borvidékével. Az összes éremszám tekintetében pedig Olaszország bizonyult elsőnek.

Sarah Jane Evans MW így nyilatkozott az eseményről: „A Decanter World Wine Awards valóban különleges esemény. Minden elénk kerülő bornak nagy figyelmet szentelünk, kicsit mindegyikre úgy tekintünk, mint egy családtagra abban a tekintetben, ahogy foglalkozunk vele, odafigyelünk rá, tanulmányozzuk, majd megítéljük. Tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora jelentősége van a döntésünknek, hiszen ez befolyásolja majd, hogy kikhez jut el a bor később.”

Most pedig következzen az egri éremtáblázat!

Aranyérem:
Thummerer Pincészet – Vili Papa Egri Cuvée Superior 2018 (96 pont)

Ezüstérem:
St. Andrea Pincészet – Mária 2018 (92 pont)
Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Érseki Titokbor Grand Superior Kadarka 2019 (91 pont)
Bolyki Pincészet – Egri Bikavér Grand Superior 2020 (90 pont)
St. Andrea Pincészet – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged Dűlő 2018 (90 pont)
Thummerer Pincészet – Grand Superior Tekenőháti Merlot 2018 (90 pont)

Bronzérem:
Pearl & Z – Prestige Brut NV (88 pont)
Kovács Nimród Winery – 777 Pinot Noir 2019 (88 pont)
Varga Pincészet – Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021 (88 pont)
Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Egri Kadarka Superior 2020 (87 pont)
Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Egri Olaszrizling Grand Superior 2021 (87 pont)
Bolyki Pincészet – Egri Bikavér 2018 (87 pont)
Kovács Nimród Winery – Grand Bleu 2015 (87 pont)
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Grand Superior 2018 (87 pont)
St. Andrea Pincészet – Egri Bikavér 2020 (87 pont)
Kovács Nimród Winery – Sky 2018 (86 pont)
Tóth Ferenc Pincészet – Várvédő Egri Bikavér Superior 2018 (86 pont)

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB