MENU

En primeur bikavérkóstolót rendeznek Egerben

2022.10.05.
Tóth Adrienn

A 2021-es évjárat kiemelkedő adottságokkal bírt az Egri borvidéken. Ezért ezen év boraira építve rendezik meg első alkalommal október 22-én Egerben azt a kóstolót, amely még piacra lépés előtt, sok esetben hordóminta formájában mutatja meg a borokat azon borkedvelőknek és szakértőknek, akik kíváncsiak rá, miből lesznek a top egri bikavérek.

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. 2022-ben pedig új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy a borvidék megújítja az egri régió kiemelt borának nevét viselő rendezvényt. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október 18. és 29. között zajlik. A hat önálló esemény több egri helyszínen mutatja meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől kezdve a gálavacsorán át a sétálókóstolókig.

Az eseménysorozat egyik fontos programja lesz az október 22-én megvalósuló Nagy Egri Borműhely Kóstoló, amely idén az Egri Bikavér En Primeur nevet kapta. Az elnevezés abból a Franciaországban ismert gyakorlatból ered, amikor az érdeklődők komoly borokat még azok kereskedelmi forgalomba kerülése előtt, hordóminta állapotukban kóstolnak.

A rendezvényen az Egri Borműhely tizenegy borászatához a borvidék több pincészete is csatlakozik, hogy együtt mutassák be még a hivatalos megjelenés előtt álló 2021-es évjáratú superior és grand superior egri bikavéreiket, párba állítva a most forgalomban lévő, korábbi évjárattal.

A sétálókóstoló mellett izgalmasnak ígérkezik még a három tematikus mesterkurzus, amely túlmutat a megszokott boros masterclassokon azzal, hogy a gasztronómiát is beemeli a programba.

A három előadás célja, hogy feltérképezze az egri bikavér gasztrokontextusait, legjobb lehetséges ételkíséreteit. Ehhez minden előadáson három fogást kóstolhatnak meg a vendégek, amelyek mindegyike mellé két-két bikavér érkezik a pohárba, hogy a résztvevők egyénileg dönthessék el, az adott fogás melyik borral ízlik nekik jobban.

A három tematikus borsor mellé az egri Macok Bisztró séfje, a közelmúltban Gundel-díjjal kitüntetett Macsinka János épített fel egyedi ételsorokat. Az aktuálisan piacon lévő, friss évjáratú bikavérek mellé a világ kedvelt fogásai közül válogatott így libarilette, mini angus burger és faszenes sajt kerül a tányérokra.

Az érlelt tételek helyi bisztrókonyha-klasszikusokkal, így véres hurkával, marhapofával és kacsamellel kerülnek párba. A grand superior palackok mellé pedig az erdő ajándékait tálalják fel: szarvastatárt, muflongerincet áfonyával és vadpástétomot.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és az Egri Bor Most honlapján.

Online jegyvásárlás IDE kattintva érhető el.

További cikkek

Egri borok a legjobb magyar fehér- és vörösborok között

2023.02.07.
Tóth Adrienn

Egerből egy fehér cuvée, egy kadarka és egy bikavér került fel a Magyar Borszakírók Körének Super 12 nevet viselő fehér- és vörösboros listájára. Két bor a St. Andrea Pincészetnél, egy pedig az Almagyar Érseki…

TOVÁBB

Érseki-dűlő, mögött Eger város látképe

2023.02.02.

A képeslapon Eger egyik legkiválóbb és a városközponthoz legközelebb eső dűlője, a főegyházmegye tulajdonában lévő Érseki-dűlő látható, amely saját korában kiváló minőségű vörösborairól volt híres. A tőkés szőlőket karósan művelték, amely a legjellemzőbb módszer…

TOVÁBB

Ifj. Braun Károly portréja, 1940 körül

2023.02.02.

Ifj. Braun Károly Eger jegyzője, később polgármestere, szőlő- és bortermelő. Édesapja, id. Braun Károly komoly érdemeket szerzett a filoxéra elleni küzdelemben, melyekért 1896-ban Ferenc József a Császári és Királyi Millenniumi Emlékérmet adományozta neki. Az…

TOVÁBB