MENU

Először kerül átadásra az Egri Bikavérért Díj

2022.10.14.
Kalmár Bori

Az Egri Bikavér Ünnep keretein belül, október 21-én rendezik meg az első Egri Bikavér Gálát, az est során először kerülnek átadásra az Egri Bikavérért Díjak. Ennek az elindításáról, magáról a gáláról és természetesen a bikavérről is beszélgettünk dr. Gál Lajos borásszal.

Lajos, meséljen egy kicsit az Egri Bikavér Gáláról és a díjakról: kik adják és kinek?

Az Egri Bikavér Gálát a legnagyobb örökségünk, a legfontosabb borunk tiszteletére szervezzük. Természetesen a tisztelet kijár a szőlő- és bortermelőknek, azonban a bor értékesítésében szerepet vállalóknak is.

A termelők a borvidéken kaptak és kapnak különböző díjakat, így most nem a termelés során szerzett érdemekért kívánja adni a borvidék azokat, hanem az egri bikavér értékesítésében végzett munkáért, azért a segítségért, amit kapunk a boraink piacra juttatásában. Az elismerés az egri bikavér eladásának szól. A díj létrehozásáról a 2021-ben megalakult bormarketing-kerekasztal és a hegyközségi tanács igazgatóválasztmánya döntött – követjük a világban fellelhető jó példákat.

Kik kaphatják meg idén?

Próbáljuk korrekt és egzakt alapokra helyezni a díj odaítélését – ez nagyon nehéz. Ennek megfelelően az első évben azt gondoltuk, hogy az a legigazságosabb, ha megnézzük, melyik étteremben, borszaküzletben, borkereskedésben értékesítik a legtöbbféle bikavért.

Tehát az egyik díjat valamelyik étterem kapja, a másikat valamelyik borszaküzlet, a harmadikat pedig egy borkereskedés. Amennyiben holtverseny vagy nagyon szoros verseny alakul ki, szavazásra is sor kerülhet. Szavazni a bormarketing-kerekasztal tagjai és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa Igazgatóválasztmányának tagjai (lényegében a vezetőség) fognak. 

A következő években is ezek a díjak lesznek?

Valószínű, hogy hagyományteremtés lesz az idei év, de gondolataink szerint más, például a bormarketingben nekünk, pontosabban az egri bikavér értékesítésének segítő szaklapokat vagy újságírókat is díjazhatunk. Az idő majd megmutatja, mi történik.

Mi ennek a jelentősége?

Tulajdonképpen a gála megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az egri bikavérek minősége, hogy milyen jó is maga az egri bikavér. A díjazottak egy szép gálaesten kapják meg a díjat, amely így számukra is emlékezetessé válhat; illetve nekünk, egri bortermelőknek is ad egy jó lehetőséget, hogy megköszönjük a kereskedők munkáját. Ez az idei terv, jövőre lehet, hogy más díjak is lesznek. 

Ha már szóba került: mire számíthatnak még a vendégek a gálán?

A gála egy igazán impozáns környezetben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának dísztermében kerül megrendezésre. A vendégeket fogadáskor az Egri Borbarát Hölgyek köszöntik egy egri csillaggal, majd a vacsora kezdetén díszvendégünk, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár úr mond köszöntőt.

Számunkra fontos üzenet, hogy a magyar szakmai vezetés is kiemelt helyen tartja számon a bikavérünket. Macsinka János Gundel-díjas séf négy fogást komponált, amelyek közül az első három mellé kettő-kettő bikavér kerül a poharakba. A vendégeknek alkalmuk lesz meggyőződni arról, hogy az egri vulkanikus, ásványos borokhoz milyen nagyszerű ételeket lehet készíteni.

Utolsó fogásként desszert kerül az asztalra, és mivel az Egri borvidék olyan gazdag a lehetőségekben, hogy még desszertbor is készülhet itt, most egy késői szüretelésű debrői hárslevelűt tudunk párosítani az édességhez. A gála végén az Egri borvidék borászatai által felajánlott egri bikavér superior és grand superior borokat kóstolhatunk egy sétálókóstolón, amit borbárnak is nevezhetnénk, az Egri Borbarát Hölgyek kínálásával. 

Az Ön életében milyen szerepet tölt be a bikavér?

Nekem az életem nagy részét jelenti. Egyrészt, amióta Egerben vagyok, azóta termelem is az egri bikavért.

Mikor készítette az elsőt?

Még 1982-ben Verpeléten, a VOSZK üzemében, ostorosi, novaji, demjéni és egerszalóki szőlőkből. Különleges minőségű bor lett, gyorsan elfogyott. Az akkori Egervin ezt nem nézte jó szemmel, és elérték, hogy ne készítsünk bikavért a következő évjáratokban. Később, 1990 után mindig is készítettem bikavéreket. 1992-től az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben is készültek sikeres bikavérek.

Itt egyébként eredetvédelemmel, vörösborkészítési és -érlelési technológiakutatásokkal és -fejlesztéssel foglalkoztam. A doktori értekezésem címe Az egri bikavér minőségfejlesztésének lehetőségei volt. Ennek a legnagyobb és legjelentősebb része a termőhely és a terroir kutatása volt, emellett a fajtahasználattal (házasítás), a terméskorlátozással és a héjon erjesztés, héjon tartás időtartamával foglalkoztam a dolgozatban. 

Exportra is készültek borok?

Összesen 14 országba exportáltam már bikavért, ebben nemcsak a sajátom van benne, hanem azok is, ahol dolgoztam. Például Mexikóba, Spanyolországba, Honkongba adtuk el a Kutatóintézetben készült borokat; a sajátomat Norvégiába, Finnországba, Angliába Lengyelországba, Észtországba és Kínába is exportáltam már. 

Mit tud mondani a saját bikavéreiről?

A saját pincészetemben a 2005-ös évjárattól kezdve vannak egri bikavérek, amelyek értek is el szép sikereket. Az idei évben például a borvidéki borversenyen a legjobb egri bikavérnek a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018 boromat választották. Remélem, hogy a Teremtő ad még pár évet nekem arra, hogy szép, az egri termőhely nagyságát és változatosságát megmutató borokat termeljek.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB