MENU

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja el, mi inspirálta a kötet újbóli kiadására, és hogyan szerepeltek a kötetben az egri borok.

Miért döntöttél úgy, hogy megírod ezt a magyar borkínálatot rendszerező, megítélő kötetet?

Rengeteget változott a kínálat az elmúlt tíz évben. Majdnem olyan jelentősnek érzem ezt az ugrást, mint annak idején, a 90-es években. Rengeteg fiatal, komoly tapasztalatot gyűjtött termelő kínálja a borait, de talán kevésbé erős a hangjuk, mint azoknak, akik korábban indultak el. Őket szerettem volna elsősorban bemutatni és azt a mára stabillá vált borászcsapatot, akik ma már többnyire a fiatalabb generációval együtt dolgoznak. 

A villányi, szekszárdi, tokaji, balatoni, egri termelőknek kemény körülmények között kellett letenniük az alapokat, nélkülük ma nemigen lehetne mire építkezni. Sajnos több száz éves családi birtokok folyamatos munkájáról mi nem számolhatunk be, de ez nem lehet gátja az új időszámításnak. Harminc év is sok – ha a munka oldaláról nézzük.

A korábbi kötetekhez képest hogyan alakult az Egri borvidék, az egri borok értékelése?

Eger az utóbbi években rengeteget fejlődött, kezd végre igazi identitása lenni. Nehéz ugyan még ma is megbirkózni a rengeteg szőlőfajtával, de ne felejtsük el, hogy Eger sok sikert ért el korábban a nemzetközi fajtákkal is. Nehezebb volt tehát kialakítani azt a kínálatot, ami valóban az egri egyediségre helyezte a hangsúlyt. Az egri csillag és a bikavér ma már, úgy gondolom, jól szolgálja ezt a kihívást, és bár munka van bőven, talán megvan az irány.

Az egri bikavér és az egri csillag a borvidék számára stratégiailag valóban fontos kérdés. Hogy ítéled meg a két bortípust a kalauzhoz kóstolt borok alapján?

Ma már nem kételkedem az egri csillag helyében sem, pedig annak idején elég szkeptikus voltam. Őszintén megmondom, nem hittem benne. De most, néhány év komoly munka után belátom, hogy a fajtatiszta borokkal Egerben sokszor nehéz megjelenni a piacon. 

Bármennyire is szép tud lenni egy-egy furmint vagy olaszrizling, az egyre inkább felmelegedő dűlők nem kis feladat elé állítják a termelőket. Talán pont a vörösborokhoz hasonlóan kialakított házasítások segítenek majd egyre inkább terroirhű borokat készíteni. 

Mert amúgy Eger útja nemigen lehet más. Ilyen termőhelyeket nem kihasználni és legalizált egyenborokat készíteni, azt hiszem, itt is vétek. Legalábbis számottevő mennyiségben. Ha a borok jó egyensúllyal, szép és eleven savakkal, érezhetően tiszta gyümölcsös karakterrel kerülnek palackba, előbb-utóbb a fogyasztók is megtanulják, hogy ezek különlegesen szép és egyértelműen csak egri borok lehetnek. 

A világban a vörösborok között sokkal több a házasítás, a fehér fajtáknál ez jóval ritkább. De az évjárati és klimatikus hatásokat nem tudjuk kikerülni, úgy kell ezekhez alkalmazkodni, hogy az egri karakter megmaradjon.

Kiemelnél számunkra egy olyan régi kedvencet, amely ismét bizonyított, és egy olyat, ami újdonság volt számodra?

A Nagy-Eged hegy borai talán visszakerülnek a legszebb „térképekre”, itt 2016, 2017, 2018 és itt-ott már a 2019-es évjáratok remek kínálatot jelentenek. Az innen érkező tételekre nagyon oda kell figyelni, mindkét folyamatosan a piacon lévő pincészet világszínvonalú borokat kínál. 

A St. Andrea Pincészet borait illetően már külföldön is komoly az érdeklődés, remek elismeréseket kaptak az utóbbi években. A borok minőségét és stílusát tekintve, azt hiszem, a Kovács Nimród Borászat borainak is ott a helye ezen a szinten. Ők is évek óta egyenletes minőséget és remek stílust kínálnak boraikkal. Őszintén remélem, hogy a Nagy-Eged hegy ma még kissé billegő maradék területének is rövid időn belül megoldódik a sorsa.

Újdonságként Csutorás Ferit említeném, az ő boraiban mostanában olyan remek stílusjegyeket fedeztem fel, ami igazán megkapott. Ezek számomra igazán különleges és szép élményeket adnak, afféle buján tiszteletre méltó tételek. 

Hol kapható a kötet?

Elsősorban a kiadóban, a www.meszarosgabriella.com oldalon lehet megrendelni, de számos borüzlet is kínálja.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB

A Földművelésügyi Minisztérium Birtokrendezési Főosztályának véghatározata, 1949

2023.05.23.

A Földművelésügyi Minisztérium Birtokrendezési Főosztályának véghatározata, 1949 (Csutorás Ferenc magánhagyatéka)

Az 1945-ös földreform az egri határban is sok visszaélés mellett zajlott le. A kárt szenvedett gazdálkodók mind az országos politikában, mind az egyéni érdekérvényesítés terén…

TOVÁBB