MENU

Hagyományőrző termék új receptúra alapján

2021.10.27.
Kalmár Borbála

Ha egy átlagos képet nézünk az Egri borvidékről, azt látjuk, hogy az innen kikerülő borok legnagyobb többsége fehér vagy vörös házasítás – ennek megfelelően egri csillagról vagy egri bikavérről beszélünk. Míg az előbbi fogalommal alig tíz éve ismerkedünk, az utóbbi több mint száz éve velünk él már, és a borászok a jövőt is ennek a brandnek a megerősítésében látják.

„Mind a magyar fogyasztók esetében, mint pedig külföldön Eger egyik kiugrási lehetősége lehet a bikavér. Talán még egyszerűbb dolgunk is van így, hogy nem egy új fogalmat akarunk bevezetni a piacra” – elmélkedik Böjt Gergő (Böjt Pincészet). „Ez egy ismert brand a világon, még akkor is, ha sokáig nem is láttunk benne igazán lehetőséget.”

Ez utóbbi megállapítás olyannyira igaz, hogy az Egri borvidék másik közismert fiatal borásza, Gál Tibor (Gál Tibor Pincészet) még öt évvel ezelőtt is leginkább szabadulni szeretett volna a bikavértől; ma viszont már ő is azon a véleményen van, hogy ha újrakezdhetné a borászkodást, akkor csak és kizárólag ezzel a branddel foglalkozna. „Az Egri borvidék egyetlen kiugrási lehetősége a bikavér felemelkedése és megerősítése” – vallja. „Kevés olyan borvidék létezik a világon, amelyiknek saját története van, és köztük is nagyon kevés az olyan borvidék, amelyik ennyire karizmatikus karakterrel rendelkezik. Ezek általában mindig a legsikeresebb borvidékek a világon: gondoljunk csak Champagne-ra, Burgundiára, Bordeaux-ra – egy-egy borral lettek igazán sikeresek. Nekünk pedig hozzájuk hasonlóan van itt, Egerben egy fantasztikus lehetőségünk, ami történelmileg adott, szőlőtermőterületileg adott, mikroklímailag adott – és ezt már csak be kell tolni a célba.”

A jótékony feledés homálya

A mai harmincévesek, akik még alig három-öt éve fogyasztanak bort, sokkal nyitottabban fordulnak ehhez a vörös házasításhoz. „Ők már a modern bikavérekkel lépnek kapcsolatba – folytatja Gál Tibor –, Böjt Gergő bikavérével, a St. Andrea Pincészet vagy Bolyki Jani bikavérével. Ezek pedig mind-mind modern termékek, vonzóak, izgalmasak, kortárs karakterrel rendelkeznek. Véleményem szerint ezek az Egri borvidék legjobb borai, a borversenyeken mutatott eredmények alapján pedig ott vannak a világ legjobb borai között is.”

A kezdeti útkeresést követően Böjt Gergő is hasonló véleményen van, szerinte a bikavér szerepe egy adott borászatnál az, hogy a portfólió legmagasabbra pozícionált terméke legyen, és nem csak a levegőbe beszél. Ugyan nem kereskedelmi tétel még egyelőre, de a tervei között szerepel egy olyan superior bikavér kihozatala a 2018-as évjáratból, amelyet majd a pincészet csúcsboraként aposztrofálhat. „Azt gondolom, hogy a bikavér szerepének egy borászatnál annak kell lennie, hogy a legjobb bor legyen, és ugyanezt szánjuk neki a borvidéken is.” Bukolyi Marcell (Bukolyi Marcell Organic Wines) tapasztalatai szerint a külföld is egyre nyitottabb a már jól ismert brand irányába; úgy látszik tehát, minden jó irányban halad ahhoz, hogy a bikavér egy új szintre emelkedjen a világ bortérképén is.

Új irányvonalak

Ahhoz, hogy egy borász elmondhassa, hogy a bikavér a pincészete legmagasabbra pozícionált tétele, radikális változtatásokra is szükség van. Gál Tibor a sikert abban látja, hogy nem úgy készíti el a vörös házasítást, ahogyan azt annak idején a nagyszülőktől látta – és ezt nem csak a technológiai fejlesztésekre érti. „Mi szakítottunk azzal a gondolattal, hogy a hagyományőrző termékeknek a hagyományok mentén kell készülniük. Az egri bikavér karaktere attól jó, hogy a mai elvárásoknak megfelelően készítjük: rövidebb érlelési idővel, gyümölcsösebb, fűszeresebb ízvilággal, vibráló, dinamikus és ugyanakkor lágyabb ízekkel.” Hozzá hasonlóan Bukolyi Marcell is modern felfogásban állítja össze a maga házasítását, inkább a bor gyümölcsös, jól iható karakterét igyekszik kidomborítani. Nála extraként pedig még azt is megkapjuk, hogy a borvidéken egyedülállóként rendelkezik minősített bioszőlővel, így organikus címkével dobja piacra a termékét – ez egy újabb olyan pont, amellyel könnyebben meg lehet szólítani azt a feltörekvő, komolyabban érdeklődő borfogyasztó generációt, akik életében a környezetvédelem is egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be.

A brand, a termék, az alapanyag, az elgondolás és a megvalósítás tehát már adott; és ha a jelen újgenerációs borászai szerint is a bikavérben van a borvidék sikerének a kulcsa, ideje, hogy mi is közelebbi ismeretséget kössünk – nos, a borvidék legjobb boraival.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB