MENU

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű minősítésen felül rendelkezniük kellett Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel is. 

A beérkezett tételeket a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VINOFED) által ajánlott és kiadott 100 pontos, pozitív bírálati lapon értékelte a szakmai zsűri, vakkóstolás útján.

A versenyt első alkalommal 2019-ben rendezték meg, azonban a koronavírus-járvány miatt idén, 2023-ban került újból megrendezésre. A szervezők célja a kiválasztás éves hagyománnyá emelése. 

Az idei évben összesen 16 tételt, négy csillagot és rozét, illetve nyolc bikavért neveztek a helyi borászok. 

A zsűri döntése alapján 2023-ban az alábbi borok viselhetik kategóriájukban az Egri Vár Bora címet:

Egri Csillag kategória: Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Egri Csillag 2022
Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2022
Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2018

A nyertes borászatokat felkerestük, árulják el a borkedvelők számára, milyen borokat is rejtenek a nyertesek.

„Hihetetlenül büszkék vagyunk a 2022-es Ostoros Egri Rozéra, hogy elnyerte az Egri Vár Bora címet. Ezáltal kicsit mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az ország nemzeti emlékhelyére, az egri várba látogatók olyan emléket vigyenek haza magukkal, ami minden érzékszervükben felidézi Eger hangulatát. 

Ebben a félszáraz rozéban a májusi cseresznye elevenedik meg. Ropogós és édes, mint amikor egy érett és nagyszemű cseresznyébe harapunk bele.

Emellett egy pici vaníliás mandulásság is társul mellé. A színe pedig üdítően tavaszi, amit nem csak kóstolni, de fotózni is öröm!” – osztotta meg velünk az Ostoros Családi Pincészet csapata.

„Igazi nagyágyú, mely a hűvös eleganciájának köszönhetően jól tükrözi Eger valódi egyediségét, nagyságát. Kedves, fűszeres, húsos, széles korty, sok érett gyümölccsel, behízelgő mély beltartalommal és hosszú utóízzel” – nyilatkozta a Szuromi Családi Birtok a 2018-as Egri Bikavér Superior tételükről.

 

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB