MENU

Aranyérmeket hoztak haza az egri borok az ázsiai borversenyről

2023.02.24.
Tóth Adrienn

Hat egri bor is aranyérmet nyert az Asia Wine Trophy borversenyén, amelyet Dél-Koreában rendeztek meg. A több mint 4000 induló bor mezőnyében a Petrény Winery három, a Bolyki Pincészet kettő, a Tóth Ferenc Pincészet pedig egy aranyéremmel lett gazdagabb.

Az Asia Wine Trophy a legnagyobb olyan, Ázsiában megrendezésre kerülő borverseny, amely a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (az OIV, International Organisation of Vine and Wine) védnöksége alatt áll. Ezáltal garantált, hogy a borbírálat lebonyolítása megfelel a hazánkban is a legtöbb borversenyen elfogadott gyakorlatoknak és sztenderdeknek.

Tedzson Dél-Korea ötödik legnagyobb városa. Ide érkeznek a borminták a világ több mint harminc országából. A száznegyven tagból álló nemzetközi szakértő zsűrihez minden évben harminc újságíró csatlakozik, akik az ázsiai piac legfontosabb szakmai kiadványait képviselik.

A borversenyt, amelyet 2023-ban is megrendeznek, kiegészíti majd az International Wine Week, azaz Nemzetközi Borhét elnevezésű, kizárólag szakmai vendégek számára nyitva álló rendezvény, amely a kóstolási lehetőség mellett otthont ad a Asia Buyers Conference, azaz Ázsiai Borkereskedelmi Konferencia nevet viselő eseménynek, amely a kóstolási lehetőségeken túl szemináriumokat, előadásokat, piaci elemzéseket kínál a résztvevőknek.

A 2022 végén megrendezésre került borversenyen a legtöbb egri aranyérmet a Petrény Winery hozta el a Padok 2016-os, a Big Band Egri Bikavér 2015-ös és a Jeges névre hallgató késői szüretelésű boruk 2016-os évjáratáért. Két aranyérmet nyert el a Bolyki Pincészet a 2020-as Öreghegy Egri Bikavér Grand Superior és 2019-es Cabernet Franc boráért, valamint egy aranyérmet érdemelt ki a Tóth Ferenc Pincészet a 2018-as Várvédő Egri Bikavér Superiorért.

Kép forrása: https://www.wine-trophy.com/asia-wine-trophy/

További cikkek

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.03.31.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire…

TOVÁBB

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB