MENU

Elindult a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior 2021 előjegyzése

2023.03.09.
Tóth Adrienn

Az Egerben lezajló Gárdonyi 100 emlékév tiszteletére az egri borászok két közösségi bort készítettek: egy egri csillag superiort és egy egri bikavér superiort. Míg a fehérborból hamarosan az utolsó palackok találnak gazdára, addig a hosszabb érlelést igénylő bikavérnél most tavasszal az előjegyzési időszak indul el.

„Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész professzor vetette fel nekem, hogy 2022 különleges év lesz Eger kultúrtörténetében: a város ikonikus írója, Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója esik erre az évre. Gárdonyiról pedig tudni lehet, hogy Egerbe kerülését követően maga is vett szőlőt, kötődött a borhoz, s ha kedves vendége volt mindjárt hozatta a saját termelésű piros vizét. 

Emellett a Keller Péterrel, Gárdonyi dédunokájával folytatott beszélgetés erősített meg abban, hogy az Egri Bikavér Borlovagrend tagjaként javasoljam az egri borászoknak egy egri csillag és egy egri bikavér összefogás bor megalkotását. Sokat jelentett számomra, hogy örömmel fogadták az ötletet, és hogy később a borászokon túl sokan csatlakoztak hozzánk a megvalósítás során” – mesél az ötlet születéséről Mikuska Péter, az Egri Bikavér Borlovagrend társelnöke.

Míg az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Csillag Superiorból már erősen limitált az elérhető palackok száma, addig az ugyancsak 2021-es évjáratú Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior esetében a hordós érlelés lezárultával már a palackos érlelés zajlik. Ezzel párhuzamosan pedig a borkedvelők számára megnyílt az előjegyzés lehetősége.

A bikavért az egri borászok által felajánlott alapborokból egy négyfős borlovagrendi borász bizottság házasította össze tavaly április végén. A gondosan végzett házasítási folyamat során 30 tétel különböző arányú integrációja mellett döntöttek a borászok, a cuvée végső aránya így 40% kékfrankos, 30% merlot, 15% cabernet franc, 7,5% pinot noir, 5% syrah és 2,5% turán lett.

A bor ezt követően, májusban került fahordókba: egy új 500 literes és egy használt 300 literes hordóba, amelyeket a Kádár Hungary készített. Közel hét hónapig tartott az érlelés, idén január végén töltötték palackba a bort.

Míg a csillagból 552, addig a bikavérből 1000 palack készült. A bikavérre most az előjegyzés indult el, amelyre az ebht.marketing@gmail.com e-mail-címen lehet jelentkezni egyénenként és bortípusonként maximum 12 palack vásárlásával, 15 000 forintos palackáron.

„Hálás vagyok azért, hogy a Gárdonyi 100 emlékév és e két bor elkészítése kapcsán sokkal közelebb kerültem ahhoz az íróhoz, akit a legtöbben Egerhez kötünk. Az életével kapcsolatos sok színes epizódot és sok értékes gondolatát ismerhettem meg, ami tovább gazdagította bennem az Egerről alkotott képet” – foglalta össze gondolatait dr. Lőrincz György egri borász.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB