MENU

Belsős bortippek a huszadik Egri Borszalonra

2022.12.20.
Győrfi Alexandra

December 29-én egy igazi ünnepi kóstolóra hívunk, hogy együtt búcsúztassuk a 2022-es évet. A sétálókóstolóra készülve megkérdeztük a borászokat, hogy mely borokat nem érdemes kihagyni az idei Egri Borszalonon.

Az első grand superior tétel

Érdemes megkóstolni a REGE Birtok Grand Superior Olaszrizling borát is, mely az ostorosi Tag-dűlő első grand superior tétele.

A legmagasabbra pozicionált

A Villa Wanda Bormanufaktúra a legmagasabbra pozicionált borukat, a bikavért, valamint a két alapbort, amire a házasítást építik, azaz a pinot noirt és a kékfrankost ajánlja mindenképpen kóstolásra. A bikavér Eger kitörési pontja a világban, úgyhogy komolyan kell venni mindenkinek, és egyre szebbeket alkotni belőle!

Egy igazán izgalmas tétel

A Varsányi Pincészetnél négy bort lehet kóstolni a Borszalonon. Varsányi Katalin szerint mindig nehéz a választás, most mégis azt mondja, hogy a 2018-as Egri Kékfrankos Superior boruk igazán izgalmasnak számít. A kékfrankost egy férfias bornak tartja, nem hiába adja a bikavér alapját. Kellőképpen gyümölcsös, mégis szikár. Friss hír, hogy a Debrecen Város Bora díjat kapta meg az idén klasszikus vörösbor kategóriában.

Ámulatba ejtő

Lőrincz György úgy érzi, a St. Andrea Szőlőbirtok 2018-as évjáratú Merengő Egri Bikavér bora nagyon szép élményt tud adni. Valójában ez egy ámulatba ejtő ünnepi egri bor!

Frenetikus bor

A 2017-es Síkhegy Bikavér talán Gál Tibor életének eddigi legfontosabb bora, a dűlőnek immáron a harmadik bikavére. Tibor így fogalmaz: „Évről évre egyre érzékenyebben állunk a bikavér stílusának csiszolásához, és ez egyre szebben megmutatkozik. Frenetikus bor.”

Éremmel díjazott borok

Az év zárásaként mindenképpen érdemes megkóstolni az Egri Korona Borház idei évben hazai és nemzetközi borversenyeken egyaránt eredményesen szereplő borait: a 2018-as évjáratú Selection Egri Bikavért, mely a Semmelweis Egyetem Bora versenyen nagy aranyérmet nyert; a 2016-os évjáratú Grand Selection Egri Syrah – Jumurdzsák borukat és a 2016-os Grand Selection Egri Kékfrankos – Bornemissza borukat, melyek a Challenge International du Vin versenyen aranyérmet szereztek.

Igazi különlegesség

A Tóth és Tóth Debrői Borok pincészet a rendezvényen bemutatott mindhárom borukat ajánlja kóstolásra, mert a maga nemében mindegyik igazi különlegesség, a legnagyobb büszkeségük azonban a Corpus Delicti elnevezésű 2018-as Cabernet Franc Superior boruk, mely most került ki a nagyközönség és a vásárlók elé.

Ez a tételük a 2022-es Országos Borversenyen aranyérmes, míg a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen ezüstérmes lett. Egy nagytestű, robusztus bor, bizonyíték arra, hogy a fahordó nélkül is van megoldás.

A pincészet legismertebb bora

A Havas & Timár Pincészet a 2018-as Franom borukat ajánlja, a pincészet legismertebb borát, ami egy derítetlen, szűretlen 100% cabernet franc, és az idén először megrendezett Franc du Monde nemzetközi cabernet franc versenyen aranyérmes lett.

Mindegyiket más okból

Gál Lajos véleménye szerint a rendezvényen bemutatott mindhárom borukat érdemes megkóstolni, mindegyiket más okból. A 2021-es Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior bort azért, mert ezt választották az Egri Borverseny legjobb egri csillagának. A 2020-as Narancsbort azért, mert nagyon egyedi és szépen érik, míg a 2019-es Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior borukat azért, mert nagyon gazdag fűszerekben, és fogyóban van.

Töppedt szőlőből készült

A Gecse István Hárs Pincészete 2021-es késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült, édes Debrői Hárslevelű desszertborát érdemes megkóstolni. Barackos, mézes illat- és aromajegyekkel rendelkezik. A nemzetközi Aranytőke Borszemlén nagy aranyérmet nyert.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB