MENU

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Egerben fókuszban az Egri Csillaggal, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 3 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB