MENU

Helyi borászok is várnak az Eger Adventen

2022.12.14.
Tóth Adrienn

Egri borászok várják a borkedvelőket az Eger Advent idei programsorozatán, amelyet a hagyományoknak megfelelően a város szívében, a Dobót téren szerveznek meg.

Az Eger Advent főszervezője, Berényi Tamás így foglalja össze, mitől lesz különleges a 2022-es rendezvény: „Idén az előző évekhez képest nagyot álmodtunk, és az egész teret egy mesevilággá alakítottuk, ahol megelevenednek a karácsony motívumai, ezzel egy egészen egyedülálló karácsonyi vásárt varázsolva a belvárosba mind az egriek, mind az ide látogatók legnagyobb örömére.

Szeretnénk, hogy a gyerekek csillogó szemmel tekintsenek a körhintára, és egy szép egri karácsonyi mesébe képzeljék magukat, miközben a szülők és a nagyszülők az árusok között megtalálhatják a megfelelő, karácsonyfa alá való ajándékot. Sötétedés után a díszkivilágítás és a színpadi programok elindulásával megtelhet a tér élettel és kikapcsolódásra vágyó közönséggel.”

Témájában három részre oszlik a tér és ezzel az Eger Advent maga. Az Érsek utca felől érkezők először a kézműves és vendéglátós árusokkal találkozhatnak a Mézeskalács sétányon, ahol idén egy körhinta került elhelyezésre. A tér közepén felállított fa idilli képet fest a minorita templom tornyaival a háttérben. Átellenben két Diótörő őrzi a színpadot, ahol hétről hétre változatos programok láthatóak.

A szervezők egriként mindig nagy hangsúlyt fektettek a borvidék és az egri borok népszerűsítésére, így Dobó István szobrának környezetében alakították ki a Forralt Bor Falut, ahol lehetőséget biztosítottak az egri borászoknak, hogy finomabbnál finomabb portékáikat kínálják.

A helyszínre látogatók találkozhatnak a vásárban a Juhász Testvérek boraival, akik nem csak forralt bort, de minőségi, magas kategóriás borokat is kínálnak az érdeklődőknek. De megtalálhatóak a Thummerer, az Ostoros, a Petrény, a Hangácsi és fia, valamint a Besenyei pincészetek ízletes borai is. Természetesen változatos kínálatuk mellett szinte minden helyen van lehetőség hagyományos vagy éppen valamilyen különleges forralt bor elfogyasztására.

A gasztronómia iránt érdeklődőknek sincs okuk a panaszra, sok finomság kapható szerte a vásár területén, a hagyományos adventi ételektől kezdve a modern világ „food truck”-különlegességein át egészen a mindenki kedvencének számító kürtőskalácsig.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB