MENU

Kell, hogy az embernek legyenek víziói!

2021.12.23.
Szabó Edit

Nem is gondolnánk, hogy milyen kincsek rejtőznek Kompolton a föld alatt. A pincét, amely ma a Tóth és Tóth Borászat „otthona”, még a Grassalkovich család építtette az 1700-as években. Aztán Károlyi Mihályé lett, majd állami tulajdonba került, és később többször gazdát cserélt. Tóth József 2000-ben vásárolta meg 1988-ban alapított családi borászata számára.

A vállalkozáshoz 1998-ban az alapító fia, Tamás is csatlakozott, és ma már ő építi tovább a birtokot, amely 2020-ban az Egri borvidék legjobb vörösborát adta.

A pincelabirintus nagyjából 2000 négyzetméteres, és ha minden részét be szeretnénk járni, közel 800 méteres sétát kellene tennünk a föld alatt. Ennek egy részére mi is vállalkozunk, hordók és tartályok mellett haladunk el, Tóth Tamás mutatja az utat.

Te nem szoktál itt eltévedni?

Ma már nem, de eleinte sokszor fordultam rossz irányba. Amikor megvásároltuk, nem volt benne se víz, se villany, elemlámpával jártuk be az egészet, és utána otthon megpróbáltuk lerajzolni. Mindenki máshogyan emlékezett.

Kívülről semmi nem látszik, de jelentős összeget elköltöttünk a technológiára, a hordók mellett vannak hűthető-fűthető tartályok, és minden rendelkezésre áll a színvonalas borkészítéshez. Lehet, hogy egyszer lesz majd itt vendégfogadás, borkóstolás, kultúrturizmus is, de most még nem állunk erre készen.

Hogyan került ez az egész a családotok birtokába?

Édesapám szőlész-borász volt, a nyolcvanas évek közepétől a saját útját járta mint egyéni gazdálkodó. Oltványokkal foglalkozott, és a mai napig ez az egyik fő profilunk.

Amikor erre lehetőség nyílt, a kárpótlási jegyekkel megvásárolt földeken törzsültetvényeket hozott létre, addigra ugyanis megszűnőben voltak azok a génbankok az országban, ahonnan szaporítóanyagot lehetett nyerni.

Apám nagyon jól ráérzett, hogy mit kell tennie, és egyedülálló értéket teremtett. Ma a miénk az egyik, ha nem a legnagyobb szaporítóanyag-bázis Magyarországon.

Kezdetben bort nem is készített az édesapád?

De igen, hiszen a törzsültetvényen nemcsak vessző nő, hanem szőlő is, és mivel a gyümölcsöt nem volt gazdaságos értékesíteni, a borászatot is fejleszteni kezdte. Ennek egyik fontos állomása volt az, amikor ezt a pincét sikerült megvásárolnia. Azóta itt készülnek a boraink.

Nekem a szőlőben telt az egész gyerekkorom, és már akkor tudtam, hogy felnőttként majd ezzel akarok foglalkozni. Pedig nem volt egyszerű, életem első randiját is a szőlő miatt késtem le: tudtam, hogy a lány vár rám, én meg ott robotoltam az ültetvényen, de nem mertem szólni, hogy lenne jobb dolgom!

Így aztán szőlész lettél?

Így aztán szociológus lettem. Az ELTE-n kaptam diplomát, és évekig szociológusként dolgoztam. A borász végzettséget csak később szereztem meg, amikor már látszott, hogy a szőlő nem ereszt.

Mikor tetted le a garast végleg a borászat mellett?

Apám fejleszteni kezdte a birtokot, és rám is egyre több feladat hárult. A borászatban végzett munka minden szabadidőmet felemésztette, világossá vált, hogy döntenem kell. 28 éves koromban elhagytam a szociológusi pályát, és visszatértem a családi birtokra.

Mennyi ideig dolgoztatok együtt az édesapáddal?

Majdnem húsz évig. Hirtelen ment el, nem hagyott hátra konkrét útmutatást, tanácsot, de azt megtanultam tőle, hogy az embernek kell hogy legyen víziója, és ha elég erős benned az elhatározás, akkor nincs lehetetlen.

Amikor megvettük ezt a pincét, elképzelhetetlen volt számomra, hogy valaha be fogjuk lakni. Itt álltunk a lomok között, és apám azt kérte tőlem, hogy számoljam ki, hány 40 hektós tartály fér el az egyik hátsó ágban. Azt hittem, megbolondult. És nézd meg, itt vannak a tartályok. Mindent látott előre.

Örökölted tőle ezt a képességet?

Jó lenne, de tisztában vagyok vele, hogy a nagy fa árnyékában mindig kisebbek nőnek. Én inkább visszahúzódó vagyok, sokáig én voltam itt az egyes számú pincemunkás.

Mostanra megtanultam egy kicsit megosztani a terheket, egy bizonyos mennyiség felett muszáj delegálni a feladatokat. A vállalkozást egyébként a nővéremmel és a sógorommal közösen vezetjük, összesen 16 főt foglalkoztatunk.

Mekkora szőlőterület tartozik a pincéhez?

Negyven hektár fölött járunk, nagy része Aldebrő, kisebb része Feldebrő határában van. Mivel törzsültetvényként indultunk, rengeteg fajtával dolgozunk, de a hárslevelűt kiemelten kezeljük, végül is Debrő erről volt híres, és a hagyomány kötelez.

A birtok kétharmad részén fehér, egyharmadán kék szőlő terem. A régi magyar, illetve a Kárpát-medencei fajtákat részesítjük előnyben, fontos az autochton vonal, ezért van az ültetvényünkön például gohér, furmint, kadarka és juhfark is.

A fajtaborokban hiszel, vagy a házasításban?

Bár készítünk fajtaborokat is, szerintem a házasítás a legkomolyabb eszköz egy borász kezében. Fontos a terroir, a technológia meg az évjárat is, de nagyot alkotni a házasítással lehet.

A pincészet mely házasításaira vagy büszke?

Az egri csillagunkra úgy gondolunk, mint a pincészetünk egyik csúcsborára. Mindig az évjárat határozza meg, hogy mi alkotja, de leggyakrabban hárslevelű, furmint, juhfark, illetve pinot blanc és chardonnay kerül bele. Nagyon szeretjük.

Kevesen tudják, de lényegében a debrői hárslevelű is egy házasítás, amelyben 15%-nyi játéktere van a termelőnek. Az eredeti receptet még úgy alkotta meg Rácz Pál 1926-ban, hogy ha szükséges, 25-26%-ban lehet a hárslevelűt más fajtákkal házasítani.

Ő traminit, ottonel muskotályt és olaszrizlinget tett hozzá. Éppen ezért mi is ezeket a fajtákat telepítettük a hárslevelű mellé, és az utóbbi években mindig készítünk egy Rácz Pál emlékbort, félédesen, az eredeti recept szerint.

Viszont ami igazán izgalmas számomra, az a száraz hárslevelű, mert meggyőződésem, hogy így lehet leginkább megmutatni a fajta értékeit. Készítettünk is egyet, és ez az igazán újító, útkereső bor nemzetközi aranyérmet nyert. Hatalmas kihívás, de érdemes volt miatta letérni a kitaposott útról, és ezt az irányt a későbbiekben is folytatjuk.

Na és a vörösborok?

A bikavér nagyon izgat, de sajnos a debrői körzetből származó szőlőből a jelenlegi szabályozás szerint nem készülhet. A szortimentünk elég széles, cabernet franc, kékfrankos, syrah, cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, kadarka és blauburger terem az ültetvényeinken.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy a 2018-as, cabernet franc és syrah házasításával készült Maledictus Cuvée borunkat 2020-ban az Egri borvidék legjobb vörösborának választották.

Édesapád nyomdokaiba léptél, azt csinálod, amit gyerekkorod óta szerettél volna, szép sikereket értetek el, és lassan a pincészet is egyre ismertebbé válik. Mi az, ami téged leginkább hajt?

Húsz éve ugyanaz: hogy egy izgalmas, szervesen működő rendszert hozzak létre. A borászat nagyon jó terep ehhez, hiszen itt minden év egy új év, minden bor egy új bor, így én is újjá tudok születni minden évben. Ha az ember nem működtető típus, hanem útkereső, mint én, akkor ez számára elégséges motiváció.

További cikkek

Egri Borvidék a terítéken | Pár ötlet mindazoknak, akik a szőlőt nemcsak isszák hanem eszik is

2024.09.09.

Nem akarjuk siettetni az időt, de pár nap múlva megérkezik az ősz és vele együtt a Borvidék kiemelt eseménye, a szüret. Az egri szüret kezdete hagyományosan szeptember 29-hez köthető, Szent Mihály napjához, ám az időjárás és a szőlő érettségi állapota miatt ez a dátum mozgatható.

A szürettel elkezdődik a legújabb borok feldolgozása, ám ne felejtsük el, hogy a finom szőlőből nem csak minőségi italokat kóstolhatunk, hanem mennyei ételeket is készíthetünk. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, hogy az Egri Borvidéket az asztalra csempészhessétek.

Minden főzés-sütés a minőségi alapanyagok beszerzésével kezdődik: a finom borokat megvásárolhatod borászainktól, a friss szőlőt pedig beszerezheted hétköznap Egerben a Katona téren található piacon, hétvégén pedig a Kisasszony piacon.

Az első recept ötletünk egy igazán könnyed szüreti sajtsaláta, ami egy kitűnő előételként szolgál:

Hozzávalók:

  • 1db alma
  • 1db körte
  • 1db narancs
  • 20 dkg szőlő
  • 2 dkg dió
  • 2 dkg kesudió
  • 20 dkg camembert sajt

Öntet:

  • 1.5 dl tejföl
  • 1db narancs
  • 2ek tej
  • 2 tk méz
  • 0.5tk currypor
  • 1kh őrölt fahéj

A gyümölcsöket apróra vágjuk, a camambert felszeleteljük, kistányérokba adagoljuk és megszórjuk a diófélékkel. Az öntethez a tejfölt krémesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a narancslevet, a tejet és a mézet. Végül a curryvel és a fahéjjal pikánsra ízesítjük, tálkába töltjük, és külön kínáljuk a salátához.

A szőlő nem csak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is rendelkezik! Rengeteg C- és B-vitamint, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, és flavonoidokat tartalmaz, erősiti az immunrendszert, segíti az emésztést és lassítja az öregedést is!

Ezért következő receptnek egy olyat választottunk, amivel könnyedén kiegészítheted a család kedvenc húsételeit, miközben az egészségükről is gondoskodsz!

Szőlős chutney:

Hozzávalók:

  • 40 dkg szőlő
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db fahéj
  • 1 db csillagánizs

A szőlőt leszemezzük és kettévágjuk a szemeket. A cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, majd rátesszük a vékonyra szeletelt hagymákat és összekeverjük a szőlővel. Felöntjük a borral, ízesítjük a fahéjjal és az ánizzsal. Kitűnően párosíthatjuk sült húsokkal, pirított burgonyával, párolt rizzsel, grillezett zöldségfélékkel.

Ne feledkezzünk meg a szőlő szárított formájáról sem, a mazsoláról, ami már önmagában is remek nassolnivaló, ám a belőle készült sütemények egyszerűen ínycsiklandozóak!

Túrós mazsolás villámsüti:

Hozzávalók:

A mazsolát lelocsoljuk rum aromával és félretesszük. Az összes többi hozzávalót csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát. A masszát beleöntjük egy kisebb tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (35-40 perc). Porcukorral együtt tálalhatjuk is.

Egyetek finom szőlős ételeket, igyatok finom borokat és élvezzétek a hétköznapok örömteli perceit!

Források:

https://cookpad.com/hu/receptek/13680847-turos-mazsolas-villam-sut
https://www.mindmegette.hu/szureti-sajtsalata.recept/
https://www.mindmegette.hu/csirkemell-szolos-chutneyval.recept/

Képek forrása: egriborvidek.hu és pexels.hu

TOVÁBB

Időutazás az Egri Borvidéken – szüreti hagyományok

2024.09.04.

A szüreti időszak a borvidék egyik legvártabb és legkiemeltebb eseménye évszázadok óta, ami kicsiket és nagyokat egyaránt érintett Egerben.

De hogyan is zajlott a szüret a modern technológia előtt?

A szüret kezdő időpontját a városi tanács állapította meg, majd egy dobos segítségével két héttel korábban hirdették ki a városban.

A borvidék apraja-nagyja izgatottá vált és elkezdődtek a munkálatok: az eszközöket megtisztították, a hordókat kimostál és beáztatták. Mindenki résztvett a folyamatok előkészítésében és a munkában is.

A szüret igazi közösségi élménynek számított, ugyanis a kisebb szőlőbirtokosok a családtagok, barátok, szomszédok segítségével szedték a szőlőt, míg a nagybirtokosok a környék napszámosait is felfogadták.

A feladatokat igazságosan elosztották: a gyermekek és a nők szedőként dolgoztak, míg a férfiak a puttonyozást végezték el. 3-6 szedő munkáját egy puttonyos segítette – a szedők a puttonyba gyűjtötték a szőlőt, melyet a férfiak egy szüretelő kádhoz vittek. Az összegyűjtött gyümölcsöt megtaposták és elkészítették a mustot.

Az egri találmány

A taposók feladatát egy egri asztalosmester, Oberfrank Antal könnyítette meg, ugyanis a 19. század elején feltalálta a szőlőmalmot, mellyel forradalmasította a mustkészítést. A malom használata hatékonyabbá és gyorsabbá tette a szüretet, ugyanis percenként akár egy puttony szőlő őrlésére is képes volt.

Érdekesség a Borvidékről

Egerben a borászatokat, pincéket a városban és a város peremén helyezték el, ezért más borvidékekkel ellentétben külön figyelmet kellett szentelni a szőlő szállítására, ami nem csak költséges volt, hanem sokszor logisztikai kihívásokat is jelentett.

Szüreti mulatságok régen

A szüret végét egy hatalmas mulatsággal zárta a közösség, mely mindig egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött. A szedők egy óriási, akár egy mázsás szőlő koszorút készítettek a szőlősgazdáknak, megünnepelve a szüretet és az új bor kezdetét.

Az ünnepség után hajnalig mulattak az egriek: cigányzenészek gondoskodtak a muzsikáról, maszkokban, álarcokban táncoltak és finom ételeket készítettek. Ezen a napon a lőszereket és fegyvereket korlátlanul lehetett használni, a mozsárágyúkkal úgynevezett rakétákat durrogtattak, így a vidék a lobogó tűz fényébe öltözött.

Szüreti mulatság napjainkban

A szüretet, mint minden évben, idén is megünnepeljük Eger legendás bornegyedében, a Szépasszony-völgyben. Borászaink a borvidék kiváló boraival, mennyei ételekkel, pincetúrákkal, mustkóstolással, szüreti felvonulással, koncertekkel és kézműves vásárral vár mindenkit!

A részletes programok az alábbi oldalon érhetőek el:
https://visiteger.com/programok/osszes/szuret-a-szepasszony-volgyben

TOVÁBB

THUMMERER 40 | Egy mindenkiért, mindenki egyért.

2024.09.03.

Egy mindenkiért, mindenki egyért. Az egy a történetünkben a Thummerer pincészet. Mindenki pedig a Thummerer család három generációjának tagjai és társaik – Vilmos, Kati, Ildikó, Éva, András, Tamás, Elza, Polett, Ede – no meg József. Ők a Thummerer birodalom test- és értékőrei.

A birodalom kifejezést most a szó legnemesebb értelmében képzeljük el. Ehhez a paradicsomi kis birodalomhoz – a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokhoz – tartozik 120 hektár szőlő ültetvény Noszvaj és a Nagy Eged térségében, 4400 nm pincerendszer kemencés kóstolóteremmel, egy lovastanya kövér mezőkkel és gyönyörű paripákkal, a noszvaji Magtár fogadó szállással és üveggyűjteménnyel. És egy nagy becsben lévő barlanglakás, ahol minden elkezdődött.

Thummererék története úgy indul, mint a népmesék, tündérmesébe illően folytatódik és reméljük, végtelen történet. A szegény, de igen talpraesett fiatalember Vilmos elindul Egerből, kitanulja a szőlész-gyümölcsész szakmát, megtalálja párját, Katit, akivel elindulnak az üveghegyen túlra. Bár a világ kételkedik, ők töretlenül haladnak előre, kézenfogva az élet rengetegében, számukra nincs áttörhetetlen üvegplafon. Vilmos útja eleinte erdőn vezet keresztül, majd már Katival közösen rózsákon és krizantémokon át eljutnak a szőlőtenger partjára. A kockázatot vállalva elmerülnek a szőlőben. Ennek közepén találnak egy szigetet, vagyis egy hatalmas ódon pincét egy 14 ezer literes ászok hordóval, (nyugalom, ez a szörnyeteg már csak dísz), ahol a szőlőt borrá alakíthatják. Megtanulják a borvarázslás minden csínját-bínját, Vilmos még az Óperencián túlra is elmegy híres régi borbirodalmakba tanulni és közben felépíti a sajátját. Hitük, tehetségük és szorgalmuk segíti őket mindenféle próbatételeken keresztül. A kis birodalom és a család is gyarapszik. A szomszéd borászok és mindenféle népek csodájára járnak a Thummerer birtoknak és nagy, testes boraiknak. Fennállásuk 40 éve alatt sok követendő, olykor igen izgalmas példával járnak elől. Vili Papa, ahogy unokái hívják a családalapítót, visszaszerzi az Egri Bikavér becsületét, dűlőit külön-külön is bátran felteszi a bortérképre, részt vesz az Egri Csillag születésében, mindenféle modern eszközöket bevet, egyszóval folyamatosan megreformálja a mesterséget. Ahogy nő a birodalom és a feladat, úgy lesz egyre nagyobb szükség hozzáértő segítségre. A próbákat végül József állja ki, aki azóta is hűséges fővezére, akarom mondani főborásza a Thummerer pincének.

Vili Papa évente párszor elutazik, hogy Magyarország más családi borbirodalmainak, vagyis szőlőbirtokainak alapítóival tanácskozzon, kvaterkázzon, megbeszéljék a világ folyásának irányát, a jókat és a rosszakat is. Közben elismerően kóstolgatják egymás borait és megmutatják, mennyit okosodtak az utódok és mit lehetne még tanítani nekik. Hiszen ezért alapították a Pannon Bormíves Céhet.

Gyermekeik is szeretik a bort, de még jobban a vendégeket, akik a világ minden tájáról sereglenek, hogy megkóstolják a mesés borokat és lássák a hatalmas pincét (és a barlanglakást, ahol minden elkezdődött). Éva és András vendégeiket igen jól tartják, jó borokkal, kemencés vagy épp gourmet étkekkel kínálják a birtok és Noszvaj legjavából. Szállást is adnak nekik. A birodalomhoz tartozik Ildikó lovastanyája. A vállalkozó szelleműek szépséges lovai hátán csodálhatják meg a környező hegyoldalakon hullámzó, végtelen (legalábbis annak tűnő, 120 hektáros) szőlőtengert. Jönnek is az emberek, hogy részesülhessenek ebből a sok jóból meg Thummererék életszeretetéből, szenvedélyéből. A legkisebb fiút, Tamást inkább a szőlő érdekli, mintsem a sok ember. Kedvesével, Elzával ők a szőlőtenger, vagyis a dűlők kapitányai. Vili Papa egy nap egy másik birodalomba költözik. A legkisebb királylány, Polett, akinek az alapító Vili Papa még életében átadta a birodalom kincstárának kulcsát, szóval ő meg nem átall mindenféle influenszereket is bevonni a bormarketingbe, akik hírét viszik Thummereréknek. Nem bánják a többiek, hiszen Polett csak hozzáteszi az örökséghez ezeket újdonságokat, miközben a főborász és a dűlők kapitánya viszik tovább a Thummererek alkotmányát. 40 éve rendületlenül készülnek a nagy borok, de az idők szavát meghallva már fehérek és pezsgők is. Mivel a családban nagy tisztelet uralkodik és mindenki másban mester, időről időre kupaktanácsot tartanak. Olyankor bezárják a birodalom kapuit és maguk kóstolgatják a borokat, mesélnek egymásnak, ki milyen újdonságot látott a világban, tanakodnak, mit kellene megfogadni ezekből, döntést hoznak és azonnal, nagy lendülettel el is kezdik megvalósítani. Pont, ahogy Vili Papa tette mindig. Így aztán csak jönnek az érmek, a legtöbb arany meg a vendégek 40 éve és a Thummerer név ma is fényes. Egy Egri Borvidéki csillag. Aki nem hiszi, járjon utána.

THUMMERER 40-4
THUMMERER 40-5
TOVÁBB