MENU

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.04.01.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire számíthatnak a vendégek az idei esemény alkalmával.

A Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete rendszeresen szervez nagyszabású kóstolóprogramokat. Szerinted mi különbözteti meg a Hungarikum Pikniket?

Minden alkalommal igyekszünk színes programot biztosítani az idelátogatóknak, de most egy olyan borunk – az egri bikavér – látja vendégül a többi hungarikumot, amire több mint 150 éve lehetünk büszkék.

Az ünneplésen és a szórakozáson kívül egy percre érdemes azon generációk munkájára gondolni, akik a több száz éve tartó hagyományokat felépítették, fenntartották, akik szakmai elhivatottságának, gondos munkájának eredménye, hogy az itt bemutatott termékek hungarikumok lehetnek. Ezen a napon az elődeinknek is köszönetet mondunk azzal, hogy visszanézünk egy kicsit az időben.

A rendezvény során két hungarikum bortúra kerül megvalósításra. Hogyan zajlik egy ilyen esemény?

Előzetes regisztrációt követően a meghatározott időpontban a kijelölt túravezető fogadja a csoportot, majd pincéről pincére kíséri őket. Két pince között érdekes történeteket hallhatnak például Magyarország bortörténetéről, az Egri borvidék kialakulásáról, a bikavér történetéről, a Szépasszony-völgyről…

Te állítottad össze a bortúrák borsorát. Milyen szempontok szerint és hogyan válogattál?

A túrára jelentkező borászatok nagyrésze megjelölt egy bikavért és egy alternatív bort. Ez lehetőséget adott arra, hogy ne csak a bikavérekre, hanem más autochton fajtákra is fókuszáljunk. Amik bár nem hungarikumok, de színesítik a magyar borpalettát. A borokat ezen kívül kóstolási sorrendbe állítottam a borbesorolás szempontjai alapján.

Sokszínű lesz a Hungarikum Piknik programja is. Mit ajánlanál különösen a vendégek figyelmébe?

Fantasztikus ételek lesznek kóstolhatók. Akik hosszabb időt el tudnak tölteni ezen a két napon nálunk, mindenképpen nézzék meg „A kézművesség ezer éve” kiállítást, ahol több mint 70 kiállító vesz részt. Népzenei koncertek és táncház is lesz, és persze a kicsikre is gondunk mindig: vasárnap bábszínházzal lepjük meg a lurkókat.

Annyi jobbnál jobb pince van a Szépasszony-völgyben: lehetőségünk van betérni több pincébe és ismerkedni a borokkal, és akár még a borászokkal is találkozhatunk, akik sok mindent tudnak mesélni arról az alkotásról, ami a pince mélyén folyik.

A pince saját kínálatából mely bort ajánlanád a rendezvényen, amit nem érdemes kihagyni, és miért pont ezt?

Az extra túrába is a Szilas borunkat ajánlottam, és ezt ajánlom mindenkinek megkóstolásra. Egy évvel ezelőtt covidban elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk a napokban lenne 53 éves. Szilas a barátom volt, és a bor az ő tiszteletére készült. Aki emlékezni szeretne egy korty borral rá, akkor ezt ez alkalommal megteheti.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB