Ilyen volt az első Taste of Eger
A múlt hétvége egy fantasztikus élménnyel kezdődött azoknak, akik részt vettek az Egri Borvidék által szervezett első Taste of Eger sétáló borkóstoló eseményen péntek este, amelynek a tematikája ezúttal a víz volt.
A szervezők célja az volt, hogy bort, borászokat, kultúrát, pezsgést és egy vidám sétát csempésszenek a fülledt, egri éjszakákba, ami maradéktalanul sikerült, rendkívül élvezetes minőségben. Az időjárás is hozzájárult a sikerhez, enyhült a kánikula, így bátran lehetett kóstolni az egri borászok nem szokványos boraiból és pezsgőiből kifejezetten nyári estére összeállított tételsort.
Nem csak a borok voltak különlegesek, hanem a helyszínek is. Ráadásul Badacsonyiné Bohus Gabi idegenvezető ezen az estén a történelmi érdekességek mellett különlegesen személyes történeteket is megosztott nagy átéléssel, a sok egri számára ezer emléket rejtő helyeken, mint pl. a Bárány uszoda vagy a strand dögönyözője, amihez hozzátették a borászok is sajátjaikat. Így a turista vendégek is egy kicsit egrinek érezhették magukat. Megtudhatták pl., hogy Stumpf Peti együtt úszott Madaras Norbival, a strand dögönyözőjénél pedig azt a tényt Horváth Ádámtól (a helyszínhez illő stílusos laza strandnadrágban), miszerint a borászok lába fehér, a szőlészeké meg barna (a nyakuk meg különösen).
Ennél sokkal komolyabb dolgokról is szó esett a borokhoz és pezsgőkhöz kapcsolódóan. Az egri borvidék fiatal borászai a szakmai történetük, az adott bort adó szőlőfajták, dűlők, évjáratok és házasítások mellett a kóstolt bor készítéséről is meséltek, ami a tájékozottabb résztvevőknek is hasznos volt, mert mindegyik különleges tétel volt. Az EGERSOUL Liana Extra Brut pezsgő érdekessége a türelmet igénylő degorzsálási folyamata és az olaszrizling-zengő párosítás, Korózs Dani Egri Csillag boránál az ökológiai módszerek. Böjt Gergő elmesélte, hogyan készül a Pét Nat, Szuromi Misi pedig a siller bor készítését mutatta be. Stumpf Peti Sauvignon Blanc-ja osztatlan sikert aratott, még a fajta jellegzetes ízét kevésbé kedvelő vendégek körében is, a REGE Pinot Noir Rosé pezsgője pedig nem csak az ízével, hanem lehelet finom halvány rózsaszínével is elvarázsolt. A gyönyörű helyszínek és a jégkockák közt várakozó kristály tiszta borokon áttetsző naplemente, nomeg a hűs borospoharakon kirakódó pára minden érzékszervet elbűvölt és varázslatos hangulatot teremtett, ami a lelkes résztvevőket aktív fotózásra késztetette. Érkeztek vendégek pl. Jászberényből, Szegedről, de még Skóciából is.
A Valide Szultána Fürdőromnál a Pont Gasztroműhely által készített rántott békacombra várakozva, izgalmas beszélgetések alakultak ki a borászokkal, akik a borkóstoló után csatlakoztak a csoporthoz. Szívmelengető és ösztönző volt, mennyire ismerik és értékelik egymás munkáját és stílusát, amihez hozzátettek a kölcsönös ugartások olyan változatos stílusban, mint a boraik. Izgalmas este volt izgalmas borokkal és jó beszélgetésekkel.
A következő Taste of Eger ősszel várható.
További cikkek
Körbeér a segítség
Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.
Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.
A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.
Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.
„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”
Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.
A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.
Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.
Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.
10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.
Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár
Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem
Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád
Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem
Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről
Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.
A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.
Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.
Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.
EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024
Cseh András és Cseh Andrásné
Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre
Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.
Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.
Dr. Gál Lajos
Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.
Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.
Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT