MENU

Helyi borászok is várnak az Eger Adventen

2022.12.14.
Tóth Adrienn

Egri borászok várják a borkedvelőket az Eger Advent idei programsorozatán, amelyet a hagyományoknak megfelelően a város szívében, a Dobót téren szerveznek meg.

Az Eger Advent főszervezője, Berényi Tamás így foglalja össze, mitől lesz különleges a 2022-es rendezvény: „Idén az előző évekhez képest nagyot álmodtunk, és az egész teret egy mesevilággá alakítottuk, ahol megelevenednek a karácsony motívumai, ezzel egy egészen egyedülálló karácsonyi vásárt varázsolva a belvárosba mind az egriek, mind az ide látogatók legnagyobb örömére.

Szeretnénk, hogy a gyerekek csillogó szemmel tekintsenek a körhintára, és egy szép egri karácsonyi mesébe képzeljék magukat, miközben a szülők és a nagyszülők az árusok között megtalálhatják a megfelelő, karácsonyfa alá való ajándékot. Sötétedés után a díszkivilágítás és a színpadi programok elindulásával megtelhet a tér élettel és kikapcsolódásra vágyó közönséggel.”

Témájában három részre oszlik a tér és ezzel az Eger Advent maga. Az Érsek utca felől érkezők először a kézműves és vendéglátós árusokkal találkozhatnak a Mézeskalács sétányon, ahol idén egy körhinta került elhelyezésre. A tér közepén felállított fa idilli képet fest a minorita templom tornyaival a háttérben. Átellenben két Diótörő őrzi a színpadot, ahol hétről hétre változatos programok láthatóak.

A szervezők egriként mindig nagy hangsúlyt fektettek a borvidék és az egri borok népszerűsítésére, így Dobó István szobrának környezetében alakították ki a Forralt Bor Falut, ahol lehetőséget biztosítottak az egri borászoknak, hogy finomabbnál finomabb portékáikat kínálják.

A helyszínre látogatók találkozhatnak a vásárban a Juhász Testvérek boraival, akik nem csak forralt bort, de minőségi, magas kategóriás borokat is kínálnak az érdeklődőknek. De megtalálhatóak a Thummerer, az Ostoros, a Petrény, a Hangácsi és fia, valamint a Besenyei pincészetek ízletes borai is. Természetesen változatos kínálatuk mellett szinte minden helyen van lehetőség hagyományos vagy éppen valamilyen különleges forralt bor elfogyasztására.

A gasztronómia iránt érdeklődőknek sincs okuk a panaszra, sok finomság kapható szerte a vásár területén, a hagyományos adventi ételektől kezdve a modern világ „food truck”-különlegességein át egészen a mindenki kedvencének számító kürtőskalácsig.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB