MENU

Először kerül átadásra az Egri Bikavérért Díj

2022.10.14.
Kalmár Bori

Az Egri Bikavér Ünnep keretein belül, október 21-én rendezik meg az első Egri Bikavér Gálát, az est során először kerülnek átadásra az Egri Bikavérért Díjak. Ennek az elindításáról, magáról a gáláról és természetesen a bikavérről is beszélgettünk dr. Gál Lajos borásszal.

Lajos, meséljen egy kicsit az Egri Bikavér Gáláról és a díjakról: kik adják és kinek?

Az Egri Bikavér Gálát a legnagyobb örökségünk, a legfontosabb borunk tiszteletére szervezzük. Természetesen a tisztelet kijár a szőlő- és bortermelőknek, azonban a bor értékesítésében szerepet vállalóknak is.

A termelők a borvidéken kaptak és kapnak különböző díjakat, így most nem a termelés során szerzett érdemekért kívánja adni a borvidék azokat, hanem az egri bikavér értékesítésében végzett munkáért, azért a segítségért, amit kapunk a boraink piacra juttatásában. Az elismerés az egri bikavér eladásának szól. A díj létrehozásáról a 2021-ben megalakult bormarketing-kerekasztal és a hegyközségi tanács igazgatóválasztmánya döntött – követjük a világban fellelhető jó példákat.

Kik kaphatják meg idén?

Próbáljuk korrekt és egzakt alapokra helyezni a díj odaítélését – ez nagyon nehéz. Ennek megfelelően az első évben azt gondoltuk, hogy az a legigazságosabb, ha megnézzük, melyik étteremben, borszaküzletben, borkereskedésben értékesítik a legtöbbféle bikavért.

Tehát az egyik díjat valamelyik étterem kapja, a másikat valamelyik borszaküzlet, a harmadikat pedig egy borkereskedés. Amennyiben holtverseny vagy nagyon szoros verseny alakul ki, szavazásra is sor kerülhet. Szavazni a bormarketing-kerekasztal tagjai és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa Igazgatóválasztmányának tagjai (lényegében a vezetőség) fognak. 

A következő években is ezek a díjak lesznek?

Valószínű, hogy hagyományteremtés lesz az idei év, de gondolataink szerint más, például a bormarketingben nekünk, pontosabban az egri bikavér értékesítésének segítő szaklapokat vagy újságírókat is díjazhatunk. Az idő majd megmutatja, mi történik.

Mi ennek a jelentősége?

Tulajdonképpen a gála megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az egri bikavérek minősége, hogy milyen jó is maga az egri bikavér. A díjazottak egy szép gálaesten kapják meg a díjat, amely így számukra is emlékezetessé válhat; illetve nekünk, egri bortermelőknek is ad egy jó lehetőséget, hogy megköszönjük a kereskedők munkáját. Ez az idei terv, jövőre lehet, hogy más díjak is lesznek. 

Ha már szóba került: mire számíthatnak még a vendégek a gálán?

A gála egy igazán impozáns környezetben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának dísztermében kerül megrendezésre. A vendégeket fogadáskor az Egri Borbarát Hölgyek köszöntik egy egri csillaggal, majd a vacsora kezdetén díszvendégünk, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár úr mond köszöntőt.

Számunkra fontos üzenet, hogy a magyar szakmai vezetés is kiemelt helyen tartja számon a bikavérünket. Macsinka János Gundel-díjas séf négy fogást komponált, amelyek közül az első három mellé kettő-kettő bikavér kerül a poharakba. A vendégeknek alkalmuk lesz meggyőződni arról, hogy az egri vulkanikus, ásványos borokhoz milyen nagyszerű ételeket lehet készíteni.

Utolsó fogásként desszert kerül az asztalra, és mivel az Egri borvidék olyan gazdag a lehetőségekben, hogy még desszertbor is készülhet itt, most egy késői szüretelésű debrői hárslevelűt tudunk párosítani az édességhez. A gála végén az Egri borvidék borászatai által felajánlott egri bikavér superior és grand superior borokat kóstolhatunk egy sétálókóstolón, amit borbárnak is nevezhetnénk, az Egri Borbarát Hölgyek kínálásával. 

Az Ön életében milyen szerepet tölt be a bikavér?

Nekem az életem nagy részét jelenti. Egyrészt, amióta Egerben vagyok, azóta termelem is az egri bikavért.

Mikor készítette az elsőt?

Még 1982-ben Verpeléten, a VOSZK üzemében, ostorosi, novaji, demjéni és egerszalóki szőlőkből. Különleges minőségű bor lett, gyorsan elfogyott. Az akkori Egervin ezt nem nézte jó szemmel, és elérték, hogy ne készítsünk bikavért a következő évjáratokban. Később, 1990 után mindig is készítettem bikavéreket. 1992-től az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben is készültek sikeres bikavérek.

Itt egyébként eredetvédelemmel, vörösborkészítési és -érlelési technológiakutatásokkal és -fejlesztéssel foglalkoztam. A doktori értekezésem címe Az egri bikavér minőségfejlesztésének lehetőségei volt. Ennek a legnagyobb és legjelentősebb része a termőhely és a terroir kutatása volt, emellett a fajtahasználattal (házasítás), a terméskorlátozással és a héjon erjesztés, héjon tartás időtartamával foglalkoztam a dolgozatban. 

Exportra is készültek borok?

Összesen 14 országba exportáltam már bikavért, ebben nemcsak a sajátom van benne, hanem azok is, ahol dolgoztam. Például Mexikóba, Spanyolországba, Honkongba adtuk el a Kutatóintézetben készült borokat; a sajátomat Norvégiába, Finnországba, Angliába Lengyelországba, Észtországba és Kínába is exportáltam már. 

Mit tud mondani a saját bikavéreiről?

A saját pincészetemben a 2005-ös évjárattól kezdve vannak egri bikavérek, amelyek értek is el szép sikereket. Az idei évben például a borvidéki borversenyen a legjobb egri bikavérnek a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018 boromat választották. Remélem, hogy a Teremtő ad még pár évet nekem arra, hogy szép, az egri termőhely nagyságát és változatosságát megmutató borokat termeljek.

További cikkek

Egri Borvidék a terítéken | Pár ötlet mindazoknak, akik a szőlőt nemcsak isszák hanem eszik is

2024.09.09.

Nem akarjuk siettetni az időt, de pár nap múlva megérkezik az ősz és vele együtt a Borvidék kiemelt eseménye, a szüret. Az egri szüret kezdete hagyományosan szeptember 29-hez köthető, Szent Mihály napjához, ám az időjárás és a szőlő érettségi állapota miatt ez a dátum mozgatható.

A szürettel elkezdődik a legújabb borok feldolgozása, ám ne felejtsük el, hogy a finom szőlőből nem csak minőségi italokat kóstolhatunk, hanem mennyei ételeket is készíthetünk. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, hogy az Egri Borvidéket az asztalra csempészhessétek.

Minden főzés-sütés a minőségi alapanyagok beszerzésével kezdődik: a finom borokat megvásárolhatod borászainktól, a friss szőlőt pedig beszerezheted hétköznap Egerben a Katona téren található piacon, hétvégén pedig a Kisasszony piacon.

Az első recept ötletünk egy igazán könnyed szüreti sajtsaláta, ami egy kitűnő előételként szolgál:

Hozzávalók:

  • 1db alma
  • 1db körte
  • 1db narancs
  • 20 dkg szőlő
  • 2 dkg dió
  • 2 dkg kesudió
  • 20 dkg camembert sajt

Öntet:

  • 1.5 dl tejföl
  • 1db narancs
  • 2ek tej
  • 2 tk méz
  • 0.5tk currypor
  • 1kh őrölt fahéj

A gyümölcsöket apróra vágjuk, a camambert felszeleteljük, kistányérokba adagoljuk és megszórjuk a diófélékkel. Az öntethez a tejfölt krémesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a narancslevet, a tejet és a mézet. Végül a curryvel és a fahéjjal pikánsra ízesítjük, tálkába töltjük, és külön kínáljuk a salátához.

A szőlő nem csak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is rendelkezik! Rengeteg C- és B-vitamint, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, és flavonoidokat tartalmaz, erősiti az immunrendszert, segíti az emésztést és lassítja az öregedést is!

Ezért következő receptnek egy olyat választottunk, amivel könnyedén kiegészítheted a család kedvenc húsételeit, miközben az egészségükről is gondoskodsz!

Szőlős chutney:

Hozzávalók:

  • 40 dkg szőlő
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db fahéj
  • 1 db csillagánizs

A szőlőt leszemezzük és kettévágjuk a szemeket. A cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, majd rátesszük a vékonyra szeletelt hagymákat és összekeverjük a szőlővel. Felöntjük a borral, ízesítjük a fahéjjal és az ánizzsal. Kitűnően párosíthatjuk sült húsokkal, pirított burgonyával, párolt rizzsel, grillezett zöldségfélékkel.

Ne feledkezzünk meg a szőlő szárított formájáról sem, a mazsoláról, ami már önmagában is remek nassolnivaló, ám a belőle készült sütemények egyszerűen ínycsiklandozóak!

Túrós mazsolás villámsüti:

Hozzávalók:

A mazsolát lelocsoljuk rum aromával és félretesszük. Az összes többi hozzávalót csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát. A masszát beleöntjük egy kisebb tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (35-40 perc). Porcukorral együtt tálalhatjuk is.

Egyetek finom szőlős ételeket, igyatok finom borokat és élvezzétek a hétköznapok örömteli perceit!

Források:

https://cookpad.com/hu/receptek/13680847-turos-mazsolas-villam-sut
https://www.mindmegette.hu/szureti-sajtsalata.recept/
https://www.mindmegette.hu/csirkemell-szolos-chutneyval.recept/

Képek forrása: egriborvidek.hu és pexels.hu

TOVÁBB

Időutazás az Egri Borvidéken – szüreti hagyományok

2024.09.04.

A szüreti időszak a borvidék egyik legvártabb és legkiemeltebb eseménye évszázadok óta, ami kicsiket és nagyokat egyaránt érintett Egerben.

De hogyan is zajlott a szüret a modern technológia előtt?

A szüret kezdő időpontját a városi tanács állapította meg, majd egy dobos segítségével két héttel korábban hirdették ki a városban.

A borvidék apraja-nagyja izgatottá vált és elkezdődtek a munkálatok: az eszközöket megtisztították, a hordókat kimostál és beáztatták. Mindenki résztvett a folyamatok előkészítésében és a munkában is.

A szüret igazi közösségi élménynek számított, ugyanis a kisebb szőlőbirtokosok a családtagok, barátok, szomszédok segítségével szedték a szőlőt, míg a nagybirtokosok a környék napszámosait is felfogadták.

A feladatokat igazságosan elosztották: a gyermekek és a nők szedőként dolgoztak, míg a férfiak a puttonyozást végezték el. 3-6 szedő munkáját egy puttonyos segítette – a szedők a puttonyba gyűjtötték a szőlőt, melyet a férfiak egy szüretelő kádhoz vittek. Az összegyűjtött gyümölcsöt megtaposták és elkészítették a mustot.

Az egri találmány

A taposók feladatát egy egri asztalosmester, Oberfrank Antal könnyítette meg, ugyanis a 19. század elején feltalálta a szőlőmalmot, mellyel forradalmasította a mustkészítést. A malom használata hatékonyabbá és gyorsabbá tette a szüretet, ugyanis percenként akár egy puttony szőlő őrlésére is képes volt.

Érdekesség a Borvidékről

Egerben a borászatokat, pincéket a városban és a város peremén helyezték el, ezért más borvidékekkel ellentétben külön figyelmet kellett szentelni a szőlő szállítására, ami nem csak költséges volt, hanem sokszor logisztikai kihívásokat is jelentett.

Szüreti mulatságok régen

A szüret végét egy hatalmas mulatsággal zárta a közösség, mely mindig egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött. A szedők egy óriási, akár egy mázsás szőlő koszorút készítettek a szőlősgazdáknak, megünnepelve a szüretet és az új bor kezdetét.

Az ünnepség után hajnalig mulattak az egriek: cigányzenészek gondoskodtak a muzsikáról, maszkokban, álarcokban táncoltak és finom ételeket készítettek. Ezen a napon a lőszereket és fegyvereket korlátlanul lehetett használni, a mozsárágyúkkal úgynevezett rakétákat durrogtattak, így a vidék a lobogó tűz fényébe öltözött.

Szüreti mulatság napjainkban

A szüretet, mint minden évben, idén is megünnepeljük Eger legendás bornegyedében, a Szépasszony-völgyben. Borászaink a borvidék kiváló boraival, mennyei ételekkel, pincetúrákkal, mustkóstolással, szüreti felvonulással, koncertekkel és kézműves vásárral vár mindenkit!

A részletes programok az alábbi oldalon érhetőek el:
https://visiteger.com/programok/osszes/szuret-a-szepasszony-volgyben

TOVÁBB

THUMMERER 40 | Egy mindenkiért, mindenki egyért.

2024.09.03.

Egy mindenkiért, mindenki egyért. Az egy a történetünkben a Thummerer pincészet. Mindenki pedig a Thummerer család három generációjának tagjai és társaik – Vilmos, Kati, Ildikó, Éva, András, Tamás, Elza, Polett, Ede – no meg József. Ők a Thummerer birodalom test- és értékőrei.

A birodalom kifejezést most a szó legnemesebb értelmében képzeljük el. Ehhez a paradicsomi kis birodalomhoz – a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokhoz – tartozik 120 hektár szőlő ültetvény Noszvaj és a Nagy Eged térségében, 4400 nm pincerendszer kemencés kóstolóteremmel, egy lovastanya kövér mezőkkel és gyönyörű paripákkal, a noszvaji Magtár fogadó szállással és üveggyűjteménnyel. És egy nagy becsben lévő barlanglakás, ahol minden elkezdődött.

Thummererék története úgy indul, mint a népmesék, tündérmesébe illően folytatódik és reméljük, végtelen történet. A szegény, de igen talpraesett fiatalember Vilmos elindul Egerből, kitanulja a szőlész-gyümölcsész szakmát, megtalálja párját, Katit, akivel elindulnak az üveghegyen túlra. Bár a világ kételkedik, ők töretlenül haladnak előre, kézenfogva az élet rengetegében, számukra nincs áttörhetetlen üvegplafon. Vilmos útja eleinte erdőn vezet keresztül, majd már Katival közösen rózsákon és krizantémokon át eljutnak a szőlőtenger partjára. A kockázatot vállalva elmerülnek a szőlőben. Ennek közepén találnak egy szigetet, vagyis egy hatalmas ódon pincét egy 14 ezer literes ászok hordóval, (nyugalom, ez a szörnyeteg már csak dísz), ahol a szőlőt borrá alakíthatják. Megtanulják a borvarázslás minden csínját-bínját, Vilmos még az Óperencián túlra is elmegy híres régi borbirodalmakba tanulni és közben felépíti a sajátját. Hitük, tehetségük és szorgalmuk segíti őket mindenféle próbatételeken keresztül. A kis birodalom és a család is gyarapszik. A szomszéd borászok és mindenféle népek csodájára járnak a Thummerer birtoknak és nagy, testes boraiknak. Fennállásuk 40 éve alatt sok követendő, olykor igen izgalmas példával járnak elől. Vili Papa, ahogy unokái hívják a családalapítót, visszaszerzi az Egri Bikavér becsületét, dűlőit külön-külön is bátran felteszi a bortérképre, részt vesz az Egri Csillag születésében, mindenféle modern eszközöket bevet, egyszóval folyamatosan megreformálja a mesterséget. Ahogy nő a birodalom és a feladat, úgy lesz egyre nagyobb szükség hozzáértő segítségre. A próbákat végül József állja ki, aki azóta is hűséges fővezére, akarom mondani főborásza a Thummerer pincének.

Vili Papa évente párszor elutazik, hogy Magyarország más családi borbirodalmainak, vagyis szőlőbirtokainak alapítóival tanácskozzon, kvaterkázzon, megbeszéljék a világ folyásának irányát, a jókat és a rosszakat is. Közben elismerően kóstolgatják egymás borait és megmutatják, mennyit okosodtak az utódok és mit lehetne még tanítani nekik. Hiszen ezért alapították a Pannon Bormíves Céhet.

Gyermekeik is szeretik a bort, de még jobban a vendégeket, akik a világ minden tájáról sereglenek, hogy megkóstolják a mesés borokat és lássák a hatalmas pincét (és a barlanglakást, ahol minden elkezdődött). Éva és András vendégeiket igen jól tartják, jó borokkal, kemencés vagy épp gourmet étkekkel kínálják a birtok és Noszvaj legjavából. Szállást is adnak nekik. A birodalomhoz tartozik Ildikó lovastanyája. A vállalkozó szelleműek szépséges lovai hátán csodálhatják meg a környező hegyoldalakon hullámzó, végtelen (legalábbis annak tűnő, 120 hektáros) szőlőtengert. Jönnek is az emberek, hogy részesülhessenek ebből a sok jóból meg Thummererék életszeretetéből, szenvedélyéből. A legkisebb fiút, Tamást inkább a szőlő érdekli, mintsem a sok ember. Kedvesével, Elzával ők a szőlőtenger, vagyis a dűlők kapitányai. Vili Papa egy nap egy másik birodalomba költözik. A legkisebb királylány, Polett, akinek az alapító Vili Papa még életében átadta a birodalom kincstárának kulcsát, szóval ő meg nem átall mindenféle influenszereket is bevonni a bormarketingbe, akik hírét viszik Thummereréknek. Nem bánják a többiek, hiszen Polett csak hozzáteszi az örökséghez ezeket újdonságokat, miközben a főborász és a dűlők kapitánya viszik tovább a Thummererek alkotmányát. 40 éve rendületlenül készülnek a nagy borok, de az idők szavát meghallva már fehérek és pezsgők is. Mivel a családban nagy tisztelet uralkodik és mindenki másban mester, időről időre kupaktanácsot tartanak. Olyankor bezárják a birodalom kapuit és maguk kóstolgatják a borokat, mesélnek egymásnak, ki milyen újdonságot látott a világban, tanakodnak, mit kellene megfogadni ezekből, döntést hoznak és azonnal, nagy lendülettel el is kezdik megvalósítani. Pont, ahogy Vili Papa tette mindig. Így aztán csak jönnek az érmek, a legtöbb arany meg a vendégek 40 éve és a Thummerer név ma is fényes. Egy Egri Borvidéki csillag. Aki nem hiszi, járjon utána.

THUMMERER 40-4
THUMMERER 40-5
TOVÁBB