MENU

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.04.01.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire számíthatnak a vendégek az idei esemény alkalmával.

A Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete rendszeresen szervez nagyszabású kóstolóprogramokat. Szerinted mi különbözteti meg a Hungarikum Pikniket?

Minden alkalommal igyekszünk színes programot biztosítani az idelátogatóknak, de most egy olyan borunk – az egri bikavér – látja vendégül a többi hungarikumot, amire több mint 150 éve lehetünk büszkék.

Az ünneplésen és a szórakozáson kívül egy percre érdemes azon generációk munkájára gondolni, akik a több száz éve tartó hagyományokat felépítették, fenntartották, akik szakmai elhivatottságának, gondos munkájának eredménye, hogy az itt bemutatott termékek hungarikumok lehetnek. Ezen a napon az elődeinknek is köszönetet mondunk azzal, hogy visszanézünk egy kicsit az időben.

A rendezvény során két hungarikum bortúra kerül megvalósításra. Hogyan zajlik egy ilyen esemény?

Előzetes regisztrációt követően a meghatározott időpontban a kijelölt túravezető fogadja a csoportot, majd pincéről pincére kíséri őket. Két pince között érdekes történeteket hallhatnak például Magyarország bortörténetéről, az Egri borvidék kialakulásáról, a bikavér történetéről, a Szépasszony-völgyről…

Te állítottad össze a bortúrák borsorát. Milyen szempontok szerint és hogyan válogattál?

A túrára jelentkező borászatok nagyrésze megjelölt egy bikavért és egy alternatív bort. Ez lehetőséget adott arra, hogy ne csak a bikavérekre, hanem más autochton fajtákra is fókuszáljunk. Amik bár nem hungarikumok, de színesítik a magyar borpalettát. A borokat ezen kívül kóstolási sorrendbe állítottam a borbesorolás szempontjai alapján.

Sokszínű lesz a Hungarikum Piknik programja is. Mit ajánlanál különösen a vendégek figyelmébe?

Fantasztikus ételek lesznek kóstolhatók. Akik hosszabb időt el tudnak tölteni ezen a két napon nálunk, mindenképpen nézzék meg „A kézművesség ezer éve” kiállítást, ahol több mint 70 kiállító vesz részt. Népzenei koncertek és táncház is lesz, és persze a kicsikre is gondunk mindig: vasárnap bábszínházzal lepjük meg a lurkókat.

Annyi jobbnál jobb pince van a Szépasszony-völgyben: lehetőségünk van betérni több pincébe és ismerkedni a borokkal, és akár még a borászokkal is találkozhatunk, akik sok mindent tudnak mesélni arról az alkotásról, ami a pince mélyén folyik.

A pince saját kínálatából mely bort ajánlanád a rendezvényen, amit nem érdemes kihagyni, és miért pont ezt?

Az extra túrába is a Szilas borunkat ajánlottam, és ezt ajánlom mindenkinek megkóstolásra. Egy évvel ezelőtt covidban elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk a napokban lenne 53 éves. Szilas a barátom volt, és a bor az ő tiszteletére készült. Aki emlékezni szeretne egy korty borral rá, akkor ezt ez alkalommal megteheti.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB