MENU

Éttermeseknek tartottak szakmai sétáló borkóstolót az Egri Borászok

2024.07.04.

Egri borászok találkoztak az éttermekben, kávéházakban, borboltokban dolgozó, a helyi borokkal napi szinten foglalkozó szakemberekkel július elején az Egri Borvidék szervezésében. Az eseménynek helyet adó Gál Tibor Fúzió rendezvénytermében egy tartalmas sétáló kóstoló keretében 15 Borászat – Szuromi Családi Birtok, EGERSOUL, Stumpf Pincészet, Kovács Nimród Borászat, Korózs Borászat, Gál Tibor Pincészet, Varsányi Pincészet, Böjt Borászat, Gál Lajos Pincészete, REGE BIRTOK, ACADEMIA Birtok, Soóvári Pince, Juhász Testvérek Pincészete, Bolyki Pincészet, Tóth Ferenc Pincészete – mutatta be azokat a tételeit, amelyeket akár most, a nyári szezonban is szívesen ajánl a gasztronómiai palettán a vendégeknek.

Természetes, hogy mivel mind a borászok, mind a vendéglátásban érdekeltek Egerben, vagy a város környékén, az egri borvidék valamelyik településén élnek és dolgoznak, így nem kellett őket bemutatni egymásnak. Amiért mégis izgalmas volt ez a találkozó, az az, hogy az étterem-tulajdonosok, pincérek, felszolgálók, a menüt és az itallapokat összeállítók most közvetlenül találkozhattak a borászokkal, a borászatokban dolgozó sommelier munkatársakkal, és e személyes kapcsolat révén olyan információkat, benyomásokat szerezhettek, amelyeket később a saját munkájuk során hatékonyan tudnak majd felhasználni. Volt olyan étterem tulajdonos, aki nemrégiben nyitott új bisztrót a borvidék egyik közkedvelt kirándulóhelyén, s ezen a mostani sétáló borkóstolón már elő is készített olyan bor-gasztronómiai programokat, amelyek során rendszeresen mutatkoznak be majd a borászatok náluk egy-egy vacsoraesten.

Mások is nyitott szemmel jártak, felfedezve olyan tételeket, amelyeket az adott borászatoktól esetleg még nem kóstoltak, vagy épp nincs az itallapon, így kibővíthetik majd a korábbi rendeléseket. Ezt a fajta szakmai találkozót ősszel folytatja az Egri Borvidék, kibővített formában, vagyis az egri gasztronómia képviselői mellett, az ország más pontjain dolgozó szakemberekkel is találkoznak majd az egri borászok. A közvetlen kapcsolat a későbbi kommunikációt is gördülékenyebbé teszi, így mindenképp hasznára válik mindkét félnek.

További cikkek

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB