Borhétvégék az Egri Borvidéken | I. rész
A következő cikk sorozatunkban olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahova mindenképp el kell látogatnod, ha egy élményekkel teli hétvégét tervezel Egerben és a térségében.
Előre figyelmeztetünk, az ízlelőbimbódat fel kell készítened, ugyanis finom ízekből nem lesz hiány!
Péntek
Az első nap megállója a legendás Szépasszony-völgy, amely Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A város bornegyede 48 pincészetnek és több étteremnek szolgál otthonául.
A Völgy 2 km-re helyezkedik el a belváros központjától, így az aktív pihenés kedvelői sétálva is megközelíthetik, viszont akik szeretnének a belvárosban is egy kört tenni, azoknak tökéletes opció az Egészségház utcáról induló városnéző kisvonat is. A kisvonat utolsó járata 18:00 órakor indul, így az esti órákra a taxit javasoljuk.
Ahogy leszálltál a kisvonatról, szinte a Tóth Ferenc Pincészet kapujában találod magad. A családi pincészet 40 éve töretlenül dolgozik azon, hogy az Egri Bikavért és az Egri Csillagot tökéletesítse, valamint, hogy a borkedvelőkkel méltó módon megismertethesse a leányka, a kadarka és a kékfrankos fajtákat. A borászat kitűnően kombinálja a 40 év tapasztalatát a mai kor legmodernebb technikájával, hisznek a megújulásban, a fejlődésben és a megbízható minőségben.
A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek tourism@tothferencpinceszet.hu
email címen vagy a +36 30 178 7042 telefonszámon.
Nyitvatartás:
- Hétfő: 11:00-18:00
- Kedd-Csütörtök: 12:00-20:00
- Péntek: 12:00-21:00
- Szombat: 12:00-22:00
- Vasárnap: 10:00-18:00
Weboldal: https://tothferencpinceszet.hu/
A következő megálló az Egri borvidék legnagyobb borászatának pincéje az Ostoros BorzBár. Az Ostoros Családi Pincészet hatalmas lelkesedéssel dolgozik azon, hogy minden szőlőfajtából és minden szüretből a legjobbat hozza ki. Céljuk, hogy a mértékletesség megtartása mellett az emberek mindennapjainak részeivé váljanak. Repertoárjukban megtalálhatóak a klasszikus egri borok: a Királyleányka, a Cabernet Sauvignon és Merlot, valamint a borvidék kiemelt cuvée borai, az Egri Bikavér és a fehér párja, az Egri Csillag. Emellett a borászat hazánk népszerű fajtáival is foglalkozik, így bátran tudsz náluk Irsai Olivért vagy éppen Chardonnayt is kóstolni.
A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek a pince@ostorosbor.hu
email címen vagy a +36 20 395 7469 telefonszámon.
Nyitvatartás:
- Hétfő-Szerda: 10:00-20:00
- Csütörtök-Szombat: 10:00-20:00
- Vasárnap: 9:00-18:00
Weboldal: https://ostorosbor.hu/borzbar/
Elárulunk egy titkot, a Szépasszony-völgyből 3 perc alatt eljuthatsz Toszkánába és még repülőjegyet sem kell venned, ugyanis a Nap-Völgy Borászat és Élménybirtok egy mini Olaszországot teremtett meg a városban.
A borászat létrehozásakor arra törekedtek, hogy a Nap-Völgy legyen azon helyek egyike, ahol kiszakadhatsz a mókuskerékből, ahol feltöltődhetsz, ahol felfigyelhetsz a mindennapok apróságaira. Ezzel a szemléletmóddal készítik boraikat: hétköznapi történetekhez, nem hétköznapi alkalmakra, társasághoz, magányhoz, kis és nagy pillanatokhoz.
Ha pedig megéheztél a kóstolók után, a mediterrán hangulatú pincészetben szezonálisan változó ebéd és vacsora menükínálattal várnak.
Nyitvatartás:
- Péntek: 12:00-22:00
- Szombat: 12:00-22:00
- Vasárnap: 11:00-16
Weboldal: https://napvolgy.hu/
Szombat
A borhétvége második napján, szombaton egy kis utazásra invitálunk, irány Egerszalók!
A borgasztronómiai élmények előtt kihagyhatatlan a Sódomb felfedezése, ugyanis Európában egyedülálló látványt nyújt az érdeklődőknek. Hasonló természeti kinccsel Törökországban és Amerikában a Yellowstone parkban találkozhatunk. A Sódomb a Saliris Hotel mellett található, ingyenesen látogatható.
A kirándulás után megpihenhetünk Petrény Borpanziójában, akik munkája a Borvidéken több száz évre visszavezethető. Apáról fiúra adták tovább a bor tiszteletét és szeretetét, így alkották meg pincészetüket is. Borászatukban megtalálod a klasszikus testes borokat és az üde, könnyed italokat is.
A borkóstoló és a Borpanzió látogatása előzetes foglaláshoz kötött a +36 20 550 9155 telefonszámon.
Weboldal: https://www.petrenybor.hu/
A Borpanziótól csupán 10 perc séta a St. Andrea Szőlőbirtok, amely mindig a jóra törekszik. A nemzetközileg is elismert borászat célkitűzése, hogy a hagyományok és korunk elvárásai ötvözetével olyan borokat hozzon létre, amiben megnyilvánulhatnak az egri termőföld egyediségei. Évről évre csiszolják, tökéletesítik a szőlőtermelés lépéseit, miközben igyekeznek megérteni földi küldetésük lényegét.
Az állandó borkóstolási kínálatukban 6-12 borból álló sorok szerepelnek, pincelátogatással együtt. A borokhoz bagettet és olívaolajat kínálnak, melyeket igény esetén sajtokkal és sonkával, valamint gourmet kencékkel is kiegészítenek, így a St. Andrea tökéletes hely lehet egy könnyed és finom ebéd elfogyasztására is.
A borkóstolon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött a kostolas@standrea.hu email címen vagy a +36 30 822 8790 telefonszámon.
Nyitvatartás:
- Hétfő-Szombat: 10.00 – 18.00
Weboldal: www.standrea.com
Utunk Egerszalókból Verpelétre vezet tovább, a Varsányi Pincészetbe, akik immáron három évtizede vannak jelen a magyar és a nemzetközi piacon. Filózofiájuk szerint a jó borhoz nemcsak megfelelő szőlő, technológia és tudás szükséges, hanem egy jó társaság és egy jó hangulat. A borkóstolás mellett az ideérkezők felfedezhetik a borászat épületét, amely régen egy nemesi családhoz tartozó Kúria volt. A kóstolás alatt bepillantást engednek a verpeléti olaszrizling készítésének titkaiba, illetve elárulják az Egri Csillag és az Egri Bikavér történetét.
A borkóstolon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött a vinoteka@varsanyipinceszet.hu email címen vagy a + 36 559 012 telefonszámon.
Weboldal: www.varsanyipinceszet.hu
Napzárásaként térj vissza a Gyógyvizek Völgyébe, Egerszalókra vagy éppen Demjénben, ahol több fürdő közül is válogathatsz. Csobbanj egyet és csak élvezd az életet nálunk, az Egri Borvidéken.
Amennyiben Egerből érkeznél Egerszalókra és Verpelétre, könnyen meg tudod közelíteni a borászatokat távolsági buszokkal, melyek kb. fél óránként közlekednek a települések között. A pontos menetrendekről érdemes a menetrendek.hu oldalon tájékozódni.
További cikkek
Az Érsek Istállója
Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.
El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.
A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.
Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.
FELHÍVÁS: Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva, amellyel az éttermekbe járó közönséget szeretnénk bevonni a kóstolgatásba heteken keresztül A kampány célja az Egri Bikavér és a helyi gasztronómia összekovácsolása, népszerűsítése, közösségi élmény nyújtása, vendégszám növelése az éttermekben, cukrászdákban.
Felhívás egri és térségbeli éttermek részére
Egy misszióra invitáljuk városunk és a közeli éttermek séfjeit, hogy találjanak ki Egri Bikavérek mellé illő fogásokat, a bort akár alkotóelemként is felhasználva. Az Ízek Viadala verseny során a résztvevő éttermek a benevezett fogással vállalják, hogy a kiválasztott Egri Bikavér jegyeivel teljes összhangban lévő ételt neveznek.
Kik pályázhatnak?
- éttermek
- cukrászdák
A nevezés és részvétel ingyenes!
Kategóriák:
- előétel (hideg vagy meleg)
- főétel (húsos vagy húsmentes)
- desszert (tányérdesszert, torta, szelet sütemény, diétás vagy nem diétás kivitelben)
Akár mindhárom kategórában is lehet nevezni!
Hogyan történik az értékelés?
A pontok felét a szakmai zsűri adja, a másik felét a vendégek.
A szakmai zsűri:
- Kautzky Armand, egri születésű Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, aki maga is otthonosan mozog a konyhában, szerepelt a MasterChef VIP televíziós műsorban
- Stiller Tamás kreatív séf, médiaszemélyiség
A szakmai értékelésben pontokat jelent:
- minél több helyi termék felhasználása, megjelenítése (1 pont)
- szezonalitás figyelembevétele (1 pont)
- az Egri Bikavér kreatív felhasználása az ételben (ötletesség, technológia, újszerű megközelítés) (1 pont)
- az ételhez illeszthető legyen az Egri Bikavér (1 pont)
- alapkövetelmény az ízletes szép étel (1-6 pont)
Összesen megszerezhető pontszám: 10 pont
Közönségszavazás menete: az érdeklődő vendégek egy menetlevél alapján látogathatják meg az érintett éttermeket, cukrászdákat, kóstolhatják a nevezett ételeket, majd szavazhatnak az alábbi kategóriákra:
- legjobb előétel
- legjobb főétel
- legjobb desszert
A vendégek három egyszerű tényező alapján fognak szavazni: étel (ízélmény és külalak) 1-4 pont, éttermi hangulat 1-3 pont, kiszolgálás minősége 1-3 pont.
Nemcsak az étel versenyez, hanem az étterem is.
Összesen szerezhető pont: 10 pont
Az ízek Viadala I Séfek Versenyén maximálisan szerezhető pontszám: 20 pont
Nevezési határidő: 2024. szeptember 22., az alábbi linken található űrlap online kitöltésével.
Amennyiben a beadott étel összeállításán változtatnának, azt október 1-ig tehetik meg. Figyelem: csak egy összetevőt lehet kicserélni , teljesen új étellel nem lehet újrajelentkezni. A változtatást elegendő e-mailben megküldeni a linken található e-mail címre.
Közönségszavazás: október 1-18-ig, ez idő alatt az érdeklődők végigjárják a pályázott éttermeket és szavaznak a weboldalon keresztül.
DÖNTŐ és szakmai kóstolás: október 19. 11:00-16:00
Eredményhirdetés: október 19., 19:00 Pátriárka Étterem (Eger, Érsekudvar)
Szeretettel várjuk a jelentkezéseket és finomabbnál finomabb fogásokat!
Üdvözlettel,
Egri Borvidék
Gárdonyi Géza, a mai gasztro blogger
Az egri gasztronómia története legalább olyan hosszú időre nyúlik vissza, mint a város alatti alagutak, pincék hossza.
Városunk ételeit legfőképpen a palócok táplálkozása határozta meg. Így Egerben és a környéken gyakran különböző kásák, lisztből készült ételek kerültek az asztalra. A burgonyát előszeretettel használták fel, egyik kedvencük volt – amit a mai napig imádunk – a macok, vagy másnéven a tócsni, de a krumplis lepény és a krumplilángos is gyakran szerepelt a menün. A legkedveltebb húsételeket disznóból készítették, amihez tökéletesen párosították az egri vörös borokat.
A törökök nem csak egy meseszép Török fürdőt és Minaretet hagytak ránk, hanem a gasztronómiánkba is újításokat csempésztek be. Általuk került először az egri asztalra rizs és az abból készült piláf és gyuvecs is, valamint a fűszerek bátrabb használata is ehhez az időszakhoz köthető. Meghatározó karácsonyi ételünket, a töltött káposztát is a törökök hatására ismerte meg a lakosság.
Később, a 18. század végétől az amerikai élelmiszerek kúsztak be az egriek hétköznapjaiba. A kukorica, a bab, a paprika, paradicsom és az ezekből készült ételek ekkor váltak igazán meghatározóvá.
Gasztronómiai időutazásunk végül a bécsi lenyomatoknál ér véget. A 19. századtól vált elterjedté a sertészsírban sütés, a hagyma dinsztelése és ezáltal a sokunk által kedvelt pörköltek is, melyeket a legjobban a Bikavérekkel imádunk kombinálni.
Régi egri receptek, amik sosem mennek ki a divatból!
Az egriek étkezéseiben a levesnek mindig helye volt. A húsleves minden magyar háztartás kiemelt étele, eláruljuk, hogy az egri húsleves hogyan is készül pontosan.
Hozzávalók: 1 kg csont, 40 dkg marhacomb , só, 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cikk zeller, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 cikk karalábé, 1 csipet bors, 10 dkg eperlevéltészta, 3 szál petrezselyem
Elkészítés:
- Az egri húsleves elkészítéséhez vizet forralunk, és beletesszük a csontokat. Ha ismét forr a víz, leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk a csontokat és a húst. Megsózzuk, és feltesszük főni 1 l vízben. Ha forrni kezd, takarékon főzzük tovább.
- 1 óra főzés után hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, és megborsozzuk. Addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
- Lehúzzuk a fazekat a tűzről, és állni hagyjuk 15 percig. A levest leszűrjük, és egy tálba merjük. Ezután beletesszük a zöldségeket és a feldarabolt húst.
- Az eperlevéltésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A levest a tésztával és frissen vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Az egri gömbpalacsinta az a desszert, amit mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer az életben! A palacsinta mindig jó választás, rétegezve pedig mindent felül múl. Mutatjuk is a receptet:
Hozzávalók:
- A palacsintához: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 2.5dl tej, 2.5dl ásványvíz , 1teáskanál cukor, 1 csipet só, 4 evőkanál olaj
- A töltelékhez: 4 dkg mazsola, 1.5dl tej, 15 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1evőkanál rum
- A gömbhöz: 2 liter tej, 1 csipet só, 5 dkg puha vaj
- A mártáshoz: 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 1evőkanál liszt, 2 dkg vaj
Elkészítés:
- Az alapanyagokat keverjük össze, majd süssük ki a palacsintákat.
- A töltelékhez a mazsolát lassú tűzön főzzük fel a tejben. Adjuk hozzá a diót, a cukrot és a rumot.
- A gömbhöz egy nagy fazékban forraljuk fel a tejet egy csipet sóval, 3 ek-nyi kivételével. A palacsintákat a töltelékkel megkenve rétegezzük egymásra. A legfelsőt ne kenjük meg.
- Egy nagy konyharuhát vizezzünk be, majd kenjük meg a vajjal. Rakjuk rá palacsintatortát. A konyharuha sarkait kössük össze, akasszuk egy fakanálra. Lógassuk bele a tejbe, és főzzük készre 15 perc alatt.
- A tejből, amiben a palacsinta főtt, készítsük a mártást. A harmadához adjuk hozzá a kétféle cukrot. A tojássárgáját a liszttel, az olvasztott vajjal és a félretett tejjel keverjük simára. Öntsük a forró tejhez. A kemény habbá vert tojásfehérjét forgassuk bele a mártásba.
- A palacsintagömböt felszeletelve, a mártással leöntve kínáljuk.
Gárdonyi, aki nem csak az egri borokért rajongott
Ha Gárdonyi Géza napjainkban élne, a polihisztor címet bátran viselhetné. Remek író, titkosírást kódoló, hobbi kertész és gasztro blogger. Híres alkotásában, az Ida regényében több lapon is olvashatunk különböző ételekről, ami a való életben Gárdonyi kedvencei között szerepeltek. Nagyon szerette a halleveseket, a borjúcsülköt, a túrós csuszát és a palacsintát (az egri biztosan az ő szívét is rabul ejtette).
Gasztro bloggerünk ezeket a fogásokat szívesen fogyasztotta az egri borokkal, hiszen már akkor is tudták, egy finom bor és egy finom étel igazi élménnyé tud válni!