MENU

Hagyományőrző termék új receptúra alapján

2021.10.27.
Kalmár Borbála

Ha egy átlagos képet nézünk az Egri borvidékről, azt látjuk, hogy az innen kikerülő borok legnagyobb többsége fehér vagy vörös házasítás – ennek megfelelően egri csillagról vagy egri bikavérről beszélünk. Míg az előbbi fogalommal alig tíz éve ismerkedünk, az utóbbi több mint száz éve velünk él már, és a borászok a jövőt is ennek a brandnek a megerősítésében látják.

„Mind a magyar fogyasztók esetében, mint pedig külföldön Eger egyik kiugrási lehetősége lehet a bikavér. Talán még egyszerűbb dolgunk is van így, hogy nem egy új fogalmat akarunk bevezetni a piacra” – elmélkedik Böjt Gergő (Böjt Pincészet). „Ez egy ismert brand a világon, még akkor is, ha sokáig nem is láttunk benne igazán lehetőséget.”

Ez utóbbi megállapítás olyannyira igaz, hogy az Egri borvidék másik közismert fiatal borásza, Gál Tibor (Gál Tibor Pincészet) még öt évvel ezelőtt is leginkább szabadulni szeretett volna a bikavértől; ma viszont már ő is azon a véleményen van, hogy ha újrakezdhetné a borászkodást, akkor csak és kizárólag ezzel a branddel foglalkozna. „Az Egri borvidék egyetlen kiugrási lehetősége a bikavér felemelkedése és megerősítése” – vallja. „Kevés olyan borvidék létezik a világon, amelyiknek saját története van, és köztük is nagyon kevés az olyan borvidék, amelyik ennyire karizmatikus karakterrel rendelkezik. Ezek általában mindig a legsikeresebb borvidékek a világon: gondoljunk csak Champagne-ra, Burgundiára, Bordeaux-ra – egy-egy borral lettek igazán sikeresek. Nekünk pedig hozzájuk hasonlóan van itt, Egerben egy fantasztikus lehetőségünk, ami történelmileg adott, szőlőtermőterületileg adott, mikroklímailag adott – és ezt már csak be kell tolni a célba.”

A jótékony feledés homálya

A mai harmincévesek, akik még alig három-öt éve fogyasztanak bort, sokkal nyitottabban fordulnak ehhez a vörös házasításhoz. „Ők már a modern bikavérekkel lépnek kapcsolatba – folytatja Gál Tibor –, Böjt Gergő bikavérével, a St. Andrea Pincészet vagy Bolyki Jani bikavérével. Ezek pedig mind-mind modern termékek, vonzóak, izgalmasak, kortárs karakterrel rendelkeznek. Véleményem szerint ezek az Egri borvidék legjobb borai, a borversenyeken mutatott eredmények alapján pedig ott vannak a világ legjobb borai között is.”

A kezdeti útkeresést követően Böjt Gergő is hasonló véleményen van, szerinte a bikavér szerepe egy adott borászatnál az, hogy a portfólió legmagasabbra pozícionált terméke legyen, és nem csak a levegőbe beszél. Ugyan nem kereskedelmi tétel még egyelőre, de a tervei között szerepel egy olyan superior bikavér kihozatala a 2018-as évjáratból, amelyet majd a pincészet csúcsboraként aposztrofálhat. „Azt gondolom, hogy a bikavér szerepének egy borászatnál annak kell lennie, hogy a legjobb bor legyen, és ugyanezt szánjuk neki a borvidéken is.” Bukolyi Marcell (Bukolyi Marcell Organic Wines) tapasztalatai szerint a külföld is egyre nyitottabb a már jól ismert brand irányába; úgy látszik tehát, minden jó irányban halad ahhoz, hogy a bikavér egy új szintre emelkedjen a világ bortérképén is.

Új irányvonalak

Ahhoz, hogy egy borász elmondhassa, hogy a bikavér a pincészete legmagasabbra pozícionált tétele, radikális változtatásokra is szükség van. Gál Tibor a sikert abban látja, hogy nem úgy készíti el a vörös házasítást, ahogyan azt annak idején a nagyszülőktől látta – és ezt nem csak a technológiai fejlesztésekre érti. „Mi szakítottunk azzal a gondolattal, hogy a hagyományőrző termékeknek a hagyományok mentén kell készülniük. Az egri bikavér karaktere attól jó, hogy a mai elvárásoknak megfelelően készítjük: rövidebb érlelési idővel, gyümölcsösebb, fűszeresebb ízvilággal, vibráló, dinamikus és ugyanakkor lágyabb ízekkel.” Hozzá hasonlóan Bukolyi Marcell is modern felfogásban állítja össze a maga házasítását, inkább a bor gyümölcsös, jól iható karakterét igyekszik kidomborítani. Nála extraként pedig még azt is megkapjuk, hogy a borvidéken egyedülállóként rendelkezik minősített bioszőlővel, így organikus címkével dobja piacra a termékét – ez egy újabb olyan pont, amellyel könnyebben meg lehet szólítani azt a feltörekvő, komolyabban érdeklődő borfogyasztó generációt, akik életében a környezetvédelem is egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be.

A brand, a termék, az alapanyag, az elgondolás és a megvalósítás tehát már adott; és ha a jelen újgenerációs borászai szerint is a bikavérben van a borvidék sikerének a kulcsa, ideje, hogy mi is közelebbi ismeretséget kössünk – nos, a borvidék legjobb boraival.

További cikkek

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB