MENU

Elindult a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior 2021 előjegyzése

2023.03.09.
Tóth Adrienn

Az Egerben lezajló Gárdonyi 100 emlékév tiszteletére az egri borászok két közösségi bort készítettek: egy egri csillag superiort és egy egri bikavér superiort. Míg a fehérborból hamarosan az utolsó palackok találnak gazdára, addig a hosszabb érlelést igénylő bikavérnél most tavasszal az előjegyzési időszak indul el.

„Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész professzor vetette fel nekem, hogy 2022 különleges év lesz Eger kultúrtörténetében: a város ikonikus írója, Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója esik erre az évre. Gárdonyiról pedig tudni lehet, hogy Egerbe kerülését követően maga is vett szőlőt, kötődött a borhoz, s ha kedves vendége volt mindjárt hozatta a saját termelésű piros vizét. 

Emellett a Keller Péterrel, Gárdonyi dédunokájával folytatott beszélgetés erősített meg abban, hogy az Egri Bikavér Borlovagrend tagjaként javasoljam az egri borászoknak egy egri csillag és egy egri bikavér összefogás bor megalkotását. Sokat jelentett számomra, hogy örömmel fogadták az ötletet, és hogy később a borászokon túl sokan csatlakoztak hozzánk a megvalósítás során” – mesél az ötlet születéséről Mikuska Péter, az Egri Bikavér Borlovagrend társelnöke.

Míg az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Csillag Superiorból már erősen limitált az elérhető palackok száma, addig az ugyancsak 2021-es évjáratú Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior esetében a hordós érlelés lezárultával már a palackos érlelés zajlik. Ezzel párhuzamosan pedig a borkedvelők számára megnyílt az előjegyzés lehetősége.

A bikavért az egri borászok által felajánlott alapborokból egy négyfős borlovagrendi borász bizottság házasította össze tavaly április végén. A gondosan végzett házasítási folyamat során 30 tétel különböző arányú integrációja mellett döntöttek a borászok, a cuvée végső aránya így 40% kékfrankos, 30% merlot, 15% cabernet franc, 7,5% pinot noir, 5% syrah és 2,5% turán lett.

A bor ezt követően, májusban került fahordókba: egy új 500 literes és egy használt 300 literes hordóba, amelyeket a Kádár Hungary készített. Közel hét hónapig tartott az érlelés, idén január végén töltötték palackba a bort.

Míg a csillagból 552, addig a bikavérből 1000 palack készült. A bikavérre most az előjegyzés indult el, amelyre az ebht.marketing@gmail.com e-mail-címen lehet jelentkezni egyénenként és bortípusonként maximum 12 palack vásárlásával, 15 000 forintos palackáron.

„Hálás vagyok azért, hogy a Gárdonyi 100 emlékév és e két bor elkészítése kapcsán sokkal közelebb kerültem ahhoz az íróhoz, akit a legtöbben Egerhez kötünk. Az életével kapcsolatos sok színes epizódot és sok értékes gondolatát ismerhettem meg, ami tovább gazdagította bennem az Egerről alkotott képet” – foglalta össze gondolatait dr. Lőrincz György egri borász.

További cikkek

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.03.31.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire…

TOVÁBB

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB