MENU

Hagyományőrző termék új receptúra alapján

2021.10.27.
Kalmár Borbála

Ha egy átlagos képet nézünk az Egri borvidékről, azt látjuk, hogy az innen kikerülő borok legnagyobb többsége fehér vagy vörös házasítás – ennek megfelelően egri csillagról vagy egri bikavérről beszélünk. Míg az előbbi fogalommal alig tíz éve ismerkedünk, az utóbbi több mint száz éve velünk él már, és a borászok a jövőt is ennek a brandnek a megerősítésében látják.

„Mind a magyar fogyasztók esetében, mint pedig külföldön Eger egyik kiugrási lehetősége lehet a bikavér. Talán még egyszerűbb dolgunk is van így, hogy nem egy új fogalmat akarunk bevezetni a piacra” – elmélkedik Böjt Gergő (Böjt Pincészet). „Ez egy ismert brand a világon, még akkor is, ha sokáig nem is láttunk benne igazán lehetőséget.”

Ez utóbbi megállapítás olyannyira igaz, hogy az Egri borvidék másik közismert fiatal borásza, Gál Tibor (Gál Tibor Pincészet) még öt évvel ezelőtt is leginkább szabadulni szeretett volna a bikavértől; ma viszont már ő is azon a véleményen van, hogy ha újrakezdhetné a borászkodást, akkor csak és kizárólag ezzel a branddel foglalkozna. „Az Egri borvidék egyetlen kiugrási lehetősége a bikavér felemelkedése és megerősítése” – vallja. „Kevés olyan borvidék létezik a világon, amelyiknek saját története van, és köztük is nagyon kevés az olyan borvidék, amelyik ennyire karizmatikus karakterrel rendelkezik. Ezek általában mindig a legsikeresebb borvidékek a világon: gondoljunk csak Champagne-ra, Burgundiára, Bordeaux-ra – egy-egy borral lettek igazán sikeresek. Nekünk pedig hozzájuk hasonlóan van itt, Egerben egy fantasztikus lehetőségünk, ami történelmileg adott, szőlőtermőterületileg adott, mikroklímailag adott – és ezt már csak be kell tolni a célba.”

A jótékony feledés homálya

A mai harmincévesek, akik még alig három-öt éve fogyasztanak bort, sokkal nyitottabban fordulnak ehhez a vörös házasításhoz. „Ők már a modern bikavérekkel lépnek kapcsolatba – folytatja Gál Tibor –, Böjt Gergő bikavérével, a St. Andrea Pincészet vagy Bolyki Jani bikavérével. Ezek pedig mind-mind modern termékek, vonzóak, izgalmasak, kortárs karakterrel rendelkeznek. Véleményem szerint ezek az Egri borvidék legjobb borai, a borversenyeken mutatott eredmények alapján pedig ott vannak a világ legjobb borai között is.”

A kezdeti útkeresést követően Böjt Gergő is hasonló véleményen van, szerinte a bikavér szerepe egy adott borászatnál az, hogy a portfólió legmagasabbra pozícionált terméke legyen, és nem csak a levegőbe beszél. Ugyan nem kereskedelmi tétel még egyelőre, de a tervei között szerepel egy olyan superior bikavér kihozatala a 2018-as évjáratból, amelyet majd a pincészet csúcsboraként aposztrofálhat. „Azt gondolom, hogy a bikavér szerepének egy borászatnál annak kell lennie, hogy a legjobb bor legyen, és ugyanezt szánjuk neki a borvidéken is.” Bukolyi Marcell (Bukolyi Marcell Organic Wines) tapasztalatai szerint a külföld is egyre nyitottabb a már jól ismert brand irányába; úgy látszik tehát, minden jó irányban halad ahhoz, hogy a bikavér egy új szintre emelkedjen a világ bortérképén is.

Új irányvonalak

Ahhoz, hogy egy borász elmondhassa, hogy a bikavér a pincészete legmagasabbra pozícionált tétele, radikális változtatásokra is szükség van. Gál Tibor a sikert abban látja, hogy nem úgy készíti el a vörös házasítást, ahogyan azt annak idején a nagyszülőktől látta – és ezt nem csak a technológiai fejlesztésekre érti. „Mi szakítottunk azzal a gondolattal, hogy a hagyományőrző termékeknek a hagyományok mentén kell készülniük. Az egri bikavér karaktere attól jó, hogy a mai elvárásoknak megfelelően készítjük: rövidebb érlelési idővel, gyümölcsösebb, fűszeresebb ízvilággal, vibráló, dinamikus és ugyanakkor lágyabb ízekkel.” Hozzá hasonlóan Bukolyi Marcell is modern felfogásban állítja össze a maga házasítását, inkább a bor gyümölcsös, jól iható karakterét igyekszik kidomborítani. Nála extraként pedig még azt is megkapjuk, hogy a borvidéken egyedülállóként rendelkezik minősített bioszőlővel, így organikus címkével dobja piacra a termékét – ez egy újabb olyan pont, amellyel könnyebben meg lehet szólítani azt a feltörekvő, komolyabban érdeklődő borfogyasztó generációt, akik életében a környezetvédelem is egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be.

A brand, a termék, az alapanyag, az elgondolás és a megvalósítás tehát már adott; és ha a jelen újgenerációs borászai szerint is a bikavérben van a borvidék sikerének a kulcsa, ideje, hogy mi is közelebbi ismeretséget kössünk – nos, a borvidék legjobb boraival.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB