MENU

Egri Borvidék a terítéken | Pár ötlet mindazoknak, akik a szőlőt nemcsak isszák hanem eszik is

2024.09.09.

Nem akarjuk siettetni az időt, de pár nap múlva megérkezik az ősz és vele együtt a Borvidék kiemelt eseménye, a szüret. Az egri szüret kezdete hagyományosan szeptember 29-hez köthető, Szent Mihály napjához, ám az időjárás és a szőlő érettségi állapota miatt ez a dátum mozgatható.

A szürettel elkezdődik a legújabb borok feldolgozása, ám ne felejtsük el, hogy a finom szőlőből nem csak minőségi italokat kóstolhatunk, hanem mennyei ételeket is készíthetünk. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, hogy az Egri Borvidéket az asztalra csempészhessétek.

Minden főzés-sütés a minőségi alapanyagok beszerzésével kezdődik: a finom borokat megvásárolhatod borászainktól, a friss szőlőt pedig beszerezheted hétköznap Egerben a Katona téren található piacon, hétvégén pedig a Kisasszony piacon.

Az első recept ötletünk egy igazán könnyed szüreti sajtsaláta, ami egy kitűnő előételként szolgál:

Hozzávalók:

  • 1db alma
  • 1db körte
  • 1db narancs
  • 20 dkg szőlő
  • 2 dkg dió
  • 2 dkg kesudió
  • 20 dkg camembert sajt

Öntet:

  • 1.5 dl tejföl
  • 1db narancs
  • 2ek tej
  • 2 tk méz
  • 0.5tk currypor
  • 1kh őrölt fahéj

A gyümölcsöket apróra vágjuk, a camambert felszeleteljük, kistányérokba adagoljuk és megszórjuk a diófélékkel. Az öntethez a tejfölt krémesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a narancslevet, a tejet és a mézet. Végül a curryvel és a fahéjjal pikánsra ízesítjük, tálkába töltjük, és külön kínáljuk a salátához.

A szőlő nem csak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is rendelkezik! Rengeteg C- és B-vitamint, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, és flavonoidokat tartalmaz, erősiti az immunrendszert, segíti az emésztést és lassítja az öregedést is!

Ezért következő receptnek egy olyat választottunk, amivel könnyedén kiegészítheted a család kedvenc húsételeit, miközben az egészségükről is gondoskodsz!

Szőlős chutney:

Hozzávalók:

  • 40 dkg szőlő
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db fahéj
  • 1 db csillagánizs

A szőlőt leszemezzük és kettévágjuk a szemeket. A cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, majd rátesszük a vékonyra szeletelt hagymákat és összekeverjük a szőlővel. Felöntjük a borral, ízesítjük a fahéjjal és az ánizzsal. Kitűnően párosíthatjuk sült húsokkal, pirított burgonyával, párolt rizzsel, grillezett zöldségfélékkel.

Ne feledkezzünk meg a szőlő szárított formájáról sem, a mazsoláról, ami már önmagában is remek nassolnivaló, ám a belőle készült sütemények egyszerűen ínycsiklandozóak!

Túrós mazsolás villámsüti:

Hozzávalók:

A mazsolát lelocsoljuk rum aromával és félretesszük. Az összes többi hozzávalót csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát. A masszát beleöntjük egy kisebb tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (35-40 perc). Porcukorral együtt tálalhatjuk is.

Egyetek finom szőlős ételeket, igyatok finom borokat és élvezzétek a hétköznapok örömteli perceit!

Források:

https://cookpad.com/hu/receptek/13680847-turos-mazsolas-villam-sut
https://www.mindmegette.hu/szureti-sajtsalata.recept/
https://www.mindmegette.hu/csirkemell-szolos-chutneyval.recept/

Képek forrása: egriborvidek.hu és pexels.hu

További cikkek

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB

FELHÍVÁS: Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva

2024.09.16.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva, amellyel az éttermekbe járó közönséget szeretnénk bevonni a kóstolgatásba heteken keresztül A kampány célja az Egri Bikavér és a helyi gasztronómia összekovácsolása, népszerűsítése, közösségi élmény nyújtása, vendégszám növelése az éttermekben, cukrászdákban.

Felhívás egri és térségbeli éttermek részére

Egy misszióra invitáljuk városunk és a közeli éttermek séfjeit, hogy találjanak ki Egri Bikavérek mellé illő fogásokat, a bort akár alkotóelemként is felhasználva. Az Ízek Viadala verseny során a résztvevő éttermek a benevezett fogással vállalják, hogy a kiválasztott Egri Bikavér jegyeivel teljes összhangban lévő ételt neveznek.

Kik pályázhatnak?

  • éttermek
  • cukrászdák

A nevezés és részvétel ingyenes!

Kategóriák:

  • előétel (hideg vagy meleg)
  • főétel (húsos vagy húsmentes)
  • desszert (tányérdesszert, torta, szelet sütemény, diétás vagy nem diétás kivitelben)

Akár mindhárom kategórában is lehet nevezni!

Hogyan történik az értékelés?
A pontok felét a szakmai zsűri adja, a másik felét a vendégek.

A szakmai zsűri:

  • Kautzky Armand, egri születésű Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, aki maga is otthonosan mozog a konyhában, szerepelt a MasterChef VIP televíziós műsorban
  • Stiller Tamás kreatív séf, médiaszemélyiség

A szakmai értékelésben pontokat jelent:

  • minél több helyi termék felhasználása, megjelenítése (1 pont)
  • szezonalitás figyelembevétele (1 pont)
  • az Egri Bikavér kreatív felhasználása az ételben (ötletesség, technológia, újszerű megközelítés) (1 pont)
  • az ételhez illeszthető legyen az Egri Bikavér (1 pont)
  • alapkövetelmény az ízletes szép étel (1-6 pont)

Összesen megszerezhető pontszám: 10 pont

Közönségszavazás menete: az érdeklődő vendégek egy menetlevél alapján látogathatják meg az érintett éttermeket, cukrászdákat, kóstolhatják a nevezett ételeket, majd szavazhatnak az alábbi kategóriákra:

  • legjobb előétel
  • legjobb főétel
  • legjobb desszert

A vendégek három egyszerű tényező alapján fognak szavazni: étel (ízélmény és külalak) 1-4 pont, éttermi hangulat 1-3 pont, kiszolgálás minősége 1-3 pont.
Nemcsak az étel versenyez, hanem az étterem is.
Összesen szerezhető pont: 10 pont

Az ízek Viadala I Séfek Versenyén maximálisan szerezhető pontszám: 20 pont

Nevezési határidő: 2024. szeptember 22., az alábbi linken található űrlap online kitöltésével.

Amennyiben a beadott étel összeállításán változtatnának, azt október 1-ig tehetik meg. Figyelem: csak egy összetevőt lehet kicserélni , teljesen új étellel nem lehet újrajelentkezni. A változtatást elegendő e-mailben megküldeni a linken található e-mail címre.

Közönségszavazás: október 1-18-ig, ez idő alatt az érdeklődők végigjárják a pályázott éttermeket és szavaznak a weboldalon keresztül.

NTŐ és szakmai kóstolás: október 19. 11:00-16:00
Eredményhirdetés: október 19., 19:00 Pátriárka Étterem (Eger, Érsekudvar)

Szeretettel várjuk a jelentkezéseket és finomabbnál finomabb fogásokat!

Üdvözlettel,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Gárdonyi Géza, a mai gasztro blogger

2024.09.16.

Az egri gasztronómia története legalább olyan hosszú időre nyúlik vissza, mint a város alatti alagutak, pincék hossza.
Városunk ételeit legfőképpen a palócok táplálkozása határozta meg. Így Egerben és a környéken gyakran különböző kásák, lisztből készült ételek kerültek az asztalra. A burgonyát előszeretettel használták fel, egyik kedvencük volt – amit a mai napig imádunk – a macok, vagy másnéven a tócsni, de a krumplis lepény és a krumplilángos is gyakran szerepelt a menün. A legkedveltebb húsételeket disznóból készítették, amihez tökéletesen párosították az egri vörös borokat.

A törökök nem csak egy meseszép Török fürdőt és Minaretet hagytak ránk, hanem a gasztronómiánkba is újításokat csempésztek be. Általuk került először az egri asztalra rizs és az abból készült piláf és gyuvecs is, valamint a fűszerek bátrabb használata is ehhez az időszakhoz köthető. Meghatározó karácsonyi ételünket, a töltött káposztát is a törökök hatására ismerte meg a lakosság.
Később, a 18. század végétől az amerikai élelmiszerek kúsztak be az egriek hétköznapjaiba. A kukorica, a bab, a paprika, paradicsom és az ezekből készült ételek ekkor váltak igazán meghatározóvá.
Gasztronómiai időutazásunk végül a bécsi lenyomatoknál ér véget. A 19. századtól vált elterjedté a sertészsírban sütés, a hagyma dinsztelése és ezáltal a sokunk által kedvelt pörköltek is, melyeket a legjobban a Bikavérekkel imádunk kombinálni.

Régi egri receptek, amik sosem mennek ki a divatból!

Az egriek étkezéseiben a levesnek mindig helye volt. A húsleves minden magyar háztartás kiemelt étele, eláruljuk, hogy az egri húsleves hogyan is készül pontosan.

Hozzávalók: 1 kg csont, 40 dkg marhacomb , só, 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cikk zeller, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 cikk karalábé, 1 csipet bors, 10 dkg eperlevéltészta, 3 szál petrezselyem

Elkészítés:

  1. Az egri húsleves elkészítéséhez vizet forralunk, és beletesszük a csontokat. Ha ismét forr a víz, leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk a csontokat és a húst. Megsózzuk, és feltesszük főni 1 l vízben. Ha forrni kezd, takarékon főzzük tovább.
  2. 1 óra főzés után hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, és megborsozzuk. Addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
  3. Lehúzzuk a fazekat a tűzről, és állni hagyjuk 15 percig. A levest leszűrjük, és egy tálba merjük. Ezután beletesszük a zöldségeket és a feldarabolt húst.
  4. Az eperlevéltésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A levest a tésztával és frissen vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Az egri gömbpalacsinta az a desszert, amit mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer az életben! A palacsinta mindig jó választás, rétegezve pedig mindent felül múl. Mutatjuk is a receptet:

Hozzávalók:

  • A palacsintához: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 2.5dl tej, 2.5dl ásványvíz , 1teáskanál cukor, 1 csipet só, 4 evőkanál olaj
  • A töltelékhez: 4 dkg mazsola, 1.5dl tej, 15 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1evőkanál rum
  • A gömbhöz: 2 liter tej, 1 csipet só, 5 dkg puha vaj
  • A mártáshoz: 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 1evőkanál liszt, 2 dkg vaj

Elkészítés:

  1. Az alapanyagokat keverjük össze, majd süssük ki a palacsintákat.
  2. A töltelékhez a mazsolát lassú tűzön főzzük fel a tejben. Adjuk hozzá a diót, a cukrot és a rumot.
  3. A gömbhöz egy nagy fazékban forraljuk fel a tejet egy csipet sóval, 3 ek-nyi kivételével. A palacsintákat a töltelékkel megkenve rétegezzük egymásra. A legfelsőt ne kenjük meg.
  4. Egy nagy konyharuhát vizezzünk be, majd kenjük meg a vajjal. Rakjuk rá palacsintatortát. A konyharuha sarkait kössük össze, akasszuk egy fakanálra. Lógassuk bele a tejbe, és főzzük készre 15 perc alatt.
  5. A tejből, amiben a palacsinta főtt, készítsük a mártást. A harmadához adjuk hozzá a kétféle cukrot. A tojássárgáját a liszttel, az olvasztott vajjal és a félretett tejjel keverjük simára. Öntsük a forró tejhez. A kemény habbá vert tojásfehérjét forgassuk bele a mártásba.
  6. A palacsintagömböt felszeletelve, a mártással leöntve kínáljuk.

Gárdonyi, aki nem csak az egri borokért rajongott

Ha Gárdonyi Géza napjainkban élne, a polihisztor címet bátran viselhetné. Remek író, titkosírást kódoló, hobbi kertész és gasztro blogger. Híres alkotásában, az Ida regényében több lapon is olvashatunk különböző ételekről, ami a való életben Gárdonyi kedvencei között szerepeltek. Nagyon szerette a halleveseket, a borjúcsülköt, a túrós csuszát és a palacsintát (az egri biztosan az ő szívét is rabul ejtette).

Gasztro bloggerünk ezeket a fogásokat szívesen fogyasztotta az egri borokkal, hiszen már akkor is tudták, egy finom bor és egy finom étel igazi élménnyé tud válni!

TOVÁBB