Egri Bikavér Ünnepi Napok 2024
Sokszínű programsorozattal ünnepeljük az Egri Bikavér születésnapját idén Egerben október 18-25 között. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok fókusza 2024-ben az Egri Bikavér, kultúra, művészetek és a gasztronómia kapcsolata. Felfedezni hívjuk a borszeretők mellett azokat is, akik szívesen megismerik, hogyan erősíti többszáz éve a közösségi összetartást az Egri Bikavér vagy miért tartja folyamatosan lázban a borvidék borászait és séfjeit ma is ez a különleges bortípus. A programokra érkező vendégek biztosan megtapasztalhatják, hogyan jelenik meg az Egri Borvidék sokszínűsége, hogyan függ össze a bor íz-, illat- és színvilága a dűlők különböző egyediségével és a borász egyéniségével. A Bikavérnek ugyanúgy egyénisége van, mint a borásznak egy közösségi szabályrendszeren belül. Minden Egri Bikavér egyszerre szabálykövető és közben egyéniség.
Mi Egriek, ha ünneplünk, biztosan borozunk. Az Egri Bikavér születésnapját mi mással ünnepelnénk, mint azzal, hogy különleges gasztronómiai programokat szervezünk szerte a városban.
Az Egri Bikavér az Egri Borvidék legfontosabb bora, a borvidék arca, mert kifejezi a terroir egyedülálló vulkanikus, hegyvidéki mikroklímájának erejét és sokszínűségét, hosszú történetét. Az eredetvédelem szigorú szabályai mellett teret enged a borászok egyéniségének, fantáziájának is. Borászati és közösségi értékei mellett történelmi gyökerei is méltóvá teszik a hungaricum címre.
Az Egri Bikavér sokszínűségét lehet felfedezni és megismerni az Egri Bikavér Ünnepi Napok programjain. 2024. október 18–25. között hat különböző tartalmú és hangulatú különleges boros eseményre hívunk Benneteket. Mindegyik eseményben közös az Egri Bikavérek kóstolása. Lehet kóstolni gourmet ételekkel és történetekkel párosítva, terített asztalnál vagy sétálva, történelmi étteremben, a belvárosban és a Szépasszony-völgyben, beszélgetve és tanulva. Idén az Egri Bikavérrel jól párosítható jó ételek kerülnek reflektorfénybe, természetesen térségi és szezonális alapanyagokból.
10.18. | Egri Bikavér Vacsoraest
Október 18.-án, az exkluzív Egri Bikavér Vacsoraesten Macsinka János (Macok), Ruprecht László (SVÉT) és Pohner Ádám (Iszkor) fine dining séfek készítenek az esten kóstolható, készítőik által bemutatott Egri Bikavér tételekhez illő fogásokat. Az est díszvendége Karafiáth Orsolya – író, költő, műfordító, publicista, szerkesztő – aki erre az alkalomra ír egy verset az Egri Bikavérről. Ő adja át az Egri Bikavérért Díjat a 2024-es kiválasztottnak.
Vonósnégyes, latin táncok, világhírű festmények kiállítása és borbár fokozzák a szenvedélyt.
10.19. | Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivál
Akik egy könnyedebb, elegáns indiánnyári társasági eseményre vágynak, feltétlenül jöjjenek el az október 19-i Egri Bikavér Grand Kóstolófesztiválra. Itt szabadon lehet felfedezni és megkóstolni több borász bikavéreit és a hozzájuk illő, egri séfek által készített finom falatkákat, közben beszélgetni és élvezni a zenét, a kiállítást és a zsongást, egyszóval a fesztivál hangulatot. Időkapszula, nyereményjáték és fotófal is segít megosztani az élményt a barátokkal és a jövővel.
Aki ettől is mélyebb tudásra szeretne szert tenni, annak a Pátriárka Étterem emeletén, Barta Éva borszakértő tart egy 7 tételből álló I ♥️ Egri Bikavér Kóstolót.
Az Egri Bikavér Borlovagok ezen a napon járják majd be a várost, jelenlétükkel hirdetni az Egri Bikavér születésnapját, majd a Pátriárka Érsekudvarra betérve, 3 új Egri Bikavér Lovag avatásának lehetünk szem és fül tanúi.
Az Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivál egyik legizgalmasabb pillanata pedig az lesz, amikor az egri származású Kautzky Armand, magyar színművész és Stiller Tamás, egri séf kihirdetik az Ízek Viadala Főzőverseny nyerteseit.
Az Egri Bikavér Vacsoraest és a Grand Kóstolófesztivál új helyszíne a Széchenyi sétálóutcából nyíló Érsekudvar és a Pátriárka Étterem csodásan felújított történelmi-kortárs terei, melyeket a mediterrán indiánnyári dekoráció fényeivel, színeivel és illataival még marasztalóbbá varázsolnak a szervezők.
10.22 | Taste of Eger: Egri Bikavér Sétálókóstoló
A történeteket és az érdekes mendemondákat mindenki szereti, az Egri Bikavérhez pedig különösen sok sztori kapcsolódik, kezdve a törökök legyőzésével. A Taste of Eger: Egri Bikavér Sétálókóstolón, október 22.-én rengeteg történelmi és városi legendával készül a boros túra vezető, az Egri Bikavéreiket bemutató borászok pedig személyes sztorijaikat hozzák Eger különböző, török által nyomott hagyott helyszíneire.
10.25. | Egri Bikavér Főzőműhely
Az Egri Bikavér Ünnepi napok fókusza 2024-ben a borgasztronómia. Mi vendégek szeretünk ételt enni a borok mellé, a borászok szeretnek főzni, az Egri Bikavér finom és Egerben nemrég nyílt egy hely, ahol ezt a sok élvezetet össze lehet gyúrni egy nagy egésszé. Így született meg az Egri Bikavér Főzőműhely gondolata, avagy egy este ahol Egri Borászok és séfek főznek együtt a közönségnek, miközben a borászok mesélnek a boraikról, melyeket természetesen ki is töltenek a poharakba. A Macok Stúdióban október 25.-én a vendégek szurkolhatnak, kérdezhetnek és természetesen kóstolnak a várhatóan frenetikus hangulatú esten.
Október | Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, amellyel az éttermekbe járó közönséget is be tudjuk vonni a kóstolgatásba heteken keresztül, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva.
A kampány célja az Egri Bikavér és a helyi gasztronómia összekovácsolása, népszerűsítése, közösségi élmény nyújtása, vendégszám növelése az éttermekben, cukrászdákban.
Mi is az Ízek Viadala?
Egy misszióra invitáljuk városunk és a közeli éttermek séfjeit, hogy találjanak ki Egri Bikavérek mellé illő fogásokat, felhasználva is akár a bort, mint alkotó eleme. Az Ízek Viadala verseny során a résztvevő éttermek a benevezett fogással vállalják, hogy a kiválasztott Egri Bikavér jegyeivel teljes összhangban lévő ételt neveznek.
Kik pályázhatnak?
- éttermek
- cukrászdák
Kategóriák:
- előétel (hideg vagy meleg)
- főétel (húsos vagy húsmentes)
- desszert (tányérdesszert, torta, szelet sütemény, diétás vagy nem diétás kivitelben)
Akár mindhárom kategórában is lehet nevezni!
Hogyan történik az értékelés?
A pontok felét a szakmai zsűri adja, a másik felét a vendégek.
A szakmai zsűri Kautzky Armand (Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes művész.) és Stiller Tamás kreatív séf, médiaszemélyiség.
A bőség zavarában segít választani az Egri Borvidék weboldalán található összefoglaló és közösségi oldalai is, érdemes követni.
Belépőjegyeket pedig a weboldalon vagy az egri Tourinform Irodában lehet vásárolni.
A fehér bor kedvelőit is bíztatjuk, hogy jöjjenek és élvezzék a programokat, mert minden rendezvényen ott lesz, ha nem is akkora választékban az Egri Bikavér kistestvére, az Egri Csillag is.
További cikkek
Körbeér a segítség
Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.
Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.
A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.
Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.
„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”
Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.
A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.
Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.
Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.
10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.
Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár
Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem
Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád
Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem
Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről
Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.
A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.
Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.
Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.
EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024
Cseh András és Cseh Andrásné
Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre
Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.
Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.
Dr. Gál Lajos
Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.
Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.
Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT