MENU

Katona István díjat kapott Varsányi Lajos

2021.12.27.
Tóth Adrienn

A Verpeléten megrendezett Szüret 2030 Konferencián vehette át Varsányi Lajos a Katona István díjat, amelyet azoknak a szakembereknek ítélnek oda, akik sokat tettek a magyar szőlő- és borágazatért.

Az elismerés kapcsán Varsányi Lajost a díjon túl arról az eseményről is kérdeztük, amelyet az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Magyar Borok Háza Alapítvány és a Varsányi Pincészet közösen szervezett.

Mit jelent az Ön számára a Katona István díj?

Alapvetően meglepetésként ért. Nem is számítottam rá. Azonban jólesően vettem tudomásul, hogy a korábbi sok-sok közösségi munka nem volt eredménytelen. Az ilyen tevékenységnek akkor van értelme, ha áldozunk rá. Nem szabad csak az eredményekre várnunk, mert az eredmények nem maguktól születnek.

Egy szakmai konferencián sok információ elhangzik, különböző összefüggéseket tárnak fel az előadók, a vendégekben utólag mégis egy-két gondolat ragad meg erősebben. A Szüret 2030 Konferencián mi volt az Ön számára a legemlékezetesebb?

Az ilyen jellegű összejövetelen derül ki igazán, hogy mekkora mennyiségű információ és tudásanyag van a szakmai szereplők kezében. Ezen információk kapcsán a lehetőségek még sokszor kiaknázatlanok, kihívást jelent a szélesebb szakmai körbe történő eljuttatásuk.

A konferenciánk egyik tanulsága, hogy nem felülről kell várni mindennek a megoldását, ezt az ágazat szereplői maguk is meg tudják oldani.

Sok esetben kifogások tömkelege van jelen, hogy miért is nem működik, működhet egy probléma megoldása, ilyenkor az akadályokat sorolják fel, pedig csak azt a néhány feladatot kellene kiemelni, hogy miként is működik vagy tehető működőképessé egy folyamat.

Ha nagyon direkt megfogalmazást keresek erre: aki akar dolgozni, mindenre talál megoldást, aki nem akar dolgozni, az mindenre keres kifogást.

Számtalan alkalommal megerősítette, hogy a debrői hárslevelű különösen fontos az Ön számára. Mi teszi ezt a bortípust különlegessé?

A hárslevelű azon kevés szőlőfajták egyike, amelyik igényli a jó gazda gondosságát. Meghálálja a törődést, és kellő türelemmel kezelve, érlelve feledhetetlen élményeket tud nyújtani a borfogyasztó számára. Széles spektrumban felhasználható, beszélgetésekhez, ételekhez párosítva, illetve egyedi eseményeken történő koccintásra.

A verpeléti olaszrizling is nagy kedvence. Miért érdemes azoknak a borkedvelőknek is megismerkednie vele, akik még nem kóstolták?

Véleményem szerint az olaszrizling lehetne Magyarország nemzeti fő fehér fajtája úgy, mint Ausztriában a zöld veltelini. Megfelelő időben szüretelve friss, üde gyöngyözőbor, fröccsbor készíthető belőle. Kellő terméskorlátozással, késői szürettel verhetetlen minőséget képes produkálni.

És miért a verpeléti olaszrizling? Az eddigi tapasztalataim alapján a verpeléti mikroklímán és talajon egészen egyedi tételeket lehet készíteni belőle. 

Több évtizedes rálátással bír a magyar borágazatra. Mit gondol, az elmúlt évtizedekben miben fejlődtünk a legtöbbet, és mely területek igényelnek különös figyelmet a jövőre nézve?

Véleményem szerint a legnagyobb fejlődés a borok minőségének javításában történt, és a jövőt illetően sokkal nagyobb szerepet kell hogy kapjon a vevő, a fogyasztó igényeinek a kiszolgálása. A másik fontos dolog, hogy jelenleg részben elkülönül a szőlészet és a borászat, de ezt a két ágazatot a piac valós igényeinek kiszolgálásával együtt lehet csak jól működtetni.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB