MENU

Egri érmek a Berliner Wine Trophy borversenyről

2021.10.29.
Tóth Adrienn

Két helyi borászat: a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, valamint a Tóth Ferenc Pincészet borai is érmeket hoztak a Egri borvidéknek a legnagyobb német borversenyről. A díjazott borok között volt egri bikavér, valamint kékfrankos és királyleányka is.

A Berliner Wine Trophyt huszonötödik alkalommal szervezték meg idén októberben. A német fővárosban zajló megmérettetésen 38 ország több mint 6000 borát értékelte a 170 tagú nemzetközi zsűri 10 napon át.

A versenyen a magyar borok jól szerepeltek. A nemzetközi borverseny normáinak betartása mellett az indulóknak maximum 30%-a kaphat díjat, a rendezvény szervezőitől érkező tájékoztatás szerint azonban az érmes magyar borok aránya a nevezett magyar borokhoz képest 33,58%, így a többi nevező országgal összehasonlítva is az átlagosnál jobb eredményt értünk el. A szerte a világból érkező, éremmel díjazott boroknak pedig 7,5%-a magyar, azaz minden tizenharmadik tétel.

Egerből a Tóth Ferenc Pincészetet két aranyéremmel ismerték el, a 2017-es Egri Bikavér Superior és a 2020-as Királyleányka boraikért. A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok pedig az Indián Nyárért kapott aranyérmet, az Óperencián innen 2017-es kékfrankosért pedig ezüstérmet.

Frissítés (2021. november 12-én): Cikkünk megjelenése után a verseny szervezői tovább egri díjazott borokról adtak tájékoztatás a verseny honlapján, így a fent említett borászatok további két pincészettel egészülnek ki. A Petrény Winery Syrah Superior 2013, a Padok 2013 és a Fúria Fekete Leányka 2017 aranyérmet, a Varsányi Pincészet Egri Bikavér Superior 2018 és a Debrői Hárslevelű 2019 szintén aranyérmeket, utóbbi pincészet Egri Cabernet Sauvignon Superior 2017 bora pedig ezüstérmet hozott haza Egerbe.

További cikkek

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház…

TOVÁBB