Borhétvégék az Egri Borvidéken | I. rész
A következő cikk sorozatunkban olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahova mindenképp el kell látogatnod, ha egy élményekkel teli hétvégét tervezel Egerben és a térségében.
Előre figyelmeztetünk, az ízlelőbimbódat fel kell készítened, ugyanis finom ízekből nem lesz hiány!
Péntek
Az első nap megállója a legendás Szépasszony-völgy, amely Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A város bornegyede 48 pincészetnek és több étteremnek szolgál otthonául.
A Völgy 2 km-re helyezkedik el a belváros központjától, így az aktív pihenés kedvelői sétálva is megközelíthetik, viszont akik szeretnének a belvárosban is egy kört tenni, azoknak tökéletes opció az Egészségház utcáról induló városnéző kisvonat is. A kisvonat utolsó járata 18:00 órakor indul, így az esti órákra a taxit javasoljuk.
Ahogy leszálltál a kisvonatról, szinte a Tóth Ferenc Pincészet kapujában találod magad. A családi pincészet 40 éve töretlenül dolgozik azon, hogy az Egri Bikavért és az Egri Csillagot tökéletesítse, valamint, hogy a borkedvelőkkel méltó módon megismertethesse a leányka, a kadarka és a kékfrankos fajtákat. A borászat kitűnően kombinálja a 40 év tapasztalatát a mai kor legmodernebb technikájával, hisznek a megújulásban, a fejlődésben és a megbízható minőségben.
A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek tourism@tothferencpinceszet.hu
email címen vagy a +36 30 178 7042 telefonszámon.
Nyitvatartás:
- Hétfő: 11:00-18:00
- Kedd-Csütörtök: 12:00-20:00
- Péntek: 12:00-21:00
- Szombat: 12:00-22:00
- Vasárnap: 10:00-18:00
Weboldal: https://tothferencpinceszet.hu/
A következő megálló az Egri borvidék legnagyobb borászatának pincéje az Ostoros BorzBár. Az Ostoros Családi Pincészet hatalmas lelkesedéssel dolgozik azon, hogy minden szőlőfajtából és minden szüretből a legjobbat hozza ki. Céljuk, hogy a mértékletesség megtartása mellett az emberek mindennapjainak részeivé váljanak. Repertoárjukban megtalálhatóak a klasszikus egri borok: a Királyleányka, a Cabernet Sauvignon és Merlot, valamint a borvidék kiemelt cuvée borai, az Egri Bikavér és a fehér párja, az Egri Csillag. Emellett a borászat hazánk népszerű fajtáival is foglalkozik, így bátran tudsz náluk Irsai Olivért vagy éppen Chardonnayt is kóstolni.
A vezetetett borkóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek a pince@ostorosbor.hu
email címen vagy a +36 20 395 7469 telefonszámon.
Nyitvatartás:
- Hétfő-Szerda: 10:00-20:00
- Csütörtök-Szombat: 10:00-20:00
- Vasárnap: 9:00-18:00
Weboldal: https://ostorosbor.hu/borzbar/
Elárulunk egy titkot, a Szépasszony-völgyből 3 perc alatt eljuthatsz Toszkánába és még repülőjegyet sem kell venned, ugyanis a Nap-Völgy Borászat és Élménybirtok egy mini Olaszországot teremtett meg a városban.
A borászat létrehozásakor arra törekedtek, hogy a Nap-Völgy legyen azon helyek egyike, ahol kiszakadhatsz a mókuskerékből, ahol feltöltődhetsz, ahol felfigyelhetsz a mindennapok apróságaira. Ezzel a szemléletmóddal készítik boraikat: hétköznapi történetekhez, nem hétköznapi alkalmakra, társasághoz, magányhoz, kis és nagy pillanatokhoz.
Ha pedig megéheztél a kóstolók után, a mediterrán hangulatú pincészetben szezonálisan változó ebéd és vacsora menükínálattal várnak.
Nyitvatartás:
- Péntek: 12:00-22:00
- Szombat: 12:00-22:00
- Vasárnap: 11:00-16
Weboldal: https://napvolgy.hu/
Szombat
A borhétvége második napján, szombaton egy kis utazásra invitálunk, irány Egerszalók!
A borgasztronómiai élmények előtt kihagyhatatlan a Sódomb felfedezése, ugyanis Európában egyedülálló látványt nyújt az érdeklődőknek. Hasonló természeti kinccsel Törökországban és Amerikában a Yellowstone parkban találkozhatunk. A Sódomb a Saliris Hotel mellett található, ingyenesen látogatható.
A kirándulás után megpihenhetünk Petrény Borpanziójában, akik munkája a Borvidéken több száz évre visszavezethető. Apáról fiúra adták tovább a bor tiszteletét és szeretetét, így alkották meg pincészetüket is. Borászatukban megtalálod a klasszikus testes borokat és az üde, könnyed italokat is.
A borkóstoló és a Borpanzió látogatása előzetes foglaláshoz kötött a +36 20 550 9155 telefonszámon.
Weboldal: https://www.petrenybor.hu/
A Borpanziótól csupán 10 perc séta a St. Andrea Szőlőbirtok, amely mindig a jóra törekszik. A nemzetközileg is elismert borászat célkitűzése, hogy a hagyományok és korunk elvárásai ötvözetével olyan borokat hozzon létre, amiben megnyilvánulhatnak az egri termőföld egyediségei. Évről évre csiszolják, tökéletesítik a szőlőtermelés lépéseit, miközben igyekeznek megérteni földi küldetésük lényegét.
Az állandó borkóstolási kínálatukban 6-12 borból álló sorok szerepelnek, pincelátogatással együtt. A borokhoz bagettet és olívaolajat kínálnak, melyeket igény esetén sajtokkal és sonkával, valamint gourmet kencékkel is kiegészítenek, így a St. Andrea tökéletes hely lehet egy könnyed és finom ebéd elfogyasztására is.
A borkóstolon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött a kostolas@standrea.hu email címen vagy a +36 30 822 8790 telefonszámon.
Nyitvatartás:
- Hétfő-Szombat: 10.00 – 18.00
Weboldal: www.standrea.com
Utunk Egerszalókból Verpelétre vezet tovább, a Varsányi Pincészetbe, akik immáron három évtizede vannak jelen a magyar és a nemzetközi piacon. Filózofiájuk szerint a jó borhoz nemcsak megfelelő szőlő, technológia és tudás szükséges, hanem egy jó társaság és egy jó hangulat. A borkóstolás mellett az ideérkezők felfedezhetik a borászat épületét, amely régen egy nemesi családhoz tartozó Kúria volt. A kóstolás alatt bepillantást engednek a verpeléti olaszrizling készítésének titkaiba, illetve elárulják az Egri Csillag és az Egri Bikavér történetét.
A borkóstolon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött a vinoteka@varsanyipinceszet.hu email címen vagy a + 36 559 012 telefonszámon.
Weboldal: www.varsanyipinceszet.hu
Napzárásaként térj vissza a Gyógyvizek Völgyébe, Egerszalókra vagy éppen Demjénben, ahol több fürdő közül is válogathatsz. Csobbanj egyet és csak élvezd az életet nálunk, az Egri Borvidéken.
Amennyiben Egerből érkeznél Egerszalókra és Verpelétre, könnyen meg tudod közelíteni a borászatokat távolsági buszokkal, melyek kb. fél óránként közlekednek a települések között. A pontos menetrendekről érdemes a menetrendek.hu oldalon tájékozódni.
További cikkek
Körbeér a segítség
Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.
Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.
A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.
Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.
„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”
Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.
A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.
Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.
Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.
10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.
Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár
Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem
Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád
Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem
Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről
Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.
A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.
Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.
Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.
EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024
Cseh András és Cseh Andrásné
Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre
Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.
Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.
Dr. Gál Lajos
Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.
Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.
Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT