MENU

Így mesélnek a szüretről az egri borászok

2023.10.20.
Tóth Adrienn

A szüret a vége felé közeledik az Egri borvidéken. Több pince esetében már az összes szőlő a pincébe került, de vannak még gazdák, akik csak akkor nyugodhatnak meg, ha a késői érésű kék szőlők és a késői szüretelésű boroknak szánt alapanyag is beérkezik a pincekapukon. Hét egri borászat számolt be nekünk arról, hogy hol tartanak a munkával.

Drukkolj Janinak!

Bolyki Jani így vezetett be minket a szüreti időszak számára egyik legizgalmasabb kérdésébe: „Nagy tervvel vágtunk neki az idei szüretnek, szerettük volna, ha sikerül a késői hárslevelűnk utódját megtalálni ebben az évben.

Nos, ha minden jól alakul, akkor erre minden esélyünk megvan! Fantasztikus fajta a hárs, az idei szüretben készül belőle pezsgő, egri csillag, hordós hárs. Ezt a sort koronázhatja meg a késői, szóval szurkoljatok, hogy minden jól alakuljon!”

A fehérborok már kierjedtek

A Besenyei Borháznál október 15-én befejeződött a szüret a cabernet sauvignonnal. „A vártnál kevesebb, de jó minőségű gyümölcsöt szüreteltünk. A korai szőlőfajták minősége megfelelő, a közepes és a kései érésű fajtáké kiváló. A fehérborok kierjedtek, a korai vörösek préselése pedig épp jelenleg zajlik” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a Besenyei család.

Milyenek az idei újborok?

A Varsányi Pincészet már az idei borokat értékeli: „„Mi a szőlőben nő, borban ébred fel” – emlékeztet Petőfi. Szeptemberben a természet trükkjei ellenére is megmutattuk: szenvedéllyel és odafigyeléssel kivételes borok születhetnek.

A fehér- és rozé újboraink elegáns savakat és kifinomult zamatokat mutatnak, míg a vörösborok színe már most lenyűgöző. Bár az évjárat nem ígér kiemelkedőt, boraink ízvilága magáért beszél majd.”

Az egyik kedvenc őszünk

A Napvölgy Borászattól Kovács Zsófia így foglalja össze számunkra az idei szüretet: „Különleges évjáratot tudhatunk magunk mögött, nem is emlékszünk már rá, hogy mikor volt utoljára ilyen hosszú, meleg ősz; ráadásul ez jól ellensúlyozta a hűvösebb, csapadékos júniust. A kék szőlő kifejezetten jól teljesített, a Pajadoson és a Nagy-Egeden gyönyörű merlot szőlőt szüreteltünk – 22 fölötti mustfokkal –, de büszkék vagyunk a chardonnay-ra is, aminek szintén a Nagy-Eged ad otthont.

A napokban szedjük az utolsó kékfrankosokat, majd innentől kezdve a munka frontvonala áthelyeződik a pincébe: a kék szőlőknél még csak most indul az erjedés, de a fehérek is csak épp egy kicsit járnak előttük.”

Ígéretes az Irsai az idei évjáratban is

Éppen ma ér véget a szüret az Ostoros Családi Pincészetnél, amikor a cabernet franc és a cabernet sauvignon utolsó fürtjei is lekerülnek a tőkékről. Az idei évben augusztus végén kezdődhetett meg a betakarítás a szőlőkben, az időjárás pedig szerencsére kegyes volt a szüretelőkhöz. A szőlőfajták 70%-a kifejezetten jól teljesített idén, főleg a pinot noir, az olaszrizling és a merlot szerepelt jól. A kékfrankos és a leányka azonban megsínylette a tavalyi aszályt. A leszüretelt szőlő mennyisége szinte azonos a tavalyival, a minőség pedig egészen kiválónak ígérkezik.

A fehér fajták nagy része már túl van az első fejtésen, a kék szőlők pedig az erjesztőkben vannak. Az Ostoros Családi Pincészetnél november folyamán minden fehér és rozé fajtából palackba kerülnek az újborok. „Külön öröm számunkra, hogy borászaink előrejelzése szerint az Irsai Olivér tavalyi nagyon szép sikereit az idei évjárat is hordozza, a fajta kifejezetten ígéretes. Reményeink szerint ez az évjárat is szép eredményekkel szerepel majd a hazai és a nemzetközi borversenyeken” – tekint már a jövőbe az Ostoros csapata.

A cabernet franc lesz a csúcs idén

A Petrény Winerynél is beérkeztek már a szőlők a pincébe. Petrény Dalma megosztja velünk, hogy látják az idei termést: „A szüret az az időszak, amire igyekszünk felkészülni, tervezni és szervezni, de persze mindig érkeznek váratlan „meglepetések”. De nézzük, mit is tartogatott nekünk a 2023-as év!

A battonage chardonnay esetében most ér végére az erjedési folyamat a hordóban. Az illatos szőlőfajtáink az elvártat hozzák. A kék szőlők a területeknek megfelelő minőséggel érkeztek a pincébe, és ami a legszebbnek ígérkezik közülük, az a cabernet franc.”

Kovács Nimród Winery: egészséges termés, gördülékeny szüret, kiváló évjárat

„Mind minőségben, mind mennyiségben pompás szüretet zárt az egri Kovács Nimród Winery: az idei csapadékosabb nyár okozta gombás megbetegedéseket sikerült teljes mértékben elkerülni és kivédeni a szőlészek kitartó munkájának köszönhetően, így egészséges, érett, kiváló minőségű szőlő került a feldolgozóba” – összegzett Polyák István főborász. Az egri történelmi Verőszalán működő borászat szeptember 18-án kezdte a szüretet a könnyű, gyümölcsös chardonnay alapanyagával, majd a rozé és a Chill merlot következett. A Battonage chardonnay és a Sky furmint folytatta a sort, majd a pinot noir és a bikavérek alapanyagául is szolgáló merlot, kékfrankos és syrah került a tartályokba a noszvaji területekről. Szokás szerint a legvégére maradt az ikonikus Nagy-Eged hegy legtetejéről származó kékfrankos és syrah. A szüretet október 13-án, pénteken fejezte be a KNW, de természetesen a vörösborok erjesztése még folyik, és eltart egészen október végéig, november elejéig.

Polyák István szavai szerint az idei szőlő minősége átlag feletti, a mennyiség pedig területenként eltér: van, ahol kevesebb, van, ahol több termett, mint más, átlagos években, és ennek a hektikusságnak a legfőbb oka a tavalyi aszály. Összességében azonban a főborász mind a minőséggel, mind a mennyiséggel elégedett, és úgy látja, kiváló évjárat várható a 2023-as szürettől.

A cikk kiemelt képét és az Ostoros Családi Pincészet fotóját Huszár Márk, a Petrény Winery fotóját Petrény Dalma készítette.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB