MENU

Borhétvégék az Egri Borvidéken | II. rész

2024.08.02.

Folytatjuk a Borhétvégék cikk sorozatunkat, amiben újabb helyeket és borgasztronómiai élményeket gyűjtöttünk össze. Ismerd meg az Egri Borvidék kincseit, kalandozásra fel!

Péntek:

A felfedező út a város szívéből, az ikonikus Dobó térről indul, ahonnan Eger főbb nevezetességei – mint a Vár, a Minaret vagy éppen a Csillagvizsgáló – pár perc sétával megközelíthetőek.

Igaz ez a belváros egyik legizgalmasabb borászatára is, a Gál Tibor Fúzióra, ami csupán 5 perc sétára található a főtérről. A Fúzióban szenvedélyesen dolgoznak azon, hogy olyan borokat készítsenek, melyek minden egyes kortya egyedi, harmonikus és izgalmas, legyen szó egy könnyed Egri Csillagról vagy éppen egy testesebb Egri Bikavérről. A pincészet életében meghatározó a hagyományok tisztelete, ám nyitnak az innovatív és környezetbarát megoldások felé is, ezért az elmúlt években az organikus szőlőtermesztés kiemelt szerepet kapott a borok elkészítésében.
A borászatban a vendégek nem csak különleges borokat, hanem a Zsenge in Fúzió ételeit is megkóstolhatják, így tökéletes választás egy finom ebéd elfogyasztásához is.

A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek a www.galtibor.hu weboldalon vagy a +36 20 852 5002 telefonszámon.

Nyitvatartás:

  • Szerda-Csütörtök: 10:00-18:00
  • Péntek-Szombat: 10:00-23:00
  • Vasárnap: 10:00-12:00 (csak borvásárlás)

Weboldal: www.galtibor.hu

Eger nem csak a finom borokról, az 1552-es csatáról, hanem a vallási életről is híres, ugyanis városunkban található az ország második legnagyobb Bazilikája. A klasszicista stílusú épület nem csak a méreteivel, hanem a stílusával is kitűnik a barokk belvárosban. Utunk második megállója idevezet, ugyanis a Dula Pincészet nemrég a Bazilika mellett nyitotta meg új kóstoló termét az Eszterházy tér 9-es szám alatt.

A Dula Pincészet egy hosszú történelemmel rendelkező, családi vállalkozás. Hitvallásuk szerint a természetes, kíméletes technológia adja a szőlő-illat-íz harmóniáját, amely a borban úgy jelenik meg, hogy érezni lehet a táj, a fajta és a hagyomány szellemét. Egerben a legpatinásabb dűlőkben termesztenek, valamint több termőföldjük van Tokaj térségében is, ezért a hozzájuk látogató fogyasztók az egri borok mellett különleges aszúkat is kóstolhatnak.

A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek az info@dulabor.hu email címen vagy a +36 20 941 6795 telefonszámon.

Weboldal: www.dulabor.hu

A nap zárásaként tökéletes választás a Kovács Nimród Winery, amely Eger történelmi részén, a Verőszala utcai pincesoron található. A borászat könnyen megközelíthető gyalogosan vagy éppen az 5-ös és a12-es helyijárattal is. A Kovács Nimród Winery rendkívül büszke arra, hogy a borvidék legjobb termőterületeiből három részen is aktívan dolgozhatnak. A dűlők kincseit felhasználva világszínvonalú borokat készítenek, kínálatukban megtalálhatóak a chardonnay, a pinot noir, a syrah, a merlot, a cabernet franc és a hagyományos magyar borok is, mint a furmint és a kékfrankos.

Nyitvatartás:

  • Hétfő-Péntek 8:00-16:00

A vezetetett borkóstolókon hétköznap és hétvégén is van lehetőség részt venni, ám minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges az info@kovacsnimrodwinery.com email címen vagy a +36 36 537 232-es telefonszámon.

Weboldal: www.kovacsnimrodwinery.hu

A borkóstolók után az Egri Vár mellett több remek étterem, mint a Macok vagy éppen a Pont.Gasztroműhely ínycsiklandozó vacsorával várja a gasztronómiai élményekre éhező utazókat.

A borhétvége második napja egy lenyűgöző és egyedülálló helyszínen a Bolyki-völgyben indul, mely egy elsőgenerációs borászatnak a Bolyki Szőlőbirtoknak szolgál otthonául. Ahogy a borvidéken, úgy a pincészetben is hangsúlyosak a házasítások, de készítenek fajtaborokat is. Repertoárjukban válogathatsz a könnyedebb stílusú, de tartalmas fehérborok és a hordós érlelésű vörösborok közül egyaránt. A Bolykiban nem csak finom italokat lehet kóstolni, de előzetes egyeztetéssel étellel is készülnek a vendégeknek, ezért kitűnő választás a pincelátogatást egy ebéddel összekötni.

Nyitvatartás:

  • Hétfő-Csütörtök: 10:00-16:00
  • Péntek: 10:00-18:00
  • Szombat: 11:00-22:00
  • Vasárnap: 10:00-15:00

A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek az info@bolykipinceszet.hu email címen vagy a +36 70 603 9474 telefonszámon.

Weboldal: www.bolykipinceszet.hu

A belvárosból a Bolyki Szőlőbirtokot az a 6-os, a 3405-ös és a 2A helyijárattal vagy taxival érdemes megközelíteni.

A szombati nap második állomása Eger egyik tradicionális pincesorára a Kőlyukhoz vezet, ahol a Juhász Testvérek Pincészete található. A családi borászat egy másfél hektáros kertgazdaságból indult, ami napjainkra egy közel 350 hektárra nőtte ki magát. Ezen területek szőlőiből készítik boraikat, amelyek magas minőségükről, tiszta gyümölcsösségükről és összetéveszthetetlen fajtajellegükről ismerhetőek fel. A borászat rendkívül büszke arra, hogy az évek során több hazai és nemzetközi borverseny díjait is sikerült bezsebelniük. Bemutatótermük egy igazi, klasszikus boros pince hangulatát idézi, így a látogatók nem csak a borral, de az italok elkészítési helyével is megismerkedhetnek.

A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek a borkostolo@juhaszvin.hu email címen vagy a +36 20 215 1608 telefonszámon.

Nyitvatartás:

  • Hétfő-Péntek: 8:00-16:00
  • Szombat: 9:00-18:00

Weboldal: www.juhaszvin.hu

A Juhász Testvérek Pincészetéhez a Bolyki Szőlőbirtokról a 6-os és 4-es helyijárattal érdemes közlekedni.

A jó bor a lélekhez szól – vallja és hiszi a Szuromi Családi Birtok, ami 20 éves múlttal, nagy odafigyeléssel és hatalmas alázattal gazdálkodik az Egri borvidék területén. Időt és energiát nem kímélve minden nap a legjobb minőség eléréséért dolgoznak, legyen szó egy hordó kimosásáról, vagy éppen egy háziasítás elkészítéséről. Borkóstolóikon nem csak a kóstolt tételeket ismertetik, hanem bemutatják a család történetét, az egri szőlő- és borkultúrát, valamint a borkészítés rejtelmeit.

A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek a www.szuromibirtok.hu weboldalon.

Weboldal: www.szuromibirtok.hu

A Szuromi Birtok a Juhász Testvérektől helyközi járatokkal megközelíthető, de ebben az esetben inkább a taxit javasoljuk.

Hogyha utunk Andornaktályára sodor, érdemes ellátogatni a szomszédos településre, Maklárra, ahol a Stühmer csokoládék készülnek. A mintaboltban mennyei édességeket kóstolhatnak a vendégek, előzetes egyeztetéssel akár gyárlátogatáson is részt vehetnek, ami hatalmas élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

További cikkek

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB