MENU

Hogyan legyen szüreti élménye egy tömegkerülő meditatív léleknek? | Szüretről szubjektíven az Egri Borvidéken

2024.09.01.

Maradjunk egy kicsit még az Nagy-Eged hegyen. Egy barátom mutatta nekem először, hogy a szüret az 536 m magas hegy tetejéről nézve igazán különleges élmény, kifejezetten jó szórakozás szemlélődő karaktereknek. Már az ősszel sárgától bordóig terjedő színorgiában pompázó cserszömörce bokrok között felvezető út is megalapozza a hangulatot. A hegy tetején, a kereszt alatti sziklákról egy Felsőtárkánytól Ostorosig tartó, erdőkkel és rengeteg szőlőültetvénnyel tarkított, 300 fokos panoráma tárul azok elé, akik felküzdötték magukat. Tiszta időben még az egerszalóki, verpeléti dombok is látszanak, sőt Kékestető is. Szüret idején, szeptembertől novemberig egy, de inkább több közelebbi dűlőben nyüzsögnek az emberek. A hegytetőre felhallatszik a metszőollók csattogása, a szüretelők zsongása, nevetése, sokszor éneklése. A különféle traktorok, hatalmas szüretelő gépek járnak lassan oda-vissza, mintha szarvasbogarak lennének egy hangyabolyban. Ha szerencsénk van, találkozhatunk néhány dűlők fölött repkedő siklóernyőssel is. Délre tekintve, a szembeni Tót hegy lábánál, a Noszvajra vezető út túloldalán a Bukolyi Marcell Winefarm fehér épületegyüttese látszik. Előzetes egyeztetéssel megkóstolhatók a Nagy Eged szoknyáján elterülő dűlőik terméséből készült organikus boraik. Nekik nem kell messzire vinni a szőlőiket. Nem úgy sok más borászatnak, mint pl. a szomszédos dűlőkből szüretelő, de a Verőszalai pincesori pincében feldolgozó, két ígéretes fiatal szőlész-borászának, Korózs Daninak és Soóváry Bencének.

Szüret és ünnep a városban és a faluban

Az egri borvidék másik érdekessége, hogy a szőlők a települések körüli hegyen vannak, de a pincészetek jelentős része a településeken belül. Egerben a város területén több helyen vannak tufába vájt vagy épített pincesorok.

Nekünk egrieknek ezért megszokott látvány a városban tele konténerekkel pöfögő traktorok és teherautók, amik húzzák maguk után az édes szőlő már mustba hajló illatát. Valljuk be, nem csak a kisgyerekek, hanem titokban mindannyian szeretjük a traktorokat, a kombájnokat és minden nagy munkagépet, ugye?

Az északi városrészben a Verőszala már említett borászati, a Belvárosban a Gál Tibor Fúzió és az érsekség pincéi ismertebbek, persze nem annyira, mint a Szépasszony völgy Eger nyugati részén, ahol ma már a nagyobb, minőségi pincészetek is várják az igényes borkedvelőket modern látványpincéikben. Ez a szüreti fesztivál fő helyszíne is. Itt lehet szeptemberben traktor felvonulásnak szurkolni, mustot kóstolni, koncerten táncolni. Ünnepelni a szüretet és a jó egri bort.

Eger szélén az Andornaktályára vezető Kistályai út – Losonczy-völgy háromszögben és az Ostorosra vezető Nagykőporoson lehet izgalmas rendezvényhelyszínként is szolgáló borászatokat találni a Google térképen. Ha már elindulunk Egerből, menjünk tovább a szintén kitűnő borászatokban gazdag agglomerációs falvakba. Mivel szeretem a sillert és a humort, az én kedvencem a Szuromi Birtok „Andornakon”, ahogy errefelé hívjuk röviden a borvidék nem csak leghosszabb nevű, de ténylegesen is leghosszabb faluját.

A borvidék más falvaiban is találunk izgalmas pincészeteket a településközpontokban, pl. Verpeléten a Varsányi Borházat, Feldebrőn az Árpád kori templom mellett a Hárs Pincét. Ezt a kettőt kerékpárral is összeköthetjük, védett kerékpárúton kerekezve.

Egerszalókon a St. Andrea Szőlőbirtok (https://standrea.com/) központját a fürdőhöz közel találjuk meg. Szalókon augusztus 31-én lehet csatlakozni a szüreti felvonuláshoz és a szüretindító bortúrához. Lesz mulatság, szüreti játékok és kézműves vásár is. Apropó Egerszalók. Gombászás közben fedeztem fel, hogy a hőforráshoz közeli Öreg hegyről éppoly csodásan belátni az Egerszalók körüli szőlőket, mint az egrieket az Egedről. Ősszel a legszínpompásabbak a szőlőhegyek, mert mindegyik szőlőfajta lombja másképpen színesedik.

Finom egyáltalán a borszőlő?

Ha már szüret, ne restelljük megszemlélni közelről is a szőlőt. Ilyenkor szüret idején a legínycsiklandóbbak. Az érett egészséges fürtök pompásak, különösen a terméskorlátozott ültetvényeken és ahány fajta, annyi forma és szín. Félve írom le azoknak, akik még nem kóstoltak borszőlőt, hogy ne várják tőlük a csemegeszőlők egyértelmű finomságát. A csemegeszőlő lédúsabb, magja kisebb. A borszőlő héja keményebb és különösen a kék fajták íze fanyarabb és savasabb a csemegeszőlőénél. Egyes borszőlő fajták azért frissen is jóízűek, mint pl. az egri borvidéken is elterjedt kékfrankos, kadarka és a pinot noir vagy a fehérek közül a hárslevelű. A legfinomabb mégiscsak a frissen préselt must. Jöjjenek el az Egri Borvidékre és kóstolják meg mielőtt hordóba illetve tartályba kerül.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Bukolyi Marcell – Az Év Egri Szőlőtermelője

2025.10.21.

„Számunkra a Bikavér a jövő záloga.”

Bukolyi Marcell – Az Év Egri Szőlőtermelője

Mit jelent az nektek, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Egyszerre ajándék és kötelesség. A világ egyik legnagyobb ökológiai potenciállal rendelkező borvidékének a szívében, a Nagy-Eged-hegy lábánál élhetünk és gazdálkodhatunk. Ez a hely a legnagyszerűbb borok elkészítésének lehetőségével ajándékoz meg bennünket, amely lehetőséggel kötelezően élnünk kell. Mindent alá kell rendelnünk annak, hogy ennek a csodás termőhelynek azt egyedi karaktere a borainkon keresztül érvényre jusson.

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

A jó egri bor telt, tartalmas, gazdag ugyanakkor jóivású és szerethető. Az Egri Borvidék hihetetlenül sokszínű és széles skálán mozgó borstílusokat képvisel, mindezekben mégis közös nevező a hűvös elegancia és a kifinomult egyensúly.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A bikavér a borvidékünk elsőszámú legendája és brandje, így ő számunkra a jövő záloga is.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

 A prémium szegmens fogyasztói ma már minden esetleges korábbi előítélettől mentesen, a legnagyobb lelkesedéssel fogyasztják a felső kategóriás Egri Bikavéreket. A bizalmukat az évről évre konzisztensen magas minőségű Egri Bikavér borainkkal sikerült elnyerni. Az alsó kategóriákra nincs rálátásom, az kissé más műfaj.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

 Hiszünk abban, hogy az Egri Borvidék zászlóshajója az Egri Bikavér lesz a jövőben is. Ez a bor tud minket megfogalmazni, elhelyezni a koordináta rendszerben és előkelő pozícióba juttatni a világ bortérképén. Azon kell dolgoznunk, hogy a lehető legnagyszerűbb Egri Bikavér borokat készítsük el (és a kollégáinkat is erre ösztönözzük), amelyek örömöt okoznak a hazai fogyasztóinknak, és nemzetközi figyelemre is számot tarthatnak.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

 Úgy érzem, hogy mindnyájan megérdemeltük az elismerést! Büszke vagyok a barátaim országos sikerére, és természetesen a saját helyi sikerem is büszkeséggel tölt el. 

TOVÁBB