Borhétvégék az Egri Borvidéken | III. rész
Az Egri Borvidéken szuper borászatokból, vendéglátóhelyekből és persze látnivalókból sincs hiány. Ezért a Borhétvégék cikksorozatunk utolsó részében is fantasztikus helyeket és programokat gyűjtöttünk össze.
Péntek:
A pénteki nap a Nagy-Eged-hegy lábánál egy csodás, családi kisbirtokon a Bukolyi Marcell Wine Farmon indul. A borászat nem csak azért különleges, mert egy néhány fős csapattal végzik a munkálatokat, hanem mert 100%-ban organikusan működik a szőlőbirtok. Hitvallásuk, hogy a borkészítés tiszta és kíméletes legyen, csakis érett, egészséges szőlőből dolgoznak, az adalékanyagokat teljes mértékben mellőzik.
A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek a hello@bukolyimarcell.hu email címen vagy a +36 30 481 5694 telefonszámon.
Weboldal: www.bukolyimarcell.hu
A borászat közösségi közlekedéssel a belvárosból a 3415-ös és 3517-es helyközi járatokkal közelíthető meg.

Ha Bukolyi Marcell borászatát látogatjuk meg, vétek lenne kihagyni a Síkhegyet, amely városunk egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. A hely teljes mértékben a Tóth Ferenc Pincészet szíve csücske, ezért hatalmas szeretettel és lelkesedéssel szerveznek programokat, piknikeket, élőzenés mulatságokat a dűlőre. A következő esemény egy vezetett dűlőtúra és piknik , tűzzsonglőrök előadásával megfűszerezve 2024. augusztus 17-én.

A borkóstoló és a Síkhegy felfedezése után jól esik megpihenni pár km-el arrébb Noszvajon, amire nincs is tökéletesebb hely, mint a Zsenge Gourmet Bolt és Kávézó, ahol friss bagelekkel, tojásételekkel és roppanós croissanokkal várják a vendégeket.
A gasztronómiai élmények után a Borhétvége a noszvaji De la Motte kastélyban folytatódik, a magyar barokk kastélyépítészet ékszerdobozában. Az épületben az érdeklődök megtekinthetik az új kastélytörténeti kiállítást és sétálhatnak egyet a romantikus, vadregényes parkban.
A kastély keddtől vasárnapig 10:00 és 16:00 óra között látogatható.
A pénteki nap utolsó borászata a Thummerer Pincészet, melynek fő célja a minőség közvetítése hagyományos és modern eszközök segítségével. Boraikat nagyra értékelik a nemzetközi és hazai versenyeken is – titkuk a három generáció közös munkája és a dűlők kincseinek maximális felfedezése. Kínálatuk javarészt testes vörösborokból áll, ám repertoárjukban megtalálhatóak a fehér kategóriát képviselő fajtaborok és cuvée-k is, classicus, superior és grand superior minősítésben.
A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek az info@thummerer.hu email címen vagy a +36 20 946 2178 telefonszámon.
Weboldal: www.thummerer.hu

A noszvaji kirándulás egyik elmaradhatatlan látnivalója a Barlanglakásokból álló művészettelep. A tufakőből kialakított lakások az elmúlt évszázadok folyamán több generáció lakóterületeit alkották, ám napjainkban több kiállításnak, programnak szolgálnak helyszínéül.
A napzárásaként nincs is jobb választás, mint egy ínycsiklandozó vacsora a Trakta by Nomád étteremben. A stílusos, vidéki vendéglátóhely noszvaji és a falu környékéről származó alapanyagokból dolgozik – ahogyan ők fogalmaznak: egy hagyománytisztelő, de pimaszul felfrissített gasztro-vonalat képviselnek.
Szombat:
A mozgalmas péntek után, egy pihenősebb, ám finom ízekben gazdag szombati programtervet állítottunk össze.
Az első állomás két gyermekkori barát álmának és munkájának gyümölcse, a Havas&Tímár Pincészet. A tulajdonosok a borászat minden feladatát egymás között osztják el, a legnagyobb hangsúlyt a szőlészeti munkájukra fektetik. Céljuk az, hogy a vendégek ne csak finom borokat kóstolhassanak nálunk, hanem igazi, valós élménnyel gazdagodjanak.
A vezetetett borkóstolók és a pincelátogatások előzetes regisztrációhoz kötöttek a havastimar@gmail.com email címen vagy a +36 20 334 4235 telefonszámon.
Weboldal: www.havasestimar.hu
A belvárosból az 5-ös helyijárattal lehet a Pincészethez könnyedén eljutni.

A következő borászat egy nem mindennapi látványt nyújt a vendégeknek. A Rege Birtok borai a Nagykőporos úton a domb tetején, a domboldalba vájt alagútrendszerben érlelődnek, míg a pincészetük egy panorámás, kertkapcsolatos borterasszal egészül ki. A borokhoz párosított tálakat, tapaszokat vagy több fogásos vacsorát saját konyhájukban készítik – ezen a különleges helyszínen – így tökéletes választás egy finom ebéd elfogyasztásához.
A vezetetett borkóstolók és a pincelátogatások előzetes regisztrációhoz kötöttek a info@regebirtok.hu email címen vagy a +36 30 728 5897 telefonszámon.
Nyitvatartás:
- Hétfő-péntek: 08:00-16:30
Weboldal: www.regebirtok.hu
Havas&Tímár Pincészetéből a Rege Birtokra a legegyszerűbben a 3405-ös és az 5-ös busszal lehet eljutni.
A borhétvége páratlan zárásaként utunk Ostorosra vezet a Böjt Borászathoz, amely egy családi vállalkozás is. A pincészet borkínálata letisztult, hisznek a háziasításokba, és egri bor sikerében, így a legtöbb figyelmet az Egri Bikavérre és az Egri Csillagra fordítják. A cuveék tökéletesítése mellett szeretnek kísérletezni, így a fő borok mellett megtalálható a kékfrankos is.
A vezetetett borkóstolók és a pincelátogatások előzetes regisztrációhoz kötöttek az info@bojtboraszat email címen vagy a +36 20 249 6821 telefonszámon.
Weboldal: www.bojtbor.com

Ostoroson nem csak a Böjt Borászat finom tételeit kóstolhatják meg a vendégek, hanem Marsi Zsolt látványkonyhájába, Az Udvarba is betérhetnek. Az Udvar egy falusi, idilli kis oázis kemencével, fűszerkerttel, remek hangulattal és prémium minőségi ételekkel, különleges ízekkel.
A nyitvatartási időt az időjárástól függően alakítják, így érdemes előre egyeztetni a +36 717 6814 telefonszámon.
Ostoros Egerből a helyközi járatokkal könnyedén megközelíthető. A buszok kb. negyed óránként közlekednek. Részletes információk a www.menetrendek.hu oldalon.


További cikkek
Az Egri Vár Bora 2025
Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.
A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.
Pályázat és bírálat
Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.
A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.
Győztesek
A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:
- Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
- Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
- Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021
Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.
Fotók: Egri vár


Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között
A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.
A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.
A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.
Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.
További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:
borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai
XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények
A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.
A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.
Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:
- Nagy aranyéremből 3 db;
- Aranyéremből 33 db;
- Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.
A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.
A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.
XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:
I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024
II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021
III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019
IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022
V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024
VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021
VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021
A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.
A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.
Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger