MENU

Borkóstoló gálán debütál a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior

2022.07.25.
Győrfi Alexandra

Elindult a jegyvásárlás az ünnepi boreseményre, ahol először lehet majd megkóstolni a Gárdonyi 100 összefogás borainak fehér tételét, a 2021-es évjáratú Gárdonyi 100 Egri Csillag Superiort. Az augusztus 13-án megrendezésre kerülő Gárdonyi 100 Egri Borkóstoló Gála rendezvénynek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceum díszterme ad helyszínt.

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára való megemlékezésként születtek meg a Gárdonyi 100 Összefogás Borok. Az egri bortermelők közössége e kiemelkedően magas minőségű terroirborok megalkotásával kíván Gárdonyi Géza emléke előtt tisztelegni.

Az egri borászokat az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára hívta meg az egri csillag superior és az egri bikavér superior közösségi borok megalkotására. Az összefogás borainak megvalósításához számos magánszemély, cég és borvidéki önkormányzat is csatlakozott már az egri bortermelőkön és szőlőtermelőkön túl.

„Nagyon izgalmas egy közösségi bor megalkotása, különös tekintettel arra, hogy a legnagyobb minőséget tudjuk elérni. Célunk, hogy igazán szemléletesen mutassuk meg az egri bor egyéni és sajátos karakterét Gárdonyi Géza emlékéhez és az Egri borvidék nagyságához méltó módon. A bor összeállításában több szakember dolgozott együtt, és több mint 20 tételből került ki az összeállított bor.

Jó volt megtapasztalni a sok önzetlen hozzáállást a kollégák részéről. Mindannyian tudjuk, hogy ez az összefogás egy fontos mérföldkő lehet az egri bortermelők életében. Bízunk a végeredményben, a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior 2021 borban, mely szépen megmutatja az egri terroirt a komplexitásán és az eleganciáján keresztül”

– tekint vissza az összefogásra dr. Lőrincz György, az Egri Bikavér Borlovagrend elnöke.

Az augusztus 13-án 16 órakor kezdődő ünnepi gálán hét, nemzetközi és magyar borversenyeken kiemelkedően jól szerepelt egri bort kóstolhatnak meg a vendégek. A rendezvény tetőpontjaként bemutatásra kerül a magas minőségű borokból készült házasítás, a Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior összefogás bora, melyből összesen 1552 palack lesz elérhető a nagyközönség számára.

„Ahogyan Gárdonyi Géza a realizmus és a szentimentalizmus határán egyensúlyozva adta közre irodalmi formába öntött gondolatait, úgy közelíti a fogyasztót az egri csillagok gazdag sokszínűsége is. A táj, a klíma, a termőhely jegyei kiolvashatók a borok szerkezetéből, aromatikájából úgy, hogy nem teszik le egyetlen fajta vagy dűlő mellett sem a voksukat.

A változatosság, a gazdagság és a szabadság adta lehetőségek között a termelők és a borkedvelők kedvükre válogathatnak az üde, karcsú, szép savú, csupa gyümölcs tételek és a veretes, mélyebb gondolatokat ébresztő borok között. Számomra ez az egri csillag üzenete”

– foglalta szavakba gondolatait az egri csillag borról a kóstoló vezetője, dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a hazai borismereti oktatás meghatározó szakértője.

Információ és regisztrálási lehetőség a Gárdonyi 100 Egri Borkóstoló Gála 2022 rendezvényre: az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsánál, az ebht.marketing@gmail.com elérhetőségen.

A rendezvényről további információ a Facebook-eseményben és honlapunkon érhető el, míg az Összefogás Borairól az alábbi cikkben.

További cikkek

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.03.31.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire…

TOVÁBB

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB