MENU

Így mesélnek a szüretről az egri borászok

2023.10.20.
Tóth Adrienn

A szüret a vége felé közeledik az Egri borvidéken. Több pince esetében már az összes szőlő a pincébe került, de vannak még gazdák, akik csak akkor nyugodhatnak meg, ha a késői érésű kék szőlők és a késői szüretelésű boroknak szánt alapanyag is beérkezik a pincekapukon. Hét egri borászat számolt be nekünk arról, hogy hol tartanak a munkával.

Drukkolj Janinak!

Bolyki Jani így vezetett be minket a szüreti időszak számára egyik legizgalmasabb kérdésébe: „Nagy tervvel vágtunk neki az idei szüretnek, szerettük volna, ha sikerül a késői hárslevelűnk utódját megtalálni ebben az évben.

Nos, ha minden jól alakul, akkor erre minden esélyünk megvan! Fantasztikus fajta a hárs, az idei szüretben készül belőle pezsgő, egri csillag, hordós hárs. Ezt a sort koronázhatja meg a késői, szóval szurkoljatok, hogy minden jól alakuljon!”

A fehérborok már kierjedtek

A Besenyei Borháznál október 15-én befejeződött a szüret a cabernet sauvignonnal. „A vártnál kevesebb, de jó minőségű gyümölcsöt szüreteltünk. A korai szőlőfajták minősége megfelelő, a közepes és a kései érésű fajtáké kiváló. A fehérborok kierjedtek, a korai vörösek préselése pedig épp jelenleg zajlik” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a Besenyei család.

Milyenek az idei újborok?

A Varsányi Pincészet már az idei borokat értékeli: „„Mi a szőlőben nő, borban ébred fel” – emlékeztet Petőfi. Szeptemberben a természet trükkjei ellenére is megmutattuk: szenvedéllyel és odafigyeléssel kivételes borok születhetnek.

A fehér- és rozé újboraink elegáns savakat és kifinomult zamatokat mutatnak, míg a vörösborok színe már most lenyűgöző. Bár az évjárat nem ígér kiemelkedőt, boraink ízvilága magáért beszél majd.”

Az egyik kedvenc őszünk

A Napvölgy Borászattól Kovács Zsófia így foglalja össze számunkra az idei szüretet: „Különleges évjáratot tudhatunk magunk mögött, nem is emlékszünk már rá, hogy mikor volt utoljára ilyen hosszú, meleg ősz; ráadásul ez jól ellensúlyozta a hűvösebb, csapadékos júniust. A kék szőlő kifejezetten jól teljesített, a Pajadoson és a Nagy-Egeden gyönyörű merlot szőlőt szüreteltünk – 22 fölötti mustfokkal –, de büszkék vagyunk a chardonnay-ra is, aminek szintén a Nagy-Eged ad otthont.

A napokban szedjük az utolsó kékfrankosokat, majd innentől kezdve a munka frontvonala áthelyeződik a pincébe: a kék szőlőknél még csak most indul az erjedés, de a fehérek is csak épp egy kicsit járnak előttük.”

Ígéretes az Irsai az idei évjáratban is

Éppen ma ér véget a szüret az Ostoros Családi Pincészetnél, amikor a cabernet franc és a cabernet sauvignon utolsó fürtjei is lekerülnek a tőkékről. Az idei évben augusztus végén kezdődhetett meg a betakarítás a szőlőkben, az időjárás pedig szerencsére kegyes volt a szüretelőkhöz. A szőlőfajták 70%-a kifejezetten jól teljesített idén, főleg a pinot noir, az olaszrizling és a merlot szerepelt jól. A kékfrankos és a leányka azonban megsínylette a tavalyi aszályt. A leszüretelt szőlő mennyisége szinte azonos a tavalyival, a minőség pedig egészen kiválónak ígérkezik.

A fehér fajták nagy része már túl van az első fejtésen, a kék szőlők pedig az erjesztőkben vannak. Az Ostoros Családi Pincészetnél november folyamán minden fehér és rozé fajtából palackba kerülnek az újborok. „Külön öröm számunkra, hogy borászaink előrejelzése szerint az Irsai Olivér tavalyi nagyon szép sikereit az idei évjárat is hordozza, a fajta kifejezetten ígéretes. Reményeink szerint ez az évjárat is szép eredményekkel szerepel majd a hazai és a nemzetközi borversenyeken” – tekint már a jövőbe az Ostoros csapata.

A cabernet franc lesz a csúcs idén

A Petrény Winerynél is beérkeztek már a szőlők a pincébe. Petrény Dalma megosztja velünk, hogy látják az idei termést: „A szüret az az időszak, amire igyekszünk felkészülni, tervezni és szervezni, de persze mindig érkeznek váratlan „meglepetések”. De nézzük, mit is tartogatott nekünk a 2023-as év!

A battonage chardonnay esetében most ér végére az erjedési folyamat a hordóban. Az illatos szőlőfajtáink az elvártat hozzák. A kék szőlők a területeknek megfelelő minőséggel érkeztek a pincébe, és ami a legszebbnek ígérkezik közülük, az a cabernet franc.”

Kovács Nimród Winery: egészséges termés, gördülékeny szüret, kiváló évjárat

„Mind minőségben, mind mennyiségben pompás szüretet zárt az egri Kovács Nimród Winery: az idei csapadékosabb nyár okozta gombás megbetegedéseket sikerült teljes mértékben elkerülni és kivédeni a szőlészek kitartó munkájának köszönhetően, így egészséges, érett, kiváló minőségű szőlő került a feldolgozóba” – összegzett Polyák István főborász. Az egri történelmi Verőszalán működő borászat szeptember 18-án kezdte a szüretet a könnyű, gyümölcsös chardonnay alapanyagával, majd a rozé és a Chill merlot következett. A Battonage chardonnay és a Sky furmint folytatta a sort, majd a pinot noir és a bikavérek alapanyagául is szolgáló merlot, kékfrankos és syrah került a tartályokba a noszvaji területekről. Szokás szerint a legvégére maradt az ikonikus Nagy-Eged hegy legtetejéről származó kékfrankos és syrah. A szüretet október 13-án, pénteken fejezte be a KNW, de természetesen a vörösborok erjesztése még folyik, és eltart egészen október végéig, november elejéig.

Polyák István szavai szerint az idei szőlő minősége átlag feletti, a mennyiség pedig területenként eltér: van, ahol kevesebb, van, ahol több termett, mint más, átlagos években, és ennek a hektikusságnak a legfőbb oka a tavalyi aszály. Összességében azonban a főborász mind a minőséggel, mind a mennyiséggel elégedett, és úgy látja, kiváló évjárat várható a 2023-as szürettől.

A cikk kiemelt képét és az Ostoros Családi Pincészet fotóját Huszár Márk, a Petrény Winery fotóját Petrény Dalma készítette.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB