MENU

Először kerül átadásra az Egri Bikavérért Díj

2022.10.14.
Kalmár Bori

Az Egri Bikavér Ünnep keretein belül, október 21-én rendezik meg az első Egri Bikavér Gálát, az est során először kerülnek átadásra az Egri Bikavérért Díjak. Ennek az elindításáról, magáról a gáláról és természetesen a bikavérről is beszélgettünk dr. Gál Lajos borásszal.

Lajos, meséljen egy kicsit az Egri Bikavér Gáláról és a díjakról: kik adják és kinek?

Az Egri Bikavér Gálát a legnagyobb örökségünk, a legfontosabb borunk tiszteletére szervezzük. Természetesen a tisztelet kijár a szőlő- és bortermelőknek, azonban a bor értékesítésében szerepet vállalóknak is.

A termelők a borvidéken kaptak és kapnak különböző díjakat, így most nem a termelés során szerzett érdemekért kívánja adni a borvidék azokat, hanem az egri bikavér értékesítésében végzett munkáért, azért a segítségért, amit kapunk a boraink piacra juttatásában. Az elismerés az egri bikavér eladásának szól. A díj létrehozásáról a 2021-ben megalakult bormarketing-kerekasztal és a hegyközségi tanács igazgatóválasztmánya döntött – követjük a világban fellelhető jó példákat.

Kik kaphatják meg idén?

Próbáljuk korrekt és egzakt alapokra helyezni a díj odaítélését – ez nagyon nehéz. Ennek megfelelően az első évben azt gondoltuk, hogy az a legigazságosabb, ha megnézzük, melyik étteremben, borszaküzletben, borkereskedésben értékesítik a legtöbbféle bikavért.

Tehát az egyik díjat valamelyik étterem kapja, a másikat valamelyik borszaküzlet, a harmadikat pedig egy borkereskedés. Amennyiben holtverseny vagy nagyon szoros verseny alakul ki, szavazásra is sor kerülhet. Szavazni a bormarketing-kerekasztal tagjai és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa Igazgatóválasztmányának tagjai (lényegében a vezetőség) fognak. 

A következő években is ezek a díjak lesznek?

Valószínű, hogy hagyományteremtés lesz az idei év, de gondolataink szerint más, például a bormarketingben nekünk, pontosabban az egri bikavér értékesítésének segítő szaklapokat vagy újságírókat is díjazhatunk. Az idő majd megmutatja, mi történik.

Mi ennek a jelentősége?

Tulajdonképpen a gála megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az egri bikavérek minősége, hogy milyen jó is maga az egri bikavér. A díjazottak egy szép gálaesten kapják meg a díjat, amely így számukra is emlékezetessé válhat; illetve nekünk, egri bortermelőknek is ad egy jó lehetőséget, hogy megköszönjük a kereskedők munkáját. Ez az idei terv, jövőre lehet, hogy más díjak is lesznek. 

Ha már szóba került: mire számíthatnak még a vendégek a gálán?

A gála egy igazán impozáns környezetben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának dísztermében kerül megrendezésre. A vendégeket fogadáskor az Egri Borbarát Hölgyek köszöntik egy egri csillaggal, majd a vacsora kezdetén díszvendégünk, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár úr mond köszöntőt.

Számunkra fontos üzenet, hogy a magyar szakmai vezetés is kiemelt helyen tartja számon a bikavérünket. Macsinka János Gundel-díjas séf négy fogást komponált, amelyek közül az első három mellé kettő-kettő bikavér kerül a poharakba. A vendégeknek alkalmuk lesz meggyőződni arról, hogy az egri vulkanikus, ásványos borokhoz milyen nagyszerű ételeket lehet készíteni.

Utolsó fogásként desszert kerül az asztalra, és mivel az Egri borvidék olyan gazdag a lehetőségekben, hogy még desszertbor is készülhet itt, most egy késői szüretelésű debrői hárslevelűt tudunk párosítani az édességhez. A gála végén az Egri borvidék borászatai által felajánlott egri bikavér superior és grand superior borokat kóstolhatunk egy sétálókóstolón, amit borbárnak is nevezhetnénk, az Egri Borbarát Hölgyek kínálásával. 

Az Ön életében milyen szerepet tölt be a bikavér?

Nekem az életem nagy részét jelenti. Egyrészt, amióta Egerben vagyok, azóta termelem is az egri bikavért.

Mikor készítette az elsőt?

Még 1982-ben Verpeléten, a VOSZK üzemében, ostorosi, novaji, demjéni és egerszalóki szőlőkből. Különleges minőségű bor lett, gyorsan elfogyott. Az akkori Egervin ezt nem nézte jó szemmel, és elérték, hogy ne készítsünk bikavért a következő évjáratokban. Később, 1990 után mindig is készítettem bikavéreket. 1992-től az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben is készültek sikeres bikavérek.

Itt egyébként eredetvédelemmel, vörösborkészítési és -érlelési technológiakutatásokkal és -fejlesztéssel foglalkoztam. A doktori értekezésem címe Az egri bikavér minőségfejlesztésének lehetőségei volt. Ennek a legnagyobb és legjelentősebb része a termőhely és a terroir kutatása volt, emellett a fajtahasználattal (házasítás), a terméskorlátozással és a héjon erjesztés, héjon tartás időtartamával foglalkoztam a dolgozatban. 

Exportra is készültek borok?

Összesen 14 országba exportáltam már bikavért, ebben nemcsak a sajátom van benne, hanem azok is, ahol dolgoztam. Például Mexikóba, Spanyolországba, Honkongba adtuk el a Kutatóintézetben készült borokat; a sajátomat Norvégiába, Finnországba, Angliába Lengyelországba, Észtországba és Kínába is exportáltam már. 

Mit tud mondani a saját bikavéreiről?

A saját pincészetemben a 2005-ös évjárattól kezdve vannak egri bikavérek, amelyek értek is el szép sikereket. Az idei évben például a borvidéki borversenyen a legjobb egri bikavérnek a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018 boromat választották. Remélem, hogy a Teremtő ad még pár évet nekem arra, hogy szép, az egri termőhely nagyságát és változatosságát megmutató borokat termeljek.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB