MENU

Hogy kerül a buborék az egri borba?

2022.09.09.
Kriston Orsi

Egerrel kapcsolatban ritkán kerül szóba a pezsgő, pedig egyre több pincészet áll elő valamilyen buborékos tétellel. Ünnepeken, esküvőn, koncerten, reggeli mellé vagy esténként csillagnézéshez – minden alkalomra találunk valamit.

A gyöngyöző bűvöletében

Tarjányi Gyula pincészete többek között azért is különleges, mert a gyöngyözőbor nem egy idő után került bele a szortimentbe, hanem egyenesen ez volt az első dolog, amit palackba töltöttek.

„Mikor megvettem a pincét, azt mondta a feleségem, hogy szó sem lehet arról, hogy bort is készítsek, de mivel nagyon szerette a gyöngyözőborokat, egyszer végül azt mondta, hogy gyöngyözőt készíthetek, azzal kipróbálhatom magamat” – meséli.

Nem tudta, mekkora fába vágta a fejszéjét, ugyanis akkoriban, a kétezres évek elején még kevesen készítettek gyöngyözőket.

Egerben, mint oly sok más területen, ezen is id. Gál Tibor kísérletezett elsőként: egy rozé gyöngyöző tételt készített az izsáki állami gazdaságban, de az itteni gépeket óriási mennyiséghez tervezték, egy kis pincészet tételét elnyelték volna a csövek.

Tarjányi Gyula végigjárta a tucatnál is kevesebb pincét, ahol akkoriban készült gyöngyöző; azt is felmérte, mennyibe kerülne olasz gépeket importálni, végül úgy döntött, inkább maga tervezi a berendezést, a szaktudása mérnökként szerencsére megvolt hozzá.

Kutatásai során számos mesterembert talált, akik kivették a részüket a fejlesztésből, mint az egri Rácz János Mária utcai kisiparos, de Bene Tivadar szódás ezeréves alkatrészeivel is kísérletezett. Végül Dunaharasztiból Smár János ellennyomásos sörtöltőfejeinek átalakításával készült el a próbagép, ami olyan jól sikerült, hogy kisebb-nagyobb átalakításokkal a mai napig üzemben van.

A Tarjányi Pince háromféle gyöngyözőbort készít jelenleg: a fehér száraz cuvée illatos és neutrális fajták házasítása, tramini, zenit, bianka és cserszegi kerül bele, illatos, könnyű, gyümölcsös nyári borra hangolva. A rozé szintén száraz, általában pinot noirból szokott készülni, ha alkalmas az évjárat (a borász meggyőződése, hogy a pinot rozéban verhetetlen), ám tavaly például kékfrankosból és merlot-ból készült.

Készül egy édesebb tétel is leállított erjesztéses módszerrel: ehhez a tartályban erjedő bor forrását megállítják, amikor megfelelőnek ítélik a cukor és az alkohol mennyiségét a borban, a Tarjányi Pincénél ez a pillanat általában 40–50 g maradék cukornál jön el. Ez a gyöngyöző 100% cserszegi, amiből kedves, behízelgő bort kóstolhatunk.

“Az olaszok ezt a bort Astiban ottonel muskotályból készítik; valószínűleg azért, mert nem ismerik a cserszegit” – mondja nevetve Tarjányi Gyula.

Tapasztalt gyöngyözőkészítőként úgy látja, hogy a 2010-es évek első felének nagy felfutása után mára letisztult kicsit a kínálat, országosan és Egerben is kevesebb, de jó termék van a piacon. Könnyen gazdára is találnak ezek a tételek: a vendéglátósok a kevert italokhoz is egyre inkább keresik a gyöngyözőket, a szállodák pedig elkezdték reggelikhez kínálni, ahol a vendégek örömmel fogyasztják, sőt utána keresik is a pincészetnél a kedvenceiket.

A Tarjányi-féle gyöngyözőket érdemes kipróbálni reggelihez, de jól illenek előételek, saláták, könnyű sonkák, mártogatós krémek mellé, a balzsamecetes salátákhoz pedig a rozé az ideális pár. Beszélgetések mellé poharazgatáshoz és frissítőnek is remekül beválnak, sőt – erre maga a borász biztat – egy meleg napon lehet még egy kis szódát is adni hozzá, ha úgy kívánjuk.

Pezsgőpaletta Petrény-módra

A Petrény Borászat is több mint egy évtizede készít már buborékos tételeket. Jelenleg egy félédes arany muskotály gyöngyözőbor és két tradicionális pezsgő van a szortimentjükben: egy muskotály és egy pinot noir brut nature, melyeket Szentesi Józsefnél pezsgősítenek. Nemsokára újabb tétel is érkezik: egy tankpezsgő, melyhez már zajlik a pincében a bővítés, hiszen helyben zajlik majd a pezsgősítés is.

„A fogyasztói visszajelzés kezdetektől fogva nagyon pozitív volt, a borászatnak viszont a pezsgőkészítés hosszabb tanulási folyamat. Nemcsak az alapbort szeretnénk megtermelni, hanem tökéleteset is alkotni, és ez akkor garantált, ha minden lépést mi csinálunk pincén belül. Ezért határoztuk el, hogy komolyabb fejlesztésbe fogunk” – meséli Petrény Norbert.

2010-ben, egy igen küzdelmes évjáratban készült az első brut nature pezsgő, ottonel muskotályból:

„Abból az évjáratból csak egy tételünk volt forgalomban, a pezsgő, nem igazán sikerült az az év senkinek a környéken.”

A pezsgő azonban nem várt siker lett, és megmaradt a szortimentben, bár nem minden évjáratban készül.

„Közben átállítottunk egy-két területet a környéken, ahonnan nagyobb mennyiségben magasabb savval és kisebb cukorral jön le a szőlő. Az idei évjáratból, bármilyen nehéz is, több jó kis buborékos borunk is lesz: tradicionális és tankpezsgő (brut vagy dry) valamint gyöngyöző is készül.”

Sokat járnak Olaszországba, és a Prosecco vidékén találtak rá az arany muskotály fajtára, amit ott is használnak habzóborokhoz. Jó vízellátottságú, megfelelő kitettségű területen korán beérik, illatos fehérbort ad, jól áll neki a cukor is, és nem olyan egyszerű az aromatikája, mint egy ottonel muskotálynak. Ebből készül jelenleg a gyöngyözőboruk is.

Az olaszok és a pincészet tapasztalatai szerint is kell az édesség ahhoz, hogy a fajta az aromatikát, a tartalmat igazán kihozza. Ennek a félédes gyöngyözőnek a lengyel piacon is nagy sikere van a divatos prosecco megfizethető alternatívájaként. Magyar vendégek akár fröccs helyett is fogyasztják, fesztiválokon az egri csillag mellett a legnépszerűbb tétel, és koktélokhoz, például Aperol Spritzbe is sokan használják.

A tradicionális pezsgőket komolyabb ételekhez és alkalmakhoz ajánlják, jól működik étel-bor párosításokban, a pinot-t inkább magában, aperitifként érdemes fogyasztani. A Petrény további pezsgős terveiben szerepel még egy hárslevelű pezsgő is, melynek kialakításában Tüű Péter sommelier-vel dolgoznak, vele együtt keresik az egri stílust.

Titkos hárslevelű pezsgő Bolykinál

Bolyki Jánosnál is készül pezsgő, igaz, nála ez újdonságnak számít, még csak a harmadik évjárat érkezik. Mondhatni „saját használatra” készül, nem kerül az üzletekbe, szinte csak a pincészetnél elérhető.

„Nem szeretnénk pezsgőnagyhatalom lenni – mondja Jani nevetve. – A borvidéket sem gondolnám pezsgősnek, bár az adottsága nyilván megvan hozzá, de szerintem elsősorban a fehérborokban, különösen az egri csillagban kell erősnek lennünk, és arra koncentrálnunk, abból sem tudunk eleget készíteni, mivel csak saját alapanyagból készülnek a Bolyki-borok.”

Az első pezsgő 2020 novemberében került piacra, és februárra úgy fogyott el, hogy a Covid miatt nem volt nyitva a pincészet, ám aki kóstolta, az kartonszám rendelt utána. Ezért a második évjárat már nagyobb, 8000-es palackszámmal készült, ez is épp hogy ki fog tartani a következő érkezéséig.

Tankpezsgőként, másfél hónapos seprőn tartással készül, az elsőben még volt 20% királyleányka a hárslevelű mellett, „ami picit illatban-aromában megtolta”, Bolyki János viszont kicsit neutrálisabbat szeretett volna, így döntött a következő évben a 100% hárslevelű alapanyag mellett, ami korai szedéssel, savra szüretelve nem olyan aromatikus, illatos. Nagyon könnyű, jó ivású, szerethető, inkább proseccós jellegű, frissen, jól fogyasztható pezsgő készül belőle, az új, 2021-es tétel szeptemberre kerül piacra.

A borász nem mindennapi borajánlót is rögtönzött a pezsgőhöz:

„Öt gyerkőcöm van otthon, amikor már nagyon sok belőlük, akkor felpattintok egy üveggel, és azt csinálnak, amit akarnak.”

A Bolyki-pezsgőt elsősorban a pincében lehet megkóstolni. Úgy tervezik, hogy a következő években is a hárslevelű vonalon maradnak, de a pezsgő nem fog nagy szerepet kapni a szortimentben.

„Van olyan borvidék, aminek nagyon jól áll a pezsgő; Egerben könnyű jó fehérborokat készíteni, nem kell a pezsgőt erőltetni, ha lehet nagyszerű fehérbort is kihozni” – vallja Bolyki János, aki azért egy meglepetéssel is készül: a fehér mellé rozé pezsgő is érkezik a következő évjáratból.

További cikkek

Egri Csillag Weekend 2024 | Programajánló

2024.04.24.

Eger

KULINÁRIS UTAZÁS IKONIKUS HELYSZÍNEKEN ÁT

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2024. májusában rendezi meg Eger második tavaszi boros rendezvényét, a megújult EGRI CSILLAG WEEKENDET, ahol a 4 nap alatt, 3 helyszínen több mint 20 borász Egri Csillagjával, számos térségbeli gasztronómiai szereplő ételválasztékával és elsősorban hazai jazz és funky koncertekkel találkozhatnak a vendégek.

Helyszínek: 

  • május 1. Szépasszony-völgy
  • május 2. Macok Bisztró – TELT HÁZ
  • május 3-4. Dobó tér

I. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG TERASZOK ÉS CSALÁDI NAP

05.01. szerda | Szépasszony-völgy

Első nap kóstoljatok Egri Csillagokat a Szépasszony-völgyben játékosan, menetlevéllel. Gyűjtsetek csillagokat, egyetek-igyatok finomakat és fedezzétek fel az izgalmas helyeket a Völgyben.

PROGRAM

PINCÉK, ÉTTERMEK:

  • 11:00-19:00 Csillag teraszok – Egri Csillag kóstoló, az éttermekben pedig a Csillaghoz passzoló fogások, menetlevéllel
  • 19:30 Nyereményjáték sorsolás – a legalább 6 helyszínt bejárók közül 2 fő nyer 1-1 5000 Ft értékű borkóstoló utalványt, mely a lila zászlós pincék valamelyikében váltható be, választás szerint

 

EGRI BIKAVÉR PARK:

  • 10:00-16:00 Csillagpor – kreatív műhely (kicsiknek és nagyoknak)
  • 10:00-16:00 Csillagtérkép – játékos ügyességi és logikai feladatok, apró ajándékkal, csillaggyűjtő menetlevéllel
  • 10:00-18:00 Kézműves vásár
  • 16:00-18:00 Kovács Sándor és Mészáros Annamária akusztikus koncert

II. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN - TELT HÁZ!

05.02. csütörtök | Macok Bisztró

Második napon a gasztronómia lesz a főszerepben, amikor is Eger újabb ikonikus helyszíne ad otthont az Egri Csillagoknak. Egy fergeteges borvacsora est részesei lehet az, aki ellátogat május 2-án az egri vár alatt lévő Macok Bisztróba.

6 borász, 6 egri csillagjához párosít Macsinka János séf, 6 finom fogást. Egy izgalmas este, ahol a borászok mesélnek, a borok és az ételek pedig együtt muzsikálnak.

FELLÉPŐ BORÁSZOK ÉS BORAIK

  • Korózs Dani | Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Egri Csillag 2021
  • Böjt Gergő | Böjt Borászat Egri Csillag Superior 2022
  • Tóth Kati | Tóth Ferenc Pincészete Egri Csillag Superior 2022
  • Petrény Norbi | Petrény Winery Egri Csillag Astra 2022 Superior
  • Gál Lajos | Gál Lajos Pincészete Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2021
  • Varsányi Katalin | Varsányi Pincészet Egri Csillag 2021 Superior


BELÉPŐJEGY ÁRA
15.000 Ft / fő

III. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG WEEKEND

05.03-04. | Dobó tér

Péntek-szombat közel 20 borászat és gasztronómiai kiállító vár Benneteket az ünneplőbe öltöztetett Dobó téren, Egri Csillagokkal és hozzá illő finom ételekkel. Az Egri Csillag mellett természetesen helyet kapnak az Egri Bikavérek, a különböző pincészetek saját különlegességei is. Mindezt a kulináris élvezetet pedig ellazítják, ékesítik, feldobják és megpörgetik a hazai jazz és funky zenei társadalom jeles képviselői.

BORÁSZATOK

Academia Birtok, Besenyei Borház, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Demeter Pincészet, EGERSOUL, Egri Csillag Borpatika, Egri Korona Borház, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Juhász Pince, Juhász Testvérek Pincészete, Korózs Szőlőbirtok és Pincészet, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, REGE Birtok, St.Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet, Torma Pince, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet, Villa Völgy Pincészet

GASZTRONÓMIA – ÉTELEK

Koru Coffee and More, Bodega Burger, Fázis Koszt & Kávé, Trakta by Nomád, Vidéki Sajt, Lumen Étterem és Gasztropanzió, Zsenge in Fúzió

A borokhoz, borozáshoz kiválóan passzoló minőségi ételválaszték, különlegességek.

Csillag Burger, Bor-becue Burger, bagelek (tépett kacsás, camambertes, pestos, stb.), pisztáciás tiramisu, somlói galuska, házi lepény vadlazaccal, kacsahússal, kecskesajttal, magkeverékek, borkorcsolya sétálótál, fagyi, különleges sajtok, sajttálak, fogasfilé zöldborsóval, vadbrokkolival, hajdinával, stb…

PROGRAM, SZÍNPADI PROGRAM

05.03. péntek

  • 15:00-18.00 DJ FUNK GEARS ZENÉL
  • 18:00-18.30 MEGNYITÓ – AZ EGRI BORBARÁT HÖLGYEK ÉS AZ EGRI BIKAVÉR BORLOVAGREND KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL – ÉS A XXVIII. EGRI BORVIDÉKI BORVERSENY DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉGE (nagy aranyérmesek és különdíjasok)
  • 18:30-19.30 HAJDU KLÁRA & SZAKONYI MILÁN DUO KONCERT

    Hajdu Klára és Szakonyi Milán neve ismerősen csenghet a jazz és a könnyűzene rajongóinak egyaránt.

    Klára a hazai jazz élet kiemelkedő énekes-dalszerzője és tanára. 15 éves, kétszeres Fonogram-jelölt quartetjének dalait Európától Mexikóig pörgetik a rádiók és több mint 30 országban streamelik őket a rajongók.

    Milán hazánk egyik legkülönlegesebb hangú énekese, aki amellett, hogy 10 évig énekelt a Fonogram-díjas Balázs Elemér Groupban, a magyar könnyűzenei élet oszlopos tagja. Együtt zenél és énekel Boggie-val és Romhányi Áronnal.

    Klára és Milán duójának sajátos stílusa finom akusztikus muzsika, amiben a pop és a jazz elemei ízlésesen keverednek.

  • 19:50-20.50 ZOLBERT TRIÓ KONCERT

    Albert Zoltán, Zolbert szaxofonos, zeneszerző és producer, Magyarország smooth jazz nagykövete. A művész által képviselt zenei irányzat az instrumentális popzene színes palettáját idézi, a smooth jazz, a funk és a soul műfajok egyedülálló ötvözeteiként, amelyekben a szenvedélyes és pozitív hangulatok modern hangszerelésekben szólalnak meg. 2016-ban megalapította a saját borfesztiválját, mely a neszmélyi borvidék kulturális életét építi, teljesen új megközelítést behozva a hazai fesztiváléletbe.

  • 21:30-23.00 PEET PROJECT KONCERT

    Pop, funky és jazz saját dalokkal és néhány feldolgozással – A hegedű/ének, szaxofon, billentyű, basszusgitár és dob felállásban játszó Peet Project 2009-ben elnyerte a Jazzy Rádió Dalversenyének fődíját, 2013 óta rendszeresen szerepel jelentős amerikai és hazai jazz fesztiválokon. 2013-ban Év felfedezettje, 2017-ben Év albuma, 2020-ban Év dala díjat nyertek az USA legjobbnak választott jazz fesztiválján, a Catalina Island JazzTrax-en. 2021 elején listavezetők voltak Kanadában, míg az amerikai Billboard Smooth Jazz Top 30 listán – a hazai zenekarok közül elsőként – eddig négy különböző dallal is szerepeltek. Az A38 színpadán visszatérő vendégek, csakúgy mint a nagyobb magyarországi jazz-, gasztro-és borfesztiválokon. A hazai közönség 2015-ben a Hungary’s Got Talent, majd 2017-ben és 2018-ban A Dal c. műsorban is láthatta őket. Nyolcadik stúdióalbumuk nyáron jelenik meg.”

  • 23.00-00 TÉRZENE

05.04. szombat

  • 11.00-11.30 CSILLAG FUTAM | Váltó versenyfutás – 11 borász és 11 borfogyasztó
    megmérettetik egymással, 1,5 km-es távon (Start: Eszperantó sétány kerékpárút, cél: Dobó tér)
    Nyeremény: 11 palack Egri Csillag
  • 14:00-18.00 DJ FUNK GEARS ZENÉL
  • 18:30 KOCCINTS EGRI CSILLAGGAL! – FLASHMOB
  • 18:30-19.30 BÁDER ELEMÉR TRIÓ KONCERT

    Egri és környékbeli kiváló muszikusokból álló jazz formáció, akik jelenleg az első saját lemezükön dolgoznak.

  • 20:00-21.00 SZEBÉNYI DÁNIEL SZÓLÓ ZONGORA KONCERT

    Artisjus- és Fonogram-díjas magyar előadó, producer és zeneszerző, a godfater. zenekar (Tátrai Tibor supergroupja) tagja. 2006 óta több, mint 200 hangfelvételen hallhatóak dalai, játéka, hangja.

  • 21:30-23.00 RANDOM TRIP & 7S PRESENTS: VIBE CHANGERS ft. PÉTERFFY LILI (LELLE), KRSA (PASO)

    Új klubestet és tehetségkutatót hívott életre Budapest két legismertebb improvizációs csapata. A Random Trip és a Seven Seconds In the Future az elmúlt években külön-külön is hétről hétre, klubról klubra, fesztiválról fesztiválra csábította a zene azon szerelmeseit, akik a zene születésének pillanatát katarzisként élik meg. Csodás hír a rajongóknak, hogy a Vibe Changers névre keresztelt klubest esetében is a rögtönzés áll a fókuszban, csak kicsit másképp.

    “Nem a virtuozitáson van a hangsúly, hanem azon a láthatatlan rezgésen, amely sokszor kedvenc előadóinkból is árad és ami miatt nekünk is nehéz megmagyaráznunk, hogy mitől vagyunk libabőrösek, mitől perdülünk táncra, miért potyognak a könnyeink, vagy csak mitől van jobb kedvünk” – nyilatkozta Delov Jávor, a Random Trip alapítója, aki maga is hasonló élményeket élt át a közös zenélések során a beatbox loop station világbajnok Nagy Kristóffal, a Seven Seconds In the Future (7s) alappillérével.

  • 23.00-00.00 TÉRZENE

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

  • Csillagközi borangolás | Egri Csillag kóstolás pontgyűjtés, mindkét este nyereményjátékkal
  • Chill és csillagok – felnőtt pihenő (babzsákok, asztalkák a Dobó szobor előtt)
  • Csillag kuckó a kicsiknek (babzsákok a fás területen, mellette arcfestés)

FAHÁZAK AJÁNLOTT NYITVATARTÁSI IDEJE

május 3. (péntek) 14.00-00.00

május 4. (szombat) 10.00-00.00

MINŐSÉGI BOROK

MINŐSÉGI, BORHOZ ILLŐ ÉTELEK

TALÁLKOZÁS, BESZÉLGETÉS A BORÁSZOKKAL

KULTURÁLT BORFOGYASZTÁS

MINŐSÉGI KÍSÉRŐPROGRAMOK

TARTALMAS KIKAPCSOLÓDÁS

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Ebéd

2024.04.15.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampány, együttműködésben a Visit Egerrel, amely keretén belül amellett, hogy végig járhatod a város nevezetességeit, olyan helyeket is ajánlunk, ahol nagyon finomakat kóstolhatsz.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a Tourinform irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

Delet ütött az óra – Irány ebédelni!

Ebéd I.

Jó szívvel ajánljuk az ázsiai konyha szerelmeseinek a Vietnam Wok Bart, ahol – ha kevesebb időd van is – finomakat ehetsz: legyen szó egy pad thairól, pho levesről vagy egy kis édességről.

Az étterem a Líceum szomszédságában található, így az ebéd után megismerheted az egyetem fő épületét, a Csillagvizsgálót és a Főegyházmegyei Könyvtárat.

Ebéd II. és III.

Igazi élmény Eger fő terén, a Dobó téren ebédelni, ezért tökéletes választás lehet az Itt és Most Étterem vagy a Főtér Café Étterem. Mindkét helyen, mindenki garantáltan megtalálhatja az ízlésének megfelelő ételt. Kedves felszolgálók, friss finomságok, gyakran élő zene színesíti az ebédünket, így a város felfedezése után nincs más dolgod, csak élvezni a pillanatot és a belvárosi hangulatot.

Ebéd IV.

Az olasz ízek szerelmese vagy? Akkor Mamma Mia az ideális hely számodra! Olasz séfek, olasz ételek és mediterrán hangulat vár és ha ránk hallgatsz, akkor a Tiramisut mindenképpen megkóstolod.

A Mamma Mia a Minaret lábánál fekszik, melynek az a különlegessége, hogy ez Európa legészakibb Minarete. A bátrak 103 csigalépcsőn keresztül mászhatnak fel a legtetejére, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra.

TOVÁBB

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, mégis keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | A borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem, hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond az emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idősebb generációval is. Gál Lajost például kifejezetten megkedveltem; a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok Vámos Attilával is. A stílusuk nincs feltétlenül tökéletes összhangban az enyémmel, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

TOVÁBB