MENU

Először kerül átadásra az Egri Bikavérért Díj

2022.10.14.
Kalmár Bori

Az Egri Bikavér Ünnep keretein belül, október 21-én rendezik meg az első Egri Bikavér Gálát, az est során először kerülnek átadásra az Egri Bikavérért Díjak. Ennek az elindításáról, magáról a gáláról és természetesen a bikavérről is beszélgettünk dr. Gál Lajos borásszal.

Lajos, meséljen egy kicsit az Egri Bikavér Gáláról és a díjakról: kik adják és kinek?

Az Egri Bikavér Gálát a legnagyobb örökségünk, a legfontosabb borunk tiszteletére szervezzük. Természetesen a tisztelet kijár a szőlő- és bortermelőknek, azonban a bor értékesítésében szerepet vállalóknak is.

A termelők a borvidéken kaptak és kapnak különböző díjakat, így most nem a termelés során szerzett érdemekért kívánja adni a borvidék azokat, hanem az egri bikavér értékesítésében végzett munkáért, azért a segítségért, amit kapunk a boraink piacra juttatásában. Az elismerés az egri bikavér eladásának szól. A díj létrehozásáról a 2021-ben megalakult bormarketing-kerekasztal és a hegyközségi tanács igazgatóválasztmánya döntött – követjük a világban fellelhető jó példákat.

Kik kaphatják meg idén?

Próbáljuk korrekt és egzakt alapokra helyezni a díj odaítélését – ez nagyon nehéz. Ennek megfelelően az első évben azt gondoltuk, hogy az a legigazságosabb, ha megnézzük, melyik étteremben, borszaküzletben, borkereskedésben értékesítik a legtöbbféle bikavért.

Tehát az egyik díjat valamelyik étterem kapja, a másikat valamelyik borszaküzlet, a harmadikat pedig egy borkereskedés. Amennyiben holtverseny vagy nagyon szoros verseny alakul ki, szavazásra is sor kerülhet. Szavazni a bormarketing-kerekasztal tagjai és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa Igazgatóválasztmányának tagjai (lényegében a vezetőség) fognak. 

A következő években is ezek a díjak lesznek?

Valószínű, hogy hagyományteremtés lesz az idei év, de gondolataink szerint más, például a bormarketingben nekünk, pontosabban az egri bikavér értékesítésének segítő szaklapokat vagy újságírókat is díjazhatunk. Az idő majd megmutatja, mi történik.

Mi ennek a jelentősége?

Tulajdonképpen a gála megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az egri bikavérek minősége, hogy milyen jó is maga az egri bikavér. A díjazottak egy szép gálaesten kapják meg a díjat, amely így számukra is emlékezetessé válhat; illetve nekünk, egri bortermelőknek is ad egy jó lehetőséget, hogy megköszönjük a kereskedők munkáját. Ez az idei terv, jövőre lehet, hogy más díjak is lesznek. 

Ha már szóba került: mire számíthatnak még a vendégek a gálán?

A gála egy igazán impozáns környezetben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának dísztermében kerül megrendezésre. A vendégeket fogadáskor az Egri Borbarát Hölgyek köszöntik egy egri csillaggal, majd a vacsora kezdetén díszvendégünk, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár úr mond köszöntőt.

Számunkra fontos üzenet, hogy a magyar szakmai vezetés is kiemelt helyen tartja számon a bikavérünket. Macsinka János Gundel-díjas séf négy fogást komponált, amelyek közül az első három mellé kettő-kettő bikavér kerül a poharakba. A vendégeknek alkalmuk lesz meggyőződni arról, hogy az egri vulkanikus, ásványos borokhoz milyen nagyszerű ételeket lehet készíteni.

Utolsó fogásként desszert kerül az asztalra, és mivel az Egri borvidék olyan gazdag a lehetőségekben, hogy még desszertbor is készülhet itt, most egy késői szüretelésű debrői hárslevelűt tudunk párosítani az édességhez. A gála végén az Egri borvidék borászatai által felajánlott egri bikavér superior és grand superior borokat kóstolhatunk egy sétálókóstolón, amit borbárnak is nevezhetnénk, az Egri Borbarát Hölgyek kínálásával. 

Az Ön életében milyen szerepet tölt be a bikavér?

Nekem az életem nagy részét jelenti. Egyrészt, amióta Egerben vagyok, azóta termelem is az egri bikavért.

Mikor készítette az elsőt?

Még 1982-ben Verpeléten, a VOSZK üzemében, ostorosi, novaji, demjéni és egerszalóki szőlőkből. Különleges minőségű bor lett, gyorsan elfogyott. Az akkori Egervin ezt nem nézte jó szemmel, és elérték, hogy ne készítsünk bikavért a következő évjáratokban. Később, 1990 után mindig is készítettem bikavéreket. 1992-től az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben is készültek sikeres bikavérek.

Itt egyébként eredetvédelemmel, vörösborkészítési és -érlelési technológiakutatásokkal és -fejlesztéssel foglalkoztam. A doktori értekezésem címe Az egri bikavér minőségfejlesztésének lehetőségei volt. Ennek a legnagyobb és legjelentősebb része a termőhely és a terroir kutatása volt, emellett a fajtahasználattal (házasítás), a terméskorlátozással és a héjon erjesztés, héjon tartás időtartamával foglalkoztam a dolgozatban. 

Exportra is készültek borok?

Összesen 14 országba exportáltam már bikavért, ebben nemcsak a sajátom van benne, hanem azok is, ahol dolgoztam. Például Mexikóba, Spanyolországba, Honkongba adtuk el a Kutatóintézetben készült borokat; a sajátomat Norvégiába, Finnországba, Angliába Lengyelországba, Észtországba és Kínába is exportáltam már. 

Mit tud mondani a saját bikavéreiről?

A saját pincészetemben a 2005-ös évjárattól kezdve vannak egri bikavérek, amelyek értek is el szép sikereket. Az idei évben például a borvidéki borversenyen a legjobb egri bikavérnek a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018 boromat választották. Remélem, hogy a Teremtő ad még pár évet nekem arra, hogy szép, az egri termőhely nagyságát és változatosságát megmutató borokat termeljek.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB