MENU

Idén új helyszínen ünnepeljük az Egri Bikavér Hungarikumot

2024.08.07.

Az Egri Bikavér 2017-ben került be a jelenleg 92 tagú „nemzeti értékválogatottba”. Miért lehet az Egri Bikavér Hungarikum? Miért jó ez Egernek és legfőképp miért jó ez a borkedvelőknek?

Az Egri Bikavér, mint részletes szabályzat alapján készülő terroire cuvée, bor-szakmai elismertségét hazai és nemzetközi eredményei fémjelzik. Nem is akárhogyan, a borvilág „olimpiai aranyérmét”, a Decanter World Wine Awards Platinum, Best in show díját is egy Egri Bikavérnek sikerült elnyernie 2021-ben. Ez a 97 pontos bor a St. Andrea Borászat 2017-es Nagy Eged Grand Superior Bikvére. Emellett számos egri bortermelő Egri Bikavérei büszkélkedhetnek különböző díjakkal.

A minőségi garancia azonban csak az egyik, bár kétségtelenül alapvető feltétele a Hungaricum brandnek. Emellett akkor tekint a Nemzeti Értéktár Bizottság egy nevezett értéket a „magyarság csúcsteljesítményének, amelynek az élményét tovább kell mentenünk a következő generációknak és meg kell ismertetnünk a világgal”, ha az a magyarságra, illetve annak egy közösségére jellemző, egyedi és különleges „csúcsteljesítmény”. A jelölési procedúra alulról építkező folyamata pedig azt igényli, hogy a jelölő földrajzi vagy szakmai közösség maga is értékesnek és saját identitása részének tartsa a jelölt értéket.

Az Egri Borvidék már 1997-ben, az első szabályzat megalkotásakor kimondta az Egri Bikavér közösségi és gazdasági értékét és elindulhatott „a legegribb bor” minőségi megújulása és a szocialista tömegtermelés következtében kissé megtépázott hírnevének visszaszerzése. 2003-ban az eredetvédettség és az új, alapos és korszerű szabályzat a fejlődés újabb állomását jelentette, amit a Hungarikum cím elnyerésekor már számos szakmai díj is igazolt, de a törekvés a tökéletes Egri Bikavér elkészítésére ma is jellemző az elkötelezett egri borászatokban.

Az egri borász közösségben teljes az egyetértés abban, hogy az Egri Bikavér az egri borvidék ezeréves töretlen bortermelési hagyományának, terroir adottságainak, az egri borászok mindig innovatív szemléletének, sőt az egri kultúra pezsgő sokszínűségének is tökéletes szimbólikus manifesztációja. Ezért az újkori szabályzat készítésekor figyelembe vették a vallonoktól a rácokon átívelő, filoxérát követő, de még a szocializmusban bevezetett változásokat is a történelmi folyamatosság részeként kezelve. Az Egri Bikavér történetéről és irodalmi kapcsolatairól számos könyv született, melyek megmutatják, mennyire fontos része ez a bor az egri identitásnak. Egy rövid összefoglalót ebben a cikkben olvashattok.

A szabályozás nagyszerűsége, hogy a kötöttségek mellett teret enged a borászok intuíciójának és kreativitásának is. Az egri terroire különlegessége a mikroklimatikus, talajbeli és szőlőfajtákban is megjelenő sokszínűség, mely már a superior Egri Bikavérekben is megjelenik, a csúcsminőséget jelentő, dűlőszeletált grand superior kategóriában pedig elvárás. Az Egri Bikavérben a térség és a világ találkozik – a világfajta szőlők találkoznak a tájfajtákkal, a hagyományos hordó érlelés a korszerű szőlőműveléssel, a múlt a jövővel.

Ezen adottságai valódi szellemi csúcsteljesítményt zárnak palackba és méltán teszik alkalmassá a büszkén viselt Hungarikum címre. Az élénkülő nemzetközi agrár marketingnek köszönhetően, egyre több országba jutnak el szervezetten a Hungarikum termékek, közöttük az Egri Bikavér is, ezzel növelve nemzetközi ismertségét. A magyar vendégek 85 %-nak már most is értékgaranciát jelent és szívesen, sőt büszkén választanak hungarikum termékeket

Október 18-án az Egri Bikavér születésnapján, 2024-ben is megünnepeljük és megmutatjuk minden érdeklődőnek ennek a fantasztikus hungarikumnak a sokszínűségét egy varázslatos történelmi helyszínen, mely a restaurálás és korszerűsítés után ezzel a rendezvénnyel nyitja meg kapuit a közönség előtt. Az ezt követő héten a Hungarikum Egri Bikavér gasztro- és történeti kapcsolódásaiba is bele lehet kóstolni, több izgalmas program keretében. A részletes programot itt olvashatjátok.

A jövőben pedig körüljárjuk az Egri Bikavér kapcsolódásait számos más izgalmas Hungarikummal. Vajon hány olvasót lepünk meg azzal a ténnyel, hogy a természeti környezet kategóriában Hungarikum a „Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra emlékei”, melyek az egri borvidék dűlői közötti erdőségekben megbúvó rejtélyes ősi objektumok, számos titok őrzői.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB