MENU

Belsős bortippek a huszadik Egri Borszalonra

2022.12.20.
Győrfi Alexandra

December 29-én egy igazi ünnepi kóstolóra hívunk, hogy együtt búcsúztassuk a 2022-es évet. A sétálókóstolóra készülve megkérdeztük a borászokat, hogy mely borokat nem érdemes kihagyni az idei Egri Borszalonon.

Az első grand superior tétel

Érdemes megkóstolni a REGE Birtok Grand Superior Olaszrizling borát is, mely az ostorosi Tag-dűlő első grand superior tétele.

A legmagasabbra pozicionált

A Villa Wanda Bormanufaktúra a legmagasabbra pozicionált borukat, a bikavért, valamint a két alapbort, amire a házasítást építik, azaz a pinot noirt és a kékfrankost ajánlja mindenképpen kóstolásra. A bikavér Eger kitörési pontja a világban, úgyhogy komolyan kell venni mindenkinek, és egyre szebbeket alkotni belőle!

Egy igazán izgalmas tétel

A Varsányi Pincészetnél négy bort lehet kóstolni a Borszalonon. Varsányi Katalin szerint mindig nehéz a választás, most mégis azt mondja, hogy a 2018-as Egri Kékfrankos Superior boruk igazán izgalmasnak számít. A kékfrankost egy férfias bornak tartja, nem hiába adja a bikavér alapját. Kellőképpen gyümölcsös, mégis szikár. Friss hír, hogy a Debrecen Város Bora díjat kapta meg az idén klasszikus vörösbor kategóriában.

Ámulatba ejtő

Lőrincz György úgy érzi, a St. Andrea Szőlőbirtok 2018-as évjáratú Merengő Egri Bikavér bora nagyon szép élményt tud adni. Valójában ez egy ámulatba ejtő ünnepi egri bor!

Frenetikus bor

A 2017-es Síkhegy Bikavér talán Gál Tibor életének eddigi legfontosabb bora, a dűlőnek immáron a harmadik bikavére. Tibor így fogalmaz: „Évről évre egyre érzékenyebben állunk a bikavér stílusának csiszolásához, és ez egyre szebben megmutatkozik. Frenetikus bor.”

Éremmel díjazott borok

Az év zárásaként mindenképpen érdemes megkóstolni az Egri Korona Borház idei évben hazai és nemzetközi borversenyeken egyaránt eredményesen szereplő borait: a 2018-as évjáratú Selection Egri Bikavért, mely a Semmelweis Egyetem Bora versenyen nagy aranyérmet nyert; a 2016-os évjáratú Grand Selection Egri Syrah – Jumurdzsák borukat és a 2016-os Grand Selection Egri Kékfrankos – Bornemissza borukat, melyek a Challenge International du Vin versenyen aranyérmet szereztek.

Igazi különlegesség

A Tóth és Tóth Debrői Borok pincészet a rendezvényen bemutatott mindhárom borukat ajánlja kóstolásra, mert a maga nemében mindegyik igazi különlegesség, a legnagyobb büszkeségük azonban a Corpus Delicti elnevezésű 2018-as Cabernet Franc Superior boruk, mely most került ki a nagyközönség és a vásárlók elé.

Ez a tételük a 2022-es Országos Borversenyen aranyérmes, míg a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen ezüstérmes lett. Egy nagytestű, robusztus bor, bizonyíték arra, hogy a fahordó nélkül is van megoldás.

A pincészet legismertebb bora

A Havas & Timár Pincészet a 2018-as Franom borukat ajánlja, a pincészet legismertebb borát, ami egy derítetlen, szűretlen 100% cabernet franc, és az idén először megrendezett Franc du Monde nemzetközi cabernet franc versenyen aranyérmes lett.

Mindegyiket más okból

Gál Lajos véleménye szerint a rendezvényen bemutatott mindhárom borukat érdemes megkóstolni, mindegyiket más okból. A 2021-es Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior bort azért, mert ezt választották az Egri Borverseny legjobb egri csillagának. A 2020-as Narancsbort azért, mert nagyon egyedi és szépen érik, míg a 2019-es Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior borukat azért, mert nagyon gazdag fűszerekben, és fogyóban van.

Töppedt szőlőből készült

A Gecse István Hárs Pincészete 2021-es késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült, édes Debrői Hárslevelű desszertborát érdemes megkóstolni. Barackos, mézes illat- és aromajegyekkel rendelkezik. A nemzetközi Aranytőke Borszemlén nagy aranyérmet nyert.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB