MENU

Borkóstoló gálán debütál a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior

2022.07.25.
Győrfi Alexandra

Elindult a jegyvásárlás az ünnepi boreseményre, ahol először lehet majd megkóstolni a Gárdonyi 100 összefogás borainak fehér tételét, a 2021-es évjáratú Gárdonyi 100 Egri Csillag Superiort. Az augusztus 13-án megrendezésre kerülő Gárdonyi 100 Egri Borkóstoló Gála rendezvénynek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceum díszterme ad helyszínt.

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára való megemlékezésként születtek meg a Gárdonyi 100 Összefogás Borok. Az egri bortermelők közössége e kiemelkedően magas minőségű terroirborok megalkotásával kíván Gárdonyi Géza emléke előtt tisztelegni.

Az egri borászokat az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára hívta meg az egri csillag superior és az egri bikavér superior közösségi borok megalkotására. Az összefogás borainak megvalósításához számos magánszemély, cég és borvidéki önkormányzat is csatlakozott már az egri bortermelőkön és szőlőtermelőkön túl.

„Nagyon izgalmas egy közösségi bor megalkotása, különös tekintettel arra, hogy a legnagyobb minőséget tudjuk elérni. Célunk, hogy igazán szemléletesen mutassuk meg az egri bor egyéni és sajátos karakterét Gárdonyi Géza emlékéhez és az Egri borvidék nagyságához méltó módon. A bor összeállításában több szakember dolgozott együtt, és több mint 20 tételből került ki az összeállított bor.

Jó volt megtapasztalni a sok önzetlen hozzáállást a kollégák részéről. Mindannyian tudjuk, hogy ez az összefogás egy fontos mérföldkő lehet az egri bortermelők életében. Bízunk a végeredményben, a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior 2021 borban, mely szépen megmutatja az egri terroirt a komplexitásán és az eleganciáján keresztül”

– tekint vissza az összefogásra dr. Lőrincz György, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke.

Az augusztus 13-án 16 órakor kezdődő ünnepi gálán hét, nemzetközi és magyar borversenyeken kiemelkedően jól szerepelt egri bort kóstolhatnak meg a vendégek. A rendezvény tetőpontjaként bemutatásra kerül a magas minőségű borokból készült házasítás, a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior összefogás bora, melyből összesen 1552 palack lesz elérhető a nagyközönség számára.

„Ahogyan Gárdonyi Géza a realizmus és a szentimentalizmus határán egyensúlyozva adta közre irodalmi formába öntött gondolatait, úgy közelíti a fogyasztót az egri csillagok gazdag sokszínűsége is. A táj, a klíma, a termőhely jegyei kiolvashatók a borok szerkezetéből, aromatikájából úgy, hogy nem teszik le egyetlen fajta vagy dűlő mellett sem a voksukat.

A változatosság, a gazdagság és a szabadság adta lehetőségek között a termelők és a borkedvelők kedvükre válogathatnak az üde, karcsú, szép savú, csupa gyümölcs tételek és a veretes, mélyebb gondolatokat ébresztő borok között. Számomra ez az egri csillag üzenete”

– foglalta szavakba gondolatait az egri csillag borról a kóstoló vezetője, dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a hazai borismereti oktatás meghatározó szakértője.

Információ és regisztrálási lehetőség a Gárdonyi 100 Egri Borkóstoló Gála 2022 rendezvényre: az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsánál, az ebht.marketing@gmail.com elérhetőségen.

A rendezvényről további információ a Facebook-eseményben és honlapunkon érhető el, míg az Összefogás Borairól az alábbi cikkben.

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB