MENU

Borhétvégék az Egri Borvidéken | III. rész

2024.08.06.

Az Egri Borvidéken szuper borászatokból, vendéglátóhelyekből és persze látnivalókból sincs hiány. Ezért a Borhétvégék cikksorozatunk utolsó részében is fantasztikus helyeket és programokat gyűjtöttünk össze.

Péntek:

A pénteki nap a Nagy-Eged-hegy lábánál egy csodás, családi kisbirtokon a Bukolyi Marcell Wine Farmon indul. A borászat nem csak azért különleges, mert egy néhány fős csapattal végzik a munkálatokat, hanem mert 100%-ban organikusan működik a szőlőbirtok. Hitvallásuk, hogy a borkészítés tiszta és kíméletes legyen, csakis érett, egészséges szőlőből dolgoznak, az adalékanyagokat teljes mértékben mellőzik.

A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek a hello@bukolyimarcell.hu email címen vagy a +36 30 481 5694 telefonszámon.

Weboldal: www.bukolyimarcell.hu

A borászat közösségi közlekedéssel a belvárosból a 3415-ös és 3517-es helyközi járatokkal közelíthető meg.

Ha Bukolyi Marcell borászatát látogatjuk meg, vétek lenne kihagyni a Síkhegyet, amely városunk egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. A hely teljes mértékben a Tóth Ferenc Pincészet szíve csücske, ezért hatalmas szeretettel és lelkesedéssel szerveznek programokat, piknikeket, élőzenés mulatságokat a dűlőre. A következő esemény egy vezetett dűlőtúra és piknik , tűzzsonglőrök előadásával megfűszerezve 2024. augusztus 17-én.

A borkóstoló és a Síkhegy felfedezése után jól esik megpihenni pár km-el arrébb Noszvajon, amire nincs is tökéletesebb hely, mint a Zsenge Gourmet Bolt és Kávézó, ahol friss bagelekkel, tojásételekkel és roppanós croissanokkal várják a vendégeket.

A gasztronómiai élmények után a Borhétvége a noszvaji De la Motte kastélyban folytatódik, a magyar barokk kastélyépítészet ékszerdobozában. Az épületben az érdeklődök megtekinthetik az új kastélytörténeti kiállítást és sétálhatnak egyet a romantikus, vadregényes parkban.

A kastély keddtől vasárnapig 10:00 és 16:00 óra között látogatható.

A pénteki nap utolsó borászata a Thummerer Pincészet, melynek fő célja a minőség közvetítése hagyományos és modern eszközök segítségével. Boraikat nagyra értékelik a nemzetközi és hazai versenyeken is – titkuk a három generáció közös munkája és a dűlők kincseinek maximális felfedezése. Kínálatuk javarészt testes vörösborokból áll, ám repertoárjukban megtalálhatóak a fehér kategóriát képviselő fajtaborok és cuvée-k is, classicus, superior és grand superior minősítésben.

A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek az info@thummerer.hu email címen vagy a +36 20 946 2178 telefonszámon.

Weboldal: www.thummerer.hu

A noszvaji kirándulás egyik elmaradhatatlan látnivalója a Barlanglakásokból álló művészettelep. A tufakőből kialakított lakások az elmúlt évszázadok folyamán több generáció lakóterületeit alkották, ám napjainkban több kiállításnak, programnak szolgálnak helyszínéül.

A napzárásaként nincs is jobb választás, mint egy ínycsiklandozó vacsora a Trakta by Nomád étteremben. A stílusos, vidéki vendéglátóhely noszvaji és a falu környékéről származó alapanyagokból dolgozik – ahogyan ők fogalmaznak: egy hagyománytisztelő, de pimaszul felfrissített gasztro-vonalat képviselnek.

Szombat:

A mozgalmas péntek után, egy pihenősebb, ám finom ízekben gazdag szombati programtervet állítottunk össze.

Az első állomás két gyermekkori barát álmának és munkájának gyümölcse, a Havas&Tímár Pincészet. A tulajdonosok a borászat minden feladatát egymás között osztják el, a legnagyobb hangsúlyt a szőlészeti munkájukra fektetik. Céljuk az, hogy a vendégek ne csak finom borokat kóstolhassanak nálunk, hanem igazi, valós élménnyel gazdagodjanak.

A vezetetett borkóstolók és a pincelátogatások előzetes regisztrációhoz kötöttek a havastimar@gmail.com email címen vagy a +36 20 334 4235 telefonszámon.

Weboldal: www.havasestimar.hu

A belvárosból az 5-ös helyijárattal lehet a Pincészethez könnyedén eljutni.

A következő borászat egy nem mindennapi látványt nyújt a vendégeknek. A Rege Birtok borai a Nagykőporos úton a domb tetején, a domboldalba vájt alagútrendszerben érlelődnek, míg a pincészetük egy panorámás, kertkapcsolatos borterasszal egészül ki. A borokhoz párosított tálakat, tapaszokat vagy több fogásos vacsorát saját konyhájukban készítik – ezen a különleges helyszínen – így tökéletes választás egy finom ebéd elfogyasztásához.

A vezetetett borkóstolók és a pincelátogatások előzetes regisztrációhoz kötöttek a info@regebirtok.hu email címen vagy a +36 30 728 5897 telefonszámon.

Nyitvatartás:

  • Hétfő-péntek: 08:00-16:30

Weboldal: www.regebirtok.hu

Havas&Tímár Pincészetéből a Rege Birtokra a legegyszerűbben a 3405-ös és az 5-ös busszal lehet eljutni.

A borhétvége páratlan zárásaként utunk Ostorosra vezet a Böjt Borászathoz, amely egy családi vállalkozás is. A pincészet borkínálata letisztult, hisznek a háziasításokba, és egri bor sikerében, így a legtöbb figyelmet az Egri Bikavérre és az Egri Csillagra fordítják. A cuveék tökéletesítése mellett szeretnek kísérletezni, így a fő borok mellett megtalálható a kékfrankos is.

A vezetetett borkóstolók és a pincelátogatások előzetes regisztrációhoz kötöttek az info@bojtboraszat email címen vagy a +36 20 249 6821 telefonszámon.

Weboldal: www.bojtbor.com

Ostoroson nem csak a Böjt Borászat finom tételeit kóstolhatják meg a vendégek, hanem Marsi Zsolt látványkonyhájába, Az Udvarba is betérhetnek. Az Udvar egy falusi, idilli kis oázis kemencével, fűszerkerttel, remek hangulattal és prémium minőségi ételekkel, különleges ízekkel.

A nyitvatartási időt az időjárástól függően alakítják, így érdemes előre egyeztetni a +36 717 6814 telefonszámon.

Ostoros Egerből a helyközi járatokkal könnyedén megközelíthető. A buszok kb. negyed óránként közlekednek. Részletes információk a www.menetrendek.hu oldalon.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB