MENU

En primeur bikavérkóstolót rendeznek Egerben

2022.10.05.
Tóth Adrienn

A 2021-es évjárat kiemelkedő adottságokkal bírt az Egri borvidéken. Ezért ezen év boraira építve rendezik meg első alkalommal október 22-én Egerben azt a kóstolót, amely még piacra lépés előtt, sok esetben hordóminta formájában mutatja meg a borokat azon borkedvelőknek és szakértőknek, akik kíváncsiak rá, miből lesznek a top egri bikavérek.

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. 2022-ben pedig új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy a borvidék megújítja az egri régió kiemelt borának nevét viselő rendezvényt. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október 18. és 29. között zajlik. A hat önálló esemény több egri helyszínen mutatja meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől kezdve a gálavacsorán át a sétálókóstolókig.

Az eseménysorozat egyik fontos programja lesz az október 22-én megvalósuló Nagy Egri Borműhely Kóstoló, amely idén az Egri Bikavér En Primeur nevet kapta. Az elnevezés abból a Franciaországban ismert gyakorlatból ered, amikor az érdeklődők komoly borokat még azok kereskedelmi forgalomba kerülése előtt, hordóminta állapotukban kóstolnak.

A rendezvényen az Egri Borműhely tizenegy borászatához a borvidék több pincészete is csatlakozik, hogy együtt mutassák be még a hivatalos megjelenés előtt álló 2021-es évjáratú superior és grand superior egri bikavéreiket, párba állítva a most forgalomban lévő, korábbi évjárattal.

A sétálókóstoló mellett izgalmasnak ígérkezik még a három tematikus mesterkurzus, amely túlmutat a megszokott boros masterclassokon azzal, hogy a gasztronómiát is beemeli a programba.

A három előadás célja, hogy feltérképezze az egri bikavér gasztrokontextusait, legjobb lehetséges ételkíséreteit. Ehhez minden előadáson három fogást kóstolhatnak meg a vendégek, amelyek mindegyike mellé két-két bikavér érkezik a pohárba, hogy a résztvevők egyénileg dönthessék el, az adott fogás melyik borral ízlik nekik jobban.

A három tematikus borsor mellé az egri Macok Bisztró séfje, a közelmúltban Gundel-díjjal kitüntetett Macsinka János épített fel egyedi ételsorokat. Az aktuálisan piacon lévő, friss évjáratú bikavérek mellé a világ kedvelt fogásai közül válogatott így libarilette, mini angus burger és faszenes sajt kerül a tányérokra.

Az érlelt tételek helyi bisztrókonyha-klasszikusokkal, így véres hurkával, marhapofával és kacsamellel kerülnek párba. A grand superior palackok mellé pedig az erdő ajándékait tálalják fel: szarvastatárt, muflongerincet áfonyával és vadpástétomot.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és az Egri Bor Most honlapján.

Online jegyvásárlás IDE kattintva érhető el.

További cikkek

Szüretelők a ’60-as évek közepéről

2023.11.30.

A képen a háttérben már látszanak a termelőszövetkezetek által átalakított ültetvények: betonoszlopok, magasabbra húzott dróthuzalok. A termelőszövetkezet közössége zománcozott vödrökkel a kezében, bízva a leszüretelendő termés kielégítő minőségében és mennyiségében, optimistán tekintett a fényképezőgép…

TOVÁBB

Egri Bikavér nyert nagy aranyat a Semmelweis Egyetem borversenyén

2023.11.29.
Tóth Adrienn

A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok 2019-es Bolyki és Bolyki Egri Bikavér Superior bora a nagy aranyérem mellett a Kárpát-medencei vörös kategóriában a Semmelweis Egyetem Borának címét is elhozta a megmérettetésről, ahol az Ostoros Családi…

TOVÁBB

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB