MENU

Belsős bortippek a huszadik Egri Borszalonra

2022.12.20.
Győrfi Alexandra

December 29-én egy igazi ünnepi kóstolóra hívunk, hogy együtt búcsúztassuk a 2022-es évet. A sétálókóstolóra készülve megkérdeztük a borászokat, hogy mely borokat nem érdemes kihagyni az idei Egri Borszalonon.

Az első grand superior tétel

Érdemes megkóstolni a REGE Birtok Grand Superior Olaszrizling borát is, mely az ostorosi Tag-dűlő első grand superior tétele.

A legmagasabbra pozicionált

A Villa Wanda Bormanufaktúra a legmagasabbra pozicionált borukat, a bikavért, valamint a két alapbort, amire a házasítást építik, azaz a pinot noirt és a kékfrankost ajánlja mindenképpen kóstolásra. A bikavér Eger kitörési pontja a világban, úgyhogy komolyan kell venni mindenkinek, és egyre szebbeket alkotni belőle!

Egy igazán izgalmas tétel

A Varsányi Pincészetnél négy bort lehet kóstolni a Borszalonon. Varsányi Katalin szerint mindig nehéz a választás, most mégis azt mondja, hogy a 2018-as Egri Kékfrankos Superior boruk igazán izgalmasnak számít. A kékfrankost egy férfias bornak tartja, nem hiába adja a bikavér alapját. Kellőképpen gyümölcsös, mégis szikár. Friss hír, hogy a Debrecen Város Bora díjat kapta meg az idén klasszikus vörösbor kategóriában.

Ámulatba ejtő

Lőrincz György úgy érzi, a St. Andrea Szőlőbirtok 2018-as évjáratú Merengő Egri Bikavér bora nagyon szép élményt tud adni. Valójában ez egy ámulatba ejtő ünnepi egri bor!

Frenetikus bor

A 2017-es Síkhegy Bikavér talán Gál Tibor életének eddigi legfontosabb bora, a dűlőnek immáron a harmadik bikavére. Tibor így fogalmaz: „Évről évre egyre érzékenyebben állunk a bikavér stílusának csiszolásához, és ez egyre szebben megmutatkozik. Frenetikus bor.”

Éremmel díjazott borok

Az év zárásaként mindenképpen érdemes megkóstolni az Egri Korona Borház idei évben hazai és nemzetközi borversenyeken egyaránt eredményesen szereplő borait: a 2018-as évjáratú Selection Egri Bikavért, mely a Semmelweis Egyetem Bora versenyen nagy aranyérmet nyert; a 2016-os évjáratú Grand Selection Egri Syrah – Jumurdzsák borukat és a 2016-os Grand Selection Egri Kékfrankos – Bornemissza borukat, melyek a Challenge International du Vin versenyen aranyérmet szereztek.

Igazi különlegesség

A Tóth és Tóth Debrői Borok pincészet a rendezvényen bemutatott mindhárom borukat ajánlja kóstolásra, mert a maga nemében mindegyik igazi különlegesség, a legnagyobb büszkeségük azonban a Corpus Delicti elnevezésű 2018-as Cabernet Franc Superior boruk, mely most került ki a nagyközönség és a vásárlók elé.

Ez a tételük a 2022-es Országos Borversenyen aranyérmes, míg a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen ezüstérmes lett. Egy nagytestű, robusztus bor, bizonyíték arra, hogy a fahordó nélkül is van megoldás.

A pincészet legismertebb bora

A Havas & Timár Pincészet a 2018-as Franom borukat ajánlja, a pincészet legismertebb borát, ami egy derítetlen, szűretlen 100% cabernet franc, és az idén először megrendezett Franc du Monde nemzetközi cabernet franc versenyen aranyérmes lett.

Mindegyiket más okból

Gál Lajos véleménye szerint a rendezvényen bemutatott mindhárom borukat érdemes megkóstolni, mindegyiket más okból. A 2021-es Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior bort azért, mert ezt választották az Egri Borverseny legjobb egri csillagának. A 2020-as Narancsbort azért, mert nagyon egyedi és szépen érik, míg a 2019-es Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior borukat azért, mert nagyon gazdag fűszerekben, és fogyóban van.

Töppedt szőlőből készült

A Gecse István Hárs Pincészete 2021-es késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült, édes Debrői Hárslevelű desszertborát érdemes megkóstolni. Barackos, mézes illat- és aromajegyekkel rendelkezik. A nemzetközi Aranytőke Borszemlén nagy aranyérmet nyert.

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB