MENU

Először kerül átadásra az Egri Bikavérért Díj

2022.10.14.
Kalmár Bori

Az Egri Bikavér Ünnep keretein belül, október 21-én rendezik meg az első Egri Bikavér Gálát, az est során először kerülnek átadásra az Egri Bikavérért Díjak. Ennek az elindításáról, magáról a gáláról és természetesen a bikavérről is beszélgettünk dr. Gál Lajos borásszal.

Lajos, meséljen egy kicsit az Egri Bikavér Gáláról és a díjakról: kik adják és kinek?

Az Egri Bikavér Gálát a legnagyobb örökségünk, a legfontosabb borunk tiszteletére szervezzük. Természetesen a tisztelet kijár a szőlő- és bortermelőknek, azonban a bor értékesítésében szerepet vállalóknak is.

A termelők a borvidéken kaptak és kapnak különböző díjakat, így most nem a termelés során szerzett érdemekért kívánja adni a borvidék azokat, hanem az egri bikavér értékesítésében végzett munkáért, azért a segítségért, amit kapunk a boraink piacra juttatásában. Az elismerés az egri bikavér eladásának szól. A díj létrehozásáról a 2021-ben megalakult bormarketing-kerekasztal és a hegyközségi tanács igazgatóválasztmánya döntött – követjük a világban fellelhető jó példákat.

Kik kaphatják meg idén?

Próbáljuk korrekt és egzakt alapokra helyezni a díj odaítélését – ez nagyon nehéz. Ennek megfelelően az első évben azt gondoltuk, hogy az a legigazságosabb, ha megnézzük, melyik étteremben, borszaküzletben, borkereskedésben értékesítik a legtöbbféle bikavért.

Tehát az egyik díjat valamelyik étterem kapja, a másikat valamelyik borszaküzlet, a harmadikat pedig egy borkereskedés. Amennyiben holtverseny vagy nagyon szoros verseny alakul ki, szavazásra is sor kerülhet. Szavazni a bormarketing-kerekasztal tagjai és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa Igazgatóválasztmányának tagjai (lényegében a vezetőség) fognak. 

A következő években is ezek a díjak lesznek?

Valószínű, hogy hagyományteremtés lesz az idei év, de gondolataink szerint más, például a bormarketingben nekünk, pontosabban az egri bikavér értékesítésének segítő szaklapokat vagy újságírókat is díjazhatunk. Az idő majd megmutatja, mi történik.

Mi ennek a jelentősége?

Tulajdonképpen a gála megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az egri bikavérek minősége, hogy milyen jó is maga az egri bikavér. A díjazottak egy szép gálaesten kapják meg a díjat, amely így számukra is emlékezetessé válhat; illetve nekünk, egri bortermelőknek is ad egy jó lehetőséget, hogy megköszönjük a kereskedők munkáját. Ez az idei terv, jövőre lehet, hogy más díjak is lesznek. 

Ha már szóba került: mire számíthatnak még a vendégek a gálán?

A gála egy igazán impozáns környezetben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának dísztermében kerül megrendezésre. A vendégeket fogadáskor az Egri Borbarát Hölgyek köszöntik egy egri csillaggal, majd a vacsora kezdetén díszvendégünk, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár úr mond köszöntőt.

Számunkra fontos üzenet, hogy a magyar szakmai vezetés is kiemelt helyen tartja számon a bikavérünket. Macsinka János Gundel-díjas séf négy fogást komponált, amelyek közül az első három mellé kettő-kettő bikavér kerül a poharakba. A vendégeknek alkalmuk lesz meggyőződni arról, hogy az egri vulkanikus, ásványos borokhoz milyen nagyszerű ételeket lehet készíteni.

Utolsó fogásként desszert kerül az asztalra, és mivel az Egri borvidék olyan gazdag a lehetőségekben, hogy még desszertbor is készülhet itt, most egy késői szüretelésű debrői hárslevelűt tudunk párosítani az édességhez. A gála végén az Egri borvidék borászatai által felajánlott egri bikavér superior és grand superior borokat kóstolhatunk egy sétálókóstolón, amit borbárnak is nevezhetnénk, az Egri Borbarát Hölgyek kínálásával. 

Az Ön életében milyen szerepet tölt be a bikavér?

Nekem az életem nagy részét jelenti. Egyrészt, amióta Egerben vagyok, azóta termelem is az egri bikavért.

Mikor készítette az elsőt?

Még 1982-ben Verpeléten, a VOSZK üzemében, ostorosi, novaji, demjéni és egerszalóki szőlőkből. Különleges minőségű bor lett, gyorsan elfogyott. Az akkori Egervin ezt nem nézte jó szemmel, és elérték, hogy ne készítsünk bikavért a következő évjáratokban. Később, 1990 után mindig is készítettem bikavéreket. 1992-től az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben is készültek sikeres bikavérek.

Itt egyébként eredetvédelemmel, vörösborkészítési és -érlelési technológiakutatásokkal és -fejlesztéssel foglalkoztam. A doktori értekezésem címe Az egri bikavér minőségfejlesztésének lehetőségei volt. Ennek a legnagyobb és legjelentősebb része a termőhely és a terroir kutatása volt, emellett a fajtahasználattal (házasítás), a terméskorlátozással és a héjon erjesztés, héjon tartás időtartamával foglalkoztam a dolgozatban. 

Exportra is készültek borok?

Összesen 14 országba exportáltam már bikavért, ebben nemcsak a sajátom van benne, hanem azok is, ahol dolgoztam. Például Mexikóba, Spanyolországba, Honkongba adtuk el a Kutatóintézetben készült borokat; a sajátomat Norvégiába, Finnországba, Angliába Lengyelországba, Észtországba és Kínába is exportáltam már. 

Mit tud mondani a saját bikavéreiről?

A saját pincészetemben a 2005-ös évjárattól kezdve vannak egri bikavérek, amelyek értek is el szép sikereket. Az idei évben például a borvidéki borversenyen a legjobb egri bikavérnek a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018 boromat választották. Remélem, hogy a Teremtő ad még pár évet nekem arra, hogy szép, az egri termőhely nagyságát és változatosságát megmutató borokat termeljek.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB