MENU

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.30.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja el, mi inspirálta a kötet újbóli kiadására, és hogyan szerepeltek a kötetben az egri borok.

Miért döntöttél úgy, hogy megírod ezt a magyar borkínálatot rendszerező, megítélő kötetet?

Rengeteget változott a kínálat az elmúlt tíz évben. Majdnem olyan jelentősnek érzem ezt az ugrást, mint annak idején, a 90-es években. Rengeteg fiatal, komoly tapasztalatot gyűjtött termelő kínálja a borait, de talán kevésbé erős a hangjuk, mint azoknak, akik korábban indultak el. Őket szerettem volna elsősorban bemutatni és azt a mára stabillá vált borászcsapatot, akik ma már többnyire a fiatalabb generációval együtt dolgoznak. 

A villányi, szekszárdi, tokaji, balatoni, egri termelőknek kemény körülmények között kellett letenniük az alapokat, nélkülük ma nemigen lehetne mire építkezni. Sajnos több száz éves családi birtokok folyamatos munkájáról mi nem számolhatunk be, de ez nem lehet gátja az új időszámításnak. Harminc év is sok – ha a munka oldaláról nézzük.

A korábbi kötetekhez képest hogyan alakult az Egri borvidék, az egri borok értékelése?

Eger az utóbbi években rengeteget fejlődött, kezd végre igazi identitása lenni. Nehéz ugyan még ma is megbirkózni a rengeteg szőlőfajtával, de ne felejtsük el, hogy Eger sok sikert ért el korábban a nemzetközi fajtákkal is. Nehezebb volt tehát kialakítani azt a kínálatot, ami valóban az egri egyediségre helyezte a hangsúlyt. Az egri csillag és a bikavér ma már, úgy gondolom, jól szolgálja ezt a kihívást, és bár munka van bőven, talán megvan az irány.

Az egri bikavér és az egri csillag a borvidék számára stratégiailag valóban fontos kérdés. Hogy ítéled meg a két bortípust a kalauzhoz kóstolt borok alapján?

Ma már nem kételkedem az egri csillag helyében sem, pedig annak idején elég szkeptikus voltam. Őszintén megmondom, nem hittem benne. De most, néhány év komoly munka után belátom, hogy a fajtatiszta borokkal Egerben sokszor nehéz megjelenni a piacon. 

Bármennyire is szép tud lenni egy-egy furmint vagy olaszrizling, az egyre inkább felmelegedő dűlők nem kis feladat elé állítják a termelőket. Talán pont a vörösborokhoz hasonlóan kialakított házasítások segítenek majd egyre inkább terroirhű borokat készíteni. 

Mert amúgy Eger útja nemigen lehet más. Ilyen termőhelyeket nem kihasználni és legalizált egyenborokat készíteni, azt hiszem, itt is vétek. Legalábbis számottevő mennyiségben. Ha a borok jó egyensúllyal, szép és eleven savakkal, érezhetően tiszta gyümölcsös karakterrel kerülnek palackba, előbb-utóbb a fogyasztók is megtanulják, hogy ezek különlegesen szép és egyértelműen csak egri borok lehetnek. 

A világban a vörösborok között sokkal több a házasítás, a fehér fajtáknál ez jóval ritkább. De az évjárati és klimatikus hatásokat nem tudjuk kikerülni, úgy kell ezekhez alkalmazkodni, hogy az egri karakter megmaradjon.

Kiemelnél számunkra egy olyan régi kedvencet, amely ismét bizonyított, és egy olyat, ami újdonság volt számodra?

A Nagy-Eged hegy borai talán visszakerülnek a legszebb „térképekre”, itt 2016, 2017, 2018 és itt-ott már a 2019-es évjáratok remek kínálatot jelentenek. Az innen érkező tételekre nagyon oda kell figyelni, mindkét folyamatosan a piacon lévő pincészet világszínvonalú borokat kínál. 

A St. Andrea Pincészet borait illetően már külföldön is komoly az érdeklődés, remek elismeréseket kaptak az utóbbi években. A borok minőségét és stílusát tekintve, azt hiszem, a Kovács Nimród Borászat borainak is ott a helye ezen a szinten. Ők is évek óta egyenletes minőséget és remek stílust kínálnak boraikkal. Őszintén remélem, hogy a Nagy-Eged hegy ma még kissé billegő maradék területének is rövid időn belül megoldódik a sorsa.

Újdonságként Csutorás Ferit említeném, az ő boraiban mostanában olyan remek stílusjegyeket fedeztem fel, ami igazán megkapott. Ezek számomra igazán különleges és szép élményeket adnak, afféle buján tiszteletre méltó tételek. 

Hol kapható a kötet?

Elsősorban a kiadóban, a www.meszarosgabriella.com oldalon lehet megrendelni, de számos borüzlet is kínálja.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB