MENU

Hogyan legyen szüreti élménye egy tömegkerülő meditatív léleknek? | Szüretről szubjektíven az Egri Borvidéken

2024.09.01.

Maradjunk egy kicsit még az Nagy-Eged hegyen. Egy barátom mutatta nekem először, hogy a szüret az 536 m magas hegy tetejéről nézve igazán különleges élmény, kifejezetten jó szórakozás szemlélődő karaktereknek. Már az ősszel sárgától bordóig terjedő színorgiában pompázó cserszömörce bokrok között felvezető út is megalapozza a hangulatot. A hegy tetején, a kereszt alatti sziklákról egy Felsőtárkánytól Ostorosig tartó, erdőkkel és rengeteg szőlőültetvénnyel tarkított, 300 fokos panoráma tárul azok elé, akik felküzdötték magukat. Tiszta időben még az egerszalóki, verpeléti dombok is látszanak, sőt Kékestető is. Szüret idején, szeptembertől novemberig egy, de inkább több közelebbi dűlőben nyüzsögnek az emberek. A hegytetőre felhallatszik a metszőollók csattogása, a szüretelők zsongása, nevetése, sokszor éneklése. A különféle traktorok, hatalmas szüretelő gépek járnak lassan oda-vissza, mintha szarvasbogarak lennének egy hangyabolyban. Ha szerencsénk van, találkozhatunk néhány dűlők fölött repkedő siklóernyőssel is. Délre tekintve, a szembeni Tót hegy lábánál, a Noszvajra vezető út túloldalán a Bukolyi Marcell Winefarm fehér épületegyüttese látszik. Előzetes egyeztetéssel megkóstolhatók a Nagy Eged szoknyáján elterülő dűlőik terméséből készült organikus boraik. Nekik nem kell messzire vinni a szőlőiket. Nem úgy sok más borászatnak, mint pl. a szomszédos dűlőkből szüretelő, de a Verőszalai pincesori pincében feldolgozó, két ígéretes fiatal szőlész-borászának, Korózs Daninak és Soóváry Bencének.

Szüret és ünnep a városban és a faluban

Az egri borvidék másik érdekessége, hogy a szőlők a települések körüli hegyen vannak, de a pincészetek jelentős része a településeken belül. Egerben a város területén több helyen vannak tufába vájt vagy épített pincesorok.

Nekünk egrieknek ezért megszokott látvány a városban tele konténerekkel pöfögő traktorok és teherautók, amik húzzák maguk után az édes szőlő már mustba hajló illatát. Valljuk be, nem csak a kisgyerekek, hanem titokban mindannyian szeretjük a traktorokat, a kombájnokat és minden nagy munkagépet, ugye?

Az északi városrészben a Verőszala már említett borászati, a Belvárosban a Gál Tibor Fúzió és az érsekség pincéi ismertebbek, persze nem annyira, mint a Szépasszony völgy Eger nyugati részén, ahol ma már a nagyobb, minőségi pincészetek is várják az igényes borkedvelőket modern látványpincéikben. Ez a szüreti fesztivál fő helyszíne is. Itt lehet szeptemberben traktor felvonulásnak szurkolni, mustot kóstolni, koncerten táncolni. Ünnepelni a szüretet és a jó egri bort.

Eger szélén az Andornaktályára vezető Kistályai út – Losonczy-völgy háromszögben és az Ostorosra vezető Nagykőporoson lehet izgalmas rendezvényhelyszínként is szolgáló borászatokat találni a Google térképen. Ha már elindulunk Egerből, menjünk tovább a szintén kitűnő borászatokban gazdag agglomerációs falvakba. Mivel szeretem a sillert és a humort, az én kedvencem a Szuromi Birtok „Andornakon”, ahogy errefelé hívjuk röviden a borvidék nem csak leghosszabb nevű, de ténylegesen is leghosszabb faluját.

A borvidék más falvaiban is találunk izgalmas pincészeteket a településközpontokban, pl. Verpeléten a Varsányi Borházat, Feldebrőn az Árpád kori templom mellett a Hárs Pincét. Ezt a kettőt kerékpárral is összeköthetjük, védett kerékpárúton kerekezve.

Egerszalókon a St. Andrea Szőlőbirtok (https://standrea.com/) központját a fürdőhöz közel találjuk meg. Szalókon augusztus 31-én lehet csatlakozni a szüreti felvonuláshoz és a szüretindító bortúrához. Lesz mulatság, szüreti játékok és kézműves vásár is. Apropó Egerszalók. Gombászás közben fedeztem fel, hogy a hőforráshoz közeli Öreg hegyről éppoly csodásan belátni az Egerszalók körüli szőlőket, mint az egrieket az Egedről. Ősszel a legszínpompásabbak a szőlőhegyek, mert mindegyik szőlőfajta lombja másképpen színesedik.

Finom egyáltalán a borszőlő?

Ha már szüret, ne restelljük megszemlélni közelről is a szőlőt. Ilyenkor szüret idején a legínycsiklandóbbak. Az érett egészséges fürtök pompásak, különösen a terméskorlátozott ültetvényeken és ahány fajta, annyi forma és szín. Félve írom le azoknak, akik még nem kóstoltak borszőlőt, hogy ne várják tőlük a csemegeszőlők egyértelmű finomságát. A csemegeszőlő lédúsabb, magja kisebb. A borszőlő héja keményebb és különösen a kék fajták íze fanyarabb és savasabb a csemegeszőlőénél. Egyes borszőlő fajták azért frissen is jóízűek, mint pl. az egri borvidéken is elterjedt kékfrankos, kadarka és a pinot noir vagy a fehérek közül a hárslevelű. A legfinomabb mégiscsak a frissen préselt must. Jöjjenek el az Egri Borvidékre és kóstolják meg mielőtt hordóba illetve tartályba kerül.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB