MENU

Helyi borászok is várnak az Eger Adventen

2022.12.14.
Tóth Adrienn

Egri borászok várják a borkedvelőket az Eger Advent idei programsorozatán, amelyet a hagyományoknak megfelelően a város szívében, a Dobót téren szerveznek meg.

Az Eger Advent főszervezője, Berényi Tamás így foglalja össze, mitől lesz különleges a 2022-es rendezvény: „Idén az előző évekhez képest nagyot álmodtunk, és az egész teret egy mesevilággá alakítottuk, ahol megelevenednek a karácsony motívumai, ezzel egy egészen egyedülálló karácsonyi vásárt varázsolva a belvárosba mind az egriek, mind az ide látogatók legnagyobb örömére.

Szeretnénk, hogy a gyerekek csillogó szemmel tekintsenek a körhintára, és egy szép egri karácsonyi mesébe képzeljék magukat, miközben a szülők és a nagyszülők az árusok között megtalálhatják a megfelelő, karácsonyfa alá való ajándékot. Sötétedés után a díszkivilágítás és a színpadi programok elindulásával megtelhet a tér élettel és kikapcsolódásra vágyó közönséggel.”

Témájában három részre oszlik a tér és ezzel az Eger Advent maga. Az Érsek utca felől érkezők először a kézműves és vendéglátós árusokkal találkozhatnak a Mézeskalács sétányon, ahol idén egy körhinta került elhelyezésre. A tér közepén felállított fa idilli képet fest a minorita templom tornyaival a háttérben. Átellenben két Diótörő őrzi a színpadot, ahol hétről hétre változatos programok láthatóak.

A szervezők egriként mindig nagy hangsúlyt fektettek a borvidék és az egri borok népszerűsítésére, így Dobó István szobrának környezetében alakították ki a Forralt Bor Falut, ahol lehetőséget biztosítottak az egri borászoknak, hogy finomabbnál finomabb portékáikat kínálják.

A helyszínre látogatók találkozhatnak a vásárban a Juhász Testvérek boraival, akik nem csak forralt bort, de minőségi, magas kategóriás borokat is kínálnak az érdeklődőknek. De megtalálhatóak a Thummerer, az Ostoros, a Petrény, a Hangácsi és fia, valamint a Besenyei pincészetek ízletes borai is. Természetesen változatos kínálatuk mellett szinte minden helyen van lehetőség hagyományos vagy éppen valamilyen különleges forralt bor elfogyasztására.

A gasztronómia iránt érdeklődőknek sincs okuk a panaszra, sok finomság kapható szerte a vásár területén, a hagyományos adventi ételektől kezdve a modern világ „food truck”-különlegességein át egészen a mindenki kedvencének számító kürtőskalácsig.

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB