MENU

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.04.01.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire számíthatnak a vendégek az idei esemény alkalmával.

A Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete rendszeresen szervez nagyszabású kóstolóprogramokat. Szerinted mi különbözteti meg a Hungarikum Pikniket?

Minden alkalommal igyekszünk színes programot biztosítani az idelátogatóknak, de most egy olyan borunk – az egri bikavér – látja vendégül a többi hungarikumot, amire több mint 150 éve lehetünk büszkék.

Az ünneplésen és a szórakozáson kívül egy percre érdemes azon generációk munkájára gondolni, akik a több száz éve tartó hagyományokat felépítették, fenntartották, akik szakmai elhivatottságának, gondos munkájának eredménye, hogy az itt bemutatott termékek hungarikumok lehetnek. Ezen a napon az elődeinknek is köszönetet mondunk azzal, hogy visszanézünk egy kicsit az időben.

A rendezvény során két hungarikum bortúra kerül megvalósításra. Hogyan zajlik egy ilyen esemény?

Előzetes regisztrációt követően a meghatározott időpontban a kijelölt túravezető fogadja a csoportot, majd pincéről pincére kíséri őket. Két pince között érdekes történeteket hallhatnak például Magyarország bortörténetéről, az Egri borvidék kialakulásáról, a bikavér történetéről, a Szépasszony-völgyről…

Te állítottad össze a bortúrák borsorát. Milyen szempontok szerint és hogyan válogattál?

A túrára jelentkező borászatok nagyrésze megjelölt egy bikavért és egy alternatív bort. Ez lehetőséget adott arra, hogy ne csak a bikavérekre, hanem más autochton fajtákra is fókuszáljunk. Amik bár nem hungarikumok, de színesítik a magyar borpalettát. A borokat ezen kívül kóstolási sorrendbe állítottam a borbesorolás szempontjai alapján.

Sokszínű lesz a Hungarikum Piknik programja is. Mit ajánlanál különösen a vendégek figyelmébe?

Fantasztikus ételek lesznek kóstolhatók. Akik hosszabb időt el tudnak tölteni ezen a két napon nálunk, mindenképpen nézzék meg „A kézművesség ezer éve” kiállítást, ahol több mint 70 kiállító vesz részt. Népzenei koncertek és táncház is lesz, és persze a kicsikre is gondunk mindig: vasárnap bábszínházzal lepjük meg a lurkókat.

Annyi jobbnál jobb pince van a Szépasszony-völgyben: lehetőségünk van betérni több pincébe és ismerkedni a borokkal, és akár még a borászokkal is találkozhatunk, akik sok mindent tudnak mesélni arról az alkotásról, ami a pince mélyén folyik.

A pince saját kínálatából mely bort ajánlanád a rendezvényen, amit nem érdemes kihagyni, és miért pont ezt?

Az extra túrába is a Szilas borunkat ajánlottam, és ezt ajánlom mindenkinek megkóstolásra. Egy évvel ezelőtt covidban elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk a napokban lenne 53 éves. Szilas a barátom volt, és a bor az ő tiszteletére készült. Aki emlékezni szeretne egy korty borral rá, akkor ezt ez alkalommal megteheti.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB