MENU

Helyi borászok is várnak az Eger Adventen

2022.12.14.
Tóth Adrienn

Egri borászok várják a borkedvelőket az Eger Advent idei programsorozatán, amelyet a hagyományoknak megfelelően a város szívében, a Dobót téren szerveznek meg.

Az Eger Advent főszervezője, Berényi Tamás így foglalja össze, mitől lesz különleges a 2022-es rendezvény: „Idén az előző évekhez képest nagyot álmodtunk, és az egész teret egy mesevilággá alakítottuk, ahol megelevenednek a karácsony motívumai, ezzel egy egészen egyedülálló karácsonyi vásárt varázsolva a belvárosba mind az egriek, mind az ide látogatók legnagyobb örömére.

Szeretnénk, hogy a gyerekek csillogó szemmel tekintsenek a körhintára, és egy szép egri karácsonyi mesébe képzeljék magukat, miközben a szülők és a nagyszülők az árusok között megtalálhatják a megfelelő, karácsonyfa alá való ajándékot. Sötétedés után a díszkivilágítás és a színpadi programok elindulásával megtelhet a tér élettel és kikapcsolódásra vágyó közönséggel.”

Témájában három részre oszlik a tér és ezzel az Eger Advent maga. Az Érsek utca felől érkezők először a kézműves és vendéglátós árusokkal találkozhatnak a Mézeskalács sétányon, ahol idén egy körhinta került elhelyezésre. A tér közepén felállított fa idilli képet fest a minorita templom tornyaival a háttérben. Átellenben két Diótörő őrzi a színpadot, ahol hétről hétre változatos programok láthatóak.

A szervezők egriként mindig nagy hangsúlyt fektettek a borvidék és az egri borok népszerűsítésére, így Dobó István szobrának környezetében alakították ki a Forralt Bor Falut, ahol lehetőséget biztosítottak az egri borászoknak, hogy finomabbnál finomabb portékáikat kínálják.

A helyszínre látogatók találkozhatnak a vásárban a Juhász Testvérek boraival, akik nem csak forralt bort, de minőségi, magas kategóriás borokat is kínálnak az érdeklődőknek. De megtalálhatóak a Thummerer, az Ostoros, a Petrény, a Hangácsi és fia, valamint a Besenyei pincészetek ízletes borai is. Természetesen változatos kínálatuk mellett szinte minden helyen van lehetőség hagyományos vagy éppen valamilyen különleges forralt bor elfogyasztására.

A gasztronómia iránt érdeklődőknek sincs okuk a panaszra, sok finomság kapható szerte a vásár területén, a hagyományos adventi ételektől kezdve a modern világ „food truck”-különlegességein át egészen a mindenki kedvencének számító kürtőskalácsig.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB