MENU

Így mesélnek a szüretről az egri borászok

2023.10.20.
Tóth Adrienn

A szüret a vége felé közeledik az Egri borvidéken. Több pince esetében már az összes szőlő a pincébe került, de vannak még gazdák, akik csak akkor nyugodhatnak meg, ha a késői érésű kék szőlők és a késői szüretelésű boroknak szánt alapanyag is beérkezik a pincekapukon. Hét egri borászat számolt be nekünk arról, hogy hol tartanak a munkával.

Drukkolj Janinak!

Bolyki Jani így vezetett be minket a szüreti időszak számára egyik legizgalmasabb kérdésébe: „Nagy tervvel vágtunk neki az idei szüretnek, szerettük volna, ha sikerül a késői hárslevelűnk utódját megtalálni ebben az évben.

Nos, ha minden jól alakul, akkor erre minden esélyünk megvan! Fantasztikus fajta a hárs, az idei szüretben készül belőle pezsgő, egri csillag, hordós hárs. Ezt a sort koronázhatja meg a késői, szóval szurkoljatok, hogy minden jól alakuljon!”

A fehérborok már kierjedtek

A Besenyei Borháznál október 15-én befejeződött a szüret a cabernet sauvignonnal. „A vártnál kevesebb, de jó minőségű gyümölcsöt szüreteltünk. A korai szőlőfajták minősége megfelelő, a közepes és a kései érésű fajtáké kiváló. A fehérborok kierjedtek, a korai vörösek préselése pedig épp jelenleg zajlik” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a Besenyei család.

Milyenek az idei újborok?

A Varsányi Pincészet már az idei borokat értékeli: „„Mi a szőlőben nő, borban ébred fel” – emlékeztet Petőfi. Szeptemberben a természet trükkjei ellenére is megmutattuk: szenvedéllyel és odafigyeléssel kivételes borok születhetnek.

A fehér- és rozé újboraink elegáns savakat és kifinomult zamatokat mutatnak, míg a vörösborok színe már most lenyűgöző. Bár az évjárat nem ígér kiemelkedőt, boraink ízvilága magáért beszél majd.”

Az egyik kedvenc őszünk

A Napvölgy Borászattól Kovács Zsófia így foglalja össze számunkra az idei szüretet: „Különleges évjáratot tudhatunk magunk mögött, nem is emlékszünk már rá, hogy mikor volt utoljára ilyen hosszú, meleg ősz; ráadásul ez jól ellensúlyozta a hűvösebb, csapadékos júniust. A kék szőlő kifejezetten jól teljesített, a Pajadoson és a Nagy-Egeden gyönyörű merlot szőlőt szüreteltünk – 22 fölötti mustfokkal –, de büszkék vagyunk a chardonnay-ra is, aminek szintén a Nagy-Eged ad otthont.

A napokban szedjük az utolsó kékfrankosokat, majd innentől kezdve a munka frontvonala áthelyeződik a pincébe: a kék szőlőknél még csak most indul az erjedés, de a fehérek is csak épp egy kicsit járnak előttük.”

Ígéretes az Irsai az idei évjáratban is

Éppen ma ér véget a szüret az Ostoros Családi Pincészetnél, amikor a cabernet franc és a cabernet sauvignon utolsó fürtjei is lekerülnek a tőkékről. Az idei évben augusztus végén kezdődhetett meg a betakarítás a szőlőkben, az időjárás pedig szerencsére kegyes volt a szüretelőkhöz. A szőlőfajták 70%-a kifejezetten jól teljesített idén, főleg a pinot noir, az olaszrizling és a merlot szerepelt jól. A kékfrankos és a leányka azonban megsínylette a tavalyi aszályt. A leszüretelt szőlő mennyisége szinte azonos a tavalyival, a minőség pedig egészen kiválónak ígérkezik.

A fehér fajták nagy része már túl van az első fejtésen, a kék szőlők pedig az erjesztőkben vannak. Az Ostoros Családi Pincészetnél november folyamán minden fehér és rozé fajtából palackba kerülnek az újborok. „Külön öröm számunkra, hogy borászaink előrejelzése szerint az Irsai Olivér tavalyi nagyon szép sikereit az idei évjárat is hordozza, a fajta kifejezetten ígéretes. Reményeink szerint ez az évjárat is szép eredményekkel szerepel majd a hazai és a nemzetközi borversenyeken” – tekint már a jövőbe az Ostoros csapata.

A cabernet franc lesz a csúcs idén

A Petrény Winerynél is beérkeztek már a szőlők a pincébe. Petrény Dalma megosztja velünk, hogy látják az idei termést: „A szüret az az időszak, amire igyekszünk felkészülni, tervezni és szervezni, de persze mindig érkeznek váratlan „meglepetések”. De nézzük, mit is tartogatott nekünk a 2023-as év!

A battonage chardonnay esetében most ér végére az erjedési folyamat a hordóban. Az illatos szőlőfajtáink az elvártat hozzák. A kék szőlők a területeknek megfelelő minőséggel érkeztek a pincébe, és ami a legszebbnek ígérkezik közülük, az a cabernet franc.”

Kovács Nimród Winery: egészséges termés, gördülékeny szüret, kiváló évjárat

„Mind minőségben, mind mennyiségben pompás szüretet zárt az egri Kovács Nimród Winery: az idei csapadékosabb nyár okozta gombás megbetegedéseket sikerült teljes mértékben elkerülni és kivédeni a szőlészek kitartó munkájának köszönhetően, így egészséges, érett, kiváló minőségű szőlő került a feldolgozóba” – összegzett Polyák István főborász. Az egri történelmi Verőszalán működő borászat szeptember 18-án kezdte a szüretet a könnyű, gyümölcsös chardonnay alapanyagával, majd a rozé és a Chill merlot következett. A Battonage chardonnay és a Sky furmint folytatta a sort, majd a pinot noir és a bikavérek alapanyagául is szolgáló merlot, kékfrankos és syrah került a tartályokba a noszvaji területekről. Szokás szerint a legvégére maradt az ikonikus Nagy-Eged hegy legtetejéről származó kékfrankos és syrah. A szüretet október 13-án, pénteken fejezte be a KNW, de természetesen a vörösborok erjesztése még folyik, és eltart egészen október végéig, november elejéig.

Polyák István szavai szerint az idei szőlő minősége átlag feletti, a mennyiség pedig területenként eltér: van, ahol kevesebb, van, ahol több termett, mint más, átlagos években, és ennek a hektikusságnak a legfőbb oka a tavalyi aszály. Összességében azonban a főborász mind a minőséggel, mind a mennyiséggel elégedett, és úgy látja, kiváló évjárat várható a 2023-as szürettől.

A cikk kiemelt képét és az Ostoros Családi Pincészet fotóját Huszár Márk, a Petrény Winery fotóját Petrény Dalma készítette.

További cikkek

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB