Egri Bikavér Ünnepi Napok 2024
Sokszínű programsorozattal ünnepeljük az Egri Bikavér születésnapját idén Egerben október 18-25 között. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok fókusza 2024-ben az Egri Bikavér, kultúra, művészetek és a gasztronómia kapcsolata. Felfedezni hívjuk a borszeretők mellett azokat is, akik szívesen megismerik, hogyan erősíti többszáz éve a közösségi összetartást az Egri Bikavér vagy miért tartja folyamatosan lázban a borvidék borászait és séfjeit ma is ez a különleges bortípus. A programokra érkező vendégek biztosan megtapasztalhatják, hogyan jelenik meg az Egri Borvidék sokszínűsége, hogyan függ össze a bor íz-, illat- és színvilága a dűlők különböző egyediségével és a borász egyéniségével. A Bikavérnek ugyanúgy egyénisége van, mint a borásznak egy közösségi szabályrendszeren belül. Minden Egri Bikavér egyszerre szabálykövető és közben egyéniség.
Mi Egriek, ha ünneplünk, biztosan borozunk. Az Egri Bikavér születésnapját mi mással ünnepelnénk, mint azzal, hogy különleges gasztronómiai programokat szervezünk szerte a városban.
Az Egri Bikavér az Egri Borvidék legfontosabb bora, a borvidék arca, mert kifejezi a terroir egyedülálló vulkanikus, hegyvidéki mikroklímájának erejét és sokszínűségét, hosszú történetét. Az eredetvédelem szigorú szabályai mellett teret enged a borászok egyéniségének, fantáziájának is. Borászati és közösségi értékei mellett történelmi gyökerei is méltóvá teszik a hungaricum címre.
Az Egri Bikavér sokszínűségét lehet felfedezni és megismerni az Egri Bikavér Ünnepi Napok programjain. 2024. október 18–25. között hat különböző tartalmú és hangulatú különleges boros eseményre hívunk Benneteket. Mindegyik eseményben közös az Egri Bikavérek kóstolása. Lehet kóstolni gourmet ételekkel és történetekkel párosítva, terített asztalnál vagy sétálva, történelmi étteremben, a belvárosban és a Szépasszony-völgyben, beszélgetve és tanulva. Idén az Egri Bikavérrel jól párosítható jó ételek kerülnek reflektorfénybe, természetesen térségi és szezonális alapanyagokból.
10.18. | Egri Bikavér Vacsoraest

Október 18.-án, az exkluzív Egri Bikavér Vacsoraesten Macsinka János (Macok), Ruprecht László (SVÉT) és Pohner Ádám (Iszkor) fine dining séfek készítenek az esten kóstolható, készítőik által bemutatott Egri Bikavér tételekhez illő fogásokat. Az est díszvendége Karafiáth Orsolya – író, költő, műfordító, publicista, szerkesztő – aki erre az alkalomra ír egy verset az Egri Bikavérről. Ő adja át az Egri Bikavérért Díjat a 2024-es kiválasztottnak.
Vonósnégyes, latin táncok, világhírű festmények kiállítása és borbár fokozzák a szenvedélyt.
10.19. | Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivál

Akik egy könnyedebb, elegáns indiánnyári társasági eseményre vágynak, feltétlenül jöjjenek el az október 19-i Egri Bikavér Grand Kóstolófesztiválra. Itt szabadon lehet felfedezni és megkóstolni több borász bikavéreit és a hozzájuk illő, egri séfek által készített finom falatkákat, közben beszélgetni és élvezni a zenét, a kiállítást és a zsongást, egyszóval a fesztivál hangulatot. Időkapszula, nyereményjáték és fotófal is segít megosztani az élményt a barátokkal és a jövővel.
Aki ettől is mélyebb tudásra szeretne szert tenni, annak a Pátriárka Étterem emeletén, Barta Éva borszakértő tart egy 7 tételből álló I ♥️ Egri Bikavér Kóstolót.
Az Egri Bikavér Borlovagok ezen a napon járják majd be a várost, jelenlétükkel hirdetni az Egri Bikavér születésnapját, majd a Pátriárka Érsekudvarra betérve, 3 új Egri Bikavér Lovag avatásának lehetünk szem és fül tanúi.
Az Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivál egyik legizgalmasabb pillanata pedig az lesz, amikor az egri származású Kautzky Armand, magyar színművész és Stiller Tamás, egri séf kihirdetik az Ízek Viadala Főzőverseny nyerteseit.
Az Egri Bikavér Vacsoraest és a Grand Kóstolófesztivál új helyszíne a Széchenyi sétálóutcából nyíló Érsekudvar és a Pátriárka Étterem csodásan felújított történelmi-kortárs terei, melyeket a mediterrán indiánnyári dekoráció fényeivel, színeivel és illataival még marasztalóbbá varázsolnak a szervezők.
10.22 | Taste of Eger: Egri Bikavér Sétálókóstoló

A történeteket és az érdekes mendemondákat mindenki szereti, az Egri Bikavérhez pedig különösen sok sztori kapcsolódik, kezdve a törökök legyőzésével. A Taste of Eger: Egri Bikavér Sétálókóstolón, október 22.-én rengeteg történelmi és városi legendával készül a boros túra vezető, az Egri Bikavéreiket bemutató borászok pedig személyes sztorijaikat hozzák Eger különböző, török által nyomott hagyott helyszíneire.
10.25. | Egri Bikavér Főzőműhely

Az Egri Bikavér Ünnepi napok fókusza 2024-ben a borgasztronómia. Mi vendégek szeretünk ételt enni a borok mellé, a borászok szeretnek főzni, az Egri Bikavér finom és Egerben nemrég nyílt egy hely, ahol ezt a sok élvezetet össze lehet gyúrni egy nagy egésszé. Így született meg az Egri Bikavér Főzőműhely gondolata, avagy egy este ahol Egri Borászok és séfek főznek együtt a közönségnek, miközben a borászok mesélnek a boraikról, melyeket természetesen ki is töltenek a poharakba. A Macok Stúdióban október 25.-én a vendégek szurkolhatnak, kérdezhetnek és természetesen kóstolnak a várhatóan frenetikus hangulatú esten.
Október | Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, amellyel az éttermekbe járó közönséget is be tudjuk vonni a kóstolgatásba heteken keresztül, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva.
A kampány célja az Egri Bikavér és a helyi gasztronómia összekovácsolása, népszerűsítése, közösségi élmény nyújtása, vendégszám növelése az éttermekben, cukrászdákban.
Mi is az Ízek Viadala?
Egy misszióra invitáljuk városunk és a közeli éttermek séfjeit, hogy találjanak ki Egri Bikavérek mellé illő fogásokat, felhasználva is akár a bort, mint alkotó eleme. Az Ízek Viadala verseny során a résztvevő éttermek a benevezett fogással vállalják, hogy a kiválasztott Egri Bikavér jegyeivel teljes összhangban lévő ételt neveznek.
Kik pályázhatnak?
- éttermek
- cukrászdák
Kategóriák:
- előétel (hideg vagy meleg)
- főétel (húsos vagy húsmentes)
- desszert (tányérdesszert, torta, szelet sütemény, diétás vagy nem diétás kivitelben)
Akár mindhárom kategórában is lehet nevezni!
Hogyan történik az értékelés?
A pontok felét a szakmai zsűri adja, a másik felét a vendégek.
A szakmai zsűri Kautzky Armand (Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes művész.) és Stiller Tamás kreatív séf, médiaszemélyiség.
A bőség zavarában segít választani az Egri Borvidék weboldalán található összefoglaló és közösségi oldalai is, érdemes követni.
Belépőjegyeket pedig a weboldalon vagy az egri Tourinform Irodában lehet vásárolni.
A fehér bor kedvelőit is bíztatjuk, hogy jöjjenek és élvezzék a programokat, mert minden rendezvényen ott lesz, ha nem is akkora választékban az Egri Bikavér kistestvére, az Egri Csillag is.

További cikkek
Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza
Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.
A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.
A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.
A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.
Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).
Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.
A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:
- Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
- Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.
Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít.
Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.
Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!
(Fotó: MTI/Purger Tamás)
Az Egri Vár Bora 2025
Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.
A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.
Pályázat és bírálat
Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.
A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.
Győztesek
A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:
- Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
- Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
- Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021
Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.
Fotók: Egri vár


Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között
A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.
A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.
A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.
Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.
További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:
borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai