MENU

Egri bikavér az őszi rendezvények középpontjában Egerben

2023.09.27.

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. Egy évvel ezelőtt új időszámítás vette kezdetét azzal, hogy a borvidék megújította az egri régió kiemelt borának nevét viselő rendezvényét. 2023-ban az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október 18. és 28. között zajlik. Tíz nap alatt több különleges hangulatú program kapcsolódik a legendás egri borhoz.

Az egri bortermelői közösség vallja, hogy az itthon és a nemzetközi piacon is egyre nagyobb presztízsű regionális bortípus továbbépítése a borvidék jövőjének a záloga, ezért kiemelt küldetése a helyi borászok számára az, hogy a borvidék legfontosabb, közösségi borával, az egri bikavérrel külön rendezvénysorozat keretében foglalkozzon a borvidék.

Az őszi időszak, a szüreti boros hangulat kiváló lehetőség az elegáns, tartalmas vörösbortípus kóstolására, ezért időzítették az Egri Bikavér Ünnepi Napok rendezvénysorozatát az év ezen részére.

A rendezvénysorozat október 18-án Az Egri Bikavér Napja ünnepével kezdődik, amely dátum ahhoz a meghatározó eseményhez kötődik, amikor 1552-ben a törökök feladták az egri vár ostromát, és elhagyták Egert. 

Milyen programokra számíthatunk?

A rendezvénysorozat október 18-án Az Egri Bikavér Napjával indul, amikor bejelentésre kerül a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior 2021 összefogás bor piacra kerülése. 

Megnyílik az Eger, Bor, Bikavér képzőművészeti kiállítás az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának aulájában, ahol közel 40 műalkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás október 28-ig látogatható.

Október 18-án kezdetét veszi az Egri Bikavér Gasztronómiai Napok. Közel húsz egri étterem kínál tíz napon keresztül egri bikavérekhez ételajánlatokat és boros attrakciókat.  

Október 20-án az Egri Bikavér Gálaesten Macsinka János Gundel díjas séf fogásai kerülnek az asztalra egri bikavérek társaságában, és ugyancsak ezen az eseményen adják át az Egri Bikavérért díjakat.

Október 21-én két nagyszabású rendezvény is zajlik párhuzamosan. Délelőtt indul és estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben. Itt a város hangulatos bornegyedének pincéi kínálnak tematikus programot az oda látogatóknak. 

A rendezvénysorozat központi eseménye az október 21-én megrendezésre kerülő Egri Bikavér Nagykóstoló lesz. A sétálókóstolónak a Líceum Díszterme ad otthont, és a helyi borászok személyesen mutatják majd be a borkedvelőknek legszebb bikavéreiket.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB