MENU

Borkóstoló gálán debütál a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior

2022.07.25.
Győrfi Alexandra

Elindult a jegyvásárlás az ünnepi boreseményre, ahol először lehet majd megkóstolni a Gárdonyi 100 összefogás borainak fehér tételét, a 2021-es évjáratú Gárdonyi 100 Egri Csillag Superiort. Az augusztus 13-án megrendezésre kerülő Gárdonyi 100 Egri Borkóstoló Gála rendezvénynek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceum díszterme ad helyszínt.

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára való megemlékezésként születtek meg a Gárdonyi 100 Összefogás Borok. Az egri bortermelők közössége e kiemelkedően magas minőségű terroirborok megalkotásával kíván Gárdonyi Géza emléke előtt tisztelegni.

Az egri borászokat az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára hívta meg az egri csillag superior és az egri bikavér superior közösségi borok megalkotására. Az összefogás borainak megvalósításához számos magánszemély, cég és borvidéki önkormányzat is csatlakozott már az egri bortermelőkön és szőlőtermelőkön túl.

„Nagyon izgalmas egy közösségi bor megalkotása, különös tekintettel arra, hogy a legnagyobb minőséget tudjuk elérni. Célunk, hogy igazán szemléletesen mutassuk meg az egri bor egyéni és sajátos karakterét Gárdonyi Géza emlékéhez és az Egri borvidék nagyságához méltó módon. A bor összeállításában több szakember dolgozott együtt, és több mint 20 tételből került ki az összeállított bor.

Jó volt megtapasztalni a sok önzetlen hozzáállást a kollégák részéről. Mindannyian tudjuk, hogy ez az összefogás egy fontos mérföldkő lehet az egri bortermelők életében. Bízunk a végeredményben, a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior 2021 borban, mely szépen megmutatja az egri terroirt a komplexitásán és az eleganciáján keresztül”

– tekint vissza az összefogásra dr. Lőrincz György, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke.

Az augusztus 13-án 16 órakor kezdődő ünnepi gálán hét, nemzetközi és magyar borversenyeken kiemelkedően jól szerepelt egri bort kóstolhatnak meg a vendégek. A rendezvény tetőpontjaként bemutatásra kerül a magas minőségű borokból készült házasítás, a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior összefogás bora, melyből összesen 1552 palack lesz elérhető a nagyközönség számára.

„Ahogyan Gárdonyi Géza a realizmus és a szentimentalizmus határán egyensúlyozva adta közre irodalmi formába öntött gondolatait, úgy közelíti a fogyasztót az egri csillagok gazdag sokszínűsége is. A táj, a klíma, a termőhely jegyei kiolvashatók a borok szerkezetéből, aromatikájából úgy, hogy nem teszik le egyetlen fajta vagy dűlő mellett sem a voksukat.

A változatosság, a gazdagság és a szabadság adta lehetőségek között a termelők és a borkedvelők kedvükre válogathatnak az üde, karcsú, szép savú, csupa gyümölcs tételek és a veretes, mélyebb gondolatokat ébresztő borok között. Számomra ez az egri csillag üzenete”

– foglalta szavakba gondolatait az egri csillag borról a kóstoló vezetője, dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a hazai borismereti oktatás meghatározó szakértője.

Információ és regisztrálási lehetőség a Gárdonyi 100 Egri Borkóstoló Gála 2022 rendezvényre: az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsánál, az ebht.marketing@gmail.com elérhetőségen.

A rendezvényről további információ a Facebook-eseményben és honlapunkon érhető el, míg az Összefogás Borairól az alábbi cikkben.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB