MENU

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.30.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja el, mi inspirálta a kötet újbóli kiadására, és hogyan szerepeltek a kötetben az egri borok.

Miért döntöttél úgy, hogy megírod ezt a magyar borkínálatot rendszerező, megítélő kötetet?

Rengeteget változott a kínálat az elmúlt tíz évben. Majdnem olyan jelentősnek érzem ezt az ugrást, mint annak idején, a 90-es években. Rengeteg fiatal, komoly tapasztalatot gyűjtött termelő kínálja a borait, de talán kevésbé erős a hangjuk, mint azoknak, akik korábban indultak el. Őket szerettem volna elsősorban bemutatni és azt a mára stabillá vált borászcsapatot, akik ma már többnyire a fiatalabb generációval együtt dolgoznak. 

A villányi, szekszárdi, tokaji, balatoni, egri termelőknek kemény körülmények között kellett letenniük az alapokat, nélkülük ma nemigen lehetne mire építkezni. Sajnos több száz éves családi birtokok folyamatos munkájáról mi nem számolhatunk be, de ez nem lehet gátja az új időszámításnak. Harminc év is sok – ha a munka oldaláról nézzük.

A korábbi kötetekhez képest hogyan alakult az Egri borvidék, az egri borok értékelése?

Eger az utóbbi években rengeteget fejlődött, kezd végre igazi identitása lenni. Nehéz ugyan még ma is megbirkózni a rengeteg szőlőfajtával, de ne felejtsük el, hogy Eger sok sikert ért el korábban a nemzetközi fajtákkal is. Nehezebb volt tehát kialakítani azt a kínálatot, ami valóban az egri egyediségre helyezte a hangsúlyt. Az egri csillag és a bikavér ma már, úgy gondolom, jól szolgálja ezt a kihívást, és bár munka van bőven, talán megvan az irány.

Az egri bikavér és az egri csillag a borvidék számára stratégiailag valóban fontos kérdés. Hogy ítéled meg a két bortípust a kalauzhoz kóstolt borok alapján?

Ma már nem kételkedem az egri csillag helyében sem, pedig annak idején elég szkeptikus voltam. Őszintén megmondom, nem hittem benne. De most, néhány év komoly munka után belátom, hogy a fajtatiszta borokkal Egerben sokszor nehéz megjelenni a piacon. 

Bármennyire is szép tud lenni egy-egy furmint vagy olaszrizling, az egyre inkább felmelegedő dűlők nem kis feladat elé állítják a termelőket. Talán pont a vörösborokhoz hasonlóan kialakított házasítások segítenek majd egyre inkább terroirhű borokat készíteni. 

Mert amúgy Eger útja nemigen lehet más. Ilyen termőhelyeket nem kihasználni és legalizált egyenborokat készíteni, azt hiszem, itt is vétek. Legalábbis számottevő mennyiségben. Ha a borok jó egyensúllyal, szép és eleven savakkal, érezhetően tiszta gyümölcsös karakterrel kerülnek palackba, előbb-utóbb a fogyasztók is megtanulják, hogy ezek különlegesen szép és egyértelműen csak egri borok lehetnek. 

A világban a vörösborok között sokkal több a házasítás, a fehér fajtáknál ez jóval ritkább. De az évjárati és klimatikus hatásokat nem tudjuk kikerülni, úgy kell ezekhez alkalmazkodni, hogy az egri karakter megmaradjon.

Kiemelnél számunkra egy olyan régi kedvencet, amely ismét bizonyított, és egy olyat, ami újdonság volt számodra?

A Nagy-Eged hegy borai talán visszakerülnek a legszebb „térképekre”, itt 2016, 2017, 2018 és itt-ott már a 2019-es évjáratok remek kínálatot jelentenek. Az innen érkező tételekre nagyon oda kell figyelni, mindkét folyamatosan a piacon lévő pincészet világszínvonalú borokat kínál. 

A St. Andrea Pincészet borait illetően már külföldön is komoly az érdeklődés, remek elismeréseket kaptak az utóbbi években. A borok minőségét és stílusát tekintve, azt hiszem, a Kovács Nimród Borászat borainak is ott a helye ezen a szinten. Ők is évek óta egyenletes minőséget és remek stílust kínálnak boraikkal. Őszintén remélem, hogy a Nagy-Eged hegy ma még kissé billegő maradék területének is rövid időn belül megoldódik a sorsa.

Újdonságként Csutorás Ferit említeném, az ő boraiban mostanában olyan remek stílusjegyeket fedeztem fel, ami igazán megkapott. Ezek számomra igazán különleges és szép élményeket adnak, afféle buján tiszteletre méltó tételek. 

Hol kapható a kötet?

Elsősorban a kiadóban, a www.meszarosgabriella.com oldalon lehet megrendelni, de számos borüzlet is kínálja.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB