Ilyen volt az első Taste of Eger
A múlt hétvége egy fantasztikus élménnyel kezdődött azoknak, akik részt vettek az Egri Borvidék által szervezett első Taste of Eger sétáló borkóstoló eseményen péntek este, amelynek a tematikája ezúttal a víz volt.
A szervezők célja az volt, hogy bort, borászokat, kultúrát, pezsgést és egy vidám sétát csempésszenek a fülledt, egri éjszakákba, ami maradéktalanul sikerült, rendkívül élvezetes minőségben. Az időjárás is hozzájárult a sikerhez, enyhült a kánikula, így bátran lehetett kóstolni az egri borászok nem szokványos boraiból és pezsgőiből kifejezetten nyári estére összeállított tételsort.
Nem csak a borok voltak különlegesek, hanem a helyszínek is. Ráadásul Badacsonyiné Bohus Gabi idegenvezető ezen az estén a történelmi érdekességek mellett különlegesen személyes történeteket is megosztott nagy átéléssel, a sok egri számára ezer emléket rejtő helyeken, mint pl. a Bárány uszoda vagy a strand dögönyözője, amihez hozzátették a borászok is sajátjaikat. Így a turista vendégek is egy kicsit egrinek érezhették magukat. Megtudhatták pl., hogy Stumpf Peti együtt úszott Madaras Norbival, a strand dögönyözőjénél pedig azt a tényt Horváth Ádámtól (a helyszínhez illő stílusos laza strandnadrágban), miszerint a borászok lába fehér, a szőlészeké meg barna (a nyakuk meg különösen).
Ennél sokkal komolyabb dolgokról is szó esett a borokhoz és pezsgőkhöz kapcsolódóan. Az egri borvidék fiatal borászai a szakmai történetük, az adott bort adó szőlőfajták, dűlők, évjáratok és házasítások mellett a kóstolt bor készítéséről is meséltek, ami a tájékozottabb résztvevőknek is hasznos volt, mert mindegyik különleges tétel volt. Az EGERSOUL Liana Extra Brut pezsgő érdekessége a türelmet igénylő degorzsálási folyamata és az olaszrizling-zengő párosítás, Korózs Dani Egri Csillag boránál az ökológiai módszerek. Böjt Gergő elmesélte, hogyan készül a Pét Nat, Szuromi Misi pedig a siller bor készítését mutatta be. Stumpf Peti Sauvignon Blanc-ja osztatlan sikert aratott, még a fajta jellegzetes ízét kevésbé kedvelő vendégek körében is, a REGE Pinot Noir Rosé pezsgője pedig nem csak az ízével, hanem lehelet finom halvány rózsaszínével is elvarázsolt. A gyönyörű helyszínek és a jégkockák közt várakozó kristály tiszta borokon áttetsző naplemente, nomeg a hűs borospoharakon kirakódó pára minden érzékszervet elbűvölt és varázslatos hangulatot teremtett, ami a lelkes résztvevőket aktív fotózásra késztetette. Érkeztek vendégek pl. Jászberényből, Szegedről, de még Skóciából is.
A Valide Szultána Fürdőromnál a Pont Gasztroműhely által készített rántott békacombra várakozva, izgalmas beszélgetések alakultak ki a borászokkal, akik a borkóstoló után csatlakoztak a csoporthoz. Szívmelengető és ösztönző volt, mennyire ismerik és értékelik egymás munkáját és stílusát, amihez hozzátettek a kölcsönös ugartások olyan változatos stílusban, mint a boraik. Izgalmas este volt izgalmas borokkal és jó beszélgetésekkel.
A következő Taste of Eger ősszel várható.

További cikkek
Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon
Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.
Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.
A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.
Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:
- Besenyei Borház
- Gál Tibor Pincészet
- Havas & Timár Pincészet
- Ostoros Családi Pincészet
- Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok
- Tóth Ferenc Pincészet
- Szuromi Családi Birtok
A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.
Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza
Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.
A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.
A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.
A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.
Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).
Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.
A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:
- Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
- Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.
Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít.
Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.
Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!
(Fotó: MTI/Purger Tamás)
Az Egri Vár Bora 2025
Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.
A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.
Pályázat és bírálat
Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.
A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.
Győztesek
A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:
- Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
- Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
- Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021
Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.
Fotók: Egri vár

